Iquitos

Iquitos ligt in het Amazonegebied van Peru
Iquitos ligt in het Amazonegebied van Peru

Iquitos is de grootste stad in het Peruaanse regenwoud en kent een populatie van ongeveer 410.000 inwoners. De stad is gelegen aan de rivier de Amazone en had lange tijd een belangrijke haven in het Amazonegebied. Iquitos wordt omringd door drie rivieren: de Itaya, de Nanay en de Amazone. Hierdoor is de stad niet gemakkelijk te bereiken, het is zelfs de grootste stad die niet over land bereikt kan worden, dit kan namelijk alleen per vliegtuig of per boot. Het klimaat dat in Iquitos heerst is erg heet en vochtig. Het kent twee seizoenen en het natte seizoen loopt van november tot mei, in mei bereikt de rivier zijn hoogste punt. De rivier is op zijn laagst in oktober. Omdat je de stad niet over land kunt bereiken en omdat het bij het regenwoud ligt, is Iquitos een erg interessante stad om te bezoeken.

Heb je weinig kennis van Peru? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Iquitos
Plaatsen in de buurt van Iquitos (Peru) :
 • Cajamarca (697 km)
 • Huaraz (797 km)
 • Trujillo (804 km)
 • Lima (1013 km)
 • Cuzco (1069 km)
 • Machu Picchu (1099 km)
 • Arequipa (1412 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Iquitos

  Belén (Iquitos)

  Belén
  Belén
  Kaart met locatie Belén

  In de wijk Belén vind je een drijvende markt door middel van bootjes. Er komen verschillende gemeenschappen uit de omgeving naartoe om daar hun producten te verkopen. Ook is er een markt in de straten van Belén. Hier kun je onder andere lekkere tropische drankjes kopen. De markten zijn daarnaast een perfecte manier om de bevolking van de regio te zien. Een bijkomstigheid is dat je er leuke dingetjes kunt kopen.

  Casa de Fierro (Iquitos)

  In Iquitos vind je nog enkele overblijfselen van de tijd dat de stad veel welvaart kende door de rubberindustrie. Mensen (vooral Europeanen) die naar de regio kwamen om rubber te verhandelen, werden erg rijk waardoor zij mooie huizen konden bouwen. Twee voorbeelden hiervan zijn Casa de Fierro en Plaza de Armas. Deze gebouwen zijn ontworpen door Gustave Eiffel, ontwerper van de Eiffeltoren, en zijn zeker het bekijken waard.

  Juan de Miraflores (Iquitos)

  Ben je in juni in Peru? Dan moet je zeker een bezoek brengen aan de regio waar Iquitos in ligt. In de derde week van juni is het namelijk feest in dit gebied. Alle stammen uit de omgeving zakken dan af naar Juan de Miraflores, dat ongeveer 4 kilometer van Iquitos ligt. Hier vieren ze dan het muzikale en religieuze San Juan. San Juan is een van de 43 districten in de provincie Lima, de stad telt zo'n 365.000 inwoners.

  Museum of Etnográfico (Iquitos)

  Het Amazonemuseum (of Museum of Etnográfico) is gevestigd in een mooi historisch gebouwd, wat op zich alleen het bekijken waard is. In het museum zelf vind je meer dan tachtig levensgrote standbeelden van fiberglas. Zij beelden leden van ongeveer veertig stammen uit die in de regio van het Amazonegebied in Peru leven. Vaak 'dragen' deze beelden de traditionele kleding van de stam.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Peru bekijken.

  Vervoer

  Iquitos is niet over het land bereikbaar, wat betekent dat dit per boot of per vliegtuig moet. Net buiten de stad ligt een vliegveld waar meerdere malen per dagen vliegtuigen vanuit Lima landen. Omdat Iquitos aan het water ligt, is de andere manier om de stad te bereiken per boot. Vanuit (bijna) elke haven aan de Amazone varen boten naar de haven in Iquitos. In de stad zelf rijden taxi's rond, dit zijn geen auto's, maar gemotoriseerde driewielers. De chauffeurs kunnen je overal in de stad naartoe brengen.

  Geschiedenis

  Europese Peruanen stichtte Iquitos als een Jezuïtenmissie voor de inheemse volkeren rond 1750. In 1864 begon de plaats te groeien toen de regio Loreta werd gecreëerd en Iquitos hiervan de hoofdstad werd, wat het tegenwoordig nog steeds is. De stad werd bekend om zijn rubberindustrie in het begin van de 20e eeuw. Er zijn nog steeds grote huizen uit 1800 te zien, waaronder de Casa de Fierro (IJzeren Huis), die de welvaart representeren. Door de rubberindustrie trokken veel, vooral jonge, mannen naar Iquitos om daar hun geld te verdienen. De immigranten brachten Europese kledingstijlen, muziek en andere culturele elementen naar Iquitos. De groei van de stad kwam tot een einde toen zaadjes van de rubberboom uit het land werden gesmokkeld en ergens anders werden geplant. Toch is het nog steeds een erg belangrijke handelsplaats in het gebied. In 1982 werd de film Fitzcarraldo rondom Iquitos gefilmd, over het leven van de rubberbaron Brian Sweeney Fitzgerald. Tegenwoordig zijn er nog maar enkele families van de Iquito-stam over, omdat de immigranten met de inheemse vrouwen trouwden en families stichtten. Deze families leven bij de rivier de Nanay. Vandaag de dag is de regio beter bekend door de Yaguar, Bora en Witoto stammen, waarvan je de ambacht overal in de stad terugvindt.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Iquitos