Port Louis

Port Louis, hoofdstad Mauritius
Port Louis, hoofdstad Mauritius

Port Louis ligt in het noordwesten van Mauritius, aan de voet van het Moka-gebergte. Port Louis is vernoemd naar koning Louis XV en is de grootste en belangrijkste stad van het land. Sinds 1735 is het ook de hoofdstad van Mauritius. Er wonen ongeveer 160.000 mensen, hoewel een groot deel hier slechts tijdens werkdagen woont om tijdens de vrije dagen naar een andere plek op Mauritius te gaan. Het werkelijke aantal inwoners wordt geschat rond de 125.000 mensen.

Port Louis ligt grotendeels in het gelijknamige district en een klein deel ligt in het Black River district. De ligging van de stad is de reden voor de belangrijke status van Port Louis. De haven was belangrijk voor de handel van Mauritius. Naast de haven is het Place d`Armas de meest waardevolle plek van de stad. Op dit belangrijkste stadsplein staat o.a. het mooie Gouvernementshuis, een van de oudste gebouwen van Mauritius.

Port Louis word niet benoemd als een mooie stad, maar om nou te zeggen dat het echt een lelijke stad is. Het oogt misschien zo op het oog wat saai, maar er is voldoende te doen en te zien. Tussen de hoge gebouwen staan een aantal hele mooie koloniale gebouwen en aan de waterkant hebben ze hele leuke plekken gemaakt met gezellige winkeltjes en terrasjes. Als bezoeker kun je het beste overdag de stad gaan bekijken en eigenlijk zorgen dat je rond een uur of 3 de stad weer verlaten hebt. Als het einde van de middag in zicht komt dan stroomt de hele hoofdstad leeg met auto's waardoor er veel files ontstaan. En in die 'avondspits' wil je niet terecht komen. 

Landkaart Port Louis
Plaatsen in de buurt van Port Louis (Mauritius) :
 • Curepipe (12 km)
 • Trou aux Biches (16 km)
 • Flic en Flac (19 km)
 • Grand Baie (25 km)
 • Bois cheri (29 km)
 • Belle Mare (30 km)
 • Mahebourg (35 km)
 • Caldyne (6639 km)
 • Chamarel (6639 km)
 • Bel Ombre (6639 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Port Louis

  Aapravasi Ghat (Port Louis)

  Aapravasi Ghat
  Aapravasi Ghat
  Kaart met locatie Aapravasi Ghat

  Het aankomstpunt van de vele immigranten op het eiland Mauritius was Aapravasi Ghat. Het is een klein complex van gebouwen, gelegen aan zee. Dit complex werd gebouwd in 1849 door de Britten en deed dienst als immigratiedepot. Op het eiland werd ervoor gekozen om niet langer slaven te verhandeld, maar er werden arbeidsmigranten uit o.a. India en Madagascar aangetrokken die er een contract kregen om te werken. Vandaag de dag is Aapravasi Ghat een museum waar je een goede indruk krijgt van het zeer geslaagde ‘experiment’ uit de 19e eeuw. Je ziet er o.a. stallen, een ziekenboeg, de keuken, militaire ruimtes, wasruimtes en woonvertrekken. Aapravasi Ghat is sinds 2006 opgenomen in de werelderfgoedlijst van Unesco en werd in 2010 gerenoveerd. Er worden leuke activiteiten georganiseerd voor kinderen, dus je kunt ze prima meenemen.

  Blue Penny Museum (Port Louis)

  Blue Penny Museum
  Blue Penny Museum
  Kaart met locatie Blue Penny Museum

  Het Blue Penny Museum is gewijd aan de kunst en geschiedenis van Mauritius. Het herbergt een aantal prestigieuze collecties. Bezoekers gaan terug in de tijd, terug naar het tijdperk van grote maritieme exploraties in de Indische Oceaan. Ook een overzicht van de drie koloniale periodes uit de geschiedenis van Mauritius ontbreekt niet. Van daaruit begeef je je in Port Louis ten tijde van de 18e en 19e eeuw. Het kroonstuk van het museum zijn de allereerste postzegels van Mauritius.

  Botanische tuin Pamplemousse (Port Louis)

  Botanische tuin Pamplemousse
  Botanische tuin Pamplemousse
  Kaart met locatie Botanische tuin Pamplemousse

  In de botanische tuinen in Pamplemousse staan o.a. 85 verschillende soorten palmen. Van sommige zeldzame boomsoorten staat er zelf maar 1 exemplaar. Ook zijn de wereldberoemde Victorial Regia waterlelies te bezichtigen die zo beroemd geworden zijn door hun enorme grote. Het park is echt prachtig door de vele soorten planten, kruiden en bomen. De tuin is ooit opgericht door Pierre Poivre in 1767 en bestaat dus bijna 250 jaar.

  Central Market (Port Louis)

  Central Market
  Central Market
  Kaart met locatie Central Market

  De overdekte Central Market van Port Louis is een multicultureel geheel, met schreeuwende handelaren, roddelende vrouwen en bepakte dragers. De dragers hebben grote gevulde manden op hun hoofd, die ze van plek naar plek brengen. De bezoekers van de markt komen niet alleen uit Port Louis, maar uit alle delen van het eiland. De kruiden, specerijen, groenten en fruitsoorten liggen opgestapeld, met af en toe een rode peper ter bescherming tegen het 'boze oog'. Voor vlees en vis zijn er aparte afdelingen en ook kleding, speelgoed, houtsnijwerk etc. ontbreken niet op de Central Market.

  Het postmuseum (Port Louis)

  Het postmuseum
  Het postmuseum
  Kaart met locatie Het postmuseum

  Het oude en belangrijkste postkantoor van Port Louis is tegenwoordig ingericht als museum. Als je een kijkje wilt in de geschiedenis van Mauritius en Port Louis ben je hier aan het juiste adres. Je vindt hier uiteenlopende verhalen, kunst en foto’s die verband houden met diverse hoogtepunten uit de geschiedenis van Mauritius. Uiteraard wordt er ook speciaal aandacht besteed aan de telecommunicatie en post.

  Hippodrome Champs de Mars (Port Louis)

  Hippodrome Champs de Mars
  Hippodrome Champs de Mars
  Kaart met locatie Hippodrome Champs de Mars

  Het hippodrome van Port Louis ligt aan de voet van de heuvels. Een Britse gouverneur zocht in 1812 een manier om de Britten en de Franse kolonisten dichter bij elkaar te brengen en vond de oplossing in de paardenrace. Hiermee is het de 2e oudste renbaan van de wereld. Van april tot december is het Hippodrome Champs de Mars op de zaterdagen een drukbezochte plaats met toeschouwers uit alle lagen van de bevolking.

  Jummah Moskee (Port Louis)

  Jummah Moskee
  Jummah Moskee
  Kaart met locatie Jummah Moskee

  Halfverwege Jummah Mosque Street ligt de drukke Royal Street, met op de hoek een wit gebouw met turkooizen luiken en fraai bewerkte houten toegangsdeuren. Dit is de Jummah Moskee. Deze moskee stamt uit 1850 en is de grootste op heel Mauritius. Binnen in de moskee zijn mooie kalligrafieën en stijlelementen uit het Midden-Oosten te bewonderen. Ook zit er in het gebouw een religieus boekwinkeltje en een koranschool. Wanneer je netjes gekleed bent kun je de moskee bezoeken van zaterdag tot en met donderdag.

  Place d'Armes (Port Louis)

  Place d'Armes
  Place d'Armes
  Kaart met locatie Place d'Armes

  Place d'Armes is de meest belangrijke boulevard van Mauritius. Hier vind je een mooi koloniaal overheidsgebouw en het standbeeld van de Franse gouverneur Bertrand Francois Mahe de Labourdonnais. De boulevard wordt omgeven door grote palmbomen.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Mauritius bekijken.

  Vervoer

  Het Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport ligt aan de zuidoostkant van Mauritius. Het is vanaf het internationale vliegveld ongeveer drie kwartier rijden naar Port Louis. Er gaan taxi's, een express shuttle en busjes naar de hoofdstad. Je kunt er ook voor kiezen om zelf een auto te huren. In het centrum van Port Louis is alles op loopafstand. Er rijden bussen van en naar de meeste plaatsen op het eiland. Port Louis heeft 2 busstations: Victoria Station en Gare du Nord.

  Geschiedenis

  De Hollanders hebben de stad gesticht onder de naam Noordt Wester Haven maar het was de Franse gouverneur Bertrand Francois Mahe de Labourdonnais die de stad liet uitgroeien tot een levendige hoofdstad. Door de opening van het Suezkanaal kwam aan de internationale betekenis van Port Louis een einde, maar de haven bleef en recent bloeide de stad als nooit tevoren.

  Weer

  Het tropische moessonklimaat van Port Louis zorgt voor warme, natte zomers en droge, warme winters. De temperaturen zijn vrijwel het hele jaar gelijk, tussen de 25℃ en 31℃. In de winter kunnen de temperaturen 's nachts nog lager liggen. De meeste neerslag valt tussen december en april. In deze tijd van het jaar is er ook een kans op tropische stormen en cyclonen. De aangenaamste maanden zijn september, oktober en november. In deze tijd valt er vrijwel geen neerslag en zijn de temperaturen optimaal.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Port Louis