Kleurrijk Otrobanda in Willemstad

Kleurrijke huizen in Otrabanda
Kleurrijke huizen in Otrabanda

De Handelskade, de Pontjesbrug en de Sint Annabaai zijn misschien wel de meest gefotografeerde plekken van Curaçao. En dit alles bevindt zich vlak bij elkaar in het historische centrum van Willemstad. De Handelskade is aan de kant van Punda, de oudste wijk van Willemstad en aan de oostkust van de Sint Annabaai. De Pontjesbrug loopt over de Sint Annabaai en verbindt de wijken Punda en Otrobanda. Otrobanda betekent letterlijk 'de andere oever'. Otrobanda en Punda vormen samen de historische binnenstad van Willemstad.

Kim '', Kim - reisexpert Curaçao gratis reisvoorstel >>

30 mei 1969

Eind mei 1969 wordt duidelijk dat vele medewerkers van Shell worden ontslagen en ze via WESCAR, een onderaannemer van Shell, voor minder salaris weer aan de slag kunnen. Als antwoord hierop gingen op 30 mei 1969 zo`n 4000 man de straat op voor een protestmars. Vanaf Post V, een van de toegangen van het Shell-terrein, liepen de betogers richting het centrum van Willemstad. Ze wilden naar Fort Amsterdam, het regeringscomplex. Onderweg werd er gevochten en geplunderd en enkele auto`s werden in de brand gestoken. Als blijkt dat Papa Godett door de politie is neergeschoten nemen in Pietermaai, Punda en Otrobanda de plunderingen de overhand en wordt er veel in brand gestoken. De staking is vanaf dat moment geen arbeidersconflict meer, maar een volksopstand geworden. Er vielen tientallen gewonden en zelfs 2 doden. De Nederlandse regering liet 250 mariniers overkomen die de rust moesten herstellen. Er wordt een overeenstemming bereikt over een nieuwe C.A.O. en de regering treedt af.

Kleurrijk Otrobanda

Toen Punda in de 18e eeuw te klein werd ging men aan de overkant bouwen, en zo ontstond Otrobanda. Er kwamen vooral arbeiders wonen, dat zie je nog terug aan de kleine aaneengeschakelde huisjes. In de kleine straatjes met dito pleintjes kwamen in de 20e eeuw voornamelijk Spanjaarden, Portugezen, Zuid-Amerikanen en Afrikanen zich vestigen. In de volksmond wordt Otrobanda wel het 'hart van Curaçao' genoemd. Als je vanaf de Pontjesbrug de wijk binnenloopt zie je als eerste de veelgekleurde huizen rondom het Brionplein. Dit plein is vaak het toneel voor historische activiteiten zoals jaarlijks op 2 juli 'de dag van de vlag', Dia di Bandera. Maar ook tijdens de opstand van 30 mei 1969 stond het Brionplein centraal, veel gebouwen rondom het plein werden in brand gestoken en de winkels werden geplunderd. Ondanks dat er na 1969 velen wegtrokken uit Willemstad is Otrobanda nog steeds een kleurrijke wijk waar vele culturen samen leven. Vraag gratis een offerte aan

Jacob Gelt Dekker

De in 1948 geboren Nederlander, Jacob Gelt Dekker, heeft veel gedaan om de wijk Otrabanda weer te herstellen. Na 1969 ontstond er veel leegstand en criminaliteit in de wijk. Vanaf 1995 huurde en kocht Jacob Gelt Dekker een aantal door de Stichting Monumentenzorg gerestaureerde panden en tevens restaureerde hij een aantal aangrenzende panden. Hier vestigde hij het Kura Hulanda Museum met o.a. een collectie over de slavenhandel. In 2005 nam hij het 5* hotel Porto Paseo over en maakte hier het luxe Hotel Kura Holanda van. Sinds 2007 is er tevens een Dialyse Centrum en in 2009 kwam daar het Vroege Diagnostiek Centrum voor Borst Kanker bij. Deze investeringen hebben ertoe geleidt dat Otrobanda weer een leefbare wijk is waar vele kleurrijke culturen bijeen komen.

Wil je weten wat de 5 meest luxe hotels van Curacao zijn? Dat lees je HIER. 

Kindvriendelijk Curacao met de leukste accommodaties vindt je in DIT artikel. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen