Thais voor beginners

De Thaise taal
De Thaise taal

Thailand is voor veel mensen een populaire vakantiebestemming. Dit komt door een aantal factoren. Het land biedt prachtige landschappen, interessante tempels en bruisende steden. Daarnaast heb je de heerlijke Thaise keuken en de vriendelijke bevolking. Thailand wordt daarom ook wel eens 'het land van de glimlach' genoemd. Maar het is natuurlijk ook leuk als je een praatje kunt maken met de Thailanders. Om dat mogelijk te maken, worden er veel taalcursussen gegeven om je de basis van Thais te leren.

Sandra 'Thailand is een fijne bestemming, ook als je met het hele gezin op reis wilt! Na het drukke Bangkok ben ik gaan eilandhoppen in het zuiden. Hier kun je fantastisch duiken en snorkelen bij Ko Tao en Ko Samui. Ons huisje met hangmat, direct aan het strand op Koh Phangan was echt een hoogtepunt van de reis. Oh ja en niet te vergeten: het heerlijke eten!', Sandra - reisexpert Thailand gratis reisvoorstel >>

De taal

De officiële taal van Thailand is Thai. De taal behoort tot de Tai-taalgroep, die weer onder de Tai-Kadai-taalfamilie valt. Deze Tai-Kadai-talen komen uit het zuiden van China. Thai wordt door meer dan 25 miljoen mensen gesproken. Hieronder vallen verschillende dialecten. In het noordoosten van Thailand spreekt men bijvoorbeeld Isaan, dat 'Noordoost-Thai' betekent. Andere dialecten zijn Phuan, Phu Tai, Shan, Song, Tai Dam en Dtai.

Het Thaise alfabet

In Thailand wordt geschreven met het Thaise alfabet. Dit alfabet heeft 44 medeklinkers en er zijn 15 klinkertekens, waar ten minste 28 klinkers mee worden geschreven. De medeklinkers worden van links naar rechts geschreven en klinkertekens staan onder, boven, links of rechts van de medeklinker. Naast de eigen letters heeft het Thaise schrift eigen cijfers, maar de cijfers zoals wij ze kennen komen ook veel voor in het land. In Thaise teksten staan woorden van een zin aan elkaar geschreven. Een spatie geeft het einde van de zin aan. Ook is er vrij weinig interpunctie te vinden. Het schrift heeft verder nog eigen leestekens, maar leestekens als '?' en '!' worden ook gebruikt. Vraag gratis een offerte aan

Toonhoogtes

In het Thais is de toon waarop je iets zegt erg belangrijk. Elk woord heeft een eigen toonhoogte. Als je niet goed oplet, zeg je per ongeluk een ander woord en word je niet goed begrepen. De taal heeft 5 tonen: laag, midden, hoog, stijgend en dalend. In Nederland gebruiken we intonatie in de zinnen. Zo gaat de toon omhoog als we iets vragen. In het Thais is dat niet en er wordt alleen met de toonhoogtes gesproken om verschillende woorden uit te spreken.

Thaise les

Er zijn vele mogelijkheden om de Thaise taal te leren. Op internet zijn veel cursussen en leraren te vinden, die je de basis van het Thais bijbrengen. Je leert het alfabet om te kunnen lezen en schrijven en er wordt aan de luister- en spreekvaardigheid gewerkt. De beste manier om de taal onder de knie te krijgen, is het volgen van Thaise les in Thailand. Je krijgt dan een Thailander als leraar (die ook Engels spreekt) en je kunt meteen de leerstof in praktijk brengen. Hierdoor gaat het leerproces vaak sneller en je leert meteen de cultuur van de Thaise bevolking kennen. De lessen zijn zowel voor kinderen als volwassenen.

Enkele voorbeeldzinnen

Hier vind je een aantal voorbeelden van de Thaise taal, die in bijna elk gesprek voorkomen. De Thaise bevolking is altijd erg sociaal en praten graag met mensen.

Goedendag:     สวัสดี                                          Uitspraak: sawaddie
Hoe gaat het?  คุณสบายดีมั๊ย ค่ะ/หญิง ครับ/ชาย              Uitspraak: khun/ theu sa baay die mai
Alstublieft:       ด้วยความกรุณา                                Uitspraak: duay kwaam ka ru na
Dank u:           ขอบคุณ                                        Uitspraak: dankon
Tot ziens:        ลาก่อน                                         Uitspraak: la kon

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,7

Gerelateerde artikelen