De eilanden van Denemarken

Fort Bornholm eiland Denemarken
Fort Bornholm eiland Denemarken

Denemarken is een land van eilanden. In totaal heeft Denemarken, als je de Faeröer eilanden en Groenland niet mee telt, 406 eilanden. Sommige zijn groot, sommige klein. Sommige zijn bewoond, andere weer niet. Wij hebben ons licht geworpen op de vijf belangrijkste en interessantste eilanden van Denemarken.

Heb je weinig kennis van Denemarken? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Seeland

Met 7.031 km² en bijna 2,5 miljoen inwoners is Seeland het grootste en tevens het meest bevolkte eiland van Denemarken. Iets minder dan de helft van alle Denen woont op dit eiland. Met Kopenhagen, de hoofdstad, als grootste stad is dat ook niet zo verwonderlijk. Ongeveer een kwart van de Denen woont in de hoofdstad. Kopenhagen is o.a. bekend van het beeld van de Kleine Zeemeermin, pretpark Tivoli en de Vrijstad Christiana, een wijk vol muzikanten, kunstenaars en ambachtsmensen die hun experimentele gemeenschap zelf besturen.



De naam van Seeland komt oorspronkelijk van een Ouddeens woord dat inham of zeehond betekent. De betekenis werd enkele eeuwen later verward met het Ouddeense woord voor zee, vandaar het huidige Seeland. Twee andere grote steden op het eiland zijn Roskilde, dat bekend staat om zijn Viking museum en het jaarlijkse Roskilde festival, en Helsingør waar het kasteel Kronborg staat, dat bekend is als de locatie waar het bekende toneelstuk Hamlet zich afspeelt. 

Vendsyssel-Thy

Lange tijd was Vendsyssel-Thy geen eiland, maar was het verbonden met het vaste land van Denemarken. Sinds 1825, toen de dijken doorbraken, werd het weer een eiland zoals het voor de Middeleeuwen was. Het eiland is met 4.685 km² het op één na grootste eiland, maar heeft maar een bevolking van iets meer dan 300.000 inwoners. Vijfentwintigduizend van hen wonen in Hjørring, dat bekend staat om de Dana Cup, een internationaal voetbaltoernooi dat één van de grootste voetbaltoernooien ter wereld is. Vraag gratis een offerte aan

Funen

Tussen het vasteland en Seeland in ligt het eiland Funen. Het eiland is bijna 3000 km² groot en heeft een bevolking van ongeveer 450.000 mensen. Op Funen kun je het slot Egeskov vinden, dat bekend staat als de best bewaard gebleven Renaissance waterburcht van Europa. De grootste stad van het eiland, Odense, staat vooral bekend als de geboorteplaats van Hans Christian Andersen, de beroemde sprookjesschrijver. Tussen 1935 en 1944 was het ook de plek waar het op één na hoogste gebouw van Europa stond. Deze zogenaamde Odinstoren, moest met zijn 177 meter hoogte alleen de Eiffeltoren voor zich laten. De toren werd echter door de Duitsers in de Tweede Oorlog verwoest en werd na de oorlog niet herbouwd.

Accommodatietip: de huisjes van Bogense strand, aan de Noordzijde van Funen, gelegen aan het water. 



Lolland en Falster

De twee eilanden Lolland en Falster, liggen beide ten zuiden van Seeland. De twee eilanden worden gescheiden door een nauwe straat van maar een paar honderd meter breed. Lolland wordt ook wel gekscherend het pannenkoek-eiland genoemd aangezien het zeer plat is. Het hoogste punt is namelijk maar een 25 meter hoge heuvel. Lolland staat vooral bekend om zijn landbouwverleden, al eeuwen worden er op het eiland suikerbieten verbouwd en verwerkt. Ook had het eiland een grote scheepsindustrie. Falster is de kleinere van de twee en heeft net als Lolland veel landbouw. Het heeft echter ook veel te bieden aan toeristen met zijn mooie stranden en leuke jachthavens. Het eiland is ook zeer geschikt voor fietstochten.

Accommodatietip Lolland: Lalandia vakantiepark bij Billund, Legoland. 



Bornholm

Dankzij zijn strategische ligging is het eiland Bornholm, dat een kleine 200 km ten oosten van Seeland ligt, door de eeuwen heen heel wat van handen gewisseld. Tijdens de Middeleeuwen vochten de Deense koning en de kerk om heerschappij over het eiland. Na de Deens-Zweedse Oorlog van 1857-1858 kwam Bornholm in handen van de Zweedse koning. Rebellen wisten het eiland in het najaar van 1858 echter weer in Deense handen te krijgen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het eiland bezet door de Duitsers die er een garnizoen vestigden. Toen de Sovjet Unie begin 1945 door Oost-Europa zich een weg vochten naar Berlijn werd na een zwaar bombardement ook Bornholm overgenomen. De Sovjets bleven nog 11 maanden op het eiland, lang na de officiële capitulatie van Duitsland.



Toerisme is belangrijk voor de economie van Bornholm. Naast het beoefenen van verschillende watersporten, heeft Bornholm ook enkele unieke bezienswaardigheden. Zo is er het oudste theater van Denemarken, het Rønne Theater, te vinden. Hier wordt nog steeds opgetreden. Verder zijn er op het eiland veel zogenaamde ronde kerken te zien. Dit type kerk kom je in Zweden veel tegen, maar in Denemarken staan de meeste op Bornholm. Ook kun je er de ruïne van het grootste fort van Noord-Europa, Fort Hammershus, bezichtigen.

Meer zien over de schoonheid van Denemarken? Dan kan in deze video 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

6 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen