Gratis reisvoorstel aanvragen

Kampeerhuttentocht Noorwegen

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Herning (Denemarken) , B. Trysil (Noorwegen) , C. Lillehammer , D. Oppdal , E. ─ndelsnes , F. Gaupne , G. Voringfoss , H. Rjukan , I. Stavanger , J. Oslo , K. Billund (Denemarken)
Periode: juli 2007
Vervoer:
Accommodatie: Diverse kampeerhutten
Organisatie: Oad

Foto van deze vakantie

Vandaag begint onze vakantie! Nadat de auto is ingepakt vertrekken we richting Denemarken, waar we eerst twee nachten bij familie zullen overnachten. De reis verloopt voorspoedig en zeven uur later bereiken we onze eerste bestemming. De volgende dag slaan we in Herning, een grote stad in Denemarken, boodschappen in. We gaan immers kamperen en dan is een voorraad eten nooit verkeerd.

Mocht je Denemarken bezoeken is het handig om te weten dat de verkeersregels net iets anders zijn. Zo is het verplicht om te allen tijden met dimlicht te rijden en hebben auto's van rechts hier vrijwel nooit voorrang.

Hierna rijdt een familielid ons per auto door de natuur op zoek naar dieren! Na wat konijnen, een verdwaald hert en een aantal kilometers gereden te hebben zien we opeens een grote groep herten. Wel 50 tot 60 herten stonden te grazen. Helaas kregen ze al snel door dat we stonden te kijken en weg waren ze! Omdat we morgen vroeg op moeten rijden we bijtijds terug om vervolgens te gaan slapen.

Dag 3: Herning → Fredrikshavn → Oslo → Trysil
Weer: 15 - 20 graden, bewolkt en af en toe regen

Al vroeg rijden we vanaf Herning naar Fredikshavn. Eenmaal aangekomen moeten we een uurtje wachten voor de boot komt die ons naar Oslo zal brengen. Toen de boot vertrok hebben we eerst een tijdje op het dek gestaan, hierna zijn we wat gaan eten in het restaurant. De boot heeft overigens diverse eetgelegenheden, evenals een tax free shop, een casino, een bioscoop en zelfs een bowlingbaan!

Na het eten zijn we terug het dek op gegaan om de aankomst door de Oslo fjord te zien. Erg de moeite waard! De rit naar ons huisje in Trysil duurt ongeveer 3 uur. Onderweg reden we langs een eland, die we hebben geprobeerd te fotograferen. Helaas liet het afnemende licht dit niet meer toe. Jammer, want we zouden de rest van onze vakantie geen eland meer zien! Na een lange dag reizen konden we eindelijk gaan slapen in ons huisje.

Dag 4: Trysil → Zweden → Trysil
Weer: 20 graden, bewolkt

Trysil staat bekend om de wintersport en dat is ook eigenlijk alles wat we er van wisten. Er staat vandaag dan ook niets op het programma. We slapen een beetje uit en bij gebrek aan beter besluiten we 20 kilometer te rijden naar de Zweedse grens. Dit bleek uiteindelijk een goed idee, we reden door prachtige natuur vol met meren en zijn verschillende keren gestopt om foto's te nemen. Overigens viel het op dat er totaal geen grenscontrole was, we konden dus zo doorrijden. Eenmaal terug bij ons huisje koken we wat en verkennen we de camping. Niets bijzonders maar het voldoet. Achteraf raad ik iedereen aan Trysil in de zomer te laten voor wat het is. Er is niets te beleven en ook de natuur is (achteraf) niet bijzonder.

Dag 5: Trysil → HamarLillehammer → Hunderfossen
Weer: 15 - 20 graden, bewolkt en soms flinke buien

We vertrekken vandaag al vroeg uit Trysil. Tegen 11 uur bereiken we Lillehammer, gelukkig is het inmiddels opgehouden met regenen. Net buiten Lillehammer, in Hunderfossen, ligt de olympische bobsleebaan. Voor ongeveer 30 euro kun je hier plaats nemen achterin een bobslede op wielen. Vervolgens word je door een professionele stuurman over de olympische baan naar beneden gebracht. Dit was echt een unieke beleving die ik iedereen kan aanraden. De snelheden liepen op tot ruim boven de 120 kilometer per uur! Als je in de omgeving bent, mag je dit niet missen!

Lillehammer, Noorwegen
Lillehammer, Noorwegen


Na de bobsleebaan besloten we in te checken op onze camping, waar we onze spullen kwijt konden. Hierna zijn we in Lillehammer naar het olympisch museum geweest, wat erg leuk was. Vervolgens keren we weer terug naar ons huisje.

Dag 6: Hunderfossen → Lillehammer
Weer: 20 graden half bewolkt

Vandaag hebben we een volledige dag in Lillehammer. We beginnen de dag met een wandeling in de omgeving van ons huisje. Hierna bezoeken we de olympische skischans 'Lysbardsbakkene'. Heel leuk want ook in de zomer is het, door speciaal gras, mogelijk om van de schans te springen. Vanaf de bovenste schans heb je een fantastisch uitzicht over heel Lillehammer. Daarnaast is het spectaculair om de skiërs te zien springen. Je moet wel tickets kopen om zo hoog te kunnen komen. Hiermee kregen we ook toegang tot de simulator, waarin een reuzeslalom en een bobslee afdaling gesimuleerd werden.

De skischans in Lillehammer
De skischans in Lillehammer


Bij terugkomst in het huisje hebben we nog even snel de stuwdam van Hunderfossen bezocht. Heel leuk als je de tijd hebt!

Dag 7: Hunderfossen → Oppdal
Weer: 25 graden, half bewolkt

Door het Rondane Nationaal Park rijden we vandaag van Hunderfossen naar Oppdal. Een prachtige en rustige route. Onderweg zijn we even gestopt en hebben we wat door het park gelopen. Hierna zijn we doorgereden naar de volgende camping in Oppdal. Eenmaal ingechecked besloten we nog even te gaan kijken bij een plek genaamd 'Maglaupets'. Een stroomversnelling die volgens het foldertje dat ik bij de balie vond erg indrukwekkend zou zijn.

Hier bleek ook geen woord van gelogen. De rivier, die 15 meter breed is, stroomt door een opening in een rots van 1 meter breed heen. Erg spectaculair en ook zeker aan te raden! Vervolgens rijden we terug naar onze camping waar we op ons gemak wat koken en eten in de zon.

Dag 8: Oppdal → Dovrefjell (Nationaal Park)
Weer: bewolkt met af en toe flinke buien

Tegen 10:30 rijden we richting Dovrefjell, een Nationaal Park. We hopen hier muskusossen te zien, een oude soort os die alleen hier nog voorkomt. Er zijn hiervoor verschillende tours te boeken, maar aangezien deze vrij prijzig zijn gaan we zelf op pad. We rijden naar de ingang van het park waar we ons toegangsgeld in een brievenbus gooien. Vervolgens rijden we het park door. De weg is redelijk en de natuur schitterend, we komen uiteindelijk aan bij sneeuw, waar we even door heen besluiten te wandelen.

Hierna rijden we verder naar Snowheim, een dorpje aan de voet van een berg. Eenmaal aangekomen bleek hier helemaal niets of niemand te zijn. We besluiten daarom maar terug te rijden naar Oppdal. Hier hebben we nog een viking begraafplaats bezocht, wat niet meer was dan een grasveld met wat stenen. Een leuke opvulling van de dag maar absoluut geen 'must-see'.

Dag 9: Oppdal → Atlanterhavsveien → Andalsnes → Trollstigen
Weer: 25 - 30 graden, onbewolkt

Aangezien we vandaag veel op de planning hebben staan vertrekken we al vroeg uit Oppdal. Aan de omgeving is goed te merken dat we het fjordengebied naderen. De natuur om ons heen wordt steeds mooier en groener. We rijden over een weg die door de Atlantische Oceaan loopt, de Atlanterhavsveien. 15 kilometer over bruggetjes en slingerwegen die je van eilandje naar eilandje brengen. Een beleving op zich!

Nadat we de nodige stops hebben gemaakt om van het uitzicht te genieten, rijden we verder naar ons volgende huisje in Ändalsnes. Tegen 15:00 komen we aan en weten we niet zo goed wat we moeten doen. Hierop besluiten we wat te eten en daarna naar de Trollstigen te rijden, al stond dit eigenlijk een paar dagen later op het programma.

De Trollstigen blijkt geweldig te zijn! Deze 20 kilometer lange route slingert, met elf haarspeldbochten, door bergen en valleien. Bovenaan wandelen we wat rond en genieten we van het uitzicht. Vanaf hier bezoeken we nog de Trollvegen, de hoogste rotswand van Europa! Overweldigd rijden we terug naar ons huisje.

Trollstigen
Trollstigen

Dag 10: Ändelsnes → Runde → Ålesund → Ändalsnes
Weer: 15 - 20 graden, hele dag lichte regen

Op een flinke afstand rijden ligt Runde, een eiland dat bekend staat om de vele vogels die hier nestelen. Een van de dingen die ik persee wilde zien deze vakantie. De lange rit was het dus meer dan waard. Vooral als je eenmaal ziet hoe mooi de route is. We passeren meren en hebben prachtige uitzichten op de Atlantische Oceaan. Door het regenachtige weer kunnen we echter niet zo ver zien. Aangekomen op Runde beginnen we onze wandeling, die vanwege gladheid en modder erg zwaar was. Toen we de stijle klim eenmaal overwonnen hadden, werden onze inspanningen ruimschoots beloond. Verschillende soorten vogels vliegen af en aan. Over de hele rots hebben vogels zich genesteld. We zien hier papagaai duikers, alken en de jan-van-gent! Helaas ging het steeds harder regenen en besloten we maar terug te keren naar de auto.

Vanaf Runde rijden we door naar Ålesund, waar we vanaf een uitzichtpunt uit kijken over de hele stad. Hierna eten we wat en begeven we ons richting ons huisje, dat nog zeker op twee uur rijden ligt.

Dag 11: Ändalsness → Geiranger → Dalsnibba → Gaupne
Weer: 25 graden, half bewolkt

Al vroeg vertrekken we, wederom over de Trollstigen, richting Geiranger. Het stuk van de route dat we nog niet eerder hadden gezien was erg mooi. Tussendoor moesten we nog een klein stukje per pont reizen. We komen langs de fjord waar ooit zo'n groot stuk af brak en in het water viel, dat de vloedgolf die het veroorzaakte een hele stad wegvaagde.

Uiteindelijk bereiken we de Geirangerfjord, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Deze plaats is ook meer dan verdiend, hoe hoger je komt, hoe mooier het wordt. Bovenaan zijn de omgeving en de uitzichten overweldigend mooi!

Geirangerfjord
Geirangerfjord


Via een pont varen we van Geiranger naar Hellesylt. Het hoogtepunt van deze reis is het passeren van de zeven gezusters waterval, erg mooi. Aangekomen in Hellesylt rijden we door naar Gaupne, waar ons huisje staat.

Dag 12: Jostedalsbreen
Weer: 10 graden, regenachtig

Het is al lang geleden dat we 's morgens zo rustig aan hebben kunnen doen! Om 12:00 hebben we een reservering staan voor een wandeling over de Jostedalsbreen gletsjer.

Na het museum te hebben bezocht, beginnen we aan onze 'blue ice walk'. Deze twee uur durende wandeling over de gletsjer vereist een speciale uitrusting. Onze groep, ongeveer 20 man, krijgt ijsschoenen, een ijshamer en een klimgordel. Tijdens de wandeling blijkt al snel waarom. Bij iedere stap die je neemt moet je je ijsschoenen diep in het ijs steken zodat je grip hebt. We krijgen hier een uitgebreide tocht en de gelegenheid foto's te maken. Na twee uur loopt de wandeling ten einde en zijn we ook echt op. We besloten terug te gaan naar ons huisje om hier voor de rest lekker niks meer te doen. Een vermoeiende dag, maar een gletsjer wandeling raden we iedereen aan!

Dag 13: Gaupne → Borgund → Laerdal → Voringfoss
Weer: 15 - 20 graden, bewolkt

Vanaf Gaupne vertrekken we vandaag richting Borgund, waar we een van de mooiste stavkirken (staafkerken) van Noorwegen bezoeken. Een heel mooi kerkje, waar je tegen betaling ook naar binnen kan. Dit maakt het hele gebeuren net wat te toeristisch. We besluiten de toegangsprijs dan ook niet te betalen.

Vanaf Borgund rijden we terug naar Laerdal, door de Laerdaltunnel. Dit is de langste tunnel op het vasteland van Europa en is maar liefst 24,5 kilometer lang! Een hele aparte ervaring. Hierna rijden we nog wat rond over leuke, rustige wegen met prachtige uitzichten om uiteindelijk bij ons huisje in Voringfoss aan te komen. 's Avonds hebben we hier genoten van de luxe dat het huisje ons bood.

Dag 14: Voringfoss → Eidfjord
Weer: 15 - 20 graden, bewolkt

Door de centrale ligging van ons huisje hoeven we vandaag niet ver te reizen. Allereerst bezoeken we de Voringfossen, een 183 meter hoge waterval. Van boven heb je een mooi uitzicht op de waterval en op de canyon. Wel uitkijken dat je niet naar beneden valt, er staan namelijk nergens hekken!

Hierna rijden we richting Eidfjord om het Hardangervidda Natursenter te bezoeken. In dit museum vind je prachtige tentoonstellingen van natuur en dieren uit de omgeving. Daarnaast biedt het verschillende interactieve activiteiten.

Na het museum bezoeken we de stad Eidfjor waar we lekker eten en uitkijken op de fjord.

Dag 15: Voringfossen → Rjukan
Weer: 25 graden, onbewolkt

Vandaag bezoeken we de mooiste waterval die wij in Noorwegen zouden zien. De watervallen van Latefossen. Het water stroomt aan twee kanten van een rots naar beneden, onder de weg door. Onze auto werd dan ook goed nat.

Watervallen van Latefossen
Watervallen van Latefossen


Hierna rijden we in één stuk door naar Rjukan, waar we inchecken bij onze camping en daarna de stad in gaan. We bezoeken hier een waterkracht centrale, die in de Tweede Wereldoorlog vernield is omdat er zogenaamd 'zwaar water' gemaakt zou worden. Dit is benodigd voor het maken van een atoombom. In het museum draait een film over de soldaten die de taak krijgen de centrale te blazen Overigens is de centrale ook helemaal als museum ingericht. Erg de moeite waard!

Na nog wat inkopen te hebben gedaan keren we terug naar ons huisje.

Dag 16: Rjukan
Weer: 20 - 25 graden, half bewolkt

Vandaag bereiden we ons vooral voor op de lange tocht die morgen op het programma staat. Er staat dus nog niets op de planning. Het huisje is echter zo klein (2,5 bij 2,5 meter) dat we er wel uit móeten.

Na het ontbijt rijden we de bergen in, richting de Gausatoppen. Volgens een foldertje zou je hier met een karretje door de berg kunnen rijden. Boven op de berg heb je een fantastisch uitzicht, waar je bij goed weer 1/6e van Noorwegen zou kunnen zien!. Helaas vonden we de toegangsprijs wat te hoog en we besloten maar verder te rijden. Na nog wat te hebben gewandeld hebben we wat inkopen gedaan en ons klaar gemaakt voor morgen.

Dag 17: Rjukan → Prekestolen → Stavanger
Weer: 25 graden, zonnig, eind van de dag regen

We vertrekken al vroeg richting de Lysefjord. Al snel blijkt ons navigatiesysteem ons letterlijk het bos in te hebben gestuurd. Na een korte zoektocht komen we uiteindelijk uit in buurt van de Preikestolen. Deze zouden we eigenlijk pas morgen bezoeken, maar ach, we waren er nu toch!

Preikestolen
Preikestolen


Het rotsachtige landschap waar we door rijden was na twee weken in Noorwegen nog nieuw voor ons. Als we onze auto geparkeerd hebben, beginnen we aan de wandeling. Het druk begane pad is eigenlijk meer een klim dan een wandeling, zo stijl is de tocht. Na een klim van twee uur in hoog tempo zien we de Preikestolen. Het steekt 600 meter recht bovenuit de Lysefjord en het uitzicht is geweldig.

Lysefjord
Lysefjord


Na ook de afdaling veilig afgelegd te hebben rijden we door naar ons nieuwe huisje in Stavanger.

Dag 18: Stavanger
Weer: 25 - 30 graden, onbewolkt

Tegen een uur of 11 rijden we richting het centrum van Stavanger. We lopen even rond in het park en het winkelgedeelte. Na een tijdje komen we uit bij de haven van de stad. Grote en kleine vissersboten liggen in de haven en er wordt hier ook direct in verse vis gehandeld.

Vanuit de haven lopen we door naar het Norsk Oljemuseum. Dit museum gaat over de Noorse oliewinning. Zowel de binnen- als de buitenkant van het museum zien er uit als een booreiland.

Voordat we terug rijden naar de camping maken we nog een laatste rondje door het centrum.

Dag 19: Stavanger → Vinje
Weer: 25 graden, half bewolkt

Nog een laatste ritje door Stavanger en dan de stad uit uit richting Kristiansund, op weg naar het Telemark kanaal. Helaas komen we op de een of andere manier volledig verkeerd uit en besluiten we het kanaal maar te laten schieten. We rijden vast door naar onze camping. Eenmaal aangekomen zijn we hier de rest van de dag gebleven.

Stavanger
Stavanger

Dag 20: Vinje → Oslo
Weer: 25 - 30 graden, onbewolkt

Onze laatste dag op Noorse bodem! We vertrekken uit Vinje richting Oslo en leggen deze tocht in één rit af. Voordat we vanavond om 19:30 per boot te vertrekken, besteden we de laatste uurtjes in Oslo.

In de hoofdstad bezoeken we het Vigeland park, vol met beelden en mooie tuinen. Hierna parkeren we onze auto vast bij de boot en lopen we het centrum van de stad in. We hebben hier de drukste, duurste en meest bekende winkelstraat van Noorwegen bezocht, Karl Johans Gate.

Eenmaal op de boot konden we nog wat mooie foto's maken van Oslo, terwijl het aan de horizon verdween.

Oslo
Oslo

Dag 21: Oslo → Fredrikhavn → Herning
Weer 20 graden, bewolkt

We begonnen de dag aan boord van het schip. Hier hebben we wat rondgelopen over het dek en een restaurant bezocht om een hapje te eten. Om de tijd door te brengen zijn we daarna naar het casino gegaan, waar we met onze laatste Noorse Kronen hebben geprobeerd onze vakantie terug te winnen. Helaas is dit niet gelukt...

Deze keer hebben we een hut geboekt, die ruim genoeg is om wat tijd op door te brengen. Het slapen is vrij lastig aangezien de boot over elke golf naar beneden klapt. Gelukkig hebben we een aardig uitzicht op het water.

Tegen 7:00 bereikt de boot Fredrikshavn (Denemarken), waarna we even ontbijten en doorrijden naar het huis van onze familie, waar we de reis ook begonnen zijn.

Dag 22: Herning → Billund → Legoland
Weer 15 - 20 graden, af en toe regen

We verblijven nog een dag in Denemarken en besluiten Legoland te bezoeken! Alhoewel het grootste gedeelte van het park voor een wat jonger publiek bedoelt is, is het toch erg leuk om te zien hoe knap alles gemaakt is. De attracties zijn voor ons niet zo interessant meer.

Legoland Billund, Denemarken
Legoland Billund, Denemarken

Dag 23: Sunds → Nijmegen
Weer: 20 graden, bewolkt

Vandaag komt er een einde aan onze 23 dagen durende vakantie! We hebben inmiddels ook wel genoeg gekregen van al het auto rijden en we rijden aan één stuk door terug naar Nijmegen.

Het was een leuke vakantie vol unieke ervaringen die we zeker nog eens zullen herhalen!

Heb je interesse in een reis naar Noorwegen? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Noorwegen, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen