Reisadvies: is Cuba een veilig vakantieland?

Cubaanse vrouw met een sigaar
Cubaanse vrouw met een sigaar

Cuba is een veelzijdig land. Groene berggebieden met tropische vegetatie worden afgewisseld door laagvlakten met uitgestrekte suikerrietvelden, tabaksplantages en citrusplantages. Maar het land staat natuurlijk vooral bekend om haar sigaren, rum, salsa, de sfeer van de jaren vijftig en een bijzonder vriendelijke bevolking. Het is fijn om te weten of je veilig kunt reizen op Cuba. Alle informatie over de veiligheid in het land lees je in dit artikel.

Ben jij op zoek naar een vakantie in Cuba? Wij hebben een ruim aanbod met standaard reizen maar kunnen ook alles op maat voor je maken. Bekijk ons reisaanbod voor de standaard reizen of vraag een gratis offerte aan voor een rondreis of een reis op maat.

Iberostar Selection Varadero * * * * *
Cuba / Varadero
8,8 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar Cuba
Paradisus Varadero * * * * *
Cuba / Varadero
8,7 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar Cuba
Blau Varadero * * * *
Cuba / Varadero
8,6 in reviews

Bekijk alle reizen naar Cuba
Iberostar Parque Central * * * * *
Cuba / Havana
8,4 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar Cuba
Playa Costa Verde (SuperClubs Breezes Costa Verde) * * * *
Cuba / Playa Pesquero
8,3 in reviews

Bekijk alle reizen naar Cuba
Meliá Las Américas * * * * *
Cuba / Varadero
8,3 in reviews
Luxe 5 sterren

Bekijk alle reizen naar Cuba

Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Huidig reisadvies

Het huidige reisadvies luidt: let op, veiligheidsrisico's. Je kunt gerust naar Cuba reizen en in de meeste gevallen gebeurt dit zonder problemen. De veiligheidsrisico's zijn er voornamelijk door de aanwezige criminaliteit op het eiland. Ondanks dat Cuba relatief veilig is in vergelijking met andere landen in het midden van Amerika, moet je wel goed opletten. Er kunnen namelijk dieven zijn op de bestemming. Wees waakzaam op toeristische plaatsen, zoals in winkelcentra, terrassen of op het strand. Vermijd donkere straatjes en houd je kostbare bezittingen uit het zicht van anderen. Verder zijn sommige wegen, bruggen en andere verbindingen vaak gebrekkig. Ook valt de elektriciteit vaak en langdurig uit en daardoor ook de straatverlichting en stoplichten.

Reisadvies Cuba

Onveilige gebieden

Tasjesroof is een groot probleem. Gelukkig controleert de politie veel en letten ook de Cubanen goed op elkaar. Wees zelf vooral alert op plaatsen waar veel toeristen komen, vermijd donkere stegen en houd waardevolle spullen uit het zicht.

Reis je met de auto of het openbaar vervoer? Houd er dan rekening mee dat zogenaamde 'zelfstandige chauffeurs' diensten aanbieden zoals autohuur met chauffeur. Ga hier vooral niet op in. Ook is het niet verstandig om lifters mee te nemen of met de trein te reizen. Neem ook altijd een taxi wanneer je na zonsondergang over straat moet.

Veiligheid Havana

Wil je in de wijk Centro Habana na zonsondergang reizen? Neem dan een taxi.

Houd hier ook rekening mee

Natuurgeweld
Van juni tot en met oktober kunnen er tropische stormen en orkanen voorkomen. Volg hiervoor de berichten in de media.

Pinnen
Op Cuba kun je (bijna) niet pinnen. In de grote staatshotels kun je wel met creditcard (mastercard en visa) geld opnemen. Helaas valt het online banksysteem vaak uit en daarom wordt pinnen met je creditcard niet geadviseerd. Neem dus voldoende contant geld mee voor je gehele verblijf.

Medicijnen
Medicijnen zijn erg moeilijk verkrijgbaar op Cuba. Het is verstandig om zelf voldoende geneesmiddelen mee te nemen. Neem je een grote hoeveelheid medicijnen mee? Vergeet dan niet om dit aan te geven bij de douane.

Overnachten
Wanneer je overnacht in een Bed & Breakfast, ga dan eerst na of het een legale Bed & Breakfast is.

Oplichting
Sommige Cubanen benaderen buitenlanders om hen geld afhandig te maken. Dit doen zij door middel van een verhaal die op je gevoelens inspeelt. Ook zijn er mensen die contacten proberen te leggen om op deze manier naar het buitenland te kunnen vertrekken. Ga hier niet op in.

Meer informatie over het reisadvies van Cuba vind je op deze website.

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar Cuba.

8 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen