Reisadvies: Is Egypte een veilig vakantieland?

Laatste update: 19 mei 2017 ( Geschreven op 17 maart 2015 door Anique )

Resorts aan de Rode Zee
Resorts aan de Rode Zee

Egypte is de laatste jaren veel in het nieuws geweest vanwege de onrust die er heerst. Doordat in juli 2013 president Morsi werd afgezet hebben diverse extremistische groepen opgeroepen geweld te gaan gebruiken. Ook voor terreurorganisatie IS is Egypte bekend terrein. Hierdoor is het aantal terroristische aanslagen in de grote steden als Caïro toegenomen. Veel toeristen vragen zich af of de toeristische gebieden aan de Rode Zee veilig zijn om te bezoeken. In dit artikel geven we je antwoord op de vraag of Egypte op het moment een veilig vakantieland is.

Reisgraag.nl bestaat al 12,5 jaar. Onze klanten geven ons een 9+ in reviews. Voor de zekerheid van onze klant zijn we lid van ANVR & SGR.

Heel veel informatie over Egypte vind je op onze website. We hebben een ruim aanbod van vakanties naar Egypte. Hieronder zie je een overzicht met reizen die je online kunt boeken. Als je een reis op maat wilt naar Egypte, of je wilt hulp bij het zoeken dan kun je daarvoor gratis een offerte aanvragen.

Huidig reisadvies

Er gelden voor heel Egypte veiligheidsrisico's. Daarnaast zijn de veiligheidsrico's in de Zuid-Sinai toegenomen en wordt geadviseerd alleen naar dit gebied te reizen als dat noodzakelijk is. Uitzondering hierbij is de badplaats Sharm el Sheikh. In het hele land geldt echter een verhoogde kans op gewelddadige acties en politieke onrust. Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen, ook gericht op buitenlanders en buitenlandse doelen. Vermijd daarom zo veel mogelijk publieke plaatsen waar veel buitenlanders samenkomen en beperk je aanwezigheid bij overheidsgebouwen. Wees daarnaast alert en blijf op de hoogte door de media in de gaten te houden.

Onveilige gebieden 

Er zijn diverse gebieden in Egypte die op het moment niet veilig zijn, variërend van een negatief reisadvies tot aan regio's met veiligheidsrisico's. 

De luchthavens
De luchthavens zijn echter ook niet altijd even veilig gebleken in Egypte, net als het luchtruim boven de Sinaï. Er zijn aanwijzingen dat de beveiliging van het vliegveld in Sharm-el-Sheikh onvoldoende is. Dit is naar aanleiding van de neergestorte vlucht op 31 oktober 2015 in de Sinaï die op weg van van Sharm-el-Sheikh naar Sint-Petersburg. Er zijn geen aanwijzingen dat de andere vliegvelden in Egypte ook veiligheidsproblemen hebben. Er is echter in het hele land kans op terroristische aanslagen. Het ministerie adviseert mensen uit voorzorg om alleen naar een luchthaven in Egypte te vliegen als de luchtvaartmaatschappij veiligheidsmaatregelen heeft genomen. Dit geldt dan met name voor de bagage van de passagiers. Vliegtuigen die gebruik maken van het luchtruim boven de Sinaï lopen daarnaast het risico op een terroristische aanslag. Houd daarom contact met jouw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij en informeer naar hun vliegroute. 

Noord-Sinaï
Het gebied in de Noord-Sinaï is volledig roodgekleurd en het advies is dan ook om hier niet naartoe te reizen. De veiligheidssituatie verslechtert hier, inclusief de gebieden ten noorden van Suez-Taba, de weg ernaartoe en de stad Tava. Er komt veel geweld voor en er is sprake van een hoge terroristische dreiging. Het leger probeert controle te krijgen over het gebied. 

Grensgebied met Libië
Het grensgebied met Libië is een onveilig gebied. Reis hier niet heen. De Siwa-oase is ook onveilig. Het gebied is onveilig door de onrustige situatie in Libië, er wordt veel gesmokkeld waaronder wapens.

Alexandrië, de Nijldelta en overige gebieden
Er zijn veiligheidsrisico's voor reizen naar Alexandrië, de Nijldelta en overige gebieden. Wees voorzichtig bij reizen over land, blijf alert en op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Veiligheid Caïro

Er zijn veiligheidsrisico's verbonden voor reizen naar Caïro, maar het is er de afgelopen maanden redelijk rustig. Wel zijn er een aantal bomaanslagen geweest, onder andere bij een gebouw van de staatsveiligheidsdienst en bij het Italiaans consulaat. Caïro was altijd het middelpunt van alle onrust, voornamelijk op het Tahrirplein vonden veel demonstraties plaats die gepaard gingen met geweld. Ondanks dat er op het moment geen demonstraties zijn, wordt aangeraden de situatie hier in de gaten te houden. Daarnaast wordt geadviseerd gebouwen van de overheid te vermijden en ook plaatsen waar veel buitenlanders komen. 

Demonstraties op het Tahrirplein in Caïro
Demonstraties op het Tahrirplein in Caïro

Hotelresorts bezoeken

Er zijn veiligheidsrisico's verbonden aan het bezoeken van de toeristische gebieden als de hotelsresorts aan de Afrikaansse kust van de Rode Zee, maar ook aan de Goolf van Suez. Ook de steden Luxor, Abu Simbel en Aswan hebben op het moment veiligheidsrisico's. Dit is inclusief de cruises. De rijksoverheid adviseert momenteel plaatsen waar veel buitenlanders verblijven te vermijden in verband met een verhoogde kans op terroristische aanslagen. Let op dat deze vliegvelden momenteel echter kampen met veiligheidsrisico's. De hotelresorts zijn over het algemeen vrij goed beveiligd, dit neemt de kans op een terroristische aanslag echter niet weg. Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor de Egyptenaren, ze zullen er dan ook alles aan doen het je naar de zin en natuurlijk veilig te maken. 

Strand bij een van de resorts in Egypte
Strand bij een van de resorts in Egypte

Houd hier ook rekening mee

Criminaliteit
De criminaliteit in Egypte is de laatste jaren flink toegenomen. Dit is voornamelijk het geval in de drukke badplaatsen en grotere steden in Egypte. Doordat er weinig toeristen naar Egypte gaan wordt er ook veel minder verdiend in de toeristenindustrie. Dit resulteert in opdringerigheid door de personen die in deze industrie werken. De kans op ongewenste intimiteiten en criminaliteit is hierdoor groter geworden. Ook komen er regelmatig conflicten voor tussen toeristen en taxichauffeurs. Spreek daarom van te voren altijd een prijs af. 

Terrorisme
Er zijn terroristische groepen actief in Egypte. Aanslagen worden er dan ook regelmatig gepleegd, tevens gericht op buitenlandse doelen en buitenlanders. Probeer jouw aanwezigheid bij overheidsgebouwen te beperken en dan met name die van de veiligheidsdiensten. Ook plekken waar veel buitenlanders samen komen kunnen beter vermeden worden. 

Vliegvelden
Naar aanleiding van het neergestorte vliegtuig in de Sinaï woestijn in Egypte op 31 oktober 2015 zijn er aanwijzingen dat de beveiliging op de luchthaven van Sharm-el-Sheikh onvoldoende is. Er zijn op het moment nog geen aanwijzingen dat dit op andere vliegvelden in Egypte ook zo is. Het ministerie adviseert uit voorzorg om alleen naar de Egyptische luchthavens te vliegen als de vliegmaatschappij extra maatregelen heeft genomen. 

Liefdesfraude
In de toeristenplaatsen in Egypte kunnen vrouwen het slachtoffer worden van liefdesfraude (Bezness). Hierbij zijn Egyptische mannen er op uit om een relatie te beginnen met een vrouw uit het buitenland. Het doel hierbij is om de vrouw geld afhandig te maken. Daders die dit begaan zijn strafbaar. 

Voor meer informatie over het reisadvies kun je terecht op de site van de Rijksoverheid.

Wil je een persoonlijk reisvoorstel op maat voor een vakantie naar Egypte? Vraag dan een gratis offerte aan

123 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,4

Gerelateerde artikelen