Het klimaat van Thailand
Thailand is een enorm populair land onder Nederlandse toeristen. Om het meeste uit je vakantie te kunnen halen is het verstandig om rekening te houden met het klimaat in de verschillende gebieden. Thailand kent regenseizoenen, droge seizoenen en hete seizoenen. Februari en maart zijn de maanden waarin het weer ideaal is voor elke soort vakantie.
Tropisch klimaat
Thailand heeft een tropisch klimaat en dat betekent dat dit ideaal is voor een vakantie vol zon, zee, palmbomen en genieten. Toch verschilt het klimaat wel in de verschillende delen van het land. In het zuiden is er een tropisch moessonklimaat, in de noordelijke helft een tropisch savanneklimaat en in kleine gebieden een tropisch regenwoud-klimaat. In het noorden zijn er hierdoor droge winters en relatief natte zomers. Het verschil is echter niet zo groot als in het zuiden van Thailand. Daar is er een langer droog seizoen en daarnaast een regenseizoen waarin er veel regen valt (moessons). Voor de gebieden met een tropisch regenwoud-klimaat geldt dat er geen echte droge periodes zijn.
Regenseizoenen
In het noorden duurt het regenseizoen van oktober tot januari. Dit loopt niet gelijk met het zuiden, waar het regenseizoen van april tot oktober duurt. Tijdens de regenseizoenen regent het ongeveer 1.5 uur per dag. En als het regent, dan regent het ook hard. Na de buien kan het nog lang bewolkt blijven. Jaarlijks valt er gemiddeld in het zuiden 2000 mm en in het noorden 1000 mm. In de regenwouden kan het zelfs wel oplopen tot 3000 mm.
Vraag gratis een offerte aan
Orkanen en tsunami's
Thailand ligt in een gebied waar de hoogste orkaanactiviteit ter wereld is. Gelukkig komt het bijna nooit voor dat er in Thailand daadwerkelijk een orkaan is. In de meeste gevallen blijft het bij een tropische storm waarbij de schade beperkt blijft. Bovendien zijn deze orkanen goed te voorspellen, dus echt gevaar heb je hier als vakantieganger zeker niet van. Een tsunami is minder goed te voorspellen aan de hand van de seizoenen. In 2004 is er een hevige tsunami geweest waarbij veel slachtoffers zijn gevallen. Hier is de overheid uiteraard mee gewaarschuwd voor de toekomst en worden de aardbevingen nauwkeurig in de gaten gehouden. Volg daarom altijd eventuele instructies van de overheid meteen op. Als toerist kan je ook gebruik maken van de Allianz Global Assistance SMS service die je op de hoogte houdt van de ontwikkelingen in jouw vakantiegebied.
Temperaturen en zonkracht
In de winter ligt de temperatuur in Thailand tussen 29 en 32 graden overdag. 's Nachts is het in de winter een stuk koeler en kan het afkoelen naar 23 graden. Dit is voor de nachtrust wel zo fijn. Daarentegen is het in de zomer, vanaf april, tussen de 30 en 36 graden. Zeker buiten de regenseizoenen om kan de gevoelstemperatuur nog hoger liggen. Niet alleen de temperaturen schieten in de zomer omhoog, maar ook de luchtvochtigheid is veel hoger dan in de winter. De zeetemperatuur is het hele jaar door zo'n 28 à 29 graden. Ze zonkracht blijft wel vrijwel het hele jaar gelijk. De zonkracht in Thailand ligt tussen de 10 en 11, wat het hoogst haalbare is. Het is dus geen overbodige luxe om een voorraad aan zonnebrandcrème mee te nemen om verbranding en zelfs huidkanker te voorkomen. Ook kan het geen kwaad om de hete middagzon te vermijden.
Beste reistijd
Februari en maart zijn de enige maanden waarin het in vrijwel heel Thailand droog is (met uitzondering van het regenwoud bij Chanthaburi). In deze maanden zijn de temperaturen bovendien aangenamer, met name tijdens de nacht. Ook de luchtvochtigheid is een stuk minder. Mocht je niet in februari of maart kunnen gaan, dan is het wel aan te raden om in de winter te reizen. Dan krijg je in het noorden wel te maken met het regenseizoen, maar met buien die minder dan twee uur duren is er genoeg tijd van de dag over om het een en ander te ondernemen.