Gratis reisvoorstel aanvragen

Cruise Midden-Oosten

Landkaart met overzicht van deze reis

Bestemming: A. Dubai (Verenigde Arabische Emiraten) , B. Fujairah , C. Muscat (Oman) , D. Abu Dhabi (Verenigde Arabische Emiraten) , E. Dubai
Periode: december 2011
Vervoer: Vliegtuig en schip
Accommodatie: Cruiseschip Brilliance of the Seas

Foto van deze vakantie

Oman en de Verenigde Arabische Emiraten staan al een tijdje hoog op mijn lijstje en na een mailtje van AMCA en het verkeersbureau van Oman, krijg ik de kans om beide landen te bezoeken, tijdens een cruise. Ook dat is nieuw voor mij, dus deze kans laat ik niet voorbijgaan. Oman lijkt mij een land met een bijzonder landschap en van Dubai vraag ik mij af of het echt zo hip en fashionable is. Eind november pak ik mijn koffer om een paar dagen te verblijven op een luxe cruiseschip, en met het warme klimaat daar is dit zeker geen 'straf'.

Zondagavond vertrekken wij met de avondvlucht van KLM naar Dubai. Nog geen 7 uur later staan we op de meest glamoureuze bestemming van het Midden-Oosten, tenminste dat dacht ik altijd. Het is een schone en ruime luchthaven maar heb nog geen filmsterren, rijke oliesjeiks of gezinnen met nanny`s zien lopen. Wel een aantal mooie auto's zoals Bentley's en een limousine. Maar er rijden ook genoeg auto`s van het merk Lancia, Opel en Ford.

Vliegen met KLM

De vlucht was overigens goed geregeld door KLM, we kregen ondanks de late vlucht nog een maaltijd aan boord bestaande uit juffertjes in het groen met kip, eiersalade met zalm, tucjes, stukje oude kaas en een heuse vla flip. Nederlands georiënteerde maaltijd dus, de maanden oktober en november staan dan ook in het teken van Nederland. Ze verkopen ook een aantal producten van Nederlandse ontwerpers aan boord zoals van Buddha to Buddha, Blond Amsterdam en Marcel Wanders. Er werd een aantal keer drinken geschonken en `s ochtends konden we kiezen uit een appeltaartje of pizzabroodje. We zaten comfort class en hadden extra beenruimte, wat de reis niet minder comfortabel maakt. Helaas zorgde de snurkende meneer naast mij er wel voor dat ik geen oog heb dichtgedaan. Wat KLM weer goedmaakte met een breed scala aan films en muziek in het schermpje op de stoel voor mij.

Eerste kennismaking Dubai

Als we dan 's ochtends rond 6.00 uur in Dubai zijn beginnen we met een ontbijt in het Hyatt en kunnen we vast inchecken voor de Brilliance of the Seas, een schip van de rederij Royal Caribbean. Als die formaliteit is geregeld gaan we de stad ontdekken. Dubai is ontstaan rond de haven. Bij de creek kun je nog genieten van het traditionele leven, er worden allerlei producten getransporteerd die via dhows (houten boten) de stad inkomen en verlaten. Er staan zelfs koelkasten op de kade. Naast dit traditionele leven zijn het vooral de moderne gebouwen die veel toeristen naar de stad trekken. Burj al Khalifa is bijvoorbeeld het hoogte gebouw ter wereld met zijn 828 m. Het bestaat uit 200 verdiepingen en is geopend in januari 2010. Om van het uitzicht te genieten kun je een kaartje kopen voor 100 dirham (20 euro) en met een snelle lift naar boven gaan. Aan te raden is om de kaartjes van tevoren te kopen anders is het vol of vragen ze het viervoudige voor een entreekaart. Een ander paradepaardje is het Burj al Arab, misschien wel het meest luxe 5* hotel ter wereld met alleen suites en een heilkopterdek op de top. Om hier een nachtje te verblijven begint de prijs van een standaard kamer bij 6000,- euro, voor het ontbijt komt er nog een keer 300,- euro bij. Een 'goedkope' manier om het hotel van binnen te bekijken is tijdens een high tea van 70,- euro.

Burj al Arab
Burj al Arab

Brillance of the Seas

Rond 13.00 uur kunnen we aan boord en worden we eerst op de foto gezet die we later voor 20 dollar kunnen kopen. Dit zal niet de enige commerciële uiting zijn aan boord. Ons schip heet Brillance of the Seas en is van Royal Caribbean, een echte Amerikaanse cruisemaatschappij. Als we eenmaal in de hut zijn is het wachten op de koffer. Deze wordt namelijk door de bemanning gebracht. Helaas moet ik hier tot 18.00 uur op wachten. Bij deze de tip; neem (zwem)kleding in de handbagage mee zodat je direct kunt douchen of in het zwembadje kunt duiken. Vooral na een lange nachtvlucht is dit wel lekker. Om 16.45 uur is de verplichte veiligheidsdrill waarbij het geacht wordt dat iedereen aanwezig is. Op je kaartje staat waar je naartoe moet. Ondanks dat het voor ons niet veel zin heeft aangezien het schip 50 meter hoog is en water maar 30 meter diep, is het wel goed dat ze dit zo doen. Daarna wacht ik nog even in de hut op mijn koffer en als deze er is kan ik douchen en andere kleding aan. Wij zitten in de tweede groep om te dineren en dat is om 20.30 uur. Daarvoor hebben we een meeting met degene die ons van alles kan vertellen over de excursies die we de volgende dag in Fujairah kunnen maken. Ik kies voor de 5 uur durende East Coast Tour waarbij je langs de meeste highlights van deze emiraat gaat.

Forten en meer in Fujairah

De volgende ochtend meren we aan in Fujairah en na het uitgebreide ontbijt worden we om 8.45 uur opgehaald voor de excursie. In totaal gaan er 7 bussen vol toeristen op weg naar het 300 jaar oude Fort Fujairah om foto's te maken. Vervolgens gaan we door naar de oase van Bithna en de vrijdagmarkt. Ondanks de naam is deze markt dagelijks geopend. Vroeger, als men op de wekelijkse rustdag vrijdag van west (Dubai/Abu Dhabi) naar oost (Oman) wilde reizen lag Fujairah ongeveer op de helft, wat ervoor zorgde dat er in deze plaats behoefte was aan o.a. eten en drinken. Om de reizigers iets aan te bieden ontstond er een kleine markt welke is uitgegroeid tot een grote markt met allerlei handelswaren, voornamelijk fruit, tapijten en speelgoed. Natuurlijk zijn er vandaag de dag ook verschillende souvenirs te vinden. We vervolgen onze weg naar Dibba, een soort drielandenpunt met Sharjah, Oman en Fujairah en rijden langs de kust weer terug naar het schip. Als laatste stoppen we nog bij de Bidha Moskee, een van de oudste moskeeën van de Verenigde Arabische Emiraten. De reisleidster heeft onderweg veel verteld over de Verenigde Arabische Emiraten en dan met name Fujairah. De rest van de dag breng ik bij het zwembad door en om 20.30 uur worden we weer verwacht bij het diner. Hierbij kun je kiezen uit een aantal voor-, hoofd- en nagerechten zowel vlees, vis als vegetarische gerechten.

Veelzijdig Oman

De volgende ochtend meren we een in Oman, zodra we van boord kunnen staan we klaar bij de uitgang want er staat een druk programma op de planning. Aangezien het schip hier twee dagen blijft, kunnen wij de nacht doorbrengen in een tentenkamp in de woestijn. Maar voordat we daar zijn gaan we eerst naar de Grande Mosque in de hoofdstad van Oman, Muscat. In de moskee ligt het duurste handgemaakte tapijt ter wereld, afkomstig uit Iran, bestaande uit 28 kleuren wat erg bijzonder is. Dit tapijt ligt door de hele moskee maar bezoekers moeten op een blauw kleed lopen die speciaal is neergelegd. Het mozaïek in deze moskee komt uit India. En er is plek voor 20.000 bidders tegelijk (buiten en binnen samen). Vervolgens gaan we naar de Amouage-fabriek waar de duurste parfum ter wereld wordt gemaakt. Hier zien we dat het nog echt handwerk is en ruiken we de hele lijn die ze vandaag de dag uitgeven.

Grand Mosque
Grand Mosque


We rijden door richting ons tentenkamp en maken onderweg nog een stop bij een bedoeïenfamilie. Zij leven aan de rand van de woestijn. Als we weer verder rijden moeten we een beetje haasten om een goed plekje te zoeken vanwaar we de zonsondergang kunnen bekijken. Omdat we zo dicht bij de evenaar zitten gaat de zon binnen een half uurtje onder. We crossen door de woestijn over de duinen, het zogenaamde dune bashing is begonnen. Onze chauffeur heeft dit vaker gedaan en stuitert door het woestijnlandschap heen. Eenmaal boven op een duin hebben we een prachtig uitzicht op de ondergaande zon! Dan op naar het tentenkamp. Hier staat een heuse barbecue op ons te wachten, waarna we langs het kampvuur genieten van de sterrenhemel met zelfs nog een aantal vallende sterren.
Woestijn Oman
Woestijn Oman


Voor de vroege vogels staat er een zonsopgang op het programma maar deze laat ik aan mij voorbijgaan. Na het ontbijt rijden we weer terug naar Muscat. Maar niet voor we een van de natuurwonderen hebben gezien van Oman, de wadi. Een soort van oase, gelegen tussen de bergen. Op deze plek brengen veel Omani's hun vrije dag door, zwemmend, voetballend of gewoon lekker zitten kletsen langs het water. Een aantal jongetjes vind het net zo leuk om ons op de foto te zetten als andersom. De rest van de dag rijden wij langs de kust terug naar de hoofdstad en maken nog een fotostop bij het paleis van de sultan en bezoeken een souk, op de markt wordt o.a het bekende Frankencinse, soort wierook verkocht. Leuk souvenirtje voor thuis. Ook de sjaals hier zijn van goede kwaliteit en niet duur.

Eenmaal terug op de Brilliance of the Seas zie ik dat om 19.00 uur 'Tango Buenos Aires' begint in het theater. Dit lijkt mij een leuke show. Het blijkt een goede keuze want een uur lang heb ik genoten van heerlijke Zuid-Amerikaanse muziek en dans. Als ik daarna in de Windjammer ga eten blijken ze daar sushi te serveren, een goede afsluiting van twee heerlijke dagen in het veelzijdige Oman.

Zeedag

De route van Oman naar Abu Dhabi duurt 1,5 dag, wat inhoudt dat we een volle dag op zee hebben. Op deze dag is er van alles georganiseerd aan boord, van buikdansles tot wijnproeverijen. En uiteraard is er de hele dag de mogelijkheid om ergens te eten. Voor sommige activiteiten dient te worden betaald zoals de yogales en de bingo in het casino. Ik begin de dag met roomservice en laat het ontbijt op de kamer brengen, daarna probeer ik het overtollige eten van de laatste dagen een beetje te compenseren met een uurtje in de gym. Waarna ik een plekje probeer te bemachtigen bij het zwembad. Maar ook hier is het principe van zo vroeg mogelijk een handdoek op de stoel leggen aan de orde. Gelukkig heeft de bemanning dit ook door en als zij zien dat er een half uur niemand bij de stoel is geweest verwijderen ze de handdoek. Hierdoor kan ik al redelijk snel een ligstoel krijgen, wat me later duidelijk niet in dank wordt afgenomen door de Russische vrouw die, inmiddels al meer dan 1,5 uur daarvoor, deze stoel had 'gereserveerd'. Ik blijf lekker liggen en geniet een paar uurtjes van de zon. In Nederland duurt het weer even voordat ik mijn bikini uit de kast kan halen aangezien het begin december is.

Aan het eind van de middag mogen wij een kijkje nemen op 'de brug', ofwel de plek vanwaar de kapitein de boot bestuurd. Daarna krijgen we nog een rondleiding in de keuken, voor we ons weer moeten opfrissen voor het diner 's avonds. Net als eerder deze week is de dresscode 'formeel' en het is leuk om te zien dat velen zich hier aan houden. Het lijkt wel een catwalk met als die cocktailjurkjes, smokings en blingbling-sieraden.

Abu Dhabi

Om 8.00 uur wordt er aangemeerd in Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten en tevens het grootste en rijkste emiraat. Na de terminal staan er shuttle-busjes klaar om je naar de Marina Mall te brengen. Ook staat de hop on-hop off bussen klaar voor een rondtour door de stad. Ik laat mij door de shuttle-bus bij het winkelcentrum afzetten om daar de taxi te nemen naar de Grote Moskee. Hier is plek voor maar liefst 50.000 biddende mensen tegelijk. Van buiten is het een prachtig gebouw maar binnen vind ik het protserig. Je hoeft hier geen speciale kleding voor aan want bij de ingang krijgen alle vrouwen een zwarte abaya met bijpassende hoofddoek. Voor de mannen met korte broek is er een kandura. Vervolgens ga ik weer met de taxi naar de mall om te ontdekken dat de prijzen hier een stuk hoger liggen dan in Nederland en neem snel de shuttle-bus weer terug naar het schip. Hier is wederom van alles te beleven zoals een cursus line dancing tot karaoke.

Skyline Abu Dhabi
Skyline Abu Dhabi

Dubai

De laatste dag meren wij aan in Dubai en kunnen we tot `s avonds laat kunnen genieten van alle bijzonderheden van deze stad. De eerste dag hebben wij al een rondtour gehad, toen werd al duidelijk dat je de stad echt niet lopend kunt verkennen, daarvoor is het veel te uitgestrekt. De vorige keer dat wij hier waren hebben we al een kaartje gekocht voor de Burj al Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld. Om 10.30 uur mogen wij van het uitzicht over de stad gaan genieten. Wat een bijzonder idee, dat je op het hoogste niet overdekte observatiedek ter wereld staat. Boven blijkt dat de film Mission Impossible 4 hier pas geleden is opgenomen, de regisseursstoel van de sjeik staat er nog.

Aangezien de prijzen van luxe-artikelen hier hoger liggen dan in Nederland, hoop ik in de Dubai Outlet meer kans te maken op leuke cadeautjes voor thuis. Een goedkope taxi brengt mij naar de outlet en onderweg wordt de grootte van de stad alleen maar duidelijker. De outlet blijkt een schot in de roos en met een aantal tasjes loop ik een uur later weer naar buiten. De rest van de dag breng ik in Dubai Mall en Mall of the Emirates door, wachtende op de fonteinenshow die rond 18.30 uur bij de Dubai Mall plaatsvindt. En terwijl ik daar op terras zit te genieten van een spinazie-feta taartje zie ik een hoop commotie voor mij. Er komt een karavaan mensen aanlopen compleet met cameraploeg, een man in wit gewaad blijkt de meest belangrijke persoon. Dat zal vast niet de sjeik zijn denk ik nog, maar als zelf de emiraten hun telefoon pakken om foto's te maken begin ik toch te twijfelen en even later blijkt dat het inderdaad sjeik Mohammed Bin Rashid Al Maktoum van Dubai te zijn. Na de korte fonteinenshow zoek ik voor de laatste keer het schip op om te dineren en mijn koffer te pakken.

Tips!
* Het maken van een cruise is een uitstekende manier om in korte tijd een goede indruk te krijgen van meerdere bestemmingen. Let er wel op dat er aan boord nog veel (verplichte) kosten bijkomen.
* Neem (zwem)kleding in de handbagage mee zodat je direct kunt douchen of in het zwembadje kunt duiken en niet op je koffer hoeft te wachten.
* Neem een dikke portemonnee mee als je wilt winkelen in Abu Dhabi of Dubai, de prijzen liggen hier een stuk hoger dan in Nederland.

Heb je interesse in een reis naar Verenigde Arabische Emiraten? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Verenigde Arabische Emiraten, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Vakantieverhalen / reisverslagen

Gerelateerde artikelen