Santa Cruz

Dit uitgestrekte stadje midden op het eiland is één van de grotere woonkernen van Aruba. De geelgeschilderde huizen met oranje dakpannen zorgen ervoor dat Santa Cruz nog enigszins zichtbaar is, want het stadje ligt als een ware schat verborgen tussen de glooiende heuvels.

Reisaanbod Aruba
Bekende plaatsen
Bekende gebieden

Landkaart Santa Cruz

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Santa Cruz

Hooiberg
Hooiberg

In Santa Cruz zelf zijn geen bezienswaardigheden, maar op 2 kilometer van het plaatsje ligt wel de spectaculaire Hooiberg. Deze vrijwel symmetrische kegelvormige berg van 168 meter hoog staat prominent in het landschap en is van alle kanten van het eiland zichtbaar. Hoewel de naam doet vermoeden, heeft de Hooiberg helemaal niets met hooi te maken, want de berg bestaat namelijk uit het zeldzame keiharde hooiberggiet. Dit materiaal is met uitzondering van IJsland en Aruba nergens anders ter wereld aangetroffen. Het glinsterende hooiberggiet is goed zichtbaar aan weerszijden van de trap die naar de top van de berg leidt. De steile klim omhoog is inspannend maar loont zeker de moeite, want eenmaal boven aangekomen word je beloond met een prachtig panorama. Omdat de berg vrijwel in het midden van het eiland ligt, heb je naar alle kanten van het eiland een grandioos uitzicht.

Natural Bridge
Natural Bridge

De Natural Bridge is 6 kilometer verwijderd van Santa Cruz. De brug is gevormd door koraalkalksteen en is in de loop der jaren uitgesneden door de golven. De Natural Bridge was de langste brug van de Caribische eilanden, hij was maar liefst 30 meter lang en 7 meter hoog boven de zeespiegel. Helaas stortte de bijzondere brug in op 2 september 2005. Een geluk bij een ongeluk is dat de brug 's nachts instortte en dus niet overdag, dat was gevaarlijk geweest omdat er overdag veel bezoekers over de brug liepen. De ingestorte brug is nog zeker nog een bezoekje waard, en in de buurt ligt de Baby Natural Bridge, dit is een kleinere natuurbrug. De Natural Bridge was een top bezienswaardigheid en trok jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers.

Zwemparadijs Aquaventure
Zwemparadijs Aquaventure

Zwemparadijs Aquaventure ligt 1,5 kilometer vanaf de spectaculaire Hooiberg. Aquaventure is geïnspireerd op de oude mijntijd van Aruba. Het waterpark beschikt zo'n vijf glijbanen die tussen de mooie natuur van Aruba zijn gebouwd. Vanuit de glijbaan heb je een prachtig uitzicht over de groene natuur en de mooie rotsjes van Santa Cruz. De glijbaan eindigt in een grote lagune van 1000 m². Ook is er een ruige wildwaterrivier te vinden maar er is voor de kleintjes ook een kinderbad van 1500 m², plezier voor de hele familie dus.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Aruba bekijken.

Vervoer

Om je over het eiland te verplaatsen is reizen met de bus is een erg goedkope en efficiënte manier op Aruba. De lokale busmaatschappij Arubus beschikt over 29 bussen, die op zes reguliere buslijnen rijden. Zo zijn alle grote steden en kleinere buitensteden op het eiland goed te bereiken. Een andere goede optie om Aruba te verkennen is reizen met een huurauto.

Geschiedenis

De plaats dankt haar naam aan het feit dat lang geleden een Spaanse priester hier het eerste christelijke kruis van het eiland heeft geplaatst. Ter herinnering aan deze gebeurtenis staat heden ten dage nog steeds een groot herdenkingskruis op een rotspunt bij Santa Cruz, dat daar eind jaren zestig van de vorige eeuw is neergezet. ’s Avonds is het kruis zelfs verlicht zodat het vanuit alle hoeken bewonderd kan worden.

Bekijk onze reizen naar Santa Cruz