Curaçao is bekend om z'n strandenCuraçao is bekend om z'n stranden

Op Curaçao schijnt het hele jaar de zon en het eiland heeft parelwitte stranden. Maar Curaçao heeft nog veel meer te bieden aan de vakantieganger. Heerlijk klimaat, uitstekende sportfaciliteiten, uitgebreid uitgaansleven, goede restaurants en interessante bezienswaardigheden. Reden genoeg dus om dit eiland te bezoeken!

Curaçao behoort tot het Koninkrijk der Nederlanden, en heeft sinds 10-10-10 de status van onafhankelijk land. Dit geldt ook voor Sint-Maarten. De Nederlandse Antillen zijn daarmee verleden tijd. De BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) zijn een Nederlandse gemeente. Curaçao hoort, samen met Aruba en Bonaire, tot de Benedenwindse Eilanden. Curaçao ligt voor de kust van Venezuela. Willemstad ligt aan de zuidwestkust van Curaçao, aan de natuurlijke haven Schottegat. Dit is de hoofdstad van Curaçao.

Op Curaçao is het onderwijs uitstekend geregeld. Er is vrijwel geen analfabetisme. Het uitgangspunt is dat iedereen recht heeft op onderwijs onafhankelijk van ras, geloof en afkomst. Nederlands is de voertaal op school. Er zijn zowel openbare scholen als bijzonder onderwijs.

Bijna altijd schijnt de zon op Curaçao maar augustus, september en oktober zijn het warmst. De meeste regen valt in oktober. Januari is het koelst, maar nog wel zo`n 28°c. Een dag zonder zonneschijn is een zeldzaamheid op dit tropische eiland.

Ervaringen

Er zijn 22 ervaringen ingevuld; Curaçao krijgt een 8 uit 10 .
Hieronder vind je de laatste 10.

bezocht dit land in juli 2015

Curaçao is een heerlijk vakantie eiland, maar het is wel merkbaar dat de Nederlandse invloed aan het afnemen is. Het lukt het eiland nog niet helemaal om een goed draaiende economy op te zetten.

bezocht dit land in juni 2015

Willemstad vond ik wat tegenvallen.. Geen mooie winkels. Met hekken ervoor. Wat souvenierwinkels en oude troep.. Pontjesbrug is wel leuk om mee te maken. Er was restaurant-week dus wel lekker in restaurantjes gegeten.

bezocht dit land in mei 2015

willemstad is een fijne plek om te vertoeven

bezocht dit land in maart 2015

Weer een hele leuke tijd gehad op Curaçao. Zijn er 3 weken geweest en zal zeker niet de laatste keer zijn.

bezocht dit land in februari 2015

Heerlijk om op het strand te liggen in Willemstad, zeker bij Jan Thiel, voor de rest veel armoede en troep.

bezocht dit land in januari 2015

Leuke omgeving met een toeristische sfeer, lokale volk over het algemeen vriendelijk. Eetgelegenheid naar onze mening aan de magere kant in Willemstad. Huur van een auto noodzakelijk om de vakantieperiode door te komen ( wij zijn geen echte strandvakantie gewend ). Over het algemeen is Curacao goed bevallen, of wij nog een keer terug zullen gaan betwijfel ik.

bezocht dit land in september 2014

Leuke stad, maar binnen 1 dag heb je het wel gezien. Gelukkig heeft curacao nog veel meer te bieden. Prachtige stranden, mooie snorkel baaien en leuke dagtripjes. Zou zo weer terug willen.

bezocht dit land in augustus 2014

Hele maand augustus naar Curaçao geweest. Op Jan Thiel bij de populaire stranden. We zaten op het mooie resort boca-gentil-hilltop. Vandaar konden we lopen naar strand, diverse restaurants en de AH. Met een gehuurde auto maakten we regelmatig uitstapjes naar de stranden op het platte land. De autotocht van circa een uur naar West Punt is het heel leuk. Dan via de andere weg terug door het natuurpark waar de weghelften zelfs gescheiden worden door de wildernis. De mensen zijn er geweldig. Jammer dat veel Nederlanders zich zo horkerig gedragen. Het eten si geweldig op Curacao. Zeer veelzijdig. Tegen goeie prijs fantastisch vlees eten of bijvoorbeeld Cubaanse Bananensoep bij restaurants de Gouveneur. En natuurlijk snorkelen of duiken. Je weet niet wat je ziet in het altijd lekkere zeewater. Wat een feest....

bezocht dit land in mei 2014

Willemstad heeft best veel te bieden, zowel veel geschiedenis, beroemde schilders/schrijvers die op het eiland hun sporen achter gelaten hebben. De bijzondere architectuur, de slavernij waar men veel over kan leren. Veel bijzondere landhuizen met dito verhalen. Een enorm mooie natuur. Punda is het gedeelte waar de meeste toeristen naartoe gaan, maar loop ook eens verder. Bekijk de huizen aan de scharlooweg, daar staan trouwens ook een paar musea. Dan Otrabanda. Een bijzonder stuk om rond te lopen. oude huisjes aangetast door de erosie , het zoute water van de zee. Opgeknapte monumenten en mooie vergezichten. Ook in otrabanda zit een mooi museum. Te veel om op te noemen. Bij dokterstuin schijn je trouwens goed te kunnen eten.

bezocht dit land in mei 2014

Een hele mooie stad met een hele rijke geschiedenis. Verdiep je in het verleden en loop op die manier door Willemstad. De museums zijn echt een bezoek waard. Ontdek welke beroemdheden op het eiland gewoond en gewerkt hebben. Dan bedoel ik niet de huidige generatie zangers. Huur een auto en ga lekker rondrijden

Vervoer

Vervoer naar het land

Met KLM of ArkeFly vlieg je van Amsterdam naar Curaçao. De rechtstreekse vlucht duurt ongeveer 9,5 uur. Maak je een tussenlanding op Aruba of Bonaire, dan bedraagt de vliegtijd ongeveer 12 uur.

Vervoer in het land

Op Curaçao kun je je op verschillende manieren verplaatsen naar alle mooie plekjes van het eiland. Allereerst zijn er de lijnbussen zoals we die in Nederland ook kennen, met een vaste dienstregeling en vaste prijzen. Deze bussen rijden ook redelijk op tijd, maar niet erg frequent meestal eens per uur.

Taxi's zijn gemakkelijk te herkennen aan het taxiteken en aan de letters TX op de kentekenplaat. Er zijn taxistandplaatsen op de luchthaven, in de wijken Punda en Otrobanda en buiten bij de grotere hotels. De taxi's hebben geen meters, maar er bestaan standaardtarieven; spreek wel van tevoren het tarief af.

Op veel plaatsen kan je een huurauto huren, dit is de snelste en gemakkelijkste manier om je te vervoeren op het eiland.

Artikelen

Top 5 excursies Curaçao
Curaçao North Sea Jazz Festival
Mooiste stranden van Curaçao
De 5 meest luxe hotels op Curaçao
Golfen op Curaçao
Het kruidentuintje van Dinah Veeris
Mambo Beach Curaçao
Duiken op Curaçao
Kleurrijk Otrobanda in Willemstad
De Joodse invloed op Curaçao
Hip en Trendy Pietermaai Smal
Culinair Curaçao
Boottocht naar Klein Curaçao
Sfeervolle accommodaties op Curaçao
De Nederlandse Antillen
Stranden van Curaçao

Visum

Iedereen met een Nederlands paspoort die voor vakantie of zaken- of familiebezoek naar de zogenaamde Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied gaan, hebben geen Caribisch visum nodig. De Koninkrijksdelen in het Caribisch gebied zijn de landen Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en Caribisch Nederland (dit zijn de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba).

Prijzen

Het prijsniveau is vergelijkbaar met Nederland.

De officiële munteenheid op Curaçao is de Antiliaanse gulden.

Veiligheid

De afgelopen jaren is de criminaliteit flink afgenomen op het eiland en is Curaçao over het algemeen veiliger dan de meeste andere plaatsen in de wereld. Neem, zoals overal, wel de normale veiligheidsnormen in acht.

Bevolking & cultuur

De Antiliaanse folklore is ontstaan uit een samengaan van Caribische, West-Europese, Afrikaanse, Noord-Amerikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. Vooral in diverse dansen zijn deze invloeden nog goed zichtbaar. Van Afrikaanse origine zijn de tambú en de tumba. West-Europese invloeden zien we o.a. in de mazurka, de wals en de polka. Van Latijns-Amerikaanse oorsprong zijn de danza en de joropo en de Caribische en internationale invloeden herkennen we in de rumba, de carioca en de merengue. Tijdens veel folkloristische evenementen staan deze dansen op het programma.

Landkaart

Hieronder staat de kaart van Curaçao (Curaçao); met als hoofdstad Willemstad. Het land ligt in zuid Midden-Amerika en heeft een oppervlakte van ongeveer 444 km². Het klimaat wat er heerst is Tropisch. Het merendeel van de 138000 inwoners heeft als geloofsovertuiging Rooms-Katholiek. De meest gesproken taal in Curaçao is Nederlands. De tijdzone van het land is -4. De munteenheid van Curaçao is de Antilliaanse gulden.

Plaatsen Bezienswaardigheden

Flora & Fauna

Door het tropisch klimaat en het weinig regenen is de flora op Curaçao beperkt. Er zijn ongeveer 500 planten/bloemensoorten. Op het eiland kom je veel agaves, cactussen en aloë tegen.

Er zijn honderden verschillende soorten cactussen. De hoge Kadushi lijkt meer op een boom met meerdere stammen en duizenden stekels. De Yatu is ook erg hoog, soms wel 10 m maar heeft veel minder stekels en wordt vaak gebruikt om omheiningen mee te maken. Dit zijn de meest voorkomende soorten die je overal op het eiland kunt vinden. Sommige zijn zo zwaar dat ze omvallen door hun eigen gewicht.

Curaçao is de thuishaven van de Divi Divi, de gebogen boom die een soort buiging maakt naar zijn publiek.

Op het eiland kom je overal leguanen tegen, zelf op het menu in diverse restaurants. Inclusief staart kunnen ze meer dan 1 meter lang worden. Het consumeren van leguaan is tijden een delicatesse geweest en schijnt lustopwekkend te zijn.

Medische informatie

Er zijn verschillende medische centra op het eiland. Het Sint Elisabeth Ziekenhuis in Willemstad is het grootste en best uitgerust en is nooit verder dan een half rijden vanaf de verste uithoek van het eiland.

Inentingen

Inentingen worden niet aanbevolen. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD, Travel Clinic of het Tropencentrum.

De taal

Nederlands is de officiële taal maar men spreekt veel Papiaments. Dit is een zangerige en muzikale taal die is ontstaan uit het Spaans, Portugees, Nederlands, Frans, Engels en een beetje Afrikaans.

Geschiedenis

Curaçao werd in 1499 "ontdekt" door de Spanjaard Alonso de Ojeda. Op dat moment woonden er naar schatting ongeveer 2000 Taínos op het eiland. In 1515 werden vrijwel alle Taínos als slaven weggevoerd naar Hispaniola. De Spanjaarden vestigden zich definitief op het eiland in 1527.

In de 18e eeuw probeerde Curaçao zijn handelspositie te consolideren, maar na het faillissement van de WIC in 1719 werd Curaçao een echte Nederlandse kolonie. Tot in het begin van de 20e eeuw leefde Curaçao van handel, landbouw en visserij.

Bestemmingen in Curaçao