De vlag van Cuba

De vlag van Cuba
De vlag van Cuba

Sinds 20 mei 1902 gebruikt Cuba de vlag die vandaag de dag te zien is in het land. De vlag heeft vijf horizontale banen waarbij drie blauwe en twee witte banen elkaar afwisselen. Op de linkerkant van de vlag staat een rode driehoek met daarin een witte ster gedrukt. Hier lees je wat de vlag, maar ook het wapen van Cuba symboliseren en wat de geschiedenis erachter is.

Heb je weinig kennis van Cuba? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Geschiedenis

De vlag van Cuba is ontstaan in 1848. In dat jaar wilden diverse bewegingen Cuba van de Spanjaarden bevrijden. Dit waren vooral bannelingen in de Verenigde Staten. De bannelingen namen een vlag aan die door dichter Miguel Teurbe Tolón werd aanbevolen. Hierop waren drie blauwe banen te zien die naar de zeeën rondom Cuba verwezen. Eveneens stonden er twee witte banen op die voor zuiverheid stonden. Daarnaast stond de rode driehoek met witte ster op de vlag. De vlag werd gebruikt tijdens de Slag bij Cárdenas in 1850 en het jaar erop bij de Slag van Playitas.

Er was nog een andere vlag die gebruikt werd bij de strijd om de onafhankelijkheid. Deze vlag werd de 'vlag van La Demajagua' genoemd en gebruikt door de opstandelingen. De vlag lijkt veel op de vlag van Cuba, vooral door het kleurgebruik. De vlag van La Demajagua heeft twee horizontale banen. De onderste baan is lang en blauw en de bovenste is kort en wit. Aan de linkerkant, naast de witte baan, zie je een rood kanton met een witte ster. In 1898 werd Cuba veroverd door de Verenigde Staten, waardoor even de Amerikaanse vlag werd gebruikt. Toen Cuba onafhankelijk was geworden in 1902, werd de huidige (en de eerste) vlag aangenomen.

De vlag van La Demajaua
De vlag van La Demajaua

Ontwerp en symboliek

De vlag van Cuba heeft een ratio (verhouding) van 1:2. De vijf horizontale strepen hebben gelijke hoogtes. De bovenste baan is blauw, gevolgd door wit-blauw-wit-blauw. Aan de linkerkant is een rode driehoek te zien, waarbij een punt in de linker bovenhoek zit en een punt in de hoek linksonder. Het derde punt wijst naar het midden en bevindt zich in het midden van de middelste baan. In de driehoek staat een witte ster met vijf punten.

De blauwe strepen verwijzen naar de drie oude provincies van Cuba. Dit waren Oriental, Central en Occidental. De kleur blauw slaat op de zeeën om Cuba. De kleur wit symboliseert de onafhankelijkheid en zuiverheid. De driehoek staat voor vrijheid, gelijkheid en broederschap. De rode kleur van de driehoek symboliseert het bloed dat opgeofferd is tijdens de strijd naar onafhankelijkheid. De eenheid van het volk wordt weergegeven met de witte ster, die ook wel 'Estrella Solitaria' wordt genoemd.

Het wapen van Cuba

Naast de vlag heeft Cuba ook een wapen. Het wapen van Cuba geeft een schild weer met daar op een Frygische muts. Aan de zijkanten van het schild zie je een eikentak en een lauwertak. Het schild heeft drie delen. In het bovenste deel is een sleutel afgebeeld tussen twee rotsen. Dit geeft de sleutelpositie van Cuba weer voor de toegang tot de Golf van Mexico. Achter de rotsen is een opkomende zon te zien, die voor de nieuwe republiek staat. Het deel dat linksonder in het schild staat, bevat vijf diagonale strepen. Dit is een verwijzing naar de vlag van Cuba. Het deel dat rechtsonder staat, laat een landschap met bergen en een palmboom zien. Dit staat voor de vruchtbare grond van Cuba. De eikentak en lauwertak symboliseren samen de vrijheid, gelijkheid en broederschap. De Frygische muts is een vrijheidssymbool. Op deze muts staat de ster voor onafhankelijkheid.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen