Denemarken

Travel Destination Awards

Travel Destination AwardsBezoekers van het land Denemarken hebben 370 reviews op Reisgraag.nl geplaatst. Het land scoort gemiddeld bij reizigers een 8,3. Met dit zeer hoge cijfer wint Denemarken de Golden Travel Destination Award! Denemarken scoort op verschillende vlakken mooie cijfers. Het hoogste cijfer is voor 'ligging'; daarvoor krijgt het van de bezoekers een 8,7. Reizigers waarderen ook gastvrijheid (8,1) en bezienswaardigheden (7,5) heel erg.

Categorie Cijfer
Cultuur 7,4
Restaurants 6,8
Bezienswaardigheden 7,5
Ligging 8,7
Gastvrijheid 8,1

Populairste plaats voor Denemarken is Jutland. Deze krijgt een gemiddelde waardering van 8,4. Ook Funen (8,1) & Seeland (8,1) & Kopenhagen (8,4) krijgen veel reviews op Reisgraag.nl van toeristen die dit land bezocht hebben.

Plaats Cijfer
Jutland8,4
Funen8,1
Seeland8,1
Kopenhagen8,4
Odense6
Gekleurde huisjes aan het water in Denemarken
Gekleurde huisjes aan het water in Denemarken

Denemarken ligt in Noord-Europa en hoort bij de regio Scandinavië. Het is het kleinste land van de Scandinavische landen. De hoofdstad is Kopenhagen en de officiële taal is Deens. Denemarken bestaat geografisch gezien uit zo'n vijfhonderd eilanden en duizend meren. 80 procent van de bevolking is protestants. Denemarken is door middel van een brug verbonden met Zweden. Het land is een van de duurste landen van Europa. Door de hogere BTW zijn de producten ongeveer 10 tot 15 procent duurder dan in Nederland. Wel zijn er veel overeenkomsten met Nederland. Zo hebben de taal, het uiterlijk van de bevolking en de landschappen veel gemeen met die van Nederland. Wel is het in Denemarken een stuk rustiger.

Denemarken is een populair vakantieland voor strandliefhebbers, visliefhebbers en natuurliefhebbers. Zo vind je er kilometer lange stranden, veel mogelijkheden om te vissen en prachtige natuurgebieden. Tevens is Denemarken een veilig vakantieland.

Heb je weinig kennis van Denemarken? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Denemarken
Officiele naam:
Koninkrijk Denemarken
ISO:
DK
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Kopenhagen
Inwoners:
+/- 5415900
Taal:
Deens
Godsdienst:
Protestants
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Deense Kroon
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
43096 km²
Beste reistijd:
april - oktober
Hoogseizoen:
juli - augustus

* Hans Christian Andersen (1805-1875) - zijn sprookjes zijn wereldwijd beroemd. De bekendste zijn; het lelijke jonge eendje, de kleine zeemeermin en de prinses op de erwt.

Ervaringen

Heb je ooit Denemarken bezocht? Laat dan hieronder jouw ervaring achter en maak kans op mooie prijzen!

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Denemarken krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 370 ervaringen:

8,3 370 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 124 met 370 resultaten

plaats: Kopenhagen, reisperiode: augustus 2021

Kopenhagen is een super schone stad,. rommel vind je niet op straat. Er is een prachtig winkel -gebied met veel winkels en eetgelegenheden. De mensen zijn zeer vriendelijk en behulpzaam. ik vind het een geweldige stad.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 10
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Kopenhagen, reisperiode: augustus 2021

Kopenhage is een leuke sfeervolle stad, veel te zien, lekkere eten, goede koffie, leuk om de stad zeker een keer gezien te hebben

 • Algemeen 7
 • Cultuur 8
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 6
 • Ligging 9
plaats: Truust, reisperiode: oktober 2020

Mooi viswater in de buurt en prachtige heuvels

 • Algemeen 8
 • Inwoners 6
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Denemarken

Deense Margrietroute

Wie het liefst alle mooiste bezienswaardigheden van Denemarken wil zien, kan gebruik maken van de Deense Margrietroute. Deze route leg je af met de auto en heeft een totale lengte van zo'n 3.700 kilometer. De route loopt over mooie, landelijke wegen langs de meest belangrijke bezienswaardigheden van Denemarken. Je kunt de route in beide richtingen volgen en op elk moment starten. Bij de route hoort een boekje waarin de route en bezienswaardigheden goed beschreven worden. De Margrietroute is ook te downloaden voor je navigatiesysteem.

Sporten in Denemarken

Sporten in Denemarken
Sporten in Denemarken

Denemarken telt 500 eilanden en het land is een paradijs voor vissers. Maar de meest populaire sporten van Denemarken zijn handbal en voetbal! In beide sporten zijn de inwoners van Denemarken zeer bedreven. Voor het handbal geldt dat Denemarken toonaangevend is voor de rest van Europa. Voetbal is ook zeer populair. De hoogste voetbaldivisie van Denemarken is de SAS Ligaen. In deze wedstrijd komen 12 clubs tegen elkaar uit. Ook fietsen is een erg populaire bezigheid voor jong en oud.

Winkelen in Denemarken

Winkelen in Denemarken
Winkelen in Denemarken

In Denemarken heb je veel gebieden waar je kunt winkelen. De meeste winkels zijn van 9.00 uur tot 18.00 uur open en vrijdags tot 19.00 uur of 20.00 uur. Er zijn veel grote winkelcentra en warenhuizen waar je je uren kunt vermaken. In de toeristische gebieden zijn de winkels zelfs vaak de hele zaterdag en zondag nog open. De winkels zijn allemaal gesloten op 18 april (Gebedsdag), 5 juni (Dag van de Grondwet) en op 24 en 31 december (feestdagen).

Markt in Denemarken

Markt in Denemarken
Markt in Denemarken

Door heel Denemarken worden veel markten georganiseerd en vooral in de kleine dorpjes en steden vinden ze regelmatig plaats. Op de meeste markten worden souvenirs verkocht en dat trekt vele toeristen aan. Je kunt er ook vaak een aantal Deense specialiteiten proeven. Tijdens de feestdagen zijn er door het hele land kerstmarkten die erg leuk zijn om te bezoeken.

National Park Lille Vildmose

Het National Park Lille Vildmose is een oud gebied, het veen wat er ligt is meer dan 1000 jaar geleden ontstaan en wordt vandaag de dag verkocht als plantenaarde. Vanaf de uitzichttoren kun je de koningsadelaar bekijken. In het park zijn bankjes, tafels en grills waar je gratis gebruik van mag maken. Verder vind je in het park een centrum waar tentoonstellingen worden gehouden over de flora en fauna van het park en een bioscoop met een vluchtsimulator.

Legoland

Legoland
Legoland
Kaart met locatie Legoland

Legoland in de regio Jutland is een attractiepark met meer dan 50 activiteiten gemaakt van Lego-stenen. Voor het maken van dit park zijn meer dan 50 miljoen steentjes gebruikt. Legoland is plezier voor jong en oud! Voor de jongere kinderen is er o.a. een rijschool en voor de volwassene zijn er een aantal interessante bouwwerken om te bekijken, ook zijn er een aantal spannende attracties die zeker bezocht moeten worden.

Museum Den Gamle By

Het nationaal, cultuur historisch museum Den Gamle By is een prachtig openluchtmuseum. In 1914 ging het museum voor het publiek open en was het het eerste openluchtmuseum dat stedelijke huizen had in de hele wereld. In Den Gamble By willen ze je graag alle delen uit het leven van vroeger laten zien. Naast de huizen zie je hier dus ook kraampjes, markten en interieurs. Ook kun je aan het speelgoed, de kleding, munten, meubels en muziekinstrumenten goed zien hoe de mensen vroeger leefden.

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

Denemarken kent een gevarieerde keuken. In restaurants wordt vooral vis, vlees en aardappelen geserveerd.

* Haring - deze vis is in veel variaties verkrijgbaar. Gewoon, gemarineerd of met een van de vele sauzen.
* Frikadeller - vlees- of visballetjes.
* Wienerbrod - het nationale gebakje van Denemarken. Het is gemaakt van bladerdeeg, amandelspijs en kaneel.

Akvavit is een typisch (sterk) Deens drankje dat koud gedronken wordt.

Als je wilt toasten, dan roep je SKÅL!

Vervoer

Kopenhagen ligt op ongeveer 730 km van Utrecht. Vanuit Nederland is het dus goed te doen om met de auto naar Denemarken te rijden.

De Thalys vertrekt een aantal keer per dag van Brussel naar Keulen. Van daaruit kun je dan de verbinding Keulen-Kopenhagen nemen. De treinreis duurt 13 tot 14 uur. De City Night Line rijdt ook naar Kopenhagen.

KLM heeft een lijnvlucht tussen Kopenhagen en Amsterdam. Ook vliegt KLM op Billund. SAS en Norwegian vliegen ook regelmatig naar Denemarken.

Denemarken heeft een uitgebreid en goed onderhouden wegennetwerk.

De treinen van de Deense Staatsspoorwegen rijden meestal op tijd en zijn comfortabel.

Visum

Als je in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort heb je geen visum nodig voor een vakantie in Denemarken.

Prijsniveau

Het prijsniveau van levensmiddelen ligt gemiddeld hoger dan in Nederland. Op sigaretten en drank zit een hoge accijns.

Alhoewel Denemarken wel lid is van de EU heeft het land er voor gekozen niet mee te doen aan de Euro. Dit betekent dat men in Denemarken nog steeds met de Deense Kroon betaald.

Veiligheid

Denemarken is over het algemeen een veilig land. Maar wees, zoals overal, in de grotere steden wel alert op zakkenrollers.

Medische informatie

De ziekenhuizen in Denemarken zijn net zo professioneel als die in Nederland.

Denemarken heeft veel apotheken, vooral in de grotere steden. Je kan ze herkennen aan het groene kruis. Vele zijn ook 's avonds open. Medicijnen zijn alleen op recept te verkrijgen bij de apotheek.

Voor een bezoek aan Denemarken zijn geen inentingen verplicht. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD of Travelclinic.

Het kraanwater in Denemarken is overal drinkbaar.

Bevolking

De Denen houden van hun land en koesteren het verleden. Ze willen graag dat alles zo blijft zoals het was. Ze brengen hun vrije tijd graag door in oude boerderijtjes en landhuizen. Wil je meekomen in de Deense samenleving dan moet je geen kapsones hebben, daar houden de Denen niet van.

Kerstmis is het feest van het jaar. Het Deense gezin gaat dan naar het bos om eigenhandig een dennenboom om te hakken en vervolgens te versieren met gevouwen papieren hartjes. De "nisser" (trolachtige wezens) wordt ook in de kamer geplaatst. Het kerstdiner bestaat uit geroosterde eend, rode kool en aardappelen.

De sprookjes van Hans Christian Andersen (1805-1875) zijn wereldwijd beroemd. De bekendste zijn; het lelijke jonge eendje, de kleine zeemeermin en de prinses op de erwt.

In Denemarken staat het gezin duidelijk voorop. Waar je ook bent, overal wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van kinderen. De pretparken liggen op korte afstand van elkaar en ze hebben allemaal diverse activiteiten voor kinderen.

De taal

Deens is een Scandinavische taal. Veel Denen spreken Engels en Duits. Zelf Deens spreken is niet makkelijk, want de uitspraak wijkt vaak af van wat er geschreven staat.

Flora & Fauna

Van het dichtbeboste land dat Denemarken vanaf de laatste ijstijd tot het begin van de Middeleeuwen was, is weinig overgebleven.

De wildstand in Denemarken is in de 20e eeuw sterk teruggelopen. In de bossen leven nog edelherten en reeën, maar wilde zwijnen en herten zijn schaars geworden. Dat geldt ook voor otters en vossen. Er komen ongeveer 350 soorten vogels voor in Denemarken.

Geschiedenis

Als sinds de prehistorie wordt Denemarken bewoond. Het is daarmee een van de oudste koninkrijken ter wereld.

Van de 9e eeuw tot de 11e eeuw (de periode van de Vikingen) was Denemarken een grootmacht, met Jutland, Seeland, en het zuidelijke deel van het huidige Zweden als basis.

De eerste helft van de 19e eeuw wordt beschouwd als de 'Gouden Eeuw'. In deze periode verwierven de beeldhouwer Bertel Thorvaldsen, de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en de theoloog en filosoof Søren Kierkegaard Europese roem.

In 1864 raakte Denemarken in oorlog met Pruisen en Oostenrijk. Denemarken werd gedwongen om Sleeswijk-Holstein aan Pruisen over te dragen en om voortaan strikt neutraal te blijven (Vrede van Wenen).

Ondanks dat Denemarken in de Tweede Wereldoorlog probeerde om neutraal te blijven, viel het Duitse leger toch binnen. Het doel van Hitler was om door te stoten naar Noorwegen en dat moest via Denemarken. Denemarken bleef tot 5 mei 1945 bezet.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie? 

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen

Wat is het huidige reisadvies / kleurcode voor Denemarken?

Op dit moment zijn alle landen 'oranje'; ook Denemarken. Lees meer over het reisadvies in Denemarken

Wat zijn de beste hotels van Denemarken?

Dit zijn enkele zeer goed gewaardeerde hotels in Denemarken:
 • Lalandia Billund**** (8.8 in 93)
 • Copenhagen Island**** (8.7 in 12)
 • Skallerup Seaside Resort**** (8.5 in 14)
 • Ribe Byferie**** (8.1 in 13)
 • Lalandia**** (7.9 in 32)

  Deze hotels hebben een heel hoog service niveau en worden hoog gewaardeerd door klanten.
 • Kan ik een vakantie boeken naar Denemarken i.v.m. Corona?

  Per 15 mei 2021 is het generieke reisadvies vervangen. Het reisadvies veranderd per dag. Neem contact met ons op voor de huidige status.