Kerstmuziek is de grootste irritatiebron tijdens Kerst

Geschreven op 7 december 2012 door de redactie

Kerstmuziek is irritant
Kerstmuziek is irritant

Reisgraag.nl heeft in november 2012 een enquête gehouden onder de bezoekers van haar website. 507 mensen hebben de enquête volledig ingevuld; hiervan was 31,8% man. 8 op de 10 van deze respondenten verkiest Kerst boven Sinterklaas. Men vindt Kerst vooral gezellig en dat is ook wat men zo leuk vindt aan deze periode. Oudere mensen associëren Kerst met Jezus, de jonge generatie denkt vooral aan de Kerstman bij deze periode. Vooral mannen irriteren zich aan de kerstmuziek. Vrouwen ergeren zich juist vaker aan de Kerstman in het winkelcentrum of aan de kerstkaarten die gestuurd moeten worden. Vooral vrouwen vinden cadeaus belangrijk. Ook jongeren onder de 16 hechten hier veel waarde aan. 1 op de 4 geeft geen geld uit aan cadeaus. Het grootste deel geeft 0 tot 50 euro uit aan cadeaus.

Voorkeur voor Kerstmis

Meer dan driekwart verkiest Kerstmis boven Sinterklaas. De groep jonger dan 16 jaar heeft de grootste voorkeur voor Sinterklaas t.o.v. de andere leeftijden: 33,3% van deze leeftijdsgroep kiest voor Sinterklaas. 90,1% vindt dat Kerstmis geen vervanging is voor Sinterklaas. Twee keer zoveel mannen (15,5%) als vrouwen (7,2%) vinden het wel een vervanging voor Sinterklaas. 3 van de 10 in de groep jonger dan 16 jaar vindt Kerst een vervanging voor Sinterklaas.

Associatie met Kerst

Men associeert Kerst vooral met gezelligheid (49,1%). Daarnaast koos 19,7% voor familiebezoek en 10,3% denkt bij Kerst vooral aan het kerstdiner. Maar liefst 58,2% van de respondenten denkt vooral aan de Kerstman, de overige 41,8% associeert Kerst met Jezus. De keuze hiervoor is vrij afhankelijk van de leeftijd: hoe ouder men is, hoe meer men Kerst associeert met Jezus.

Leukste aan Kerstmis

7 op de 10 vindt de gezelligheid in huis het leukste aan Kerst. Tot 35 jaar worden ook de kerstcadeautjes hoog gewaardeerd, ongeveer 10% van deze groep vindt dit het leukste aan deze periode in december. Hoe ouder men is hoe leuker men het vindt om de kerstboom op te tuigen en het kerstdiner voor te bereiden. Ook de groep onder de 16 jaar kan deze activiteiten waarderen.

Irritatie tijdens de kerstperiode

Vaak herhaalde kerstnummers zijn de grootste (26,2%) bron van irritatie tijdens de kerstperiode, vooral mannen (38,5%) irriteren zich hieraan. 18,3% irriteert zich aan de Kerstman in het winkelcentrum en voor 14,4% is het versturen van kerstkaarten de grootste bron van ergernis. Deze laatste 2 worden vooral door vrouwen irritant gevonden. Het is vrij opvallend dat hier zoveel verschil is tussen de geslachten.

Cadeaus voor Kerst

44,6% vindt cadeaus tijdens de Kerst niet perse nodig; 35,5% vindt dat je ook Kerst kunt vieren zonder cadeaus en maar 19,9% vindt dat Kerstmis zonder cadeaus niet compleet is. Vooral vrouwen vinden dat Kerst zonder cadeaus niet compleet is: 21,7% t.o.v. 16,1% van de mannen. De jongeren vinden de cadeaus ook belangrijk; van de groep onder de 16 jaar vindt 47,1% dat cadeaus erbij horen. Hoe ouder men is hoe minder belangrijk men het vindt. 1 op de 4 geeft geen geld uit aan cadeaus. Het grootste deel (36,1%) geeft 0 tot 50 euro uit. De leeftijdsgroep 26 t/m 35 jaar besteedt vaker grote bedragen aan cadeaus ten opzichte van de andere leeftijdsgroepen; 25,7% besteedt zelfs meer dan €100.

Over Reisgraag.nl

Contact m.b.t. het onderzoek: Thomas Lenting (thomas@reisgraag.nl, 0646218908)

Reisgraag.nl is een ANVR / SGR reisbureau. Op onze website vind je informatie & onafhankelijk gekeurde reviews over bestemmingen en reisorganisaties. Daarnaast houden we regelmatig onderzoek over toeristische onderwerpen.

De informatie op onze website wordt met grote zorgvuldigheid samengesteld en onderhouden. Ondanks onze zorgvuldigheid kan het voorkomen dat u typefouten aantreft. Voor dergelijke fouten aanvaarden wij geen aansprakelijkheid. Alle informatie op onze websites is dan ook onder voorbehoud van druk- en typefouten.

Reisbureau Reisgraag.nl

Wij hebben service hoog in het vaandel staan. We regelen alles van a tot z, zodat jij onbezorgd op vakantie kunt gaan. Onze klanten geven ons een 9,6 op TrustPilot.

Populaire bestemmingen bij ons zijn o.a. Kaapverdië, Malediven, Cuba, Mauritius, Canada, Ijsland, Sri Lanka, Finland, Indonesie en Japan. Maar eigenlijk bieden we ech bijna alles aan.

Kun je onze hulp goed gebruiken? We helpen je graag! Vraag gratis & vrijblijvend een offerte aan. Je krijgt dan een voorstel op maat van een reisexpert.

Andere onderzoeken