Offerte aanvragen

De 10 leukste kerstmarkten in Europa

De sfeervolle kerstmarkt in Wenen
De sfeervolle kerstmarkt in Wenen

Kerst is voor velen de favoriete periode van het jaar. Het bezoeken van een kerstmarkt is dan ook erg populair onder de Nederlanders. Elk jaar bezoeken ruim 10 miljoen Nederlanders een kerstmarkt. Er zijn tegenwoordig zoveel steden die een kerstmarkt organiseren dat het lastig is om er eentje te kiezen. Om de keuze wat gemakkelijker te maken, zijn wij op zoek gegaan naar de tien leukste en populairste kerstmarkten van Europa. Naast onderstaande tien zijn er natuurlijk nog talloze andere mooie kerstmarkten die een bezoek zeker waard zijn.

1. Düsseldorf

Duitsland staat bekend om haar gezellige kerstmarkten en is dan ook zeer populair tijdens de kerstperiode. Düsseldorf is een van de meest bezochte en leukste kerstmarkten in Duitsland. En ook nog eens lekker dichtbij en makkelijk bereikbaar. Tijdens de maanden november en december wordt Düsseldorf omgetoverd tot kerststad. Overal hangen versieringen en staan kraampjes wat voor de ideale kerstsfeer zorgt. Düsseldorf heeft zes pleinen. Van een historisch plein tot een sterretjesmarkt. Ieder plein heeft haar eigen kerstmarkt met eigen sprookjesachtige sfeer. Toch liggen alle pleinen bij elkaar en is de afstand makkelijk te belopen. Daarnaast is Düsseldorf ook nog eens dé winkelhoofdstad. Dus naast het bezoek aan de kerstmarkten zijn er ook nog eindeloze winkelmogelijkheden voor de afwisseling.

Kerstmarkt in Düsseldorf
Kerstmarkt in Düsseldorf

2. Londen

Ook Londen wordt in de maanden november en december compleet omgetoverd in de kerstsferen. Alle winkelstraten worden sprookjesachtig versierd en de winkeletalages worden prachtig aangekleed. Gedurende deze tijd is het extra gezellig in Londen. Overal vind je kerstbomen, lichtjes en ijsbanen. Dit is dan ook een van de redenen waarom Londen hoog op de bucketlist staat voor een kerstbezoek. De stad ligt natuurlijk wat verder weg maar is toch gemakkelijk en vrij snel te bereiken. Een echte aanrader tijdens jouw bezoek: een ritje in de Londen Eye. Het uitzicht vanuit het reuzenrad is adembenemend. En ook in Londen zijn er verschillende kerstmarkten te bezoeken met ook hier ieder een eigen sfeer.

Londen met kerst
Londen met kerst

3. Wenen

Ook de Oostenrijkers weten hoe ze een kerstmarkt moeten organiseren. De hele traditie rondom de kerstmarkten is hier zelfs ontstaan en daar zijn wij natuurlijk heel dankbaar voor. Nou is Wenen op zich al een sprookjesachtige en romantische stad maar tijdens kerst is de stad nog net wat charmanter. De gehele stad wordt omgetoverd in een magische kerstsfeer en ook Wenen kent meerdere markten. De absolute aanrader is toch wel de 700 jaar oude Wiener Christkindlmarkt bij het Rathaus. Maar het kerstdorp Maria-Theresien Platz komt daar aardig dichtbij. De kerstmarkten in Wenen zijn ook zeer geschikt voor kinderen. Er zijn hier verschillende plaatsen waar kinderen spelletjes kunnen doen, zelf cadeautjes kunnen knutselen en een ritje kunnen maken op een pony.

Kerstmarkt in Wenen
Kerstmarkt in Wenen

4. Brussel

De hoofdstad van onze zuiderburen is het gehele jaar door erg populair. Zowel voor de winkels als het heerlijke eten en drinken. Dit in combinatie met een gezellige kerstsfeer maakt de stad helemaal compleet. De markt bevindt zich in de binnenstad van Brussel en heeft ruim 200 kraampjes met onder andere die heerlijke Belgische chocolade en wafels, lokale biertjes en de bekende Vlaamse frieten. Ook hier beginnen ze eind november met het versieren van de stad. Tip: stap 's avonds in het reuzenrad en kijk uit over een stad vol lichtjes, versieringen en kraampjes. Tot slot is de kerstmarkt van Brussel benoemd tot meest originele kerstmarkt van Europa.

De Grote Markt in Brussel tijdens kerst
De Grote Markt in Brussel tijdens kerst

5. Valkenburg

Gelukkig is ook ons eigen landje van de partij in de top tien leukste kerstmarkten van Europa. De ondergrondse kerstmarkt in Valkenburg is een unieke ervaring en mag dan ook niet missen in dit lijstje. Het is zelfs de grootste overdekte kerstmarkt in Europa. En gezien het typische Nederlandse herfst- en winterweer is het maar al te fijn een dak boven je hoofd te hebben. De grotten van Valkenburg hangen vol met versieringen en lichtjes en overal waar je kijkt, vind je wel een kerstboom. Er hangt hier een warme en gezellige kerstsfeer en dat lekker dichtbij huis. In de kathedraal van de grot is een enorme kerststal gemaakt van zand. Natuurlijk is er ook bovengronds genoeg te doen. Ook hier begint de kerstmarkt in november.

Kerstmarkt in de grotten van Valkenburg
Kerstmarkt in de grotten van Valkenburg

6. Keulen

De kerstmarkt in Keulen bestaat uit zeven kleinere kerstmarkten allen met een eigen sfeer en identiteit. De markt is te vinden in het centrum van de stad. Keulen is en een van de grootste en een van de meest bezochte kerstmarkten van Europa. Het is dan ook een waar spektakel om hier te zijn met kerst. Met name de kerstboom is zeer populair onder de bezoekers. Dit is namelijk de grootste van Europa. Van midden november tot en met december zijn alle huizen, straten en winkels versierd met kerstverlichting. Daarnaast dient de stad zelf als ideaal decor met de lichtgevende Dom op de achtergrond. Ook op het plein voor de Dom zijn diverse kraampjes te vinden. Een prachtige locatie voor een magisch kerstgevoel.

Kerstmarkt in Keulen
Kerstmarkt in Keulen

7. Praag

Praag is in elke tijd van het jaar een leuke en gezellige stad. Laat staan tijdens de kerstperiode. De Tsjechen nemen de kerstmarkten zeer serieus. In ieder stadje en dorpje is er dan ook wat te doen. Er zijn twee grote markten en dan nog wat kleinere. In het centrum staat een grote kerstboom waaromheen talloze kraampjes staan. De geur van de typische kerstgerechten ruik je over de hele markt. Deze geur, samen met alle lichtjes en versieringen, zorgen voor de ultieme kerstbeleving.

Kerstmarkt in Praag
Kerstmarkt in Praag

8. Brugge

Ook Brugge hoort tot de toppers van de kerstmarkten. Het knusse centrum met de historische panden zijn gedurende het hele jaar een echte trekpleister. Laat staan wanneer die panden versierd zijn met lichtjes, er overal kraampjes staan, de geuren van het eten overal te ruiken zijn, de kerstbomen klaar staan en er eindelijk geschaatst kan worden op de verlichte schaatsbaan. En ook Brugge is lekker dichtbij huis. Geen reden dus om deze stad over te slaan tijdens de kerst. Het idyllische stadje is het ideale decor voor een kerstmarkt. Er hangt hier tijdens de maanden november en december dan ook een sprookjesachtige sfeer.

Brugge tijdens kerst
Brugge tijdens kerst

9. Kopenhagen

Aangezien de kerstman uit Groenland komt en dit behoord tot Denemarken, is Kopenhagen de ideale stad voor het bezoeken van een kerstmarkt. Hier proef je de echte kerstsfeer. Alleen op deze markt staan echte rendieren die je kunt aaien. Gedurende heel december wordt de stad omgetoverd met muziek, elven, lichtjes en versieringen. Ook al is de kerstmarkt kleiner dan in de meeste steden de gemoedelijke en warme sfeer maakt alles goed. Ook Kopenhagen heeft meerdere pleinen met kerstmarkten. Ieder met weer een iets andere sfeer maar allen net zo magisch.

Kerstmarkt in Kopenhagen
Kerstmarkt in Kopenhagen

10. Münster

De derde kerstmarkt in Duitsland in de top tien. Dat wil natuurlijk ook wel wat zeggen. Met name Münster is erg populair onder de Nederlanders. Mede omdat het natuurlijk dichtbij is maar ook omdat de stad de ideale bestemming is voor een kerstmarktbezoek. In december wordt het oude centrum van de stad compleet gehuld in kerstsferen. Er hangen overal lichtjes en decoraties en je vindt er bijna 300 kraampjes. Dit met op de achtergrond de oude stadskern met de oude koopmanshuizen en kerken zorgen voor een bijzonder aanzicht.

Bekijk het aanbod van al onze reizen naar .

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel