Werelderfgoed op Cuba

cuba
cuba

Het eiland Cuba is een land dat bestaat uit meerdere eilanden. Het grootste deel van het land bestaat uit het eiland Cuba en het eiland Isla de la Juventud. Daarnaast heeft Cuba nog zo'n 4.000 kleine eilanden. UNESCO heeft in dit prachtige land zo'n negen werelderfgoederen op de lijst gezet. Je leest hier alles over de unieke plekken van Cuba.

Heb je weinig kennis van Cuba? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Nationaal Park Alejandro de Humboldt

Dit mooie natuurgebied staat sinds 2001 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In dit park vind je koraalriffen, bergen, kustvlakten, baaien en plateaus. Ook heeft dit nationale park de meeste diversiteit aan planten van Cuba, deze planten hebben zich zo ontwikkeld dat ze kunnen overleven ondanks de giftige rotsen die zich onder de planten bevinden. Er zijn nog veel plekken in het park waar gegevens over zijn, dit komt doordat het gebied zo'n beetje het minst onderzochte natuurgebied in Cuba is. Er zijn vele diverse soorten dieren te vinden zoals papegaaien en kolibri's. Ook leeft hier de almiqui, een zoogdier dat met uitsterven wordt bedreigd. Met 1.168 meter is het punt 'El Toldo' het hoogste van heel het 711,38 km² grote park.

Archeologisch landschap van de eerste koffieplantages in het Zuidoosten van Cuba

De op het eiland Hispaniola opgerichte koffieplantages zijn in het jaar 2000 op de Werelderfgoedlijst toegevoegd. De resten van deze 19e eeuwse plantages worden gezien als uniek bewijs van een kolonist op een ongemakkelijk terrein met steile hellingen, die het lukte de plantages aan te leggen. In de 18e eeuw begonnen Franse kolonisten samen met hun slaven, waarmee ze in 1790 gevlucht zijn vanwege de opstanden in die tijden, met het maken van koffie. Dit archeologische landschap geeft een goed beeld van de monopoliecultuur die er heerste en is terug te vinden in het zuidoostelijke gedeelte van Cuba.

Koffieplantage Cuba
Koffieplantage Cuba

Kasteel van San Pedro de la Roca, Santiago de Cuba

Kasteel San Pedro de la Reco werd gebouwd om de belangrijke haven van Santiago te beschermen. Dit kasteel is op een gebergte gebouwd met meer dan 20 meter hoge kliffen. Het is een van de best bewaard gebleven kastelen van de Spaanse-Amerikaanse militaire architectuur. Dit terrein is met elkaar verbonden door een aaneenschakeling van trappen en bestaat uit verschillende vestigingsonderdelen. Dit fort ligt ongeveer zes kilometer buiten de stad Santigao de Cuba en is ontworpen door Giovan Battista. Het fort werd in 1662 door een stel piraten aangevallen, dit gebeurde tijdens de bouw. Hierbij werd een deel van het fort vernietigd en werden er diverse wapens meegenomen. Na de aanval zijn er extra mensen ingezet om het fort te herstellen. Echter werd de bouw vertraagd door aanvallen in 1678 en 1680. Later in de 18e eeuw werden er mensen gevangen gehouden in het fort omdat de de piraterij afnam.

Kasteel van San Pedro de la Roca Santiago de Cuba
Kasteel van San Pedro de la Roca Santiago de Cuba

Nationaal park Desembarco del Granma

In het zuidoostelijke gedeelte van Cuba en rond Cabo Cruz vind je dit park met het meest unieke landschap van Cuba. In dit landschap zie je de meest bijzondere kliffen en prachtige zeeterrassen. Deze zeeterrassen zijn zowel boven als onder de zeespiegel gelegen op kalkhoudende rots. Tevens bezit dit park het prachtige koraalrif van Cabo Cruz, maar ook zijn er mangrovebossen en zeegrasvelden. Er leven hier wel 110 soorten vogels, 44 soorten reptielen, 13 soorten zoogdieren, 7 amfibiesoorten en er komen wel 512 plantsoorten voor. Van deze 512 soorten is zo'n 60% inheems.

Historisch centrum van Camagüey

Een van de eerste zeven dorpen die de Spanjaarden hebben gesticht in Cuba is Camagüey. Het Historisch centrum van Camagüey is 54 hectare groot. In het centrum bestond de handel uit veeteelt en een suikerindustrie. Wat zeer bijzonder is aan dit centrum is dat het een onregelmatig patroon had. Er zijn zowel kleine als grote pleinen in het centrum en de steegjes zijn erg kronkelig. Er zijn vele stijlen te vinden in deze stad, waaronder het rationalisme.

Camuguey Cuba
Camuguey Cuba

Trinidad en de Valle de los Ingenios

In de 16e eeuw is Trinidad gesticht, dit was ter ere van de Heilige Drie-eenheid. Met het hoogste percentage overgebleven antieke gebouwen en openbare pleinen heeft Trinidad haar historische kern behouden. In de 17e eeuw verdiende ze veel met tabak, vee en smokkelwaar, maar tegen het eind van de 18e eeuw werd de suikerindustrie erg belangrijk. Daarom is deze vallei ook naar de suikerfabrieken vernoemd waar er zo'n 1.800 van waren in dit gebied. Vanaf hoge uitkijkpunten kun je nog uitkijken over de suikerrietvelden en tabaksplantages. De overgebleven fabrieken nemen je mee terug in de tijd van de 18de eeuw. Sinds 1988 is de vallei opgenomen op de Werelderfgoedlijst.

Trinidad
Trinidad

Historisch stadscentrum van Cienfuegos

In 1819 werd op Spaans grondgebied het historisch stadscentrum Cienfuegos gesticht, maar dit was eerst gekoloniseerd door Franse immigranten. In deze stad werd voornamelijke tabak, mango, koffie en suikerriet geproduceerd, zo werd het al snel een goede handelsplaats. Deze stad met een harmonieus stadsbeeld bezit mooie en unieke gebouwen zoals het stadhuis, de bisschoppelijke kantoren, de San Lorenzo School en het Ferrer Paleis. De stad had nieuwe goede ideeën over de modernisering en hygiëne en ontwikkelden zich hierin goed in de 19de eeuw in Latijns-Amerika.

Cienfuegos Cuba
Cienfuegos Cuba

Oud Havana en haar vestigingswerken

De Spanjaarden stichtte in het jaartal 1519 nog een laatste stad in Cuba, dit was Oud Havana. Tegen de 17e eeuw was de stad uitgegroeid tot een van de belangrijkste centra voor scheepsbouw. In 1607 werd de stad de hoofdstad van Cuba. De locatie was een perfect verzamelpunt voor vloten met schatten uit Mexico naar Spanje. Havana heeft nu zo´n twee miljoen inwoners, maar heeft zijn oude centrum weten te behouden.

Oud Havana
Oud Havana

Viñales vallei

Deze prachtige vallei wordt afgewisseld met indrukwekkende rotsen en is omringd door bergen. Bij de landbouwproductie worden nog traditionele technieken gebruikt, met name bij de productie van tabak. Dit heeft als reden dat de kwaliteit van tabak achteruit gaat wanneer de mechanische methoden worden toegepast. De architectuur van de dorpen en boerderijen voegt wat extra´s toe aan dit landschap, waardoor het een mooi sterk geheel is. Een rijke multi-etnische samenleving houdt zich hier staande, maar ook laat de vallei de culturele ontwikkeling van de eilanden zien. In deze regio speelt er een rijke inheemse traditie die wordt geuit in architectuur, muziek en ambachten.


Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

6,0

Gerelateerde artikelen