Aberdeen

Vuurtoren in Aberdeen, Schotland
Vuurtoren in Aberdeen, Schotland

Aberdeen ligt in het noordoosten van Schotland, aan de Noordzee. Na Glasgow en Edinburgh is het de 3e stad van Schotland. Door de 2 universiteiten die zich in de stad bevinden, is Aberdeen een echte studentenstad. De University of Aberdeen werd al opgericht in 1495. Bijnamen van de stad zijn Granite City (graniet stad), the Grey City (grijze stad) and the Silver City with the Golden Sands (zilveren stad met gouden stranden). De eerste twee bijnamen komen omdat er veel granieten (grijze) gebouwen in de stad zijn. The Press and Journal, kortweg P&J, is de oudste krant van Schotland en wordt gedrukt in Aberdeen. Al sinds 1747 wordt deze krant uitgegeven, toen onder de naam Aberdeen Journal.

Heb je weinig kennis van Schotland? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Aberdeen
Plaatsen in de buurt van Aberdeen (Schotland) :
 • Dundee (93 km)
 • Inverness (132 km)
 • Edinburgh (149 km)
 • Glasgow (195 km)
 • Shetlandeilanden (214 km)
 • Orkney-eilanden (215 km)
 • Hebriden (250 km)
 • Ervaringen

  op 27 september 2017 plaats: Aberdeen, reisperiode: september 2017

  Aberdeen de city of grey granit and red roses, prachtig uitgaand leven, en shopping centers. Wij zijn er nu voor de 29e keer geweest, het land blijft ons trekken.

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 9
  • Cultuur 8
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 9
  • Ligging 9
  op 4 september 2013 plaats: Aberdeen, reisperiode: juli 2013

  Aberdeen meerdere malen bezocht dit in verband met dat onze zoon hier heeft gestudeerd ,leuke stad goede restaurants waaronder Jamie Oliver ,en zeer goede pubs waar je tegen een goede prijs heerlijk kunt eten,vooral bij Mc.Cameron. In Aberdeen kun jeleuke uitstapjes maken zoals naar het Duthie park en het Maratiem museum,of in het centrum naar het museum.. Ben je met de auto dan kun je leuke uitstapjes maken naar Stonehaeven of naar Huntly voor een whisky distilleerderij en naar de voor Schotland bekende koekjes fabriek ,nl de Deans. Ook moet je zeker naar Invernes voor het aanschouwen van het monster van Lochnes,en niet te vergeten Edinburgh..De laatste keer zijn we naar Braemar geweest een zeer mooie tocht met vele mooie uitzichten ,ook een aanrader is om met de kabelbaan naar boven te gaan. Al met al vele jaren met plezier en steeds weer iets nieuws ontdekt als we bij onze zoon op bezoek waren ,en zeker de moeite waard om weer te gaan om vooral het moois te gaan zien wat we niet hebben gezien en dat is veel.Schotland is zeker een aanrader vooral het moois wat dit land biedt

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 8
  • Cultuur 6
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 6
  • Inwoners 7
  • Ligging 7

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Aberdeen

  Aberdeen Maritime Museum (Aberdeen)

  Aberdeen Maritime Museum
  Aberdeen Maritime Museum
  Kaart met locatie Aberdeen Maritime Museum

  Het Aberdeen Maritime Museum ligt vlakbij de haven, in de historische straat Shiprow. In dit museum wordt het verhaal verteld over de relatie tussen Aberdeen en de Noordzee. Daarnaast vind je hier ook een collectie foto's en schilderijen over schepen en andere dingen die met de zee te maken hebben, zoals een voorbeeld van een olieplatform. Bovendien kun je hier ook digitaal interactief bezig zijn: zo leer je alles over vistechnieken en hoe jij je schip moet parkeren in een haven. Toegang tot dit museum is gratis en het museum is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op zondag is het museum geopend van 12.00 uur tot 15.00 uur en op maandag is het museum gesloten.

  St. Machar's Cathedral (Aberdeen)

  St. Machar's Cathedral
  St. Machar's Cathedral
  Kaart met locatie St. Machar's Cathedral

  De St. Machar's Cathedral is een kathedraal die gebouwd is in de 14e eeuw. Tegenwoordig dient de kathedraal als parochiekerk. De kathedraal heeft haar naam te danken aan de heilige St. Machar, die in de 6e eeuw door de Ierse heilige Columba van Iona naar het noordoosten werd gestuurd om daar het christendom te verspreiden. St. Machar zou op de plek van de huidige kathedraal toen een kerk hebben gebouwd. Een deel van de oorspronkelijke kathedraal is vergaan, maar de St. Machar's Cathedral is door de indrukwekkende bouwstijl en het mooie interieur nog zeker een bezoekje waard.

  Tolbooth Museum (Aberdeen)

  Tolbooth Museum
  Tolbooth Museum
  Kaart met locatie Tolbooth Museum

  Het Tolbooth Museum ligt in een indrukwekkende, oude gevangenis waarin je cellen vindt die stammen uit de 17e en 18e eeuw. In dit museum kun jij alles ontdekken over de gruwelijke middeleeuwse marteltechnieken en de geschiedenis van misdaad en bestraffing in Aberdeen gedurende de verschillende eeuwen. Tot in de 19e eeuw werden de cellen in het Tolbooth museum nog gebruikt voor gevangen. Sinds 1995 is het Tolbooth museum toegankelijk voor publiek.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Schotland bekijken.

  Vervoer

  Aberdeen Airport is de internationale luchthaven van de stad. Het vliegveld is ook een van de drukste commerciële helikopterhavens ter wereld. Rondom de stad liggen verschillende belangrijke autowegen die de stad met de rest van Schotland verbindt. O.a. de A90 loopt langs de stad, deze weg loopt van noord naar zuid en verbindt Aberdeen met Dundee, Perth en Edinburgh. In de stad vind je ook een treinstation met verbindingen naar grote steden in de omgeving. Wil je naar de Shetlandeilanden of de Orkney-eilanden, dan kun je vanuit Aberdeen de veerboot nemen. Hier bevindt zich namelijk de grootste zeehaven in het noordoosten van Schotland.

  Geschiedenis

  Al 8000 jaar is er menselijke bewoning in deze regio. Wat nu Aberdeen is waren vroeger twee gedeeltes: Old Aberdeen aan de monding van rivier de Don en New Aberdeen, een oude handelsnederzetting. In 1336 werd New Aberdeen afgebrand door Edward III van Engeland maar werd redelijk snel weer opgebouwd.

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Aberdeen