Cubaanse sigaren

Cubaanse vrouw met sigaar
Cubaanse vrouw met sigaar

Cuba en sigaren horen bij elkaar als Nederland en tulpen, maar waarom eigenlijk? Wat maakt de Cubaanse sigaar zo speciaal ten opzichte van andere sigaren? Het verschil zit in de tabaksbladen en in het verwerkingsproces.

Heb je weinig kennis van Cuba? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Verbouwen van tabak

Al ver voordat Columbus Cuba ontdekte werd er tabak verbouwd, de plant is dan ook over het hele land terug te vinden. Met name de streken Oriente, Remedios, Partido, Semi Vuelta en Vuelta Abajo zijn uitermate geschikt voor de plantage van de tabaksplant. Bij het verbouwen van tabak wordt er onderscheidt gemaakt tussen twee verschillende soorten planten. De 'Corojo' wordt gebruikt voor de buitenzijde van de sigaar en dient ook als dekplant voor de tweede soort, de 'Criollo'. Deze soort wordt gebruikt voor het binnengoed van de sigaar.

Tabakplant Cuba
Tabakplant Cuba

Het nut van de bladeren

In de maanden van januari tot maart worden de bladeren geplukt en bijeengebonden. De gebundelde bladeren worden vervolgens opgehangen om 60 dagen in de zon te kunnen drogen. In deze periode verliezen de bladeren tot 85% van hun vocht en daarmee ook hun groene kleur. Hierna worden de bladeren opeengestapeld waar ze door de toenemende temperatuur fermenteren (gisten) en zo hun geur en aroma ontwikkelen. Dit proces kan tot enkele jaren duren, hier geldt dan ook het principe ´hoe langer hoe beter´. Nu de bladeren gedroogd zijn, zijn ze gereed voor verdere verwerking in de sigarenfabriek. Hier worden de bladeren vochtig gemaak zodat ze weer buigzaam worden en gerold kunnen worden tot de typische sigarenvorm.

Cuba en sigaren

Door dit uitgebreide en zorgvuldige productieproces staan Cubaanse sigaren bekend als de beste sigaren ter wereld. Met een jaarlijkse productie van ongeveer 180 miljoen sigaren kun je je voorstellen dat dit één van de belangrijkste inkomstbronnen van Cuba is. Voor de geïnteresseerden is het goed te weten dat er in Cuba twee wereldberoemde sigarenfabrieken zijn opengesteld voor het publiek. 'Partagas' in Havana en 'Francicso Donatien' in Pinar del Rio geven de bezoeker aan de hand van een rondleiding (en als je geluk hebt zelfs een kennismaking met de arbeiders) een blik op het productieproces.

Voor de echte liefhebber nog een filmpje over waarom de Cubaanse sigaar zo duur is. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen