Culinair Curaçao

Leguaan bij Jaanchies
Leguaan bij Jaanchies

Ondanks dat er weinig tot niets verbouwd wordt op het eiland kun je er culinair verrast worden met unieke gerechten en een grote verscheidenheid aan restaurants. Er wonen zo'n 50 culturen op Curaçao, en dat zie je terug in het eten. Je proeft o.a. Spaanse, Afrikaanse, Colombiaanse, Indonesische en uiteraard Nederlandse invloeden. De keuken op Curaçao wordt Creools genoemd, wat letterlijk mengeling betekent. Maak kennis met de Kuminda krioyo, en ontdek culinair Curaçao.

Kim '', Kim - reisexpert Curaçao gratis reisvoorstel >>

(Super)markten

Curaçao is een belangrijke doorvoerhaven voor producten uit zowel Noord- als Zuid-Amerika en Europa. Dit heeft als gevolg dat er in de supermarkten een grote verscheidenheid aan producten te vinden is. Bijna alles is te koop, zelf een pot Nederlandse pindakaas. Het prijsniveau in de supermarkten ligt lager dan in Nederland. Wil je nog goedkoper boodschappen halen, dan kun je het beste een van de markten bezoeken. In het centrum van Willemstad vind je bijvoorbeeld de 'drijvende markt', hier wordt o.a. vers fruit en groenten verkocht die vanuit Colombia per boot worden vervoerd. De lokale bevolking komt geregeld op deze kleurrijke markt om inkopen te doen. Voorheen werden de producten vanaf de boten verkocht maar tegenwoordig staan er kraampjes op de kade en worden de boten alleen nog gebruikt om op te overnachten.

Lokaal drinken

Bij het eten wordt vaak awa lamunchi gedronken, deze zoetzure drank van limoensiroop is goed tegen de dorst. Ook van andere vruchten worden siropen gemaakt die lekker en verfrissend zijn. Op Curaçao wordt veel alcohol gedronken, voornamelijk bier en sinaasappellikeur. Polar is het meest populaire biermerk, gevolgd door Amstel Bright, dat op het eiland zelf wordt gebotteld. Curaçao-likeur, de sinaasappellikeur die op Curaçao wordt gemaakt is er in 5 verschillende kleuren en smaken allemaal naar sinaasappel. De likeur wordt gemaakt van gedroogde schillen van de Valencia-sinaasappel (lahara), die veel te zuur is om zo te eten.

Vraag gratis een offerte aan

Lokaal eten

De meeste internationale gerechten hebben een Curaçaos tintje maar wil je echt een lokaal eten en ben je avontuurlijk ingesteld probeer dan eens een stukje leguaan (Yuana). Meestal wordt het gestoofd opgediend maar je kunt ook leguanensoep (Sopi Yuana) krijgen. Neem er niet teveel van want het schijnt lustopwekkend te werken. Overal op het eiland kun je Stoba krijgen, dit zijn romige stoofschotels van rund- of varkensvlees, leguaan, kip, geit of vis. Stoba wordt meestal geserveerd met funchi, een puree van maïsmeel of met rijst en bonen. Kroonslak is een echte delicatesse op het eiland. Deze zeeslak heeft qua structuur wel wat weg van inktvis en is een beetje taai. Groenten spelen vaak een bijrol in de Creoolse keuken.

Lokale restaurants

Op zoek naar een restaurant waar ze de lokale gerechten serveren? Je kunt o.a. terecht bij het bekende restaurant Jaanchies, gelegen aan de westpunt van Curaçao. Er is geen menukaart maar de eigenaar komt persoonlijk vertellen wat de pot schaft en dat alles vooral met liefde wordt bereidt. Het is de enige plek op het eiland waar je legaal leguaan kunt eten omdat zij het fokken voor consumptie. Een andere speciale plek waar je kennis kunt maken met culinair Curaçao is Plasa Bieu (ook wel Marshe Bieu genoemd), gelegen in het centrum van Willemstad. In een oud marktgebouw zitten 6 restaurants gevestigd die lokale gerechten serveren zoals Kabritu (gestoofd geitenvlees) en Kadushi (kaktussoep). Het meest populaire zijn waarschijnlijk de pompoenpannenkoekjes van Zus di Plasa. De lokale bevolking komt er vooral rond lunchtijd en dan is het drukte van jewelste.

Tip: de lekkere restaurants aan Mambo beach en Jan Thiel baai hebben voor ieder wat wils. Van een gezellige "high bubbles met champagne en hapjes, de hollandse bitterbal, tot aan luxe diners in de bekende restaurants. 

Zin in een snack?

Op Curaçao zijn verschillende mogelijkheden voor een tussendoortje. De meest geliefde snack is een pasteitje/pastechi, deze kun je volop verkrijgen bij de snèk. Vanaf de straat kun je een snèk vaak herkennen aan de mensen die buiten op een bankje zitten en aan de tralies. Je kunt bij een snèk namelijk niet naar binnen. Snèks vind je bijna op iedere hoek van de straat en ze zijn de hele dag geopend. Vooral `s ochtends voor het werk en aan het eind van de middag is het een populaire ontmoetingsplek voor de lokale bevolking. Ook bij de Toko komt de lokale bevolking bijeen om de dag te bespreken. Het grote verschil is dat je bij de Toko wel naar binnen kunt, dit lijkt een meer een kleine supermarkt. Heb je na het stappen nog zin in iets lekkers, zoek dan een truki pan (letterlijk broodjes truck). Deze rijdende snackwagens verkopen voornamelijk lokale broodjes. Zo kan je bij de truki pan bij Palu Blanku brood met heerlijke geroosterde kip krijgen en bij Naoki's Place op de Santa Rosaweg moet je zijn voor de beste lomito (ossenhaas).

 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen