Gratis reisvoorstel aanvragen

6 dagen Budapest

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Boedapest (Hongarije)
Periode: november 2003
Vervoer: vliegtuig
Accommodatie: Guesthouse/Connection

Foto van deze vakantie

De check-in duurt aardig lang, dit komt mede door de aangescherpte veiligheidscontroles van Schiphol. We vliegen met KLM van Amsterdam naar Boedapest. Eenmaal aangekomen in de hoofdstad van Hongarije bellen we Fötaxi, een bonafide taxifirma. Vele airporttaxi’s in Boedapest zijn in het bezit van de mafia. Zij vragen vaak meer dan 3 keer de gebruikelijke prijs aan toeristen. Je kunt ook met de minibus, maar aangezien wij met 2 personen zijn is de minibus niet goedkoper, wel minder betrouwbaar en langzamer. Rond half 5 zijn we in Guesthouse Connection. Het gay guesthouse, hier verblijven we de aankomende 5 nachten.

Buda

Het ontbijt in het pension is goed verzorgd, daarna gaan we lopend de stad verkennen. Eerst drinken we koffie bij Gerbaud en we nemen er een heerlijk taartje bij. Gerbaud is een klassieke zaak met overheerlijke taartjes en lekkere koffie. Bij Déak Tér (metrostation) kopen we een 7-daaagse Travelkaart, deze kaart is geldig op alle openbaar vervoersmogelijkheden (trollybus, bus, metro en tram) van BKV. De metro in Boedapest is de oudste op het vasteland van Europa.

Vervolgens gaan we naar de burchtheuvel van Buda en wandelen we erdoor. Ook bezoeken we de oude Adelaarsapotheek. De Adelaarsapotheek is vandaag de dag een museum. Het museum heeft een antieke apothekersinrichting. Degene die ons rondleidt vertelt heel veel over de verschillende voorwerpen. Vervolgens lopen we naar de nabijgelegen Matyas kerk. Een schitterende 19e-eeuwse neobarokke kerk. Hier kwamen de Hongaarse koningen in de Middeleeuwen voordat ze ergens anders in Hongarije werden gekroond. Er zijn mooie kapellen en fresco’s in de kerk. Het naastgeleden vissersbastion biedt een fraai uitzicht over Pest, wat aan de andere kant van de Donau ligt.

We vervolgen onze weg door de oude stad van Buda. Er staan een aantal prachtige panden waaronder die van het nationaal archief. We eten eenvoudig (maar veel te prijzig) in het Sissi-restaurant. Dit restaurant is vernoemd naar de vroegere keizerin en koningin van Oostenrijk en Hongarije.

Vervolgens gaan we met de metro naar de Kiraly-baden. De Kiraly-baden bevinden zich in een oud Turks gebouw van thermaalbaden. De oorsprong van het complex gaat zelfs terug tot 1565. Het complex werd gebouwd om ook binnen de stadsmuren te kunnen baden als zij omsingeld waren. De tegenwoordige naam Kiraly heeft het gekregen van de familie König die vanaf 1796 eigenaar was van het bad.

We gaan eerst naar het grote termale bad, die bevindt zich onder een oude ottomaanse koepel. Het bad is vol met mannen aangezien het donderdag is. Op dinsdag, donderdag en zaterdag mogen er namelijk alleen mannen komen en op maandag, woensdag en vrijdag mogen er alleen vrouwen komen. Op de bordjes staat dat een zwembroek verplicht is maar ik zie iedereen naakt lopen. Buiten het grote termale bad is er tevens een stoombad en zijn er droge sauna's en dompelbaden. Mijn partner krijgt een massage, maar dit wordt helaas een grote teleurstelling. Als we 1,5 uur hebben gebadderd kleden we ons weer aan en verlaten voldaan en relaxed het prachtige complex.

In de loop van de avond eten we eenvoudig en goedkoop in een typisch Hongaars restaurantje, die zich in de omgeving van het guesthouse bevindt. Daarna nemen we een kijkje in de gay-scene van Boedapest en bezoeken eerst de Amstel River Café, een 'Nederlandse' gay-vriendelijke kroeg, vervolgens gaan we naar de Action Bar, een leerbar, waar het erg druk is. De tram rijdt niet meer na 23.15 uur, dus moeten we met de taxi terug! Het is goedkoper om een taxi te bellen, dan er op straat een aan te houden. Daarbij weet je dan dat je een betrouwbare taxi hebt en geen mafioso die je oplicht. We bellen Fötaxi en worden binnen een paar minuten opgehaald.

Meer pracht in Budapest

Na het ontbijt gaan we nog eens koffie drinken bij Gerbaud. Voor op het plein zijn ze de kerstmarkt al aan het opbouwen. Na de koffie besluiten we te gaan wandelen door de Lipótváros wijk. We starten op het Roosevelt Tér, hier bevindt zich o.a. de Kettingbrug over de Donau. Deze brug is de oudste vaste oeververbinding in Boedapest. Het was de vervanging voor de seizoensafhankelijke veerdiensten. In 1849 werd de brug gebouwd maar hij werd in 1945 opgeblazen door de Duitsers. In 1949 werd de Kettingbrug in ere hersteld. Op het plein staat het Gresham Palace. Dit is een Art Nouveau gebouw, dat op het moment verbouwd wordt tot luxe hotel. Ook staan er aan beide kanten van het Roosevelt Tér grote standbeelden van Hongaarse grootheden: Ferenc Déak en Graaf Szechenyi. De Academie van Wetenschappen staat aan de noordkant van het plein.

We lopen naar de St. Stephansbasiliek, vernoemd naar Stefanus I, de eerste koning van Hongarije die zich bekeerde tot het Christendom. De bouw van de kerk duurde 54 jaar, maar in 1905 was de kerk eindelijk gereed. De St. Stephansbasiliek is in neobarokke stijl gebouwd met veel gevoel voor detail. In een van de kapellen is het meest heilige relikwie van het land te bewonderen. Hier ligt de gemummificeerde rechterhand van Koning Stefanus I (Istvan). De hand wordt ieder jaar op 15 augustus (sterfdag van Stefanus I) door de straten van Boedapest meegetroond. De koepel is 96 m hoog en verwijst aan het jaar 896, het is evenhoog als de koepel van het parlement.

We lopen door naar Szabadzág ter (het Vrijheidsplein). Aan beide kanten van dit plein staan mooie gebouwen, waaronder de voormalige beurs van Hongarije. De beurs werd in 1948 gesloten, nadat de Communisten de macht overnamen. De Hongaarse radio en televisie nam daarna haar intrek in het gebouw. Tegenover dit gebouw staat de Nationale Bank. Verschillende staatshoofden hebben op dit plein zaken toegevoegd of weggehaald zoals bijvoorbeeld het monument voor het Hongaarse verdriet. In 1948 werd het vervangen door een monument voor de Sovjet-bevrijders. Er is weleens gesproken over het verwijderen van het Sovjet-monument en het terugplaatsen van het verdriet-monument, maar dat gaat telkens niet door. In 1989 werd ter gelegenheid van de komst van president Bush senior wel een beeld van een Amerikaanse generaal teruggezet.

Een aantal keer per dag is er een Engelse rondleiding door het Parlement. We besluiten om dit te doen en halen een kaartje. Het Parlement is een interessant neo-klassiek gebouw met veel symboliek en bladgoud. Bij de ingang vind je een schaalmodel van het gebouw. Dit is gemaakt door een gezin uit Hongarije. Ze hebben er drie jaar over gedaan en bestaat helemaal uit luciferhoutjes. Als beloning kreeg het gezin een nieuw appartement van de regering.

Na de lunch gaan we met de metro naar het grote Hösök Tere (Heldenplein). Dit plein is in 1896 aangelegd toen Hongarije haar 1000-jarige bestaan vierde. In het midden staat Koning Arpad met zijn stamhoofden. Daarachter is een arcade met verschillende bekendheden uit de Hongaarse geschiedenis. Het grootste park van de stad, Vorosliget, ligt achter het Heldenplein. In de winter wordt de vijver omgetoverd tot één van de prachtigste (kunst)ijsbanen van heel Europa. Je hebt vanaf de ijsbaan zelfs uitzicht op het kasteel Vajdahunyad. We eten 's avonds eten in Kafé Kör, heerlijk eten en een prettige bediening.

Beeldenpark Szoborpark en het Géllertbad

Wederom gaan we eerst ontbijten in het pensioen en daarna nemen we weer koffie bij Gerbaud. Bij de plaatselijke VVV vragen we de weg naar het Statue Park of Szoborpark. De receptioniste van de Tourist Office zegt dat het is ingewikkeld is om er te komen. Maar we willen er graag naartoe en krijgen uiteindelijk de instructies. De bus rijdt tot voor de deur van het Beeldenpark, zo moeilijk is het dus blijkbaar niet.

Rond 1990, toen Hongarije overging van het communisme naar een democratie, werden er beelden uit het hele land weggehaald op hun toenmalige plek. Degene meeste zijn in dit park komen te staan. In 1993 werd het Beeldenpark geopend. Je vindt er grote beelden van o.a. Marx, Lenin en Engels maar ook van Hongaarse voormannen als Jenö Landler en Bela Kun. Het gedenkteken voor Bela Kun is indrukwekkend omdat hij wordt omgeven door een groep van arbeiders en soldaten. Na een klein uurtje hebben we alles gezien.

We gaan terug naar het centrum, lunchen en maken ons op voor een bezoek aan het Géllertbad. Dit bad bevindt zich in het Géllerthotel, wat op zijn beurt bij de Géllertbrug staat. Het is een prachtig Art Nouveau gebouw met thermaal water. Er is een termaalbad en een zwembad. We gaan eerst naar het zwembad, wat lekker verfrissend is. Vervolgens gaan we verder naar de termaalbaden, waar het voor vrouwen en mannen gescheiden is. De mannen hebben een wit katoenen 'lapje' aan, dat de billen bloot laat. Er is een groot bad van 38°C en een van 36°C, een heel heet stoombad en een dompelbad van 18°C. Daarnaast zijn er nog droge sauna' s met een temperatuur van 60, 80 en 90°C. We worden er heel relaxed van. De sfeer is in het Géllertbad veel meer ontspannen dan in de Kiraly-baden. Na ongeveer 1,5 uur badderen besluiten we om te gaan.

Na wat te hebben gedronken in het Amstel River cafe en gaan we terug naar het pension. We frissen ons wat op voordat we uit eten gaan. Vanavond hebben we gereserveerd bij restaurant Arcade in Buda. Na de metro te hebben genomen en een tijdje zoeken kunnen we het niet vinden. Als we de moed bijna willen opgeven staan we voor het restaurant dat er erg stijlvol uitziet. Gelukkig, toch gevonden. In het restaurant worden we uitstekend bediend en het diner is met zorg bereid. Er zijn lamskoteletten, zalmtartaar enz. Het tempo tussen de gangen is, evenals gister, behoorlijk hoog en binnen 1,5 uur hebben we gegeten. Maar wel voldaan!

De grootste synagoge van Europa!

Na het ontbijt gaan we, zoals iedere ochtend, eerst koffie bestellen bij Gerbaud. Daarna gaan we naar de Dohány synagoge, de grootste synagoge van Europa en de één na grootste synagoge van de wereld. Het monument is in een moors-byzantijnse stijl gebouwd, door een Oostenrijker die niet joods was. De moors-byzantijnse stijl was vooral rond 1850 erg populair. We krijgen een rondleiding in het Engels. De gebedsruimte is rijk gedecoreerd en indrukwekkend groot. Er mag gefotografeerd worden, maar dan dienen we wel een donatie te doen voor het onderhouden van het gebouw. Op verzoek wordt de ark geopend en zien we de thora rollen. We lopen door, langs de begraafplaats waar de oorlogsslachtoffers van 1944/45 zijn begraven. Direct achter de synagoge staat een zilveren 'huilende wilg', op elk blad staat een familienaam van slachtoffers van de holocaust. Als laatste worden we door de 4 zalen van het Joods museum geleid. In de 1e zaal liggen religieuze voorwerpen, zoals thorarollen. De 2e zaal is gewijd aan de joodse feestdagen en de 3e zaal is gewijd aan het dagelijkse gelovige leven van de joden. De laatste zaal is helemaal aan de holocaust van Budapest gewijd.

We gaan eerst lunchen en daarna met de tram naar het Margarit-eiland. Het Margarit-eiland ligt in de Donau en is via een brug bereikbaar. Het is aardig groot en vooral voor joggers een geliefd wandelgebied. Er zijn verschillende sportaccommodaties. Wij hebben een fiets gehuurd en fietsen zo`n 5 km rond het eiland. Het is een leuk ritje met uitzicht op de stad.

's Avonds hebbeb we eerst een cocktail gedronken in het Meridien hotel, en darna hebben we eenvoudig gegeten in het Amstel River Cafe. Na het eten maken we nog een wandeling langs de rivier de Donau en genieten we van het uitzicht op het prachtig verlichte paleis, de burchtheuvel en de Kettingbrug.

Winkelen in Budapest

We ontbijten in het pension en gaan voor de laatste keer koffie drinken bij Gerbaud. Vervolgens is het tijd om te gaan winkelen. We lopen door de Vaci Ut, de grote winkelstraat van Boedapest. Het grootste gedeelte is nogal druk en vol met bekende winkelketens. Voorbij Ferenc Tér is het een stukje rustiger en zijn de winkels van betere kwaliteit. Ook is het straatbeeld hier sfeervoller. We lunchen vandaag bij Mc Donalds en lopen daarna verder naar ons pension. Het is namelijk tijd om te vertrekken. De eigenaar van het pension regelt een taxi. Niet onze favoriete Fötaxi, maar Taxi 2000. Na een paar minuten wachten komt er een oude, versleten Opel Astra stationwagen voorrijden. De prijs is 3000Ft, dat is niet slecht. Vervolgens rijdt de taxichauffeur als een gek door verschillende kleine straatjes en zijn we al snel de draad kwijt. Na 15 minuten bereiken we de grote weg en dan wordt de Nikki Lauda in onze taxichauffeur pas echt wakker. We halen links en rechts auto’s in en zijn blij als we zonder ongelukken op het vliegveld aankomen. Het inchecken voor de vlucht lijkt eeuwen te duren. Dan begint het wachten voor het instappen. We komen rond 18.20 op Schiphol aan. De koffers komen snel en we zitten om 18:40 in de trein naar huis.

Voor meer foto`s zie de website van Eddy Couvreur

Heb je interesse in een reis naar Hongarije? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Hongarije, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen