Denemarken

Gekleurde huisjes aan het water in Denemarken
Gekleurde huisjes aan het water in Denemarken

Denemarken ligt in Noord-Europa en hoort bij de regio Scandinavië. Het is het kleinste land van de Scandinavische landen. De hoofdstad is Kopenhagen en de officiële taal is Deens. Denemarken bestaat geografisch gezien uit zo'n vijfhonderd eilanden en duizend meren. 80 procent van de bevolking is protestants. Denemarken is door middel van een brug verbonden met Zweden. Het land is een van de duurste landen van Europa. Door de hogere BTW zijn de producten ongeveer 10 tot 15 procent duurder dan in Nederland. Wel zijn er veel overeenkomsten met Nederland. Zo hebben de taal, het uiterlijk van de bevolking en de landschappen veel gemeen met die van Nederland. Wel is het in Denemarken een stuk rustiger.

Denemarken is een populair vakantieland voor strandliefhebbers, visliefhebbers en natuurliefhebbers. Zo vind je er kilometer lange stranden, veel mogelijkheden om te vissen en prachtige natuurgebieden. Tevens is Denemarken een veilig vakantieland.

Ben jij op zoek naar een vakantie in Denemarken? Wij helpen je graag! Op basis van de wensen zoeken wij een passende reis. Ook een reis op maat kunnen wij samenstellen. Dat doen we gratis & vrijblijvend. Vraag meteen een gratis offerte aan.


Vraag een offerte aan

Vlag Denemarken
Officiele naam:
Koninkrijk Denemarken
ISO:
DK
Ligging:
noord
Hoofdstad:
Kopenhagen
Inwoners:
+/- 5415900
Taal:
Deens
Godsdienst:
Protestants
Tijdzone:
UTC +1
Munteenheid:
Deense Kroon
Klimaat:
zeeklimaat
Oppervlakte:
43096 km²
Beste reistijd:
april - oktober
Hoogseizoen:
juli - augustus

* Hans Christian Andersen (1805-1875) - zijn sprookjes zijn wereldwijd beroemd. De bekendste zijn; het lelijke jonge eendje, de kleine zeemeermin en de prinses op de erwt.

Ervaringen

* = verplicht veldOns privacy beleid is van toepassing

Denemarken krijgt gemiddeld een 8,3 uit 10 op basis van 359 ervaringen:

8,3 359 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 120 met 359 resultaten

plaats: Fanø, reisperiode: december 2019

Heerlijk, zo als altijd

 • Algemeen 8
 • Cultuur 8
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 8
 • Ligging 8
plaats: Nørre Nebel, reisperiode: oktober 2019

Ik vond Denemarken fantastisch!!

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 8
 • Cultuur 10
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
plaats: Blavand, reisperiode: december 2019

Mooi park, groene omgeving. Leuk winkelcentrum met verschillende supermarkten en restsurants en veel strand. Wel een stukje rijden voor je bij wat grotere plaatsen bent zoals Varde of Esbjerg.

 • Algemeen 9
 • Uitgaan 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 8
 • Inwoners 9
 • Ligging 8
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Denemarken

Slot Egeskov (Funen)

Slot Egeskov
Slot Egeskov

Slot Egeskov is een kasteel op het eiland Funen vlakbij de plaats Kværndrup. Dit kasteel wordt gezien als de best bewaarde Waterburcht van Europa uit de tijd van de Renaissance. Slot Egeskov trekt jaarlijks veel bezoekers en is dan ook het meest bezochte kasteel van Denemarken. In Slot Egeskov kun je op de eerste twee verdiepingen van het kasteel mooie kamers, een jachtkamer, persoonlijke bezittingen van de familie die er woonde en een ridderzaal bewonderen. In het kasteel vind je ook Titania's Palace, een bijzonder poppenhuis met wel 19 kamers. Op de zolderverdieping vind je een grote speelgoedcollectie en de 'houten man van Egeskov' tussen de zolderbalken. Volgens de legende zal het kasteel op kerstavond instorten als je de man weghaalt. Daarnaast heeft het kasteel ook een aantal tentoonstellingen, een museum, een galerij, een kruidenierswinkeltje en 12 prachtige kasteeltuinen. Kortom, er is genoeg te zien in Slot Egeskov. Een bezoek aan het kasteel is een leuk uitstapje voor jong en oud.

Naturama (Funen)

Naturama
Naturama

In Svendborg, de twee na grootste stad van Funen, vind je Naturama. Naturuma is een modern natuurhistorisch museum waar diersoorten uit verschillende leefgebieden tentoongesteld worden. Het is een interactief museum waar je verschillende huiden en botten kunt aanraken. Door leuke opdrachtjes op te lossen kom je veel te weten over de dierenwereld. Kom op expeditie in het Naturama en bekijk de grootste walvisskeletten tentoonstelling van Denemarken.

De Zuid-Funense archipel (Funen)

De Zuid-Funense archipel
De Zuid-Funense archipel

De Zuid-Funense archipel bestaat uit 55 eilanden en is een uniek gebied ten zuiden van Funen. De eilandengroep van Zuid-Funen wordt vaak gezien als een geheel, maar de eilandjes zijn echter heel verschillend van elkaar. Wat de eilanden met elkaar gemeen hebben is dat het er altijd vredig is. Bovendien heeft elk eiland veel gezellige dorpjes, een prachtige natuur en mooie havens. De eilanden zijn makkelijk bereikbaar vanaf Funen en Seeland. De Zuid-Funense archipel is populair bij watersporters en zeilers.

Meer bezienswaardigheden

Artikelen

Nieuws

Eten en drinken

Denemarken kent een gevarieerde keuken. In restaurants wordt vooral vis, vlees en aardappelen geserveerd.

* Haring - deze vis is in veel variaties verkrijgbaar. Gewoon, gemarineerd of met een van de vele sauzen.
* Frikadeller - vlees- of visballetjes.
* Wienerbrod - het nationale gebakje van Denemarken. Het is gemaakt van bladerdeeg, amandelspijs en kaneel.

Akvavit is een typisch (sterk) Deens drankje dat koud gedronken wordt.

Als je wilt toasten, dan roep je SKÅL!

Vervoer

Kopenhagen ligt op ongeveer 730 km van Utrecht. Vanuit Nederland is het dus goed te doen om met de auto naar Denemarken te rijden.

De Thalys vertrekt een aantal keer per dag van Brussel naar Keulen. Van daaruit kun je dan de verbinding Keulen-Kopenhagen nemen. De treinreis duurt 13 tot 14 uur. De City Night Line rijdt ook naar Kopenhagen.

KLM heeft een lijnvlucht tussen Kopenhagen en Amsterdam. Ook vliegt KLM op Billund. SAS en Norwegian vliegen ook regelmatig naar Denemarken.

Denemarken heeft een uitgebreid en goed onderhouden wegennetwerk.

De treinen van de Deense Staatsspoorwegen rijden meestal op tijd en zijn comfortabel.

Visum

Als je in het bezit bent van een Nederlands of Belgisch paspoort heb je geen visum nodig voor een vakantie in Denemarken.

Prijsniveau

Het prijsniveau van levensmiddelen ligt gemiddeld hoger dan in Nederland. Op sigaretten en drank zit een hoge accijns.

Alhoewel Denemarken wel lid is van de EU heeft het land er voor gekozen niet mee te doen aan de Euro. Dit betekent dat men in Denemarken nog steeds met de Deense Kroon betaald.

Veiligheid

Denemarken is over het algemeen een veilig land. Maar wees, zoals overal, in de grotere steden wel alert op zakkenrollers.

Medische informatie

De ziekenhuizen in Denemarken zijn net zo professioneel als die in Nederland.

Denemarken heeft veel apotheken, vooral in de grotere steden. Je kan ze herkennen aan het groene kruis. Vele zijn ook 's avonds open. Medicijnen zijn alleen op recept te verkrijgen bij de apotheek.

Voor een bezoek aan Denemarken zijn geen inentingen verplicht. Voor actuele adviezen neem contact op met de GGD of Travelclinic.

Het kraanwater in Denemarken is overal drinkbaar.

Bevolking

De Denen houden van hun land en koesteren het verleden. Ze willen graag dat alles zo blijft zoals het was. Ze brengen hun vrije tijd graag door in oude boerderijtjes en landhuizen. Wil je meekomen in de Deense samenleving dan moet je geen kapsones hebben, daar houden de Denen niet van.

Kerstmis is het feest van het jaar. Het Deense gezin gaat dan naar het bos om eigenhandig een dennenboom om te hakken en vervolgens te versieren met gevouwen papieren hartjes. De "nisser" (trolachtige wezens) wordt ook in de kamer geplaatst. Het kerstdiner bestaat uit geroosterde eend, rode kool en aardappelen.

De sprookjes van Hans Christian Andersen (1805-1875) zijn wereldwijd beroemd. De bekendste zijn; het lelijke jonge eendje, de kleine zeemeermin en de prinses op de erwt.

In Denemarken staat het gezin duidelijk voorop. Waar je ook bent, overal wordt rekening gehouden met de aanwezigheid van kinderen. De pretparken liggen op korte afstand van elkaar en ze hebben allemaal diverse activiteiten voor kinderen.

De taal

Deens is een Scandinavische taal. Veel Denen spreken Engels en Duits. Zelf Deens spreken is niet makkelijk, want de uitspraak wijkt vaak af van wat er geschreven staat.

Flora & Fauna

Van het dichtbeboste land dat Denemarken vanaf de laatste ijstijd tot het begin van de Middeleeuwen was, is weinig overgebleven.

De wildstand in Denemarken is in de 20e eeuw sterk teruggelopen. In de bossen leven nog edelherten en reeën, maar wilde zwijnen en herten zijn schaars geworden. Dat geldt ook voor otters en vossen. Er komen ongeveer 350 soorten vogels voor in Denemarken.

Geschiedenis

Als sinds de prehistorie wordt Denemarken bewoond. Het is daarmee een van de oudste koninkrijken ter wereld.

Van de 9e eeuw tot de 11e eeuw (de periode van de Vikingen) was Denemarken een grootmacht, met Jutland, Seeland, en het zuidelijke deel van het huidige Zweden als basis.

De eerste helft van de 19e eeuw wordt beschouwd als de 'Gouden Eeuw'. In deze periode verwierven de beeldhouwer Bertel Thorvaldsen, de sprookjesschrijver Hans Christian Andersen en de theoloog en filosoof Søren Kierkegaard Europese roem.

In 1864 raakte Denemarken in oorlog met Pruisen en Oostenrijk. Denemarken werd gedwongen om Sleeswijk-Holstein aan Pruisen over te dragen en om voortaan strikt neutraal te blijven (Vrede van Wenen).

Ondanks dat Denemarken in de Tweede Wereldoorlog probeerde om neutraal te blijven, viel het Duitse leger toch binnen. Het doel van Hitler was om door te stoten naar Noorwegen en dat moest via Denemarken. Denemarken bleef tot 5 mei 1945 bezet.

Heeft u interesse in een reis naar Denemarken? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing