Reisadvies: Is Egypte een veilig vakantieland?

Reisadvies Egypte
Reisadvies Egypte

Ben je op zoek naar een kimono, strandjurkje of een poncho voor je kinderen? Ga dan snel naar https://www.silentbeach.nl/ en gebruik de kortingscode Reisgraag10 voor 10% korting!

Egypte is de ideale bestemming voor zon, zee en strand. Maar hoe zit het met het reisadvies voor Egypte? Is Egypte een veilig vakantieland? Zijn er gebieden die je als toerist moet vermijden? Of andere zaken waar je rekening mee moet houden? In onderstaand artikel lees je alle belangrijke informatie over het reisadvies voor Egypte.

Egypte is vrij populair onder de vakantiegangers door de warme temperaturen, all inclusive resorts en natuurlijk de voordelige prijzen. Veel toeristen vragen zich af of de toeristische gebieden aan de Rode Zee veilig genoeg zijn om te bezoeken. In dit artikel geven we daarom antwoord op de vraag of Egypte een veilig vakantieland is.

Monica 'In december 2022 ben ik op studiereis geweest naar Egypte. Ik heb verschillende mooie resorts bezocht en help je graag bij het samenstellen van jouw vakantie naar dit land.', Monica - reisexpert Egypte gratis reisvoorstel >>

Huidig reisadvies Egypte

Egypte krijgt grotendeels een geel reisadvies. De gebieden Noord-Sinaï, de Hala'ib-driehoek, het grensgebied met Libië en het grensgebied Bir Tawil krijgen een rood reisadvies. Het wordt ten zeerste afgeraden naar deze gebieden te reizen. Reis alleen als het noodzakelijk is naar het noordelijk deel van Zuid-Sinaï en de woestijn ten westen van de Nijl. De rest van Egypte krijgt een geel reisadvies. Dit betekent dat reizen mogelijk is, maar met een andere veiligheidssituatie dan wij in Nederland zijn gewend. De situatie is de afgelopen jaren verbeterd, maar er blijft kans op politieke onrust en een terroristische aanslag.
Reisadvies Egypte

Onveilige gebieden in Egypte

Egypte kent meerdere onveilige gebieden, variërend van een negatief reisadvies tot aan gebieden met veiligheidsrisico's. Voor Noord-Sinaï geldt er een negatief reisadvies. De veiligheidssituatie is hier dan ook verslechterd. Er komt veel geweld voor in dit gebied en er is sprake van een hoge terroristische dreiging. Hetzelfde geldt voor het grensgebied met Libië en de Siwa-oase. Het gebied is erg onrustig door de situatie in Libië en er wordt veel gesmokkeld waaronder wapens. Andere onveilige gebieden zijn de Hala'ib-driehoek door een conflict tussen Egypte en Sudan over dit gebied en Bir Tawil, ook een gebied op de grens tussen Egypte en Sudan dat door niemand wordt geclaimd. Het luchtruim boven Sinaï kent een verhoogd risico op aanslagen. De hoofdstad Caïro is de afgelopen maanden redelijk rustig, maar is altijd het middelpunt van onrust geweest. Er vinden veel demonstraties plaats die gepaard gaan met geweld en ook zijn hier meerdere bomaanslagen geweest op onder andere overheidsgebouwen. Ook in de grotere steden als Alexandrië, Luxor, Aswan, Abu Simbel en de Nijldelta en rondom de hotelresorts aan de Afrikaanse kust van de Rode Zee en de Middellandse zeekust zijn er veiligheidsrisico's. 

Caïro
Caïro
Vraag gratis een offerte aan

Veiligheid in Egypte

Voorheen kwam Egypte veel in het nieuws vanwege de onrust in het land, met name door terroristische aanslagen. Behalve in Noord-Sinaï zijn er in de afgelopen twee jaar geen terroristische aanslagen meer geweest in Egypte. De hotelresorts zijn over het algemeen goed beveiligt, maar blijf wel alert als je het resort verlaat. De kans op sociale onrust en geweld is in Egypte altijd aanwezig. Naast de verhoogde kans op politieke onrust en terroristische aanslagen is het ook goed om rekening te houden met de criminaliteit in Egypte. Dit komt door de armoede en de verslechterende economische situatie. Criminaliteit komt vooral voor in de grote steden, badplaatsen en bij toeristische trekpleisters.

Resort in badplaats Sharm el Sheikh
Resort in badplaats Sharm el Sheikh

Houd hier ook rekening mee:

  • Als u naar Egypte reist is een geldig paspoort noodzakelijk. Voor sommige nationaliteiten is een visum benodigd of moet het paspoort zes maanden geldig zijn vanaf het moment van vertrek.
  • Zorg voor een goede reisverzekering die extra medische kosten dekt.
  • Houd er rekening mee dat bij de activiteiten de regels voor veiligheid anders zijn en niet altijd worden nageleefd.
  • Reis nooit na zonsondergang en loop ook overdag niet alleen over straat. Overdag vinden de meeste overvallen plaats.
  • Draag waardevolle spullen onopvallend en dicht bij uw lichaam zodat ze uit het zicht blijven. Draag ook geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Maak geen foto's van demonstraties, militaire objecten of strategische plekken.
  • Uit geen kritische opmerkingen over het land, de president, de veiligheidsdiensten of religie. Deze opmerkingen kunnen streng bestraft worden met bijvoorbeeld een gevangenisstraf.
  • Het gebruik, bezit en handelen in verdovende middelen wordt in Egypte streng bestraft.
  • Homoseksualiteit, biseksuelen en transgenders wordt niet algemeen geaccepteerd in Egypte.
  • Let goed op liefdesfraude in toeristische gebieden. Egyptische mannen maken misbruik van buitenlandse vrouwen om hun geld afhandig te maken of om een visumaanvraag te ondersteunen.

Link

Voor het actuele nieuws over de veiligheid in dit land kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

115 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen