Duiken op Curaçao

Caribische zeester
Caribische zeester

Als echte duikfanaat moet je zeker een duik hebben gemaakt in de prachtige onderwaterwereld van Curaçao! Het land onderscheidt zich van de andere Caribische bestemmingen door de grote diversiteit en de hoeveelheid leven onderwater, de vele verschillende landschappen en de korte afstand tussen kust en koraalrif. Onder de koraalriffen zie je veel kleurige flora en fauna voorbij komen. Je kunt de vulkanische oorsprong van dit eiland nog steeds zien onder de enorme koraalformaties. Geniet onderwater van dolfijnen, schildpadden en het mooie koraal.

Kim '', Kim - reisexpert Curaçao gratis reisvoorstel >>

Alvast meer lezen over de mooiste accommodaties op Curacao? Dat kan in dit artikel !

Playa Kalki (Alice in Wonderland)

Een van de mooiste duiklocaties van Curaçao is Playa Kalki, wat ook wel Alice in Wonderland wordt genoemd. Je zult op dit strand ook vele duikers, snorkelaars en zonaanbidders tegenkomen die heerlijk genieten van deze prachtige omgeving. De naam Kalki verwijst naar het kalksteen in de kliffen. Op het strand zelf zijn weinig voorzieningen te vinden, dus je zult er alleen andere duikers tegenkomen. Playa Kalki hoort bij de top-10 duiklocaties ter wereld. De bodem bestaat uit zand en koraalgruis. Onderwater kun je gemiddeld zo’n 30 meter voor je uit kijken en de koraalwand van 18 meter ligt slechts op 3 minuten zwemmen. Je zult te maken krijgen met een kalme golfslag en een sterke stroming. Ga onderweg op zoek naar groene murenen, krabben, paddenstoelvormige koraalformaties en kleurrijke rifvissen. Ga je dieper dan 30 meter? Dan ontdek je de grote gebieden waar tafelkoraal en bladkoraal leeft!
Vraag gratis een offerte aan

Mushroom Forest & the Cave

Ook een duiklocatie op Curaçao die behoort tot een toplocatie. Je zult onderwater unieke en gevarieerde locaties tegenkomen die je zeker een keer gezien moet hebben. Wanneer het zicht goed is, kun je vele mooie foto’s maken. De duikplek is niet goed te bereiken vanaf het strand, dus informeer bij de lokale duikschool of er boottochten naar deze plek worden georganiseerd. De plek heeft zijn naam te danken aan de grote aantallen formaties sterkoralen die hier verticaal groeien op een zandplateau en een prachtig woud van paddenstoelvormen. Vele kleine zeedieren komen naar deze plek om zich schuil te houden. Pas wel op dat je niet verdwaalt, want dat gaat erg makkelijk in het woud. Heb dus altijd een kompas bij de hand. Bij de nabijgelegen grotten zie je vele schoolklasjes jonge vis. Wanneer je geluk hebt kun je ook de verpleegsterhaaien bezichtigen.

Porto Marie (The Valley)

Een unieke en diverse duikplek, die ook wel Port Marie wordt genoemd, is The Valley. Deze duikplek hoort zeker thuis in de top-10 locaties door de prachtige onderwaterwereld. De twee aan elkaar lopende riffen met een vallei ertussen in, geven het drukke rifleven een aangenaam thuis. Je kunt er zeldzame diersoorten ontdekken zoals paartjes kornetvisjes. Wanneer je geluk hebt, kun je er nog wel eens kleine verpleegstershaaien zien.

Wanneer je het water in gaat, zul je gelijk voelen dat de bodem bedekt is met zand en koraalgruis. Na 5 minuten zwemmen bereik je al het eerste rif, waar je een flinke boei ziet liggen. Hier worden de boten afgemeerd en komen er vele kantduikers naar beneden. Je voelt bijna niks van de stroming en de golven zijn erg zwak. Je hebt een zicht van meer dan 30 meter onder water. Op een diepte van 15 meter zie je het rif liggen. Wanneer je over dit rif heen zwemt kom je via de zandbodem op 18 meter diepte bij het tweede rif terecht. Hier kom je engelvissen, papegaaivissen, tandbaarzen, bruine chromis, geelstaart snappers, trekkervissen, trompetvissen, kornetvissen,z zeeschildpadden, krabben en pijlstaartroggen tegen. Het koraal is in vele soorten en kleuren aanwezig en is kerngezond.

Superior Producer

Wanneer je de zee van Superior Producer in wilt gaan, zul je rekening moeten houden met bepaalde omstandigheden. Trek altijd waterschoenen aan, want de rotsen waar je over heen loopt zijn veelal glad. Duik onderwater en zwem zo’n 5 minuten tegen de stevige golven en stroming in. Geniet onderweg van het prachtige uitzicht van maar liefst 30 meter. Je zult veel koraal en rifvissen tegenkomen. In deze zee ligt ook een van de mooiste wrakken verbogen. Het schip staat rechtop met de stuurhut op ongeveer 24 meter onder de zeespiegel en de romp op 30 meter.

Je kunt bij de zee komen via de kant of per boot. Het is verstandig om je eerste duik te maken met de plaatselijke duikschool, omdat de spots moeilijk te lokaliseren zijn. Ronddobberen in dit type water is niet altijd even prettig. Het beste kun je ’s ochtends vroeg al een duik gaan maken. De duik die je maakt is vrij diep, daarom moet dit ook de eerste duik van de dag zijn omdat de zee dan nog rustig is en het zicht op zijn best. Vanaf de kant kun je niet heel erg goed in het water, omdat je daar vele rotsen en pittige omstandigheden tegen zult komen. Wanneer je gaat zwemmen vanaf de kant, zal het zo’n 10 minuten duren voordat je op de plek bent. In deze zee krijg je te maken met een stroming van minimaal 1 knoop. Je kunt 30 meter voor je uit kijken en de zee is zeer diep. Hou dus je positie en tijd goed in het oog, evenals de barracuda’s, tandbaarzen, koralen en anemonen.

Tugboat

Deze locatie is zeer geliefd onder duikers en snorkelaars, omdat je er vele interessante fotografiemogelijkheden hebt. Daarnaast kun je kiezen om te gaan duiken langs de wand, bij een wrak of om lekker diep te gaan. Tugboat ligt aan de beschermde zuidoostkant van Caracasbaai en is bereikbaar per boot. Ongeveer 30 jaar geleden is er een sleepbootje gezonken in dit gebied en ligt nu op een diepte van 5 meter. Het bootje ziet er nog erg mooi uit en wordt bedekt door veel koraal. Zelfs snorkelaars kunnen dit bootje te zien krijgen. Omdat het wrak zo ondiep ligt, is het verleidelijk om er op te gaan staan of er tegen aan te leunen, maar dit is zeer onverstandig.

Op 3 minuten zwemmen ligt een steile wand, die een diepte bereikt van 30 meter. Als duiker bezoek je eerst deze diepe wand en daarna ga je terug naar het mooie scheepswrak. De wand is weelderig bedeeld met hard en zacht koraal. Van de golven zul je geen last hebben, maar het kan wel zo zijn dat er een lichte stroming staat. Hou wel altijd de stroming in de gaten, want het kan zomaar omslaan. Kijk bij de sleepboot uit naar murenen, trompetvissen, engelvissen en kokerkoraal. Je kunt er ook vele complete scholen vis vinden. Langs de wand vind je minder koraal, maar wel vele spleten en spelonken die murenen, schorpioenvissen en krabben verbergen.

Kijk mee met dit prachtige filmpje over Mushroom forest - een mooie duikspot : 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen