Curaçao

Curaçao is bekend om z'n stranden
Curaçao is bekend om z'n stranden

Op Curaçao schijnt het hele jaar de zon en het eiland heeft parelwitte stranden. Maar Curaçao heeft nog veel meer te bieden aan de vakantieganger. Heerlijk klimaat, uitstekende sportfaciliteiten, uitgebreid uitgaansleven, goede restaurants en interessante bezienswaardigheden. Reden genoeg dus om dit eiland te bezoeken! Curaçao behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden, en heeft sinds 10-10-10 de status van onafhankelijk land. Dit geldt ook voor Sint-Maarten. De Nederlandse Antillen zijn daarmee verleden tijd. De BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) zijn een Nederlandse gemeente. Curaçao hoort, samen met Aruba en Bonaire, tot de Benedenwindse Eilanden. Curaçao ligt voor de kust van Venezuela. Willemstad ligt aan de zuidwestkust van Curaçao, aan de natuurlijke haven Schottegat. Dit is de hoofdstad van Curaçao. Op Curaçao is het onderwijs uitstekend geregeld. Er is vrijwel geen analfabetisme. Het uitgangspunt is dat iedereen recht heeft op onderwijs onafhankelijk van ras, geloof en afkomst. Nederlands is de voertaal op school. Er zijn zowel openbare scholen als bijzonder onderwijs. Bijna altijd schijnt de zon op Curaçao maar augustus, september en oktober zijn het warmst. De meeste regen valt in oktober. Januari is het koelst, maar nog wel zo`n 28°c. Een dag zonder zonneschijn is een zeldzaamheid op dit tropische eiland.


Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Vlag Curaçao
Officiele naam:
Curaçao
ISO:
CW
Ligging:
zuid
Hoofdstad:
Willemstad
Inwoners:
+/- 138000
Taal:
Nederlands
Godsdienst:
Rooms-Katholiek
Tijdzone:
UTC -4
Munteenheid:
Antilliaanse gulden
Klimaat:
Tropisch
Oppervlakte:
444 km²
Beste reistijd:
januari - september
Hoogseizoen:
december - april

Curaçao wordt natuurlijk omringd door water, vandaar dat het een populaire duikbestemmng is. De onderwaterwereld rondom Curaçao is erg fascinerend. Enkele wrakken geven het duiken een bijzonder avontuurlijk karakter. Het zicht onder water is zeer goed. Zowel ervaren duikers als beginners komen hier aan hun trekken. De vele duikscholen bieden zowel proefduiken als duiktrips voor gevorderden aan.

Ervaringen

Heb je ooit Curaçao bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Curaçao krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 80 ervaringen:

8,3 80 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 27 met 80 resultaten

plaats: Mambo Beach, reisperiode: september 2020

Er is weinig te beleven, er is een avond klok. Willemstad is niet veel bijzonders, veel winkels dicht en welke er open zijn zijn veel te duur.

  • Algemeen 3
  • Uitgaan 1
  • Cultuur 1
  • Restaurants 1
  • Bezienswaardigheden 1
  • Inwoners 4
  • Ligging 6
plaats: Willemstad, reisperiode: augustus 2020

Curacao is geweldig, heerlijke stranden, heerlijk eten zeker een aanrader maar niet met tui

  • Algemeen 9
  • Uitgaan 7
  • Cultuur 10
  • Restaurants 10
  • Bezienswaardigheden 10
  • Inwoners 7
  • Ligging 6
plaats: Willemstad, reisperiode: maart 2020

Verbleven richting Westpunt, maar bezochten zowat het hele eiland(je). Overal lekker eten, mooie baaien, lekker snorkelen, Christoffelberg beklimmen, en verblijven in een schitterende Airbnb gedurende 11 dagen in the middle of nowhere. Prachtige huizen her en der. Jammer dat we het nieuwe ziekenhuis niet konden bezoeken waar een van onze kinderen gedurende een jaar werkt, als gevolg van corona. De enige grote weg door Curaçao is vooral opletten, want nogal wat plaatselijke wegpiraten en 's avonds vaak straatraces met motoren. De hele tijd lekker warm (28-32 graden) en één keer een dagje met wat regen dat voor afkoeling zorgt. Het slavenmuseum is interessant, maar eigenlijk staat er veel te veel te kijk en niet echt overzichtelijk. Veel eerder en veel beter georganiseerd m.b.t. corona dan Nederland.

  • Algemeen 9
  • Restaurants 8
  • Bezienswaardigheden 8
  • Inwoners 8
  • Ligging 8
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Curaçao

Curaçao Winery Landgoed Hato

Curaçao Winery Landgoed Hato
Curaçao Winery Landgoed Hato
Kaart met locatie Curaçao Winery Landgoed Hato

Sinds 2015 is het mogelijk om op Landgoed Hato een kijkje te nemen bij de jongste wijngaard van Curaçao, natuurlijk kan dit gepaard gaan met een rondleiding en proeverij. Ook een groepsrondleiding vanaf 10 personen is mogelijk maar moet wel van tevoren gereserveerd worden. Vanaf het wijnterras heb je een geweldig uitzicht op de omgeving. Wil je hier graag langer verblijven dan kan dat in één van de vier B&B kamers die ook op het landgoed gelegen zijn.

Curaçao Sea Aquarium (Willemstad)

Curaçao Sea Aquarium
Curaçao Sea Aquarium
Kaart met locatie Curaçao Sea Aquarium

Dit is misschien wel de populairste attractie op het eiland. Trek minimaal een halve dag uit voor het Sea Aquarium want er is veel te zien en te doen. Gelegen aan de zuidkust, iets ten oosten van Willemstad, omvat het complex een jachthaven, een groot strand, een hotel en een aantal grote aquaria. Pijlstaartroggen, haaien, zeeschildpadden, maar ook pelikanen, flamingo's en zeeleeuwen vind je hier. Het ernaast gelegen Curaçao Underwater Park is een beschermd natuurgebied waar zeebiologen en andere wetenschappers onderzoek kunnen doen. Duikers kunnen ook toegang krijgen in het gebied dat lokaal bekend staat als Bapor Kibra, oftewel Vergane Boot, genoemd naar het stoomschip Oranje Nassau dat vlakbij de kust zonk in 1906.

Marshe Bieu (Willemstad)

Marshe Bieu
Marshe Bieu
Kaart met locatie Marshe Bieu

Wil je de echte Creoolse keuken proeven dan moet je in Willemstad zijn. In de wijk Punda bevindt zich een overdekte markt (Marshe Bieu) waar je goedkoop en heerlijk kunt eten. In het gebouw (Plasa Bieu) zijn meerdere keukens en uitbaters. Elke keuken heeft zo zijn eigen specialiteiten. Het is een uitstekende plek om het echte Curaçao te beleven.

Meer bezienswaardigheden

Vakantiebestemmingen in Curaçao

Accommodaties

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

Op Curaçao bepaalt de Creoolse keuken in grote mate de manier van koken. Het ontstaan van de Creoolse keuken gaat terug naar de tijd voordat de Spanjaarden het eiland bezaten. Maïs, banaan en bruine bonen zijn zeer belangrijke ingrediënten in deze keuken. * Funchi - een soort brij bestaande uit water, zout, boter en maïsgriesmeel. Dit wordt geserveerd als onderdeel van het hoofdgerecht (vergelijkbaar met aardappelen/rijst) * Banana hasá - gekookte/gebakken banaan * Stobá - stoofschotel met geiten-/schapenvlees gemengd met garnalen en fruit

* Awa di Sorsaka - vocht van de vrucht zuurzak/soursop, ijsblokjes, suiker, melk en eventueel kaneel en vanille

Vervoer

Met KLM of ArkeFly vlieg je van Amsterdam naar Curaçao. De rechtstreekse vlucht duurt ongeveer 9,5 uur. Maak je een tussenlanding op Aruba of Bonaire, dan bedraagt de vliegtijd ongeveer 12 uur.

Op Curaçao kun je je op verschillende manieren verplaatsen naar alle mooie plekjes van het eiland. Allereerst zijn er de lijnbussen zoals we die in Nederland ook kennen, met een vaste dienstregeling en vaste prijzen. Deze bussen rijden ook redelijk op tijd, maar niet erg frequent meestal eens per uur. Taxi's zijn gemakkelijk te herkennen aan het taxiteken en aan de letters TX op de kentekenplaat. Er zijn taxistandplaatsen op de luchthaven, in de wijken Punda en Otrobanda en buiten bij de grotere hotels. De taxi's hebben geen meters, maar er bestaan standaardtarieven; spreek wel van tevoren het tarief af. Op veel plaatsen kan je een huurauto huren, dit is de snelste en gemakkelijkste manier om je te vervoeren op het eiland.

Visum

Iedereen met een Nederlands paspoort die voor vakantie of zaken- of familiebezoek naar de zogenaamde Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied gaan, hebben geen Caribisch visum nodig. De Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied zijn de landen Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Caribisch Nederland (dit zijn de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Prijsniveau

Het prijsniveau is vergelijkbaar met Nederland. De officiële munteenheid op Curaçao is de Antiliaanse gulden.

Veiligheid

De afgelopen jaren is de criminaliteit flink afgenomen op het eiland en is Curaçao over het algemeen veiliger dan de meeste andere plaatsen in de wereld. Neem, zoals overal, wel de normale veiligheidsnormen in acht.

Medische informatie

Er zijn verschillende medische centra op het eiland. Het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Willemstad is het grootste en best uitgerust en is nooit verder dan een half rijden vanaf de verste uithoek van het eiland.

Inentingen worden niet aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

Het niveau van hygiëne is hoog en daarom komen gevallen van voedselvergiftiging maar heel zelden voor.

Het kraanwater op Curaçao is van uitzonderlijk goede kwaliteit en wordt gewonnen uit zeewater. Het is zachter dan in Nederland.

Bevolking

De Antiliaanse folklore is ontstaan uit een samengaan van Caribische, West-Europese, Afrikaanse, Noord-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. Vooral in diverse dansen zijn deze invloeden nog goed zichtbaar. Van Afrikaanse origine zijn de tambú en de tumba. West-Europese invloeden zien we o.a. in de mazurka, de wals en de polka. Van Latijns-Amerikaanse oorsprong zijn de danza en de joropo en de Caribische en internationale invloeden herkennen we in de rumba, de carioca en de merengue. Tijdens veel folkloristische evenementen staan deze dansen op het programma.

De taal

Nederlands is de officiële taal maar men spreekt veel Papiaments. Dit is een zangerige en muzikale taal die is ontstaan uit het Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en een beetje Afrikaans.

Flora & Fauna

Door het tropisch klimaat en het weinig regenen is de flora op Curaçao beperkt. Er zijn ongeveer 500 planten/bloemensoorten. Op het eiland kom je veel agaves, cactussen en aloë tegen. Er zijn honderden verschillende soorten cactussen. De hoge Kadushi lijkt meer op een boom met meerdere stammen en duizenden stekels. De Yatu is ook erg hoog, soms wel 10 m maar heeft veel minder stekels en wordt vaak gebruikt om omheiningen mee te maken. Dit zijn de meest voorkomende soorten die je overal op het eiland kunt vinden. Sommige zijn zo zwaar dat ze omvallen door hun eigen gewicht. Curaçao is de thuishaven van de Divi Divi, de gebogen boom die een soort buiging maakt naar zijn publiek. Op het eiland kom je overal leguanen tegen, zelf op het menu in diverse restaurants. Inclusief staart kunnen ze meer dan 1 meter lang worden. Het consumeren van leguaan is tijden een delicatesse geweest en schijnt lustopwekkend te zijn.

Geschiedenis

Curaçao werd in 1499 "ontdekt" door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Op dat moment woonden er naar schatting ongeveer 2000 Taínos op het eiland. In 1515 werden vrijwel alle Taínos als slaven weggevoerd naar Hispaniola. De Spanjaarden vestigden zich definitief op het eiland in 1527. In de 18e eeuw probeerde Curaçao zijn handelspositie te consolideren, maar na het faillissement van de WIC in 1719 werd Curaçao een echte Nederlandse kolonie. Tot in het begin van de 20e eeuw leefde Curaçao van handel, landbouw en visserij.

Heeft u interesse in een reis naar Curaçao? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing