Cuba van A tot Z

zonsondergang in de Vinales vallei
zonsondergang in de Vinales vallei

Cuba; het land van de sigaren, salsa, rum en Fidel Castro. Maar bovenal is Cuba een kleurrijke, veelzijdige bestemming in Midden-Amerika. Je kunt op het eiland terecht voor zon, natuur en cultuur.

Heb je weinig kennis van Cuba? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Acuario Bacanao

Het Acuario Bacanao ligt in het biosfeerreservaat Parque Bacanao. In dit aquarium vind je o.a. haaien, andere vissen en zeeleeuwen. Ook is er dagelijks een dolfijnenshow.

B van Baracoa

Baracoa is de oudste stad van Cuba en werd gesticht in 1511. Eeuwenlang leefde de bevolking van visserij en het verbouwen van bananen, cacao en kokosnoten. Vanaf het Castillo de Seboruco heb je een prachtig uitzicht over de stad.

Baracoa, oudste stad van Cuba
Baracoa, oudste stad van Cuba

C van Cubanen

Cubanen houden van gezelligheid en zijn graag buitenshuis. Daar spelen ze domino, zijn ze aan het flirten of staan ze gewoon te kletsen. De Cubanen brengen ook veel tijd door met de familie, samen kijken ze graag tv.

D van duiken

De bodem van de Caribische Zee heeft spectaculaire koraalriffen, een ideale plek om te duiken dus. Naast koraalrif zijn er ook verschillende vissen en scheepswrakken te ontdekken. Er zijn diverse duikcentra die duikexcursies aanbieden.

E van Estadio Latinoamericano

Het Estadio Latinoamericano is een honkbalstadion in Havana. Het stadion is gebouwd in 1946 en biedt plaats aan 55.000 toeschouwers.

F van Fidel Castro

Fidel Alejandro Castro Ruz werd geboren op 13 augustus 1926. Hij is waarschijnlijk de meeste bekende (of beruchte) Cubaan. Vanaf de Cubaanse revolutie van 1958-1959, die de toenmalige pro-Amerikaanse overheid en regering van president Fulgencio Batista omverwierp, tot aan zijn terugtreden in 2008 stond hij aan de macht.

G van Grote Antillen

Cuba is het grootste eiland van de Grote Antillen. Eigenlijk is Cuba niet één eiland maar een archipel met een totale oppervlakte van meer dan 110.000 km2. Rondom Cuba liggen de Atlantische Oceaan, Straat Florida, de Caribische Zee en de Golf van Mexico.

H van honkbal

Honkbal is de nationale sport op Cuba. Rond 1865 werden de eerste wedstrijden gespeeld, in eerste instantie alleen door de Cubaanse elite. Inmiddels heeft Cuba al 25 WK`s gewonnen en is daarmee recordhouder.

Worldcup honkbal Cuba - Canada
Worldcup honkbal Cuba - Canada

I van ingenio

De ingenio (suikerfabriek) was een agro-industrieel complex met middenin het huis van de eigenaar. De overige gebouwen bestonden uit een suikerrietfabriek, een destilleerderij, raffineerkamers, opslagkamers, stallen, slaapzalen, een ziekenhuis en groentetuinen.

J van Jardín Botánico Soledad

Jardín Botánico Soledad is opgericht in 1912 en wordt sinds 1961 beheerd door de Cubaanse overheid. Je vindt er o.a. 300 palmsoorten en diverse inheemse planten.

K van Klooster van St. Jan van Lateranen

De universiteit van Havana werd opgericht in 1721 en werd in eerste instantie ondergebracht in het Klooster van St. Jan van Lateranen.

L van La Fé

La Fé is een stad op het eiland Isla de la Juventud. De stad heeft groene parken en een centraal plein. Begin 20e eeuw stond de plaats bekend als kuuroord, maar dat is inmiddels in verval geraakt.

M van muziek

Muziek is de ziel van het eiland. Er wordt van alles gebruikt om muziek mee te maken; hout, een lege doos of autobanden. De volksmuziek is een mengeling van Afrikaanse ritmen en Spaanse melodieën. Dans is al net zo belangrijk op Cuba.

N van Necropolis Cristóbal Colón

De begraafplaats Necropolis Cristóbal Colón is met bijna 2 miljoen graven een van de grootste begraafplaatsen ter wereld. Omdat er veel beeldhouwwerken en monumenten staan is de begraafplaats uitgeroepen tot nationaal monument.

O van oktober

In de 2e helft van oktober vindt in Holguín het Fiesta de la Cultura Iberoamericana plaats. Dit festival gaat over de Spaanse cultuur, met concerten, festiviteiten, lezingen en tentoonstellingen.

P van Plaza de Armas

Rondom het Plaza de Armas in Havana staan prachtige barokke bouwwerken. Het Castillo de la Real Fuerza is een 16e eeuws fort met een brede slotgracht, dit is het oudste militaire bouwwerk van Havana.

Plaza de Armas, Havana
Plaza de Armas, Havana

Q van Quinta de los Molinos

Quinta de los Molinos in Havana is een typische 19e eeuwse villa en werd gebouwd als zomerverblijf voor de Spaanse kapiteinsgeneraal. Het gebouw stamt uit 1837.

R van rumba

De rumba is ontstaan als de muziek van het verzet tegen de slavernij en rassenscheiding. De muziek en dansen werden uitgevoerd op de plantages. Als muziekinstrument werden de houten kisten gebruikt waar de goederen in werden vervoerd.

S van sigaren

De Cubaanse sigaar is een onderdeel van de nationale identiteit. Voor het maken ervan dien je over een speciale vaardigheid te beschikken, deze wordt generatie op generatie doorgegeven. Er zijn meer dan 30 merken Cubaanse sigaren op de markt.

T van toerisme

Het toerisme is de belangrijkste pijler van de economie. Pas sinds 1980 is het eiland toegankelijk voor toeristen. Het toerisme zorgt voor inkomen maar ook voor problemen, vooral door de tweeledige economie van de Cubaanse peso en de Amerikaanse dollar.

U van ?

V van Valle de Viñales

Valle de Viñales is een uniek natuurgebied met kalksteen- en mergelformaties (mogotes), ook zijn er erg veel grotten. Valle de Viñales heeft zelfs het grootste grottenstelsel van heel Latijns-Amerika.

W van Windward passage

De Windward passage is een zeestraat tussen Cuba en het eiland Hispaniola (Dominicaanse Republiek en Haïti). De Windward passage verbindt de Atlantische Oceaan met de Caribische Zee.

X van ?

Y van ?

Z van ?

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen