Kerst vieren in Denemarken

Kerststerren, verlichting, Denemarken
Kerststerren, verlichting, Denemarken

Kerst vieren kun je zeer goed in Denemarken. Het wordt hier echt geassocieerd met tradities en is daardoor vaak een ouderwets gezellige kerst. Sfeervolle kaarsen, samen kerstdiners maken en het huis decoreren met mooie decoraties horen hierbij. In deze decembermaand krijgt het Deense 'hyge' een echte betekenis. Bovendien is Groenland, een onderdeel van Denemarken, de thuisbasis voor de Kerstman. Tijdens kerstmis zijn er in heel het land kerstmarkten, kerstshows en kerstconcerten.

Heb je weinig kennis van Denemarken? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Tradities in Denemarken

Er zijn talloze typische Deense kersttradities. Hand in hand dansen, rood-witte papieren harten, kerstbomen met échte kaarsen en spannende desserts horen daar allemaal bij. Drie andere tradities zijn:

Hyge
Voor de meeste Denen geldt kerstmis als de mooiste tijd van het jaar. Gezelligheid staat hierbij centraal, wat in het Deens ook wel 'hyge' wordt genoemd. De gastvrijheid in Denemarken, die vooral hartelijk, intiem, relaxed en bescheiden is, zorgt voor een gezellig samenzijn. Het hele jaar door vind je deze hyge in Denemarken, maar met kerst helemaal.

Gløgg en æbleskiver
Kerst begint in Denemarken altijd zeer vroeg, zo rond de tweede helft van november. Bedrijven nodigen personeel massaal uit voor een kerstlunch of kerstdiner. Tijdens deze etentjes vloeit de alcohol vaak rijkelijk. Een geliefde drank tijdens kerst is gløgg, dit is een rode wijn waar amandelen, rozijnen, kruidnagelen en kaneelstokjes aan toegevoegd zijn. Het is in Denemarken niet slim om tijdens kerst aan een afslankcursus te beginnen. De Denen maken vaak zelfgebakken zoetigheden als puddingen en andere lekkernijen. De æbleskiver is hier een voorbeeld van, wat een soort poffertjes zijn.

Julekalender
In de meeste Deense gezinnen is deze kalender een leuke terugkerende traditie. Alle Deense kinderen mogen dan een aantal weken voor kerst, elke dag een luikje openen op deze speciale kalender. Achter elk luikje zit vaak iets leuks verborgen. Ook is er op televisie een Julekalender. Van 1 tot 24 december is er elke avond een half uur durende uitzending waar dan een kerstverhaal wordt verteld over de Kerstman en zijn 'nisser'. Dit zijn kleine hulpjes met rode puntmutsjes die een beetje aan kabouters doen denken.

Evenementen

Tijdens kerst valt er op kerstgebied zeer veel te beleven in Denemarken. Een aantal leuke evenementen om te bezoeken zijn:

Tivoli
Geen kerstmis is zoals in Tivoli. In Tivoli combineren ze alle leuke elementen van kerst van vroeger met nu. Er zijn miniatuurdorpen, winkels vol met geschenken en goodies en de omgeving is werkelijk prachtig. Overal zijn lampen opgehangen in bomen, er is genoeg amusement en natuurlijk zijn alle restaurants open. Kerst in Tivoli begint al rond het 3e weekend in November, het ligt in de gezellige stad Kopenhagen
Kerst in Den gamle By
Het openluchtmuseum The Old Town is opgebouwd uit 75 verschillende periodes van huizen. De straat wordt tijdens kerst prachtig ingericht en in 16 woningen worden wel meer dan 30 verschillende kersttentoonstellingen gehouden. Je voelt hier dan ook de echte kerstsfeer van Denemarken. Elk weekend in december wordt er ook een kerstmarkt gehouden.

De Handicraft kerstmarkt in Ridehuset
In de Equestrian Hall in Ridehuset is een prachtig ingerichte kerstmarkt. Het is echt een sfeervolle plek met wel meer dan 80 kraampjes. Hier verkopen ze onder andere zelfgemaakt Deens handwerk. Ook is er een café waar je koffie kunt drinken en warme zelfgemaakte kerstpunch kunt proeven. De kerstmuziek en entertainment dragen allemaal bij aan een gezellige en warme ervaring.

Vraag gratis een offerte aan

Een witte kerst in Denemarken

Een witte kerst komt helaas niet zo vaak voor in Denemarken. Als 90% van het hele land is bedekt met minimaal een halve centimeter sneeuw, spreken ze pas van een witte kerst. Tot nu toe is er pas 8 keer een witte kerst geweest in Denemarken, waarvan 2009 de laatste keer was. Volgens statistieken zit er gemiddeld zo'n 14 jaar tussen elke witte kerst. De kans op een witte kerst is dus maar 7%.

Nog meer items over Kerst:

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

8,0

Gerelateerde artikelen