Sofia

Sofia ligt in het westen van het land aan de rivier de Iskar, aan de voet van het Vitoshagebergte. Sofia is de hoofdstad van Bulgarije en een van de oudste nederzettingen in Europa. De stad is een prachtige mix van diverse culturen en herbergt vele erfenissen uit het verleden. Als je door het centrum loopt proef je de rijke geschiedenis van stad en land. Er zijn vele imposante kerken en overheidsgebouwen, aantrekkelijke parken en pleinen en de soms grimmige overblijfselen uit het communistisch tijdperk. Ook herbergt de stad de grootste kathedraal van de Balkan, de Alexander Nevski Kathedraal. Tegenwoordig is Sofia een moderne en drukke stad, het centrum van de Bulgaarse politiek, economie en cultuur. Door de harmonie van het oude en het nieuwe, krijgt de stad een unieke charme. Sofia heeft het luidruchtige van een hoofdstad en het vertrouwen van een compact centrum, waar alle belangrijke bezienswaardigheden te voet bezocht kunnen worden. De verwerkingsindustrie in Sofia vertegenwoordigt meer dan 800 grote fabrieken voor onder andere metaal, textiel, rubber, leer, drukkerij en elektronica. Sofia heeft veel leuke en moderne winkels, sfeervolle restaurants en hippe clubs. Aan de Vitosha Boulevard in het hart van het centrum vind je alle grote merken.

Astrid 'Aan de Zwarte Zee in Bulgarije is het in de zomer altijd feest! De bekende badplaats Sunny Beach is bij vele jongeren erg bekend. Wanneer je niet van feesten houdt, is het ook een erg relaxte bestemming maar let er dan wel op dat je niet te dicht bij het centrum zit. Dit i.v.m. het geluidsoverlast vanuit de kroegen en discotheken. Tijdens deze vakantie heb ik vooral genoten van het heerlijke weer. Daarnaast heb ik een dagtrip gemaakt naar het platteland van Bulgarije. Hier heb ik een bezoek gebracht aan de lokale bevolking en heb ik ervaren hoe ze daar leven. Ondanks dat het een Europees land is, ziet het dagelijkse leven van de lokale bevolking er heel anders uit dan hier in Nederland.', Astrid - reisexpert Bulgarije gratis reisvoorstel >>

Landkaart Sofia
Plaatsen in de buurt van Sofia:

Ervaringen

Markus op 31 mei 2019 plaats: Sofia, reisperiode: mei 2019

Prachtige stad mensen als je ooit uit eten wil moet je naar happy gaan dat is geweldig was een weekend in Bulgarije ben ook naar burgas (zwarte zee ) geweest is daar mooi en plovdiv is ook een gezellige oude mooie stad en sofia was mooi Maar wel arm en we reden langs zigenuerswijken die leven arm ! Maar prachtig land ohja the sevn rila lakes is geweldig mooi

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 8
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 10
Trans-Aafje op 25 april 2018 plaats: Sofia, reisperiode: april 2018

Een stad met veel luchtvervuiling, sombere mensen en bomvol rokers. De bezienswaardigden kun je in twee dagen bekijken. Veel lelijke, niet onderhouden gebouwen uit de tijd van het communisme. Smerige, kapotte toiletten o.a. bij McDonald's en het Nationaal Historisch Museum. Wel spotgoedkoop, je kunt er lekker eten en ons hotel, Zephyr, was uitstekend.

 • Algemeen 6
 • Cultuur 6
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 6
 • Inwoners 6
 • Ligging 6
R.S. op 17 juni 2017 plaats: Sofia, reisperiode: mei 2017

Er is ontzettend veel te zien en beleven in Bulgarije. Kerken, kloosters en folklore.

 • Algemeen 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
Mandy op 21 september 2017 plaats: Sofia, reisperiode: maart 2017

Ok heb voor deze plaats hoge cijfers gegeven omdat er veel te zien is het eten is lekker gewoon een top locatie

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 9
 • Inwoners 9
 • Ligging 10
Joliene op 9 februari 2016 plaats: Sofia, reisperiode: april 2015

Sofia is een mooie stad met veel geschiedenis en musea, zeker een mooie stad als je een goedkope stad wilt vinden!

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 9
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 10

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Sofia

Alexander Nevski-kathedraal (Sofia)

Alexander Nevski-kathedraal
Alexander Nevski-kathedraal

Tussen 1892 en 1912 is de heilige Alexander Nevski-kathedraal gebouwd ter ere van de omgekomen soldaten tijdens de oorlog. Het is zeker een kathedraal die je gezien zou moeten hebben als je een bezoek brengt aan Sofia. Het is een van de beroemdste monumenten van Sofia en is in Neo-Byzantijnse stijl gebouwd. In de crypte van de kathedraal is een tentoonstellingsruimte waar onder andere iconen worden getoond van de 9e tot en met de 19e eeuw.

Dierentuin van Sofia (Sofia)

Dierentuin van Sofia
Dierentuin van Sofia

De oudste dierentuin van Bulgarije en één van de oudste van Europa, is gelegen in Sofia, de hoofdstad van Bulgarije. De dierentuin werd in 1888 opgericht en heeft tegenwoordig een oppervlakte van 36 hectare. Er leven meer dan 1.100 dieren in de dierentuin en wel 244 verschillende diersoorten. Hier zitten ook een aantal bedreigde diersoorten bij. Oorspronkelijk was de dierentuin gevestigd in de tuinen van het voormalig Paleis maar in 1984 verhuisde het naar een andere locatie. Je kunt er naast de dieren die in Bulgarije voorkomen ook panters, leeuwen, aapjes, nijlpaarden, neushoorns en zebra's bewonderen.

Historisch Museum in Sofia (Sofia)

Bulgarije is een land met vele musea, gelegen door heel het land. Het grootste museum van het land is het Historisch Museum in Sofia. Dit museum is geopend in 1905 en heeft tegenwoordig al 5 zalen; een grote centrale hal, een prehistoriezaal, een schattenzaal, de middeleeuwenzaal en een zaal speciaal voor tijdelijke tentoonstellingen. Het is echt een museum dat de moeite waard is, zeker als je in de buurt van Sofia bent. Het gebouw waar het museum huisvest is bovendien ook erg indrukwekkend. Het bevindt zich namelijk in de grote moskee van Sofia.

Nationaal Theater Ivan Vazov (Sofia)

Nationaal Theater Ivan Vazov
Nationaal Theater Ivan Vazov

Het Nationaal Theater Ivan Vazov biedt plaats aan 900 personen en is een van de mooiste gebouwen van Sofia. Het gebouw werd ontworpen door de beroemde Weense architecten Helmer en Felner en is dan ook zeker een aanrader om te bezoeken. Ook is het mogelijk om een voorstelling bij te wonen.

Vitosha Nationaal Park (Sofia)

Vitosha Nationaal Park
Vitosha Nationaal Park

Op zo'n 7 km afstand van Sofia ligt het Vitosha Nationaal Park. In de winter kan je hier skieën en langlaufen en in de zomer kan je er genieten van de frisse berglucht. De 'zwarte top' van Vitosha ligt op 2.290 meter en is voor (de geoefende) bergwandelaars goed te doen. Trek hiervoor wel goede schoenen aan.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Bulgarije bekijken.

Vervoer

Sofia heeft een internationale luchthaven. Het openbaar vervoer in en rond Sofia is uitstekend geregeld en erg goedkoop. Trams, bussen, trolleybussen en de metro brengen je snel naar alle delen van de stad.

Geschiedenis

De oudst bekende naam van Sofia is Serdica, naar de Serden, de Thracische stam die hier woonde. Het gebied kwam in 29 v.Chr. in Romeinse handen en kreeg als de status van municipium. De Hunnen verwoestten het Romeinse Serdica, waarna de Byzantijnse keizer Justinianus I de stad als Triaditsa herbouwde. De Slavische Bulgaren noemden de stad Sredets (= Serdica) en doopten haar in 1376 om in Sofia, naar de Sveti Sofiakerk. Zes jaar later werd de stad onderdeel van het Ottomaanse Rijk. De Turken zouden bijna vijf eeuwen blijven. In 1878 namen de Russen tijdens de Russisch-Turkse Oorlog de stad in: Sofia werd na de Turkse nederlaag in 1879 de hoofdstad van het moderne Bulgarije. Tussen 1879 en 1939 nam het inwonertal toe van 20.000 tot 300.000. In de Tweede Wereldoorlog leed Sofia zware schade, waarna de stad in communistische stijl werd herbouwd en uitgebreid.

Vakantieverhalen / reisverslagen

Heb je interesse in een reis naar Sofia? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Sofia, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Bulgarije? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Sofia