Thailand van A tot Z

Tempel van Buddha in Thailand
Tempel van Buddha in Thailand

A van Andamanse Zee

De Andamanse Zee ligt ten westen van Thailand in de Golf van Bengalen. De Andamanse Zee behoort tot de Indische Oceaan, heeft een oppervlakte van zo'n 797.700 vierkante kilometer en is gemiddeld 870 meter diep. Het diepste punt van de Andamanse Zee is 3777 meter. Op de grens van de Andamanse Zee met de Phuket Zee liggen de Phi Phi eilanden en het eiland Phuket.

Strand van Phuket
Strand van Phuket

Heb je weinig kennis van Thailand? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Baht

De munteenheid van Thailand is de Baht. De naam Baht is afkomstig van een gewichtseenheid. De gewichtseenheid 15,16 gram had de benaming baht. In Thailand werd altijd de zilveren tical als betaalmiddel gebruikt, welke een gewicht van 15 gram had.

C van Chao Phraya (Menam)

De Chao Phraya is een grote en belangrijke rivier in Thailand. Misschien wel de grootste en belangrijkste. De bijnaam van de rivier is 'de rivier der koningen'. Deze rivier staat beter bekend als de Menam. De officiële benaming voor de rivier luidt 'Mae nam Chao Phraya'. De Nederlandse benaming Menam is gevormd in de tijd dat de VOC in Thailand over een handelspost beschikte. De Nederlanders dachten dat de rivier de Mae nam heette. Maar de rivier was Chao Phraya genaamd. Sindsdien wordt de rivier dus vaak Menam genoemd.

Zonsondergang bij de Chao Phraya
Zonsondergang bij de Chao Phraya


De rivier ontspringt in Centraal-Thailand en stroomt van het noorden naar het zuiden in de richting van Bangkok en de Golf van Thailand. De totale lengte van de rivier is 370 kilometer en er liggen een aantal belangrijke steden aan, zoals Singburi en Uthai Thani. Vraag gratis een offerte aan

D van Dongrekbergen

De Dongrekbergen vormen een gebergte die voor het grootste gedeelte de grens met Cambodja vormt. Globaal gezien loopt het gebergte in de richting oost-west. Het beginpunt van het gebergte is nationaal park Khao Yai. De hoogtes variëren, maar het gebergte heeft een aantal steile hellingen en pieken oplopend tot hoogtes van 700 meter. Ook zijn er een aantal ruïnes uit de tijd van het Khmer-rijk te vinden in de Dongrekbergen.

E van Expatriates

Expatriates zijn mensen die uit verschillende delen van de wereld komen en van Thailand hun thuisland gemaakt hebben voor een korte of een lange periode. In vergelijking met andere landen in de wereld is deze gemeenschap in Thailand erg groot. Deze gemeenschap in Thailand bestaat uit mensen afkomstig uit diverse landen zoals: Australië, België, Duitsland, Ghana, Groot-Brittannië, Israël, Nederland, Suriname en de Verenigde Staten. De mensen die tot de expatriates gemeenschap van Thailand behoren komen dus van alle continenten van over de hele wereld.

De E staat ook voor de Erawan watervallen, een prachtige excursie !

F van Full Moon Party

Ieder jaar wordt er in Thailand de Full Moon Party gehouden. De Full Moon Party staat te boek als een wereldberoemd strandfeest. Bij de Full Moon Party wordt er vanaf zonsondergang tot zonsopgang gefeest op het strand. Het feest wordt gehouden bij volle maan op het strand van Haad Rin ten zuiden van Koh Pha Ngan. De Full Moon Party wordt altijd druk bezocht door grote groepen jongeren, maar ook ouderen. Dj's van over de hele wereld komen naar dit feest op te draaien in verschillende muziekstijlen!

Full Moon Party
Full Moon Party

G van Gouden Driehoek

De Gouden Driehoek is het grensgebied tussen de landen Thailand, Myanmar en Laos. In de 20e eeuw stond dit gebied bekend als grootste producent van opium ter wereld. Inmiddels wordt er in het gedeelte van de Gouden Driehoek in Thailand geen opium en heroïne meer geproduceerd. In de gebieden in Myanmar en Laos nog wel. De benaming Gouden Driehoek komt omdat er veel papaverplanten groeien in het gebied waar het drielandenpunt tussen Thailand, Myanmar en Laos ligt. Door deze papaverplanten kon dus opium en heroïne geproduceerd worden, waardoor er veel geld verdient werd.

H van Hat Yai

Hat Yai is een stad gelegen in de provincie Songkhla in het zuiden van Thailand, en is de grootste in dit gebied. Hoewel Hat Yai geen hoofdstad van de provincie is, is deze stad wel groter dan de hoofdstad Songkhla van de gelijknamige provincie. Daarmee is Hat Yai de enige stad in Thailand die groter is dan de hoofdstad van een provincie. De stad is zo groot geworden, omdat er vanaf de spoorlijn naar Zuid-Thailand een aantal aftakkingen kwamen. Omdat er bij Hat Yai een aantal spoorlijnen en belangrijke wegen samen komen is deze stad een belangrijk knooppunt op het gebied van vervoer. Ook is er een internationale luchthaven bij deze stad. De naam van deze stad, Hat Yai, heeft twee betekenissen; Hat Yai is een afkorting van Ma Hat Ya, dat grote Ma Hat boom betekent en Hat Yai betekent 'groot strand'. Deze theorie komt omdat er gezegd wordt dat de kustlijn van het Songkhlameer dat uitmond in de Golf van Thailand vroeger dichtbij de stad lag. Echter ligt de huidige kust 30 kilometer verderop. Als verklaring daarvoor wordt gegeven het dichtslibben van het meer dat al eeuwen bezig is.

I van Isaan

Isaan is de benaming voor het noordoosten van Thailand. De grenzen met Laos in het noorden en het oosten van deze regio worden gevormd door de rivier de Mekong. In het zuiden grenst deze regio aan Cambodja. Deze grens bestaat uit een laag-gebergte. En in het westen grenst deze regio aan de rest van Thailand door middel van de Petchabun bergen. Het grootste gedeelte van Isaan bestaat uit het Khorat Plateau. De economie in dit gebied komt vooral tot stand op basis van de landbouw. Maar de opbrengsten zijn laag, vanwege het landschap en de natuur. Daarmee is de regio Isaan het armste gebied van Thailand.

J van Jaartelling

Door de eeuwen heen zijn er in Thailand diverse afwijkende jaartellingen gebruikt. De Thaise maan-kalender werd gebruikt tot het jaar 1888. Deze kalender was gebaseerd op de stand van de maan. Vanaf het jaar 1888 is de overstap gemaakt naar de Thaise zon-kalender. Deze kalender komt overeen met de Gregoriaanse kalender, die onder andere bij ons gehanteerd wordt. Tot 1 januari 1941 begon het nieuwe jaar in Thailand pas op de eerste dag van het Songkran festival in april. Vanaf 1 januari 1941 is dit veranderd, en begon het nieuwe jaar gewoon op 1 januari. Echter wordt in Thailand vaak de Boeddhistische jaartellingen gehanteerd in plaats van de westerse. Behalve deze jaartelling worden ook de Chula Sakarat en de Rattanakosin Sakarat jaartellingen gehanteerd in Thailand.

K van Khao Yai

Khao Yai is een nationaal park in Thailand. Het park is opgericht in het jaar 1962, en was daarmee het eerste nationale park in Thailand. Khao Yai Nationaal Park ligt op ongeveer 180 kilometer ten noordoosten van Bangkok. De totale oppervlakte van Khao Yai is 2168 km2. Qua grootte komt het park op de derde plaats.

Het Khao Yai Park bestaat voor het grootste gedeelte uit regenwoud. In totaal komen er ongeveer 3000 soorten flora voor. Ook de fauna is rijkelijk aanwezig in dit park. Zo leven er bijvoorbeeld tijgers, apen, olifanten, beren en veel vogels. Andere bijzondere bezienswaardigheden zijn de vele watervallen en de vijf rivieren in het park. De ingangen van Khao Yai liggen op een hoogte van zo'n 400 meter. Maar het grootste gedeelte van het park ligt hoger op ongeveer 1000 meter, en er zijn bergtoppen die boven de 2000 meter uitkomen.

L van Landengte van Kra

Door de Landengte van Kra wordt het schiereiland Malakka met het vasteland van Azië verbonden. Het oosten van deze landengte hoort bij Thailand. Het westelijke deel behoort tot Myanmar. De oostkust ligt aan de Golf van Thailand en de westkust aan de Andamanse Zee. De Landengte van Kra heeft op het smalste punt maar een breedte van 44 kilometer. De naam van de landengte, 'Kra', is afkomstig van de plaats Kraburi in Thailand dat aan de westkust van het smalle deel van de landlengte ligt.

De scheepvaart-routes om Azië duren door de ligging van Malakka lang. Hiervoor werd in het jaar 1677 al een voorstel gedaan om een kanaal door de Landengte van Kra aan te leggen. Tot op heden wordt dit steeds door Thailand afgewezen.

M van Mangroven-slang

In Thailand komt de Mangroven-slang voor. Het is een slang die behoort tot de categorie 'gladde slangen'. Een andere benaming voor deze slang is ook wel mangroven-nacht-slang. Over het algemeen kan deze slang een maximale lengte van 2,5 meter bereiken. Het uiterlijk van de Mangroven-slang valt erg op. Het beest heeft namelijk een zwart lichaam met een heldere gele banden-ring. Soms zijn de buik, keel en delen van de kop ook geel gekleurd. De Mangroven-slang is giftig, maar bij mensen veroorzaakt een beet alleen een zwelling. Echter is deze slang tegen mensen bijzonder agressief en bijt zonder waarschuwing. De slang, een echt nachtdier, leeft hoog in de bomen en komt nauwelijks op de grond. Pas tegen het donker wordt de Mangroven-slang actief.

De Mangroven-slang
De Mangroven-slang

N van Naklua

Naklua is een plaats aan de kust in het zuidoosten van Thailand. Sinds het jaar 1976 behoort Naklua tot de stad Pattaya. Vroeger was Naklua maar een klein en stil vissersdorpje. Echter door de ontwikkeling van Pattaya is Naklua ook meegesleept. Hoewel er geen strand van betekenis is, zijn er wel een aantal kleine stranden langs de rotsen. Deze stranden worden vaak door resorts gebruikt als privé-strand. Naklua is nog steeds een vissersplaats met een grote vismarkt, waar diverse soorten vis gekocht en geproefd kan worden.

O van Olifanten

Olifanten zijn al sinds eeuwen belangrijke dieren in Thailand. Echter worden veel van deze dieren misbruikt. De mensen in Thailand gebruiken de olifanten al jaren voor werkzaamheden, maar vooral voor het vermaak van toeristen. Een olifant is van nature een wild beest en een dansje doen of toeristen vervoeren is geen natuurlijke taak. Hiervoor worden olifanten getraind, vaak op gruwelijke wijze.

The Elepant Nature Park is een park waar misbruikte olifanten opgevangen worden, rustig kunnen leven en hun vrijheid terug krijgen. Het park wordt draaiende gehouden voor veel vrijwilligers. Mocht je het park bezoeken, dan krijg je aan het begin een documentaire te zien over hoe het trainen van olifanten in zijn werk gaat. Dit om een beeld te geven waarom dit park opgericht is. De entree voor het park is 2500 baht en komt volledig ten goede aan het project. Tijdens een dag in dit park mag je olifanten voeren, de beesten helpen badderen en ze van heel dichtbij aanschouwen.

P van Pantip Plaza

Pantip Plaza is een winkelketen in Thailand gespecialiseerd in elektronica. In zo'n warenhuis/winkelcentrum kunnen kleine ondernemers een ruimte huren voor de verkoop van hun producten. De bekendste vestiging van Pantip Plaza is te vinden in Bangkok. Dit winkelcentrum heeft vijf verdiepingen en is vooral gespecialiseerd in computer hardware en software. Zo zijn er aanbieders van de dure A-merken, maar ook aanbieders met goedkope merken. Alles op het gebied van computers is er te verkrijgen. Daarnaast worden er veel software, cd's en dvd's aangeboden. Meestal zijn dit gekopieerde varianten. Behalve producten op computergebied worden er ook Boeddhistische relikwieën verkocht. En er zijn ook winkels die artikelen van voetbalclubs aanbieden. Er zijn zelfs artikelen van Ajax, PSV en Feyenoord te krijgen. De openingstijden van Pantip Plaza zijn van 10:00 uur tot 20:30 uur.

Q van Q-Bar

De Q-bar in Bangkok is een nachtclub van topklasse. Volgens sommigen is deze bar zelfs de beste ter wereld. De bar heeft een moderne uitstraling met lederen bekleding op de wanden. De bar bestaat uit twee verdiepingen en bied naast de dansvloer ook de gelegenheid om te zitten in één van de leren sofa's. Het barpersoneel heeft ruime ervaring en er zijn zo'n 250 verschillende drankjes te verkrijgen, waaronder veel cocktails. De muziek in de bar wordt verzorgd door top dj's van over de hele wereld. Ook schijnen er soms vips aanwezig te zijn en het gerucht gaat dat Collin Farrell er regelmatig te gast is.

R van Rattanakosin

In het oude centrum van Bangkok ligt een eiland die Rattanakosin genaamd is. Op dit eiland werd in het jaar 1782 de toenmalige hoofdstad Siam gevestigd door de toenmalige koning Rama I. Voor 1782 werd het eiland voornamelijk bewoond door Chinezen, die later wegtrokken naar het huidige Chinatown van Bangkok. Vanaf het vestigen van Siam in 1782 tot 1932 was er een periode van absolute monarchie, die de Rattanakosin periode genoemd wordt. Enkele bezienswaardigheden op Rattanakosin zijn het Koninklijk Paleis, de Wat Phra Kaew, het nationaal museum en het centrum van traditionele Thaise massage Wat Pho.

Rattanakosin eiland in de avond
Rattanakosin eiland in de avond

S van San Jao Lim Ko Niao

San Jao Lim Ko Niao is een grafmonument in Thailand en soms ook San jao leng ju Kieng genoemd. Het monument is te vinden bij de haven in het noorden van het centrum van de stad Pattani. In het monument is een cashewboom ondergebracht. Dit is gedaan naar aanleiding een legende. Deze legende vertelt het verhaal dat rond het jaar 1578 Lim Ko Niao zich aan deze boom zou hebben opgehangen. Het grafmonument is dus een gedenkteken aan Lim Ko Niaw (Lim Ko Niao).

Ook staat dit monument centraal tijdens een Chinees-islamitisch festival. Dit festival wordt ieder jaar rond eind februari/begin maart gehouden. Tijdens het Lim Ko Niaw-festival wordt er een houten beeld van Lim Ko Niaw door de straten gedragen en mensen houden wedstrijden wie het beste over vuur kan lopen. Ook eten de mensen zeven dagen lang vegetarisch.

T van Thaiboksen

Het Thaiboksen staat ook wel beter bekend als Muay Thai. Het is een oude gevecht-sport en wordt in Thailand al eeuwen beoefend. Het is een enorm populaire sport. Indirect stamt het huidige Thaiboksen af van Krabi Krabong, een gewapende vechtkunst. Mocht een Krabi Krabong vechter geen wapens meer hebben, dan konden de acht lichaamsdelen als dodelijke wapens gebruikt worden. Deze stijl wordt ook wel Muay-Boran genoemd. Muay Thai is ontstaan vanuit het Muay-Boran, wat erg dodelijk was. Veel van de technieken van Muay-Boran zijn tegenwoordig niet meer toegestaan omdat ze te dodelijk zijn.

Bij het Thaiboksen lijkt in eerste instantie alles toegestaan, maar er zijn wel regels. Het gebruik van de vuisten, de ellebogen, de knieën en de benen is toegestaan. Bij het gebruik van de vuisten is er weinig verschil met het boksen. Het verschil zit echter in het gebruik van de ellebogen, de knieën en de benen. Bij het boksen mag een tegenstander alleen met de vuisten knock-out geslagen worden. Een knock-out door te schoppen met de benen is bij het Thaiboksen echter ook toegestaan. In heel Thailand zijn er veel mensen die deze sport beoefenen en zijn er ook veel wedstrijden te aanschouwen.

U van Ubon Ratchathani

In het noordoosten van Thailand ligt de stad Ubon Ratchathani, die kortweg ook wel Ubon genoemd wordt. Deze stad is al in de 18e eeuw gesticht en ligt ten noorden van de Mun-rivier. Ubon beschikt over een internationale luchthaven. Dit vliegveld werd tijdens de Vietnamoorlog door Amerika gebruikt als militaire bases, en was één van de belangrijkste.

Provincie Ubon Ratchathani
Provincie Ubon Ratchathani


Ubon Ratchathani staat vooral bekend om het kaarsen-festival dat ieder jaar in juli gehouden wordt. Tijdens dit festival is er een optocht van enorme kaarsen door de stad. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn de bijzondere tempels. Zo heeft de Wat Tung Sri een bekende antieke bibliotheek van hout geheel in traditionele Thaise stijl.

V van Vlag van Thailand

Thailand beschikt over een nationale vlag. Deze vlag bestaat uit vijf strepen die horizontaal geplaatst zijn en heeft drie kleuren. De indeling van de kleuren is van boven naar beneden als volgt: rood, wit, blauw, wit, rood. Daarbij heeft de blauwe strook in het midden een dubbel zo breed oppervlak als de andere vier strepen. Sinds 28 september 1917 is deze vlag in gebruik als officiële nationale vlag van Thailand. De Thaise benaming voor deze vlag is 'Thong Trairong' en dit betekent driekleurige vlag. De vlag van Thailand lijkt erg veel op die van Costa Rica. Om verwarring te voorkomen plaatst Costa Rica meestal het wapen in het midden van de vlag.

Nationale vlag van Thailand
Nationale vlag van Thailand

W van Wat Phra Kaew

De Wat Phra Kaew is een Boeddhistische tempel van grote belangrijke waarde in Thailand. De naam betekent in het Nederlands: 'Tempel van de Smaragdgroene Boeddha'. Deze tempel is gelegen op het eiland Rattanakosin in het oude centrum van Bangkok. Leuk detail is dat de tempel gebouwd is op het landgoed van het Koninklijk Paleis, zodat deze beide in één trip te bezoeken zijn. Het verschil tussen de Wat Phra Kaew en andere Boeddhistische tempels is dat er geen monniken wonen.

De Wat Phra Kaew bestaat uit verschillende prachtig gedecoreerde gebouwen. In het hoofdgebouw staat het belangrijkste godsdienstige beeld van Thailand, de Smaragdgroene Boeddha. Verder beschikt de tempel over diverse standbeelden en pagodes. De tempel is te betreden, maar alleen als de bezoeker lange broekspijpen draagt. Dit kan voor toeristen vanwege het warme weer nog wel eens een probleem zijn, daarom is er bij de tempel ook passende kleding te huur.

X van ?

Y van Yom

De Yom is een rivier in Thailand met een lengte van 555 kilometer. In het noorden van Thailand ontspringt deze rivier en mondt uit in de rivier de Nan iets ten noordoosten van Nakhon Sawan. De belangrijkste stad die aan de Yom gelegen is, is Sukhothai. De rivier de Yom is één van de vele rivieren die door Thailand stromen. Een rivier wordt in Thailand 'mae nam' genoemd. Dit betekent 'moeder water'.

Rivierlandschap van de Yom
Rivierlandschap van de Yom

Z van Zon-kalender

De Thaise zon-kalender wordt ook wel Suriyakati genoemd. Deze kalender werd ter vervanging van de Thaise maan-kalender ingevoerd in het jaar 1888. In de Thaise zon-kalender lopen de dagen, weken en maanden gelijk met de Gregoriaanse kalender, die in westerse landen gehanteerd wordt. De jaartelling gaat volgens de boeddhistische jaartelling en deze werd niet veranderd. Echter wordt in de zakenwereld wel vaak de christelijke jaartelling gehanteerd.

Bij de Thaise maan-kalender werd Nieuwjaar gevierd in het begin van april. In het jaar 1940 werd besloten het Nieuwjaar naar 1 januari te verplaatsen, en Nieuwjaar werd voor het eerst op de nieuwe datum gevierd in 1941. In Thailand kent men veel Boeddhistische feestdagen, waarbij de data nog volgens de oude Thaise maan-kalender berekend worden. Dit heeft als gevolg dat de betreffende feestdagen elk jaar een andere datum hebben.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen