Reisadvies: Is Thailand een veilig vakantieland?

Boeddha in het paleis in Bangkok
Boeddha in het paleis in Bangkok

Thailand is een schitterend land met prachtige flora en fauna en veel historie. Het land is in het algemeen veilig om naar toe te reizen. Pas echter wel op voor het reizen naar enkele gebieden zoals het grensgebied in Sisaket, daar kunnen nog gevechten voorkomen tussen het Cambodjaanse en Thaise leger.

Sandra 'Thailand is een fijne bestemming, ook als je met het hele gezin op reis wilt! Na het drukke Bangkok ben ik gaan eilandhoppen in het zuiden. Hier kun je fantastisch duiken en snorkelen bij Ko Tao en Ko Samui. Ons huisje met hangmat, direct aan het strand op Koh Phangan was echt een hoogtepunt van de reis. Oh ja en niet te vergeten: het heerlijke eten!', Sandra - reisexpert Thailand gratis reisvoorstel >>

Huidig reisadvies

Er geldt op het moment een aangepast reisadvies voor Thailand. Dit wil zeggen dat alleen noodzakelijke reizen worden aangeraden. Dit heeft te maken met het coronavirus waar maatregelen tegen genomen worden door de lokale overheid. U de oranje en rode gebieden is het minder goed mogelijk om Nederlanders te helpen door de ambassade. 

Onveilige gebieden

Reizen in Thailand is in het algemeen veilig, toch zijn er enkele gebieden die wat minder veilig zijn en waar het verstandig is om alleen naar toe te reizen als dit noodzakelijk is:

Zuidelijke provincies van Thailand
In de vier zuidelijke provincies Pattani, Yali, Songkhla en Narathiwat vinden er regelmatig bomaanslagen, moordaanslagen en brandstichtingen plaats die gericht zijn op de bestuurders van Thailand. Toch zijn steeds vaker burgers hier het slachtoffer van. Sinds 2011 nemen de aanslagen toe en vallen er bijna ieder dag (dodelijke) slachtoffers. Een klein gedeelte van de slachtoffers komt uit het buitenland. Verstandig is om wanneer je in dit gebied bent niet te reizen met de trein. De trein kan namelijk een doelwit zijn voor aanslagen.

Grensgebied Sisaket
Op de grens met Cambodja ligt het gebied Sisaket. Hier kunnen gevechten plaats vinden tussen het Cambodjaanse en Thaise leger, omdat er onenigheid is over de grensverdeling. In 2011 was dit namelijk het geval, bij dit gevecht kwamen er naast militairen ook burgers om.

Grensgebied Surin
Ook in Surin het andere grensgebied met Cambodja is er een verhoogd risico op gevechten tussen het Cambodjaanse en Thaise leger.

Noordelijke en noordwestelijke Thaise grens
Bij de Noordelijke en noordwestelijke Thaise grens van Thailand met Birma/Myanmar is er kans op onrust. Dit doordat er soms gevechten plaatsvinden tussen gewapende etnische groepen en het Birmese leger. Wanneer zo’n gevecht plaats vindt zijn de grenzen tussen Thailand en Birma/Myanmar gesloten.

Veiligheid Bangkok

Bangkok is op het moment veilig om naar toe te reizen. Wel vonden er in de zomer van 2015 eenmalige incidenten plaats in de stad.

- 17 augustus 2015 bomaanslag op de ‘Ratchprasong’ kruising
- 18 augustus 2015 kleine explosie in de buurt van het treinstation ‘Saphan Taksin Sky Train Station’, er zijn tot op heden geen berichten geweest over slachtoffers

Houd ook hier rekening mee

Jaar van nationale rouw
Op 13 oktober 2016 overleed de koning van Thailand. Hierna werd een jaar van nationale rouw afgekondigd. In dit jaar zijn sociale activiteiten en feestelijke activiteiten beperkt en worden ontmoedigd.

Extra reistijd
Houd rekening met extra reistijd door verscherpte veiligheidscontroles in de steden, deze kunnen namelijk zorgen voor verkeersopstoppingen.

Verkeersveiligheid
In Thailand zijn er veel dodelijke slachtoffers door verkeersongelukken. Het is daarom aan te raden om zelf geen motor of bromfiets te rijden. Daarnaast kunnen ook brommertaxi’s niet veilig zijn.

Demonstraties
Demonstraties in Thailand kunnen leiden tot geweld. Het is daarom verstandig om deze te vermijden. Door het volgen van de lokale media en het plaatselijke nieuws blijf je op de hoogte van de demonstraties.

Bromfietsdiefstal
In Thailand is er een nieuw verschijnsel. Verhuurders van bromfietsen huren mensen in die hun verhuurde bromfietsen stelen van toeristen. Daarna dwingen ze toeristen tot het betalen van de nieuwprijs van de bromfiets. Hierbij kan het zijn dat ze toeristen fysiek bedreigen.

Zikavirus
Het zikavirus wordt overgedragen door de Aedes-mug en kan zikakoorts veroorzaken. Het virus is vooral schadelijk voor het ongeboren kind van zwangere vrouwen. Ben je zwanger? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met een arts. Hij/zij kan jouw advies geven over of het veilig is om naar Thailand te reizen.

Natuurgeweld
Het regenseizoen in Thailand is van mei tot en met september. Dan kan het nog eens voorkomen dat er zware stormen en overstromingen zijn. Ook de elektriciteit kan plotseling uitvallen en kunnen er transportproblemen ontstaan. Als je wil reizen in het regenseizoen is het raadzaam op de berichten in de lokale media te volgen over de huidige situatie.

Criminaliteit
Naast het verschijnsel bij bromfietsdiefstal kan ook bedrog bij het verhuren van jetski’s en scooters voorkomen. De verhuurder vraagt om je paspoort of rijbewijs af te staan als onderpand. Wanneer je de jetski/scooter weer inlevert, klaagt de verhuurder je vervolgens aan wegens het maken van schade. Dan geeft hij je je paspoort of rijbewijs pas terug als je een hoog bedrag aan hem betaald. Maak daarom een kopie van je paspoort en rijbewijs en geef deze weg als borg, nooit de originele exemplaren en wees extra op je hoede voor dit soort verschijnselen.

Terrorisme
In 2015 waren er in Thailand verschillende aanslagen, waarbij er explosieven zijn afgestoken. Deze aanslagen waren op het eiland Koh Samui en in Bangkok. Het doel was het verstoren van de openbare orde. Er zijn door deze aanslagen helaas enkele (dodelijke) slachtoffers gevallen. Wees daarom op plaatsen waar veel mensen komen extra op je hoede, want deze plaatsen hebben een verhoogd risico op aanslagen.

Check de site van de Rijksoverheid voor het meest actuele reisadvies.

Bekijk hier alvast het filmpje over Thailand en de vriendelijke bevolking. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

6,0

Gerelateerde artikelen