Olomouc

Plein in Olomouc - TsjechiŽ
Plein in Olomouc - TsjechiŽ

Olomouc is een van de oudste steden van Moravië. Vroeger was de stad erg van betekenis en dat is nu nog altijd te zien. In de binnenstad vind je indrukwekkende bouwwerken, pleinen en fonteinen. Zo vind je op het Horní Náměstí plein de 35 meter hoge Zuil van de Heilige Drie-eenheid die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Naast deze zuil is het stadhuis met zijn astronomische klok een fraai zicht. De St. Mauritiuskerk stamt uit de 15e eeuw en heeft het grootste kerkorgel van Centraal Europa. Het is mogelijk om de zuidelijke toren te beklimmen. Eenmaal op de top heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Heb je weinig kennis van TsjechiŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Olomouc
Plaatsen in de buurt van Olomouc (TsjechiŽ) :
 • Brno (64 km)
 • Pardubice (117 km)
 • Telc (138 km)
 • Praag (209 km)
 • Ceskť Budejovice (212 km)
 • Cesky Krumlov (230 km)
 • Plzen (279 km)
 • Ervaringen

  op 13 september 2017 plaats: Olomouc, reisperiode: augustus 2017

  Win zijn op meerdere plaatsen geweest net wat de activiteit was

  • Algemeen 8
  • Cultuur 8
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 8
  op 13 september 2017 plaats: Olomouc, reisperiode: augustus 2017

  Lukavice zelf heeft niet veel te bieden maar de omgeving wel wil je iets zien moet je er voor rijden maar dat was geen probleem voor ons

  • Algemeen 8
  • Uitgaan 4
  • Cultuur 8
  • Restaurants 9
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 10
  • Ligging 8

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Olomouc

  Drievuldigheidszuil van Olomouc (Olomouc)

  Drievuldigheidszuil van Olomouc
  Drievuldigheidszuil van Olomouc
  Kaart met locatie Drievuldigheidszuil van Olomouc

  De Drievuldigheidszuil van Olomouc (in het Tsjechisch: Sloup Nejsvětější Trojice) is een erezuil met als doel het eren van de katholieke kerk en het geloof. De barokke zuil is tussen 1716 en 1756 gebouwd. De zuil is gebouwd naar aanleiding van de pest die de regio destijds heeft getroffen. Alle kunstenaars die waren betrokken bij de bouw van de zuil zijn inwoners van Olomouc. De afgebeelde heiligen op het monument zijn daarnaast allemaal op een bepaalde manier met de stad verbonden. Om deze reden wordt het gezien als een uiting lokaal patriottisme. De zuil is in 2000 opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

  Oude Stadhuis (Olomouc)

  Oude Stadhuis
  Oude Stadhuis
  Kaart met locatie Oude Stadhuis

  Een must-see tijdens je bezoek aan Olomouc is het stadhuis. Het Oude Stadhuis bevindt zich langs het centrale marktplein van Olomouc. Het is een mooi en indrukwekkend gebouw om te zien. Wat het stadhuis bijzonder maakt is de astronomische klok, deze is vergelijkbaar met de beroemde klok in Praag.

  Saint Wenceslas Cathedral (Olomouc)

  Saint Wenceslas Cathedral
  Saint Wenceslas Cathedral
  Kaart met locatie Saint Wenceslas Cathedral

  Saint Wenceslas Cathedral (in het Tsjechisch: Katedrála svatého Václava) is een neo-gotische kathedraal op het Wenceslas-plein in Olomouc. De kathedraal is vernoemd naar Saint Wenceslaus. De hoofdtoren van de kathedraal is ongeveer 100 meter hoog en daarbij het vier na hoogste gebouw van Tsjechië. Het is een indrukwekkende en mooie kathedraal om te zien.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van TsjechiŽ bekijken.

  Vervoer

  Vanuit Praag kun je met de trein naar Olomouc reizen, het ligt namelijk op een internationale treinroute. De meeste mensen nemen echter de auto om de stad te bezoeken. Vanaf Praag is het ongeveer 2,5 uur rijden. Een parkeerplaats vinden is waarschijnlijk wel wat lastiger. Een groot deel van de stad is autovrij en wanneer je een parkeer plaats vindt dan moet je er hoogstwaarschijnlijk voor betalen. Je kunt je auto het beste kwijt op een van de grote parkeerplaatsen net buiten het centrum. Binnen in het centrum kun je je verplaatsen per openbaar vervoer. Zo is er een uitgebreid bus- en tramnetwerk. Er bestaat een toeristenkaart, deze kaart geeft je de mogelijkheid om enkele dagen vrij te reizen door de stad.

  Geschiedenis

  De legende zegt dat de stad Olomouc gesticht is door Julius Caesar, hij zou op de huidige plaats een fort hebben gebouwd. Er is jarenlang archeologisch onderzoek maar er zijn nooit aanwijzingen gevonden van een fort. Wel zijn er Romeinse resten van een legerkamp gevonden. In het Groot-Moravische Rijk was Olomouc een belangrijk handels- en bestuurscentrum. In de 16e eeuw werd de stad door de Zweden in genomen, zij hebben in die tijd een groot deel van de stad verwoest waarna Brno als nieuwe hoofdstad werd benoemd. Toen de Zweden werd verdreven waren er plannen om de stad weer in zijn oude glorie op de bouwen. En hoewel er nieuwe fonteinen en zuilen werd gebouw heeft de stad zijn achterstand op Brno nooit meer kunnen inhalen.


  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Olomouc