Reisadvies: Is Thailand een veilig vakantieland?

Reisadvies Thailand
Reisadvies Thailand

Voor het plannen van je vakantie naar Thailand is het goed om te weten wat het reisadvies voor Thailand is. Is Thailand een veilig land? Moet je rekening houden met onveilige plekken? Zijn er veiligheidsrisico's? Wij vertellen je alles wat je moet weten over het reisadvies voor Thailand.

Thailand is een schitterend land met prachtige flora en fauna en veel historie. Het land is in het algemeen veilig om naar toe te reizen. Pas echter wel op voor het reizen naar enkele gebieden met een negatief reisadvies.

Heb je weinig kennis van Thailand? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Thailand

Het reisadvies voor Thailand is grotendeels geel. Deze gebieden zijn veilig, maar kennen wel veiligheidsrisico's. De drie zuidelijke grensprovincies Yala, Narathiwat en Pattani krijgen een rood reisadvies. Deze gebieden zijn niet veilig en reizen naar deze gebieden wordt afgeraden. De grensgebied met Myanmar en de provincie Songkhla krijgen een oranje reisadvies. Ook naar deze gebieden wordt reizen afgeraden. Reis alleen hiernaartoe indien noodzakelijk. Om naar Thailand te kunnen reizen moet je een vaccinatiebewijs of negatief testbewijs kunnen laten zien. Het vaccinatiebewijs moet aantonen dat je volledig bent gevaccineerd, dus twee prikken van een vaccin dat bestaat uit twee doses of één prik van het Janssen-vaccin. Reizigers tussen de vijf en zeventien jaar zijn een uitzondering en hebben maar één vaccinatie nodig. Geen vaccinatiebewijs? Dan is een negatieve test ook toegestaan. Dit mag een PCR-test of antigeentest zijn die binnen 72 uur voor vertrek is afgenomen.
Reisadvies Thailand

Onveilige gebieden op Thailand

Reizen in Thailand is in het algemeen veilig, toch zijn er enkele gebieden die minder veilig zijn en waar het verstandig is om alleen naar toe te reizen als die noodzakelijk is. Zo krijgen de provincies Yala, Narathiwat en Pattani in het zuiden een negatief reisadvies. Reizen naar deze gebieden wordt afgeraden doordat hier nog regelmatig aanslagen van separatistische groepen voorkomen. Het grensgebied met Myanmar (tot de stad Mae Sai) krijgt een oranje reisadvies. Reis hier alleen naartoe indien noodzakelijk. Sinds de staatsgreep in Myanmar zijn er Myanmarese activisten gevlucht naar het grensgebied. Dit geeft het Myanmarese leger aanleiding tot militaire acties die dus plaatsvinden rond het grensgebied tussen Myanmar en Thailand. Daarnaast zijn er in het grensgebied veiligheidsincidenten tussen de Thaise politie en het leger met criminele bendes. De provincie Songkhla krijgt ook een oranje reisadvies. In deze provincie kunnen gewelddadige incidenten plaatsvinden waardoor reizen wordt afgeraden, tenzij noodzakelijk. Het grensgebied met Cambodja wordt niet als onveilig gemarkeerd. Hier zijn echter wel veiligheidsrisico's doordat er in deze omgeving nog niet-ontplofte mijnen liggen.

Wat Arun Tempel in Bangkok
Wat Arun Tempel in Bangkok
Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid op Thailand

Buiten de gebieden die als onveilig worden gemarkeerd is Thailand een veilig vakantieland. Houd er wel rekening mee dat de veiligheidssituatie niet vergelijkbaar is met die in Nederland. In heel Thailand komt criminaliteit voor. Dit kan lichte criminaliteit zijn zoals zakkenrollen of berovingen, maar in Thailand komt ook zwaardere criminaliteit voor, zoals geweldsincidenten en verkrachtingen. Ga na zonsondergang niet alleen de straat op en vermijd donkere en verlaten plekken. De hoofdstad van Thailand, Bangkok, is over het algemeen een veilige stad. Ook hier komt criminaliteit voor waar je als toerist rekening mee moet houden. Verder zijn ook de toeristische plekken zoals de stad Pattaya en de eilanden Phuket, Koh Samui en Koh Tao veilig.

Silver Beach op Koh Samui
Silver Beach op Koh Samui

Houd hier ook rekening mee:

 • Voor reizen naar Thailand is een geldig paspoort vereist. Deze moet nog minimaal zes maanden geldig zijn bij vertrek uit Thailand.
 • Op toeristische plekken moet je oppassen voor bedrog bij verhuur van bijvoorbeeld scooters. Er kan door de verhuurder gevraagd worden om een paspoort of rijbewijs. Bij terugkomst kan de verhuurder beweren dat er schade is gemaakt en krijg je je paspoort pas terug als je betaald hebt. Geef nooit zomaar je paspoort af, alleen een kopie als het echt nodig is. Neem daarnaast foto's voordat je er gebruik van maakt, het liefst waar de verhuurder bij is, dit verkleint de kans dat jij aansprakelijk wordt gesteld voor schade die er al op zit.
 • In heel Thailand kunnen demonstraties voorkomen, met name in de grotere steden en de hoofdstad Bangkok. Deze demonstraties kunnen leiden tot geweld. Vermijd dus te allen tijde demonstraties.
 • Er geldt in Thailand een verbod op het beledigen van het Thaise Koningshuis. Dit wordt strikt gehandhaafd en hier staan zware straffen op.
 • Respecteer de lokale tradities en gewoontes. Draag dus gepaste kleding als je een tempel of paleis bezoekt.
 • Op de meeste stranden op Thailand is roken verboden. Daarnaast mag je niet meer dan 200 sigaretten per persoon invoeren in Thailand en zijn elektronische sigaretten en verdampers verboden.
 • In Thailand kan het voorkomen dat toeristen worden gedrogeerd. Laat je drankje niet onbeheerd achter en neem ook geen drankjes aan van vreemden.
 • Het is in Thailand streng verboden een wild dier te kopen, verkopen, doden of vangen.
 • Thailand heeft een regenseizoen, deze loopt van mei tot oktober. In deze periode vinden er vaak korte maar hevige regenbuien plaats die kunnen zorgen voor overstromingen en aardverschuivingen. In het zuidoosten van Thailand valt de regenperiode anders, namelijk van november tot januari.
 • Thailand ligt in een aardbevingsgevoelig gebied, hierdoor is er kans op aardbevingen, aardverschuivingen en tsunami's.
 • Het bezitten, gebruiken en verhandelen van drugs is streng verboden en wordt hoog bestraft in Thailand. Dit geldt zowel voor softdrugs als voor harddrugs.
 • Ook het kopen van medicijnen zonder doktersrecept, bijvoorbeeld bij de lokale apotheek, is verboden en kan streng bestraft worden.
 • Net als in Nederland is kindermisbruik verboden en strafbaar in Thailand.
 • LBHTIQ+'s wordt over het algemeen geaccepteerd in Thailand.

Link

Raadpleeg de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken voor het meest actuele reisadvies voor Thailand.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

3,5

Gerelateerde artikelen