Reisadvies: is Cuba een veilig vakantieland?

Cubaanse vrouw met een sigaar
Cubaanse vrouw met een sigaar

Cuba is een Caribisch eiland en een geliefde tropische bestemming onder de toeristen. Groene berggebieden met tropische vegetatie worden afgewisseld door laagvlakten met uitgestrekte suikerrietvelden, tabaksplantages en citrusplantages. Maar het land staat natuurlijk vooral bekend om de sigaren, rum, salsa, de bijzonder vriendelijke bevolking en de sfeer van de jaren vijftig. Cuba is dus een mooi en veelzijdig land maar is het ook een veilig vakantieland? Alle informatie over de veiligheid in Cuba lees je in dit artikel.

Heb je weinig kennis van Cuba? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Huidig reisadvies Cuba

Cuba is vergeleken met andere landen in Latijns-Amerika relatief veilig. Momenteel heeft Cuba een oranje reisadvies en wordt er aangeraden alleen naar het land te reizen indien dit noodzakelijk is. Door het coronavirus geldt er een inreisverbod voor buitenlandse toeristen. Zakelijke reizigers dienen zich vooraf goed te informeren over de mogelijkheden. Bij terugkomst in Nederland dien je 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. 
Reisadvies Cuba

Onveilige gebieden Cuba

Er zijn geen gebieden in Cuba die als onveilig worden gemarkeerd.

Veiligheid Cuba

Er komt op heel Cuba criminaliteit voor, met name op plaatsen waar veel mensen samen komen. Er zijn in Cuba veel zakkenrollers en dieven actief. Over het algemeen is Cuba relatief veilig vergeleken andere landen in Latijns-Amerika. De politie controleert veel en Cubanen letten goed op elkaar. De meeste reizen naar Cuba verlopen dan ook zonder problemen. Wees alert, vermijd donkere stegen en houd waardevolle spullen buiten het zicht. De veiligheid in Havana is vergelijkbaar met de rest van het land. Wees alert op drukke plekken in verband met criminaliteit en er wordt aangeraden in de avond onverlichte straten te vermijden, vooral de onverlichte straten in de wijk Centro Habana. Daar kan je het beste een taxi nemen in het donker. Het toeristische plaatsje Varadero is over het algemeen ook veilig, maar ook daar komt criminaliteit voor.

Strand van Varadero
Strand van Varadero

Houd hier ook rekening mee

 • Voor reizen naar Cuba is een geldig paspoort vereist. Deze dient tot na vertrek uit Cuba geldig te zijn. Maak een scan van je paspoort en sla deze digitaal op.
 • Er is ook een visum vereist voor Cuba.
 • Het is lastig om medicijnen te krijgen in Cuba. Neem je eigen medicijnen mee, maar let wel op: als je veel medicijnen mee neemt dan dien je deze aan te geven bij de douane.
 • Wil je met een huurauto op pad? Reserveer deze dan ruim voor vertrek. De huurauto's op Cuba zijn schaars en ter plaatse is het vaak niet mogelijk om nog een auto te huren.
 • Het kan ook voorkomen dat de kwaliteit van de huurauto slecht is. Check de huurauto goed voordat je ermee op pad gaat.
 • Daarnaast moest je als bestuurder in Cuba blijven als je betrokken bent bij een ongeluk tot de zaak is opgelost. Het is dus mogelijk dat je hierdoor langer dan gepland in het land moet blijven.
 • Over het algemeen zijn de wegen in Cuba slecht verlicht en sommige wegen zijn ook niet altijd even goed onderhouden. Het wordt dan ook afgeraden om na zonsondergang nog de weg op te gaan.
 • In Cuba is regelmatig brandstof tekort. Tankstations verkopen dan geen benzine of diesel meer. Er kunnen ook lange rijen bij een tanktstation staan.
 • Overnacht je in een Casa Particulares? Check dan altijd even of deze geregistreerd is. Dit kan je herkennen aan een bord met een blauw anker en registratie van de gasten.
 • Er heerst een schaarste aan bepaalde levensmiddelen en -artikelen in Cuba, bijvoorbeeld toiletartikelen. In Cuba zijn er ook geen groente en fruit zoals je in andere Latijns-Amerikaanse landen kan krijgen.
 • Maak geen foto's van politieagenten of militaire objecten. En houd er ook rekening mee dat in de stad Havana de mensen geld verwachten te ontvangen wanneer je een foto maakt.
 • LHBTI wordt in het algemeen geaccepteerd in Cuba, maar de sociale acceptatie is groter in Havana dan daarbuiten.
 • Prostitutie is verboden in Cuba en hier staan hoge straffen op.
 • Het is ook verboden om drugs te bezitten, smokkelen of handelen. Ook hier staan hoge straffen op.
 • Geld pinnen in Cuba is niet overal mogelijk. Het is daarom verstandig voldoende contant geld mee te nemen voor je verblijf op Cuba.
 • Cuba ligt in een gebied waar tropische stromen en orkanen kunnen voorkomen. In de maanden juni tot en met november is de kans op een tropische storm of orkaan het grootst. Meer informatie? Lees ons artikel over het orkaanseizoen op Cuba.

Link

Kijk voor het actuele reisadvies op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Accommodatietip

Een van de bekendste hotels in Havana en misschien ook wel in Cuba is het Plaza ****. Maar voor iedereen die liever met een drankje in de hand op een hagelwit strand met turquoise zee ligt, kan beter voor het luxe Meliá Peninsula Varadero ***** kiezen.Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

11 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,1

Gerelateerde artikelen