Palenque

Werelderfgoed in Palenque
Werelderfgoed in Palenque

Palenque ligt ongeveer 130 km ten zuiden van Ciudad del Carmen. Palenque is een stad in de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Het ligt vlakbij de vindplaats Palenque. De vindplaats is misschien wel de mooiste Mayastad van Mexico. De stad ligt in het midden van het oerwoud en heeft een mystieke uitstraling. Het was een van de eerste steden die herontdekt werd nadat de stad eeuwenlang verlaten was.

Astrid 'Yucatan is het schiereiland in het oosten van Mexico. Ga jij graag naar een bestemming met een aangename temperatuur, houd je van zon, zee en strand of vind je duiken erg leuk? Dan is Yucatan een uitstekende vakantie bestemming. Naast het relaxen kun je er ook erg veel leuke dingen ondernemen. Zo heb ik de tempels van Tulum bezocht, heb ik gesnorkeld met schilpadden, ben ik een dagje naar het eiland Cozumel geweest om te snorkelen en heb ik een leuke dagtrip gemaakt naar verschillende cenotes in de omgeving. Kortom, een fantastische plek waar je een mooie afwisseling kunt maken in relaxen en cultuur.á', Astrid - reisexpert Mexico gratis reisvoorstel >>

Landkaart Palenque
Plaatsen in de buurt van Palenque:

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Palenque

De Tempel van de Inscripties (Palenque)

De Tempel van de Inscripties
De Tempel van de Inscripties

De Tempel van de Inscripties werd al lange tijd als een van de belangrijkste tempels van Mexico beschouwd. Sinds de wetenschap heeft bevestigd dat dit de laatste rustplaats van Pakal de Grote is, is de belangstelling voor de tempel alleen maar toegenomen. Volgens de muurschilderingen is de piramide ingewijd in 692, negen jaar na de dood van Pakal de Grote. Binnenin het bouwwerk zijn veel hiërogliefen, waar met name de daden van Pakal worden uitgebeeld.

Het Aquaduct van Palenque (Palenque)

Het Aquaduct van Palenque leidt de Otulum rivier onder het Palenquese hoofdplein door. De Maya's waren afhankelijk van de rivieren in de omgeving voor hun watertoevoer. Zij waren ook degenen die het aquaduct hebben gebouwd, op een erg ingenieuze wijze. Ook andere rivieren zijn omgeleid door de Maya's, of juist naar de stad toegebracht. Het is indrukwekkend om te zien hoe er zo lang geleden al zo ingewikkeld gebouwd kon worden.

Paleis van Panque (Palenque)

Paleis van Panque
Paleis van Panque

Door de opmerkelijke bouwstijl is het Paleis een van de bekendste plaatsen van Palenque geworden. De bouwstijl is niet zoals de vele Maya-bouwstijlen in de omgeving. Het Paleis bestaat als het ware uit een aantal verbonden gebouwen en binnenhoven, die op een kunstmatig terras gebouwd zijn. Uit onderzoek bleek dat de gebouwen niet allemaal op hetzelfde tijdstip zijn gebouwd, maar dat hier (vele) jaren tussen hebben gezeten. De precieze betekenis van de gebouwen is nog steeds onduidelijk.

Structuur XII (Palenque)

Structuur XII is het gebouw dat het dichtst in de buurt ligt van het graf van Pakal. Hier werd in 1994 het graf gevonden van een vrouw, onder een laag rode sulfiet. Zij wordt sindsdien dan ook de Rode Koningin van Palenque genoemd. Naast haar werden vele juwelen gevonden, waaronder een dodenmasker van de God des Doods. De Rode Koningin bleek niet het enige lichaam in de tombe, er werden nog twee skeletten gevonden, van een vrouw en een kind. Wie was de koningin? Er wordt wel gezegd dat het Pakal's vrouw was, maar helemaal zeker weten zullen we dat nooit.

Watervallen van Agua Azul (Palenque)

Watervallen van Agua Azul
Watervallen van Agua Azul

De spectaculaire watervallen van Agua Azul worden omgeven door jungle en liggen op ongeveer 70 km afstand van Palenque. De watervallen bestaan uit een serie kleinere watervallen die achter elkaar gelegen zijn en van plateauvormige rivierbeddingen afstromen. De nabijgelegen heuveltoppen geven een schitterend uitzicht op de rivier en de jungle. 'Agua Azul' betekent Watervallen van blauw water' en dit refereert aan de blauwe kleur van het water.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Mexico bekijken.

Geschiedenis

B'aakal was een groot en belangrijk centrum van de Maya beschaving van de 5e tot de 9e eeuw. De plek raakte al bewoond tegen het midden van de Preklassieke tijdperk, maar verwierf zijn belangrijke positie pas enige eeuwen later. Tegen 600 werden de eerste bouwwerken die nu nog zichtbaar zijn gebouwd. De stad is gelegen aan de westelijke rand van het Mayagebied, aan de rand van het zuidelijke hoogland. De B'aakal staat had een wisselvallige geschiedenis. De oorspronkelijke heersers waren mogelijk Olmeken en de stad werd tot 2 keer toe verslagen door Kalakmul, eerst in 599 en opnieuw in 611. Toch bracht juist Palenque de mogelijk bekendste Maya koning (Ahau) Pacal de Grote voort. Hij regeerde van 615 tot 683 en heeft de indrukwekkendste graven in Midden-Amerika nagelaten. De graven liggen onder de Tempel van de Inscripties. Binnen is een lange, uitgebreide hiërogliefentekst die het koningshuis van de stad en de daden van Pakal de Grote beschrijft. Bij het opheffen van een grote steen in de vloer kwam er een gang tevoorschijn die naar de tombe van de vergoddelijkte Pakal leidde. Boven Pakals crypte is een grote steen waarop hij afgebeeld staat terwijl hij de onderwereld invalt en de gestalte aanneemt van een de Tweelinghelden van de Popul Vuh, die de heren van de onderwereld versloegen om zo onsterfelijkheid te verwerven. In de 8e eeuw kwam B'aakal steeds meer in de verdrukking. De bouw van elitebouwwerken werd enige tijd na 800 gestaakt. Landbouwers bleven nog enige generaties de plaats bewonen maar vertrokken daarna eveneens, waardoor de stad daarna langzamerhand door het oerwoud verzwolgen werd. De streek was maar zeer dun bevolkt toen de Spanjaarden er kwamen in de jaren 1520.

Vakantieverhalen / reisverslagen

Heb je interesse in een reis naar Palenque? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Palenque, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Mexico? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Palenque