Tulúm

God van Winden Tempel in Tulum
God van Winden Tempel in Tulum

Tulúm is een oude Mayastad in het oosten van Mexico. De stad ligt op een 12 m hoge klif is een populaire toeristische bestemming. Het dorpje Tulúm Pueblo ligt dichtbij de archeologische vindplaats. Waarschijnlijk heette Tulúm vroeger Zama. Dit betekent 'Ochtendstad' of 'Stad van de Zonsopgang'. Tulúm betekent 'Muur'.

Ben jij op zoek naar een vakantie in Mexico? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Landkaart Tulúm

Ervaringen

Sabrina op 8 maart 2019 plaats: Tulúm, reisperiode: maart 2019

Er is veel aan de hand in Mexico en ook in Yucatan, ondanks de Nederlandse media hier weinig tot geen aandacht aan besteed. Er is een bendeoorlog gaande en helaas zijn wij hier middenin terechtgekomen tijdens een schietpartij in een toeristische bar in hartje centrum (Batey). Als je naar Mexico (Tulum) gaat om in een resort te zitten weet ik dat er vreemde dingen kunnen gebeuren zoals drogeringen, verkrachtingen en diefstal. Maar voor een rondreis is Mexico en ook Tulum niet geschikt omdat je bij een bezoek in een bar zomaar in een schietpartij terecht kunt komen of in een taxi kunt zitten die beschoten wordt. Als je op zoek bent naar een fijne plek om lekker te kunnen ontspannen dan is Mexico en Yucatan (Riviera Maya) op dit moment niet de beste plek om naartoe te gaan. Iedere dag worden mensen, ook in de toeristengebieden, vermoord en onschuldige omstanders raken hier ook bij betrokken. Ik zou willen dat ik van tevoren had geweten wat de situatie was, want dan was ik er nooit naartoe gegaan. Daarom waarschuw ik reizigers via deze weg.

 • Algemeen 4
 • Uitgaan 1
 • Cultuur 1
 • Restaurants 6
 • Bezienswaardigheden 3
 • Inwoners 7
 • Ligging 7
Eagm op 29 april 2015 plaats: Tulúm, reisperiode: juni 2015

het was top in Tulúm! fijn sfeertje...

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 7
 • Ligging 9

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Tulúm

Maya ruïnes
Maya ruïnes

Er staan in Tulúm veel Maya ruïnes, van waaruit je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving. De vervallen gebouwen met een perfect blauwe zee op de achtergrond stralen de historie van de stad uit. In een uur kun je de ruïnes wel gezien hebben, maar wanneer je met een gids gaat zul je er iets langer over doen. Deze gids kan je allerlei dingen vertellen over de geschiedenis van de plaats.

Strand van Tulúm
Strand van Tulúm

De stad Tulúm is zelf niet heel erg bijzonder. Praktische zaken kun je hier wel vinden, zoals een supermarkt, goedkope hotels en pinautomaten. Het hoogtepunt van Tulúm is waarschijnlijk het strand. Wat is er fijner dan wakker worden en vanuit je verblijfplaats direct over het witte zand de zee in lopen? De hotels die direct aan het strand liggen zijn wel veel duurder dan in het dorpje zelf, maar wie weet is de ligging dit waard.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Mexico bekijken.

Geschiedenis

De eerste inscriptie in Tulúm dateert uit 564. De bloeiperiode van de stad was van de 11e tot de 15e eeuw. De stad had destijds een religieuze functie maar werd ook als handelscentrum gebruikt. Land- en zeeroutes kwamen hier bij elkaar en er werd waarschijnlijk handel gedreven met de binnenlanden van het huidige Guatemala. Nadat de stad in de 16e eeuw werd verlaten werden er nog steeds religieuze ceremonies uitgevoerd. Mogelijk was de Spaanse ontdekkingsreiziger Juan Díaz in 1518 de eerste westerling die de stad bezocht maar pas in de 19e eeuw kwam er archeologische belangstelling.

Heb je interesse in een reis naar Tulúm? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Tulúm, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heb je interesse in een reis naar Mexico? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Mexico, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.
Jouw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Tulúm