Thailand

Mooi strand in Thailand
Mooi strand in Thailand

Thailand is gelegen in Zuidoost-Azië. Het grenst in het oosten aan Laos en Cambodja, in het westen aan Myanmar en de Andamanse Zee, in het uiterste zuiden aan Maleisië en in het zuidoosten aan de Golf van Thailand.

Thailand heette tot 1949 Siam. De Thaise naam van het land is 'Prathet Thai', waarbij Prathet 'land' betekent en het woord Thai 'vrij' betekent. Thailand betekent dus letterlijk 'vrij land'.

Thailand is een van de weinige landen in Zuidoost-Azië die nooit werd gekoloniseerd. Als staatsvorm heeft Thailand een parlementaire constitutionele monarchie met een koning van de Chakri-dynastie aan het hoofd van het land en een minister-president aan het hoofd van de regering.

De Thai zien de vorm van hun land graag als de kop van een olifant, waarbij het Maleisische schiereiland de lange slurf moet voorstellen. Die vergelijking ligt hier nogal voor de hand, aangezien olifanten in de Thaise oerwoudgebieden voorheen zeer algemeen voorkwamen. Tot voor kort waren tamme olifanten belangrijk als rij- en lastdieren, zowel bij het wegtransport als bij het werk in de bosbouw. Tot 1916 sierde een olifant het nationale wapen van Thailand. Het dier kwam verder voor op de eerste Thaise munten. Ook tegenwoordig nog gelden de zeldzame witte olifanten voor het koninkrijk als heilige gelukssymbolen, op grond van de legende die vertelt dat Boeddha in de incarnatie van een witte olifant zou zijn opgenomen. Er zijn ook tweedaagse olifantenfeesten. Olifanten worden tegenwoordig nog slechts beperkt ingezet bij de bosbouw, maar doen nog volop dienst voor toeristische doeleinden.

Een Wat is een boeddhistische tempel in Cambodja, Laos of Thailand. Ook religieuze gebouwen van andere religies (bijvoorbeeld ruïnes uit de tijd van het Hindoeïsme) kunnen met deze naam aangeduid worden. Er zijn erg veel Wats in Thailand.

Minder dan 50 jaar geleden was Thailand voor 60% bedekt met dichte teakbossen. Nu is het minder dan 20%. Het kappen van hout, dan wel de export van hout is nu verboden.

Een greep uit ons assortiment

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Vlag Thailand
Officiele naam:
Thailand
ISO:
TH
Ligging:
zuidoost
Hoofdstad:
Bangkok
Inwoners:
+/- 64838628
Taal:
Thai
Godsdienst:
Boeddhisme
Tijdzone:
UTC +7
Munteenheid:
Baht
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
513115 km≤
Beste reistijd:
november - februari
Hoogseizoen:
oktober - februari

Thaise dansen variŽren van traditioneel (khon) tot modern (likay). De eerste vorm wordt zwijgend uitgevoerd door dansers in drakenkostuums en met maskers. Meestal voeren ze de Ramakien op. Dat is de Thaise versie van de Ramayana, een serie legendes uit de Indiase mythologie. De moderne dansvorm lijkt meer op westers toneel, met een combinatie van zang, dans en cabaret. In het zuiden van het land hebben Thai de kunst van het schaduwspel overgenomen van de IndonesiŽrs.

Thai boksen is een zeer populaire sport. Daarbij mogen naast de handen (in bokshandschoenen) ook voeten, knieŽn en ellebogen worden ingezet om de tegenstander te verslaan.

Ervaringen

Heb je ooit Thailand bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Thailand krijgt gemiddeld een 8,5 uit 10 op basis van 243 ervaringen:

8,5 243 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 81 met 243 resultaten

plaats: Cha-Am, reisperiode: juni 2019

Mooi dorp aan de zee en met Hua Hin en Petchaburi dicht bij genoeg vertier.

 • Algemeen 8
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 7
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 7
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Krabi, reisperiode: april 2020

Krab (Au Nang)i is een geweldige plaats, met veel goede restaurants, prachtige stranden en vele excursie mogelijkheden

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Bangkok, reisperiode: mei 2019

moet je gezien hebben

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 10
 • Ligging 9
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Thailand

Phuket Zoo (Phuket)

Phuket Zoo
Phuket Zoo
Kaart met locatie Phuket Zoo

Heb je nog niet genoeg van dieren en natuur? Dan kun je een bezoekje brengen aan Phuket Zoo, iets ten zuiden van de stad. Er worden regelmatig spectaculaire shows gegeven die leuk zijn om eens te zien. Dieren die je kunt zien zijn apen, tijgers, verschillende vogels, tropische vissen en nog veel meer. Ook is er een orchideeëntuin te vinden.

Stranden Phuket (Phuket)

Stranden Phuket
Stranden Phuket
Kaart met locatie Stranden Phuket

Phuket staat vooral bekend om de mooie stranden die het te bieden heeft. Hier kun je lekker luieren en van de zon genieten, maar ook duiken en snorkelen is een populaire bezigheid. Er zijn talloze eettentjes te vinden waar je de overvloed aan zeevruchten kunt proeven. In het droge seizoen dat van november tot april loopt, regent het (bijna) niet waardoor er genoeg gelegenheid is om dit te doen.

Big Buddha (Koh Samui)

Big Buddha
Big Buddha
Kaart met locatie Big Buddha

Een van de populairste attracties van Koh Samui is een standbeeld (Big Buddha) van een twaalf meter hoge van Boeddha. Hij werd gebouwd in 1972 en is gelegen op een klein eiland. Toch hebben ze jaren geleden het eiland verbonden met het vasteland. Het is een vredige plaats om te bezoeken en je kunt er goed tot rust komen. Dit standbeeld moet je dan ook gezien hebben bij een reis naar Koh Samui. Het standbeeld vind je verder bij Wat Phra Yai, wat in Koh Fan ligt. Rondom de Wat zijn verschillende winkels en restaurants te vinden.


Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

De Thaise keuken is wereldvermaard. De Cambodjanen (Khmer) beweren dat de wortels ervan in hún keuken liggen. Gezien de geschiedenis zou dat best kunnen, maar de Thai hebben er in ieder geval verfijning in aangebracht. Thaise gerechten zijn vrijwel altijd een combinatie van vier smaken: zoet, zuur, pittig en zout. De verhoudingen bepalen hoe het gerecht ervaren wordt.

Vervoer

Vanaf Amsterdam, Brussel, Dusseldorf en Frankfurt gaan er directe vluchten naar Bangkok Suvarnabumi International Airport. Deze vluchten worden verzorgd door verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, Air France, Eva Air, Thai Airways en China Airlines. De vlucht van Amsterdam naar Bangkok duurt ongeveer 11 uur.

In Thailand vind je een aantal typische vervoermiddelen, het is erg leuk om deze een keer uit te proberen.

De samlor is een driewielerfiets die in andere landen in Zuidoost-Azië ook wel bekend staat als de riksja. Deze fietsen met passagierscompartiment worden voornamelijk gebruikt in kleine dorpen om mensen naar hun plaats van bestemming te brengen. De traditionele samlor is een fiets met een soort aangebouwde koets. Deze samlor heeft zijn ontstaan te danken aan een Chinese koopman die twee wielen en een zitje aan zijn fiets toevoegde. De Zuid Thaise variant op de traditionele samlor is de Samlor Puang Kang. Dit is een fiets met een bijrijdergedeelte náást de fiets.

Tuk-tuk’s zijn gemotoriseerde driewielers die het ritje door de stad een ware belevenis maken! In Bangkok is de tuk-tuk zeer populair onder toeristen, deze tuk-tuk’s zie je dan ook overal in de stad. Ook rijden er tuk-tuk’s in Pattaya en Phuket.

Ook de long tail boat is een typisch Thais vervoermiddel. De long tail boat is een smalle langwerpige, gemotoriseerde boot die vaak in allerlei kleuren geschilderd is. Deze boten varen voornamelijk over de wateren van Centraal- Zuid Thailand en over de kanalen van Bangkok.

Songteaws zijn pick-up’s of jeeps met een overkapping en ingebouwde bankjes die volgens een vaste route rijden. Deze jeeps rijden tussen middelgrote en kleine plaatsen, en zijn een handige en goedkope manier om je snel te laten vervoeren. Als er een Songteaw voorbijkomt kan je gewoon je hand opsteken. De chauffeur zal dan stoppen zodat je een prijs kunt afspreken. Je kunt de chauffeur ook vragen of hij zin heeft om je iets van het land te laten zien.

Visum

Voor een vakantie in Thailand heb je een paspoort nodig dat nog minimaal 6 maanden geldig is na vertrek. Blijf je er niet langer dan 30 dagen dan is een visum niet vereist.

Prijsniveau

Het prijsniveau in Thailand ligt een stuk lager dan in Nederland.

De munteenheid van Thailand is de baht.

Veiligheid

Thailand is een veilig land om in te reizen. Echter zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld dien je ook in hier goed op je spullen te letten. Zeker wanneer je rondloopt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations.

Medische informatie

In Thailand zijn goed opgeleide artsen, tandartsen en opticiens. Ook de ziekenhuizen zijn goed.

Voor een bezoek aan Thailand zijn geen inentingen verplicht. Sommige inentingen worden wel aangeraden.

Neem voor actuele adviezen contact op met GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Drink liever geen kraanwater in Thailand. Je kunt overal flessen water kopen.

Bevolking

De Thaise bevolking bestaat voor ongeveer 80% uit Thai. De grootste minderheidsgroep wordt gevormd door de Chinezen (ongeveer 15%), die zich echter vrij sterk met de Thai hebben vermengd. De Chinezen vormen een belangrijk deel van de 'toplaag' in de Thaise samenleving.

Bergvolkeren maken in totaal nog niet 1% van de totale bevolking uit, maar ze zijn wel heel belangrijk voor Thailand. Ze behoren namelijk tot de grootste ‘toeristische attracties' van het land. De vooroordelen over deze volkeren zijn groot. Hoewel de koning zich intensief bezig houdt met het verbeteren van het lot van de bergvolkeren, wordt door vele Thai minachtend over hen gedacht. De Akha-stam wordt zelfs i-kars genoemd, wat vrij vertaald 'onbeschaafde slaaf' betekent. In werkelijkheid vormen de bergvolkeren een kwetsbare groep, die vaak bloot staat aan veediefstallen en doordat ze geen Thais staatsburgerschap hebben, gemakkelijk van hun grond verdreven kunnen worden.

Thaise dansen variëren van traditioneel (khon) tot modern (likay). De eerste vorm wordt zwijgend uitgevoerd door dansers in drakenkostuums en met maskers. Meestal voeren ze de Ramakien op. Dat is de Thaise versie van de Ramayana, een serie legendes uit de Indiase mythologie. De moderne dansvorm lijkt meer op westers toneel, met een combinatie van zang, dans en cabaret. In het zuiden van het land hebben Thai de kunst van het schaduwspel overgenomen van de Indonesiërs.

Thai boksen is een zeer populaire sport. Daarbij mogen naast de handen (in bokshandschoenen) ook voeten, knieën en ellebogen worden ingezet om de tegenstander te verslaan.

Thailand is een boeddhistische natie en het hele leven is daarop ingericht. Dat is te zien aan de talloze tempels en kloostergemeenschappen, van klein tot groot, van arm tot zeer rijk. Iedere boeddhistische jongen behoort zich enige tijd terug te trekken in een klooster om een leven als bedelmonnik te ervaren. Dat gebeurt nog wel, maar niet meer algemeen, of slechts voor korte duur, bijvoorbeeld een week. Vooral arme gezinnen sturen hun zonen voor langere tijd naar het klooster, omdat ze daar gratis een opleiding krijgen.

De Thai geloven dat alle dingen een ziel hebben. Naast ieder huis staat een geestenhuisje, waarin een boeddha-beeldje staat. Voor belangrijke gebeurtenissen wordt een astroloog geraadpleegd. Veel Thaise mensen dragen ook een amulet. Ze zijn ervan overtuigd dat zijzelf, en deze amulet, krachten beschikken om wensen in vervulling te laten gaan. Denk aan de wens tot moederschap en zelfs aan de wens de loterij te winnen!

De taal

De officiële taal is het Thai. Dit is de moedertaal is van ongeveer 90% van de bevolking. Binnen de Thaise taal kunnen er vijf dialecten worden onderscheiden. De bergvolkeren hebben hun eigen talen. En in het grensgebied met Cambodja wordt hier en daar Khmer gesproken.

Het Thai is tonaal, het kent vijf toonhoogten namelijk hoog, middel (op gewone hoogte), laag, dalend en rijzend. In tegenstelling tot wat vroeger wel gedacht werd, is de taal waarschijnlijk niet verwant aan het Chinees. De oorsprong van het Thai is nog grotendeels onbekend. Het Thaise schrift is volgens Thaise historici in 1283 door koning Ramkhamhaeng ontworpen, dit wordt echter betwijfeld door historici en taaldeskundigen uit andere landen. Het huidige alfabet telt 45 klinkers en 44 medeklinkers.

Flora & Fauna

Thailand is de grootste exporteur van orchideeën en andere bloeiende tropische planten en bloemen.

Er zijn nog olifanten in het wild en in de bossen vind je ook apen en ander klein wild.

Geschiedenis

De geschiedenis van Thailand gaat ver terug, maar zij valt niet samen met de geschiedenis van de Thai. Die bevolkingsgroep arriveerde 'pas' zo’n 900 jaar geleden in het gebied. Al in 10.000 v. Chr. werd er landbouw bedreven in Noord-Thailand. Uit onderzoek is verder gebleken dat er al in 3500 v. Chr. rijst werd verbouwd.

Er hebben veel verschillende volkeren gewoond in wat nu Thailand is.

Vanaf de 9e eeuw breiden de Khmer (Koninkrijk van Angkor) hun grondgebied uit over grote delen van Zuidoost-Azië, inclusief vrijwel heel Thailand. De Khmer hebben grote invloed op taal, kunst en cultuur. In Noordoost-Thailand zijn veel overblijfselen te vinden van de Khmer bouwkunst.

Heeft u interesse in een reis naar Thailand? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing