Gratis reisvoorstel aanvragen

Norway to heaven

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Oslo (Noorwegen) , B. Preikestolen ()
Periode: juli 2016
Vervoer: camper
Accommodatie: camper

Foto van deze vakantie

“Je gaat toch niet naar Noorwegen, daar is het heel koud.” Hij keek me verbaasd aan. Ik knikte mijn hoofd. Ergens vermoedde ik dat dit de enige negatieve reactie zou zijn, maar er bleek een kamp voor- en tegenstanders te zijn. De voorstanders roemden de prachtige ongerepte natuur en de tegenstanders hadden het over de kou en de kans om te verdwalen met een dramatisch einde waarin ik levenloos op een bergtop lag met een uitgehongerde kleuter naast me.

Waterval in de bergen van Noorwegen
Waterval in de bergen van Noorwegen


Dat wij als ouders wilden roadtrippen in de natuur was 1 ding, maar dat wij ons meisje van 5 jaar aan zoveel gevaar wilden blootstellen dat vond niemand een goed idee. Natuurlijk snapten wij ook wel dat we een trektocht met een kleuter niet op de bonnefooi konden maken en zo spendeerden we acht weken aan het uitzoeken van een prachtige route waarbij zowel mijn liefde voor outdoor in voorkwam als een paar rustige dagen om te spelen met zakmessen, stokken en bladeren. Bovendien staat Noorwegen bekend om zijn grillige toch milde klimaat in de zomer, dus werden er voornamelijk zonnige kleren met af en toe een dikke trui in de kamper gegooid. We zouden lekker gaan genieten van het wandelen met het zonnetje in onze rug.

En zo vertrokken we op een zonovergoten dag richting Denemarken. Onze vakantie CD stond op repeat, er waren broodjes met ei en de dag was perfecter dan we ons hadden kunnen voorstellen. Onze kleuter kleurde papiertjes alsof haar leven er vanaf hing en af toe kochten we haar om met een ijsje of een klein wandelingetje langs een van de vele stopplaatsen onderweg.

Sneller dan we konden dromen mochten we op de grote boot naar Noorwegen. Behalve een retourtje Ameland was ik geen boot gewend, dus had ik nooit kunnen vermoeden hoe ziek ik zou worden op volle zee. Het was erger dan mijn gehele zwangerschap bij elkaar en ik was meer dan blij na een dikke dag varen vaste grond onder mijn voeten te voelen.

We reden door het drukke Oslo heen om uit te komen op een magnifiek plekje boven op een berg. Er was kletterend water, bomen die tot aan de hemel reikten en de stilte omarmde me met liefde. De kleuter wandelende als een bloemenmeisje door het gras en wij dronken grote flessen lauw bier. En ondanks dat dit de eerste dag was, genoot ik nu al zo van dit land. Het prachtige weer en het vele groen maakten dit tot een waar vakantieparadijs. Had ik toen ooit kunnen weten hoe koud de nachten waren? Ik had er over gelezen, sommige mensen hadden hun eigen horrorverhaal aan ons verteld, maar eerlijk is eerlijk: hoe koud kon koud nou eenmaal zijn?
Freezing!
Overdag was het dan best mooi weer maar 's nachts was het zo koud dat het voelde alsof ik naakt in een vriescel stond. Over mijn ondergoed deed ik een dikke pyjama en toen dat niet werkte heb ik daar al mijn kleren overheen aangetrokken. Daarover nog mijn kerstmuts waardoor ik als een soort levende mummie in de camper lag. Het leverde heel veel lol op.

Helaas was de zon na de eerste dag zelf ook met vakantie gegaan, want hierna hebben we enkel regen gehad. Het waren dagen gevuld met tranen uit de hemel. Was dat jammer, ja dat was jammer. Was het erg? Nee totaal niet. Want Noorwegen is gemaakt voor buitenmensen die van regen houden. Je kunt er heerlijk wandelen en klimmen en het een is nog mooier dan het ander. Steeds als we dachten: mooier wordt het niet, werd het uitzicht nog beter, mooier en spectaculairder.
Prachtige fjorden
Prachtige fjorden


Was het een leuke vakantie met een kleuter? Wij vonden het ideaal. Ondanks de regen hebben we ons prima vermaakt. Zo hebben we de Preikestolen beklommen en hebben we elke dag minstens twee uur gewandeld, afgewisseld met een middagdutje in de camper. Ondanks dat we geen van allen heel sportief zijn is het heerlijk elke dag te wandelen en bovendien voelden we ons levendiger dan ooit in Nederland.

We hebben meerdere nationale wandelparken bezocht waar je in tegenstelling tot Nederland overal mocht lopen en klimmen aangezien er geen paden waren. We beklommen rotspartijen groter dan onszelf, we zochten elanden in de vroegte en voelden ons nietig bij de grote diepe fjorden. De Noren die we tegenkwamen waren onverdeeld enthousiast dat we langs kwamen en we kregen altijd complimenten over het feit dat wij als “niet Noren”onze dochter overal op lieten klimmen. Want dat was toch wel heel cool.
Op grote hoogte
Op grote hoogte


Viel er dan helemaal niets tegen? De regen was vervelend maar niet onoverkomelijk. Dat het na 4 dagen in onze camper naar natte hond rook was wat minder.

Nu zijn we net weer thuis. Het voelt alsof Noorwegen een dierbare ex is geworden. Je weet dat je verder moet met je eigen leven omdat niets is wat je er bindt. Maar in de uren tussen slapen en wakker worden in verlang je ernaar om terug te gaan. En dat is precies wat we komend jaar gaan doen. Terug. Niet om te blijven maar om nog 1x te kijken wat er nog maar zo spannend was.
Net zoals bij die ene leuke ex.
Samen de hoge bergen op
Samen de hoge bergen opGeschreven door Chantal Kuipers

Heb je interesse in een reis naar Noorwegen? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Noorwegen, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen