Denemarken van A tot Z

standbeeld Hans Christian Andersen
standbeeld Hans Christian Andersen

A van Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen was een Deense schrijver en dichter, geboren in 1805. Hij is vooral bekend van zijn sprookjes zoals het lelijke eendje, de prinses op de erwt en de kleine zeemeermin. Hans Christian Andersen is geboren en opgegroeid in Odense. Daar is een museum over zijn leven.

Heb je weinig kennis van Denemarken? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Bornholm

Bornholm is een eiland in de Oostzee. De grootste stad op Bornholm is Ronne. Het is een eiland van contrasten, met dramatische rotsenkusten, diepe steengroeven en watervallen in het noorden en kilometerlange witte zandstranden in het zuiden.

C van Cobra

Cobra is een Europese kunststroming uit de 20e eeuw. Een van de oprichters kwam uit Denemarken. De naam Cobra is ontstaan uit 3 hoofdsteden van de landen waar de oprichters vandaan kwamen, Vraag gratis een offerte aan

Copenhagen - Brussel - Amsterdam.

D van Deens

Deens is de enige officiële taal van Denemarken. Het is een Noord-Germaanse taal en heeft een aantal duidelijk te onderscheiden dialecten. Er zijn ongeveer 5,5 miljoen mensen die Deens spreken.

E van eilanden

Denemarken bestaat uit zo`n 500 grotere en kleinere eilanden. Ongeveer 100 eilanden zijn bewoond. Seeland is het grootste eiland, hier bevindt zich ook de hoofdstad Kopenhagen. Ook het eiland Groenland behoort officieel tot het Koninkrijk Denemarken. Lees ons volledige artikel over de leukste eilanden van Denemarken. 

Eiland Bornholm
Eiland Bornholm

F van frokost

De lunch heet in Denemarken frokost, wat eigenlijk zoiets als tweede ontbijt betekent. Tussen 12.00 en 14.00 uur eten de Denen vaak een platte. Platte is een bord met hapjes haring en andere vis, worst en kaas, vaak geserveerd met brood.

G van golfen

Golf is in Denemarken een echte volkssport. Er zijn meer dan 130 golfbanen, gelegen in een prachtige omgeving. De golfbanen zijn toegankelijk voor iedereen die een lidmaatschap of handicapbewijs heeft.

H van Helsingor

Helsingor ligt in het noorden van het eiland Seeland en heeft een levendige veerhaven. Helsingor ligt strategisch op de smalste punt van de Sont (Oresund).

I van Isefjord

Isefjord is een fjord met in de inham het eilandje Oro, wat ook wel de parel van de Isefjord wordt genoemd. De Isefjord is een van de twee grote fjorden in het noorden van het eiland Seeland. De Isefjord is ongeveer 35 km lang en 305 km² groot.

J van Jutland

Het schiereiland Jutland vormt het grootste deel van Denemarken. Het landschap is erg gevarieerd. Rond de middenlijn van het schiereiland liggen vele bergketens, lage heuvels en kleine dalen die het gevolg zijn van onregelmatige afzettingen aan het eind van de laatste ijstijd.

Vuurtoren Jutland
Vuurtoren Jutland

K van koninkrijk

Als sinds de Vikingtijd is Denemarken een koninkrijk. Sinds de grondwet van 1953 is Denemarken officieel een constitutionele monarchie. De monarch is staatshoofd en samen met het parlement hebben zij de wetgevende macht.

L van Legoland

Legoland is een keten van pretparken rond het thema LEGO. In Billund werd in 1968 het eerste park geopend. Inmiddels zijn er parken in de Verenigde Staten, Duitsland en Engeland.

M van Middelfort

Het Middelfortmuseum in Middelfort laat je kennis maken met de lokale cultuurgeschiedenis van het plaatsje. Vooral bruinvissers en veerbootschippers nemen in deze geschiedenis een bijzondere plaats in.

N van Nekselo

Nekselo is een klein eilandje wat dicht voor de kust ligt. Nekselo is een volledig beschermd natuurgebied. Het eiland is particulier bezit maar bezoekers zijn welkom.

O van Odense Zoo

De Odense Zoo in Odense is een leuk dagje uit. In 2001 is er ook een Oceanium geopend met vissen die leven in een nagebootste natuurlijke omgeving.

P van Praesto

Praesto is een havenstadje ten zuidoosten van Naestved. Het brandweermuseum en poppenmuseum zijn leuk om te bezoeken. Ook de kloosterkerk is het bezichtigen waard.

Q van ?

R van Ronne

Ronne is de hoofstad van het eiland Bornholm. Het is een aardig havenstadje met bezienswaardigheden als het kerkplein, het Bornholms museum en het Bornholms Keramikmuseum.

Centrum Ronne
Centrum Ronne

S van Stroget

Stroget is het winkelparadijs van Kopenhagen. Er zijn 5 straten die in elkaar overgaan met af en toe een pleintje. In totaal is er zo`n 2 km winkelplezier.

T van Traktormuseum

Het Traktormuseum in Eskilstrup heeft meer dan 100 traktoren uit de periode 1917-1960.

U van Ulvshale

Ulvshale is een schiereiland met een geweldig breed strand, Ericaheide, Jeneverbesstruiken en beschermd oerbos. Het is een van de belangrijkste broedgebieden voor vogels in Europa.

V van vogelreservaten

Denemarken heeft zo`n 100 vogelreservaten, waarin de vogels de vrije ruimte hebben. De Waddenzee is het grootste vogelreservaat. Er komen ongeveer 350 soorten vogels voor in Denemarken. De nationale vogel is de zwaan.

W van welvarend

Denemarken is een van de welvarendste landen ter wereld. Het inkomen per hoofd van de bevolking is hoog en er zijn goede sociale voorzieningen. De meeste Denen hebben een mooi huis, een auto, een boot en een zomerhuisje.

X van ?

Y van ?

Z van zoetigheid

De Denen zijn gek op zoetigheid. Bij de meeste bakkers kun je besuikerde en geglazuurde broodjes krijgen. Ook Deens gebak is zoet, en erg lekker. Tijdens Kerst worden er ook allerlei zoetigheden gegeten, die worden dan meestal zelf gemaakt.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

1 bezoeker beoordeelde dit artikel gemiddeld met een

10,0

Gerelateerde artikelen