Port Louis

Kade in Port Louis
Kade in Port Louis

Port Louis ligt in het noordwesten van Mauritius, aan de voet van het Moka-gebergte. Port Louis is vernoemd naar koning Louis XV en is de grootste en belangrijkste stad van Mauritius. Sinds 1735 is het ook de hoofdstad van Mauritius. Er wonen ongeveer 160.000 mensen, hoewel een groot deel hier slechts tijdens werkdagen woont om tijdens de vrije dagen naar een andere plek op Mauritius te gaan. Het werkelijke aantal inwoners wordt geschat rond de 125.000 mensen.

Port Louis ligt grotendeels in het gelijknamige district en een klein deel ligt in het Black River district. De ligging van de stad is de reden voor de belangrijke status van Port Louis. De haven was belangrijk voor de handel van Mauritius. Naast de haven is het Place d`Armas de meest waardevolle plek van de stad. Op dit belangrijkste stadsplein staat o.a. het mooie Gouvernementshuis, een van de oudste gebouwen van Mauritius.

Vanessa 'Mauritius is een heerlijke bestemming voor een relaxvakantie maar ook zeker voor een actievere vakantie. Ik heb er een dofijnencruise gemaakt, de botanische tuinen bezocht en gewandeld bij Black River National Park. Maar je kunt er ook diepzeevissen, golfen, ziplinen, suppen, kajakken etc. Met de parelwitte stranden, ultrablauwe zee en fijne klimaat is het een echte droombestemming.', Vanessa - reisexpert Mauritius gratis reisvoorstel >>

Landkaart Port Louis
 • Curepipe (12 km)
 • Grand Baie (25 km)
 • Ile Ronde (44 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Port Louis

  Bazar Central (Port Louis)

  Bazar Central
  Bazar Central

  De overdekte Bazar Central van Port Louis is een multicultureel geheel, met schreeuwende handelaren, roddelende vrouwen en bepakte dragers. De dragers hebben grote gevulde manden op hun hoofd, die ze van plek naar plek brengen. De bezoekers van de markt komen niet alleen uit Port Louis, maar uit alle delen van het eiland. De kruiden, specerijen, groenten en fruitsoorten liggen opgestapeld, met af en toe een rode peper ter bescherming tegen het 'boze oog'. Voor vlees en vis zijn er aparte afdelingen en ook kleding, speelgoed, houtsnijwerk etc. ontbreekt niet op de Bazar Central.


  Blue Penny Museum (Port Louis)

  Blue Penny Museum
  Blue Penny Museum

  Het Blue penny Museum laat zowel de kunst als geschiedenis van Mauritius zien. Het herbergt een aantal prestigieuze collecties. Bezoekers gaan terug in de tijd, terug naar het tijdperk van grote maritieme exploraties in de Indische Oceaan. Ook een overzicht van de drie koloniale periodes uit de geschiedenis van Mauritius ontbreekt niet. Van daaruit begeef je je in Port Louis ten tijde van de 18e en 19e eeuw. Postbedrijven gaan een rol spelen: het kroonstuk van het museum zijn de allereerste postzegels van Mauritius.

  Het suikermuseum (Port Louis)

  Het suikermuseum
  Het suikermuseum

  Het suikermuseum in Port Louis is erg leuk om te bezoeken. De liefhebbers kunnen er suiker en rum kopen. Het museum is eigenlijk een nog werkende fabriek waar dagelijks grote vrachtwagens vol rietstengels aankomen. Een gids laat je zien hoe het hele proces gaat en voor de kinderen is er een spel dat duidelijk maakt hoe suiker geproduceerd wordt. Leuk uitstapje voor jong en oud!

  Hippodrome Champs de Mars (Port Louis)

  Hippodrome Champs de Mars
  Hippodrome Champs de Mars

  Het hippodrome van Port Louis ligt aan de voet van de heuvels. Een Britse gouverneur zocht in 1812 een manier om de Britten en de Franse kolonisten dichter bij elkaar te brengen en vond de oplossing in de paardenrace. Van april tot december is het hippodrome op de zaterdagen een drukbezochte plaats met toeschouwers uit alle lagen van de bevolking. Tegenwoordig is het gokken een groot onderdeel geworden van de races, waar het vroeger vaak ging om een familie-uitje.


  Jummah-moskee (Port Louis)

  Halfverwege Jummah Mosque street ligt de drukke Royal Street, met op de hoek een wit gebouw met turkooizen luiken en fraai bewerkte houten toegangsdeuren. Dit is de Jummah-moskee. Deze moskee stamt uit 1850 en is de grootste op heel Mauritius. Binnen in de moskee zijn mooie kaligrafie en stijlelementen uit het Midden-Oosten te bewonderen. Ook zit er in het gebouw een religieus boekwinkeltje en een koranschool. Wanneer je netjes gekleed bent kun je de moskee bezoeken van zaterdag tot en met donderdag.


  National History Museum (Port Louis)

  Het National History Museum in Port Louis bevat een grote verzameling opgezette vogels, vissen, vlinders, reptielen en schelpen. In dit museum vind je ook veel informatie en een reconstructie van de dodo. Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis en de cultuur van Mauritius zit je hier natuurlijk ook goed. Een voordeel is dat het museum volledig gratis is voor alle bezoekers. Er mag helaas niet worden gefotografeerd in het museum.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Mauritius bekijken.

  Vervoer

  Het Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport ligt aan de zuidoostkant van Mauritius. Het is vanaf het internationale vliegveld ongeveer drie kwartier rijden naar Port Louis. Er gaan taxi's, een express shuttle en busjes naar de hoofdstad. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een auto te huren. In het centrum van Port Louis is alles op loopafstand. Er rijden bussen van en naar de meeste plaatsen op het eiland. Port Louis heeft 2 busstations: Victoria Station en Gare du Nord.

  Geschiedenis

  Koning Louis XV liet de Fransen beslag leggen op het eiland. Aanvankelijk was het niet meer dan een aanlegplaats voor schepen met wat simpele hutten. Maar vanaf 1735 maakte gouverneur Mahe de Labourdonnais er een bloeiend commercieel centrum van. Door de opening van het Suezkanaal kwam aan de internationale betekenis van Port Louis een einde, maar de haven bleef en recent bloeide de stad als nooit tevoren.

  Weer

  Het tropische moessonklimaat van Port Louis zorgt voor warme, natte zomers en droge, warme winters. De temperaturen zijn vrijwel het hele jaar gelijk, tussen de 25℃ en 31℃. In de winter kunnen de temperaturen 's nachts nog lager liggen. De meeste neerslag valt tussen december en april. In deze tijd van het jaar is er ook een kans op tropische stormen en cyclonen. De aangenaamste maanden zijn september, oktober en november. In deze tijd valt er vrijwel geen neerslag en zijn de temperaturen optimaal.

  Heb je interesse in een reis naar Port Louis? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Port Louis, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

  Heeft u interesse in een reis naar Mauritius? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

  Zonder budget geen passend advies.
  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Bekijk onze reizen naar Port Louis