Het klimaat van Egypte

Piramiden in het droge Egypte
Piramiden in het droge Egypte

Bij Egypte denk je al snel aan plaatjes van zon, zee, strand en kamelen. Maar hoe warm is het hier precies? Ben je je wel bewust van de enorme temperatuurverschillen die binnen een etmaal kunnen voorkomen en ken je de woestijnwinden in april? Lees alles over het klimaat van Egypte en ga goed voorbereid op vakantie!

Monica 'In december 2022 ben ik op studiereis geweest naar Egypte. Ik heb verschillende mooie resorts bezocht en help je graag bij het samenstellen van jouw vakantie naar dit land.', Monica - reisexpert Egypte gratis reisvoorstel >>

Klimaattype: woestijnklimaat

Gemiddelde temperatuur: 31°C in de zomer (juni tot en met augustus) en 24°C in de winter (december tot en met februari)
Beste reistijd: december tot en met februari (Zuid-Egypte) en april, mei, september en oktober (Noord-Egypte)
Egypte kent hete zomers en milde winters en er valt het hele jaar door erg weinig regen. Dit zogenaamde woestijnklimaat zorgt ervoor dat er per etmaal grote temperatuurverschillen zijn. Het verschil tussen de minimum- en maximumtemperatuur kan binnen een etmaal rond de 20 graden liggen. Dit is niet overal het geval: in de hoofdstad Caïro en in de badplaatsen langs de Rode Zee zijn deze verschillen bijvoorbeeld kleiner: zo'n 11 tot 15 graden.

Neerslag

Zoals net al genoemd, valt er in Egypte erg weinig tot geen regen. Alleen in het gebied dat grenst aan de Middellandse Zee vallen in de wintermaanden af en toe een paar druppels. In Alexandrië valt slechts zo'n 200 millimeter regen per jaar. In de hoofdstad Caïro valt per jaar ongeveer evenveel regen als er in Nederland valt op een regenachtige dag. Hoe zuidelijker je komt, hoe zeldzamer neerslag wordt.

De droogte van de Sinaï
De droogte van de Sinaï
Vraag gratis een offerte aan

Temperatuur

Van april tot en met oktober kun je maar beter wegblijven uit Egypte als je niet van warmte houdt. In deze periode stijgt de temperatuur naar 30 graden en (veel) hoger. Temperaturen van 40 graden in de schaduw zijn in de zomer niet zeldzaam.

In de wintermaanden is de temperatuur in Egypte nog steeds te vergelijken met een Nederlandse zomer: 20 of 30 graden. In het noorden van het land kan de temperatuur tijdens deze maanden nog wel iets onder de 20 graden komen. De winters in Egypte zijn daarom zeer aangenaam en vooral langs de kust van de Rode Zee ben je verzekerd van zon. Met temperaturen van boven de 20 graden in november vormen juist de wintermaanden de uitstekende tijd voor een vakantie naar Egypte. Het woestijnklimaat zorgt er echter wel voor dat het 's nachts flink kan afkoelen! Denk er dus aan om voor 's nachts voldoende warme kleding mee te nemen.

Zeewater

Een van de populairste snorkel- en duikbestemmingen ter wereld is de Rode Zee, aan de oostzijde van Egypte. Het zeewater is hier heerlijk warm, zelfs in januari is het water nog 21 tot 22 graden. In augustus en september kan de temperatuur van het water zelfs oplopen tot 29 graden. Wanneer je op zoek bent naar een goede bestemming voor een watersportvakantie is de Rode Zee dus zeker het overwegen waard.

Koraal in de Rode Zee
Koraal in de Rode Zee

De Khamsin

De Khamsin (in Europa ook wel Sirocco genoemd) is een zeer warme wind die vanuit de woestijn aan komt waaien. Deze wind zorgt ervoor dat er veel woestijnzand in de lucht zit. De Khamsin bezoekt Egypte jaarlijks rond april en kan lastig zijn voor mensen met contactlenzen of gevoelige luchtwegen. Windsnelheden van zo'n 140 kilometer per uur kunnen bereikt worden tijdens deze woestijnstormen. Ook kan de temperatuur binnen 2 uur maar liefst 20 graden stijgen.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,7

Gerelateerde artikelen