Nijlcruise Egypte, van Luxor naar Aswan

Nijlcruise Egypte boot
Nijlcruise Egypte boot

De plaatjes van hiërogliefen, tempels en immens grote standbeelden kennen we allemaal wel uit de geschiedenisboeken en van tv. Maar zelf rondlopen op de vruchtbare grond van de Nijl waar één van 's werelds grootste oude beschavingen heeft gewoond is een unieke belevenis. Het graf van Ramses I, IV en IX, de kolossen van Memnon, traditionele Nubiërs en de tempel van Karnak staan voor altijd op mijn netvlies gebrand.

Monica 'In december 2022 ben ik op studiereis geweest naar Egypte. Ik heb verschillende mooie resorts bezocht en help je graag bij het samenstellen van jouw vakantie naar dit land.', Monica - reisexpert Egypte gratis reisvoorstel >>

Boeken van een nijlcruise

Verschillende reisorganisaties bieden nijlcruises aan in Egypte. De kwaliteit van de boten is dan ook erg afhankelijk van waar je boekt en vooral van hoeveel sterren de boot heeft. Wij hebben gekozen voor een 5*-boot, wat geen overbodige luxe is. Het is niet te vergelijken met een westers 5*-hotel, maar het is prima in orde. Sinds eind vorige eeuw varen alle cruiseboten tussen Luxor en Aswan en terug, de tocht van Caïro naar Aswan wordt niet meer aangeboden vanwege veiligheidsoverwegingen. De tocht varieert van 3 tot 8 dagen en onderweg worden verschillende stops gemaakt. Houdt er rekening mee dat in juni t/m september de temperatuur kan oplopen tot boven de 40°C.

Luxor

Luxor is vaak het startpunt van de nijlcruise maar voor je gaat varen zul je kennis maken met het moois wat deze stad te bieden heeft. Onder de naam 'Thebe' was het vroeger de hoofdstad van Opper-Egypte en dat heeft veel bezienswaardigheden opgeleverd. Op de oostelijke oever vind je de Tempel van Karnak en de Luxortempel. Karnak is eigenlijk een klein dorp waar het grootste tempelcomplex van de farao`s is gevestigd. Naast de pyrimaden van Gizeh is dit de meest bezochte bezienswaardigheid van Egypte. De grote tempels zijn onderverdeeld in vier hoofdgebouwen met vele kleine heiligdommen en verschillende rijen met sfinxen. De Luxortempel was opgedragen aan de triade van Thebe: Amon, Moet en Chonsoe. Vroeger waren deze twee tempels verbonden door een lange weg met aan weerszijde bomen en sfinxen. Binnen een aantal jaren zal deze weg in ere hersteld worden.


Nog meer bezienswaardigheden vind je op de westelijke oever. Het meest bekend is de Vallei der Koningen met het graf van Toetanchamon en andere koningen uit het verre verleden. Momenteel zijn er 63 graven blootgelegd maar men vermoed dat dit niet alles is. Aan de andere kant van de Vallei der Koningen ligt de Tempel van Hatsjepoet, die in het verleden aan vele beschadigingen heeft blootgestaan. Zo heeft haar stiefzoon, Thoetmosis III geprobeerd op alle stenen haar naam te verwijderen door deze eruit te beitelen. Ook een bijzondere bezienswaardigheid zijn de Kolossen van Memnon, deze 18 m hoge standbeelden zijn ongeveer 3400 jaar geleden gemaakt en zijn een afbeelding van Amenhotep III.
Vraag gratis een offerte aan

Aswan

Eenmaal aangekomen in de meest zuidelijke stad van Egypte is een tocht met een felucca zeker aan te raden. Deze traditionele zeilboten liggen al klaar in de Nijl om voor een onvergetelijke middag te zorgen. Daarnaast is Aswan het uitgangspunt voor de 280 km zuidelijker gelegen Abu Simbel. Midden in de woestijn staan deze Egyptsche tempels die zelfs een plek hebben op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Nubisch Museum in het centrum van Aswan laat het leven zien van de bewoners van Nubië, een oud koninkrijk in het zuiden van Egypte en noorden van Soedan. Mede door de aanleg van de 'Hoge Dam' werd dit volk uit elkaar gehaald toen zij verplicht werden om te verhuizen.

Onderweg

Tijdens de reis van Luxor naar Aswan en terug worden meestal stops gemaakt in Edfu en Kom Ombo. Hier kun je van boord af om de Tempel van Horus en de Dubbeltempel van Kom Ombo te bezichtigen. De Tempel van Horus in Edfu is de best bewaarde tempel van Egypte en hier worden we geheel in stijl, met paard-en-wagen, naartoe gebracht. Aangezien ze in Edfu behoorlijk traditioneel zijn wordt lange kleding zeer op prijs gesteld. De Dubbeltempel van Kom Ombo bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, uit twee delen, enerzijds gewijd aan de valkengod Horus en anderzijds aan de krokodillengod Sobek. Tijdens zonsondergang is de mystiek van deze tempel voelbaar en heb je een prachtig uitzicht over het complete bouwwerk.

Naast gebouwen en tempels kom je onderweg ook nog andere dingen tegen. Vooral bij de sluizen van Esna is het een drukte van jewelste door de bootverkopers. Deze Egyptenaren gooien vanaf hun eigen bootjes hun handelswaar op de cruiseboot en proberen het zo te verkopen. Dit gaat vooral gepaard met veel geschreeuw en onderhandelingen over de prijs.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Geef als eerste een cijfer voor dit artikel

Gerelateerde artikelen