De luchthavens van Cuba

Vliegtuig dat opstijgt
Vliegtuig dat opstijgt

Cuba heeft veel luchthavens, waardoor het zeer gemakkelijk is om van de ene naar de andere kant van het land te reizen. Het land heeft veel lokale luchthavens en drie belangrijke internationale luchthavens, zoals José Martí International Airport en Juan Gualberto Gomez International Airport. Welke luchthavens zijn er nog meer? Onze reisexperts vertellen je er graag meer over. 

Heb je weinig kennis van Cuba? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vluchten in en naar Cuba

Als je vliegt naar Cuba vanaf Schiphol in Amsterdam is de reistijd van een directe vlucht ongeveer 10 tot 12 uur. Deze reistijd is afhankelijk van naar welk vliegveld in Cuba je vliegt. Er zijn ook diverse binnenlandse vluchten in Cuba te boeken, wat een snelle en goedkope manier van reizen is. In totaal heeft Cuba drie internationale vliegvelden en negen lokale vliegvelden. De Cubaanse steden Holguin, Santa Clara, Cayo Coco, Nueva Gerona, Camaguey, Moa, Guantánamo, Bayamo en Manzanillo hebben allen een lokaal vliegveld. Vanaf dit vliegveld kun je gemakkelijk reizen naar een andere stad in Cuba.

De belangrijkste internationale luchthaven van Cuba ligt in Havana, wat tevens de hoofdstad van het eiland is. Deze luchthaven heet José Martí International Airport. De tweede grootste luchthaven is die van Varadero en draagt de naam Juan Gualberto Gomez International Airport. In Santiago de Cuba ligt de derde internationale luchthaven, genaamd Antonio Maceo International Airport. De meeste luchtvaartmaatschappijen uit Europa vliegen naar de luchthaven in Havana.

José Martí International Airport (Havana)

José Martí International Airport heeft de afkorting HAV en ligt op 15 kilometer afstand van de Cubaanse hoofdstad Havana. Vanuit de luchthaven zijn er diverse mogelijkheden om in het centrum van Havana te komen, onder andere met de 'Tourist Bus', een taxi of een huurauto. De luchthaven staat ook nog steeds bekend onder zijn eerdere naam Rancho Boyeros Airport. Het is de belangrijkste luchthaven van Cuba en is vernoemd naar de Cubaanse dichter en patriot José Martí. Op 24 februari 1930 werd de luchthaven voor het eerst in gebruik genomen. José Martí International Airport is goed voor 80% van het internationale vliegverkeer.

Passagiers op het vliegveld in Havana
Passagiers op het vliegveld in Havana


Er zijn vier terminals op het vliegveld, waarvan er vier voor passagiers zijn en een voor vracht. Terminal 1 wordt vooral gebruikt voor alle binnenlandse vluchten. Chartervluchten komen aan en vertrekken vanaf terminal 2. Het meeste overige internationale vliegverkeer wordt afgehandeld bij terminal 3. Terminal 3 is de belangrijkste, grootste en modernste terminal van allemaal. Hier liggen ook enkele restaurants en autoverhuurbedrijven. Bij terminal 5 worden voornamelijk de vluchten van de luchtvaartmaatschappijen Cuban airlines, AeroCaribbean en Aerotaxi uitgevoerd.

Juan Gualberto Gomez International Airport (Varadero)

Na de luchthaven José Martí International Airport in Havana is Juan Gualberto Gomez International Airport in Varadero het drukst bezochte vliegveld in Cuba. Er komen hier lijnvluchten en chartervluchten aan vanuit Europa, Canada, Centraal-Amerika, Zuid-Amerika en Afrika. Ondanks dat het maar een klein vliegveld is, heeft het wel een aantal winkels, cafetaria's, internetmogelijkheden en een bank. De afkorting van de luchthaven is VRA en het heeft één landingsbaan waar alle vliegtuigen op landen.

Instappende passagiers op de luchthaven van Varadero
Instappende passagiers op de luchthaven van Varadero

Antonio Maceo International Airport (Santiago de Cuba)

Een wat minder grote luchthaven is de luchthaven Antonio Maceo International Airport. Santiago de Cuba. Dit vliegveld heeft de afkorting SCU. Er landen en vertrekken hier gemiddeld twintig nationale en internationale vluchten per week op de twee landingsbanen. Op het Antonio Maceo International Airport vind je in de terminal onder andere banken, autoverhuurbedrijven, restaurants en winkels waar je belastingvrij kan winkelen. De luchthaven ligt op 10 kilometer afstand van het centrum van de stad en is te bereiken per bus of taxi.

Accommodatietip: Meliá Peninsula Varadero, dit luxe vijfsterrenhotel ligt direct aan de prachtige witte stranden van Varadero!

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,3

Gerelateerde artikelen