Reisadvies: Is Egypte een veilig vakantieland?

Resorts aan de Rode Zee
Resorts aan de Rode Zee

Egypte is de laatste jaren veel in het nieuws geweest vanwege de onrust die er heerst. Toch is Egypte vrij populair onder de vakantiegangers door haar warme temperaturen, all inclusive resorts en natuurlijk de vrij voordelige prijzen. Veel toeristen vragen zich af of de toeristische gebieden aan de Rode Zee veilig genoeg zijn om te bezoeken. In dit artikel geven we daarom antwoord op de vraag of Egypte op dit moment een veilig vakantieland is.


Bekijk alle reizen Vraag een offerte aan

Aanpassing reisadvies 15 mei

Het algemene reisadvies voor alle landen ter wereld komt per 15 mei te vervallen. Vanaf dat moment wordt er per bestemming bekeken welk reisadvies het land krijgt. De verwachting is dat diverse landen een geel of groen reisadvies gaan krijgen. Welke landen dit precies zijn weten we pas op 15 mei. Daarnaast komen er in de loop van de zomer meer landen bij met een positief reisadvies. 

Huidig reisadvies voor Egypte

Door het coronavirus geldt er een oranje reisadvies voor Egypte. Het wordt afgeraden naar Egypte te reizen met uitzondering van noodzakelijke reizen. Bij aankomst in het land ben je verplicht een negatieve PCR-test te tonen. De test mag maximaal 72 uur oud zijn. Kinderen onder de 6 jaar zijn een uitzondering en worden vrijgesteld van de test. Reizigers die uit Egypte terug naar Nederland komen, dienen 10 dagen in thuisquarantaine te gaan. Voor Noord-Sinaï, het grensgebied met Libië, de Hala'ib-driehoek en Bir Tawil geldt een rood reisadvies. Het wordt vanuit de overheid aangeraden hier niet naartoe te reizen.
Huidig reisadvies voor Egypte

Veiligheid in Egypte

Egypte is de laatste jaren veel in het nieuws geweest vanwege de onrust in het land. Diverse extremistische groepen zijn geweld gaan gebruiken en ook de terroristische aanslagen in grote steden als Caïro of op de toeristische plaatsen zijn toegenomen. Ook voor de terreurorganisatie IS is Egypte een bekend terrein. Zo zijn ook de veiligheidsrisico's in Zuid-Sinaï toegenomen en wordt er geadviseerd alleen naar dit gebied te reizen indien dit noodzakelijk is. Een uitzondering is de badplaats Sharm el Sheikh. Hier is de situatie op dit moment stabiel. Het verhoogde risico op terroristische aanslagen zorgt ervoor dat de overheidsinstellingen toeristen aanraden de plaatsen waar veel buitenlanders verblijven te vermijden. Ook de vliegvelden kampen met veiligheidsrisico's. Desondanks zijn de hotelresorts over het algemeen goed beveiligd en wordt er ook op de luchthavens extra beveiliging ingezet. Het toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor de Egyptenaren. Zij zullen er dan ook alles aan doen om het naar je zin te maken en natuurlijk veilig te maken. Naast de verhoogde kans op politieke onrust en terroristische aanslagen is het ook goed om rekening te houden met de criminaliteit in Egypte. Dit komt door de armoede en de verslechterende economische situatie. Criminaliteit komt vooral voor in de grote steden, badplaatsen en bij toeristische trekpleisters.

Resort in badplaats Sharm el Sheikh
Resort in badplaats Sharm el Sheikh

Onveilige gebieden in Egypte

Egypte kent meerdere onveilige gebieden, variërend van een negatief reisadvies tot aan gebieden met veiligheidsrisico's. Voor Noord-Sinaï geldt er een negatief reisadvies. De veiligheidssituatie is hier dan ook verslechterd. Er komt veel geweld voor in dit gebied en er is sprake van een hoge terroristische dreiging. Hetzelfde geldt voor het grensgebied met Libië en de Siwa-oase. Het gebied is erg onrustig door de situatie in Libië en er wordt veel gesmokkeld waaronder wapens. Andere onveilige gebieden zijn de Hala'ib-driehoek door een conflict tussen Egypte en Sudan over dit gebied en Bir Tawil, ook een gebied op de grens tussen Egypte en Sudan dat door niemand wordt geclaimd. Ook de luchthavens zijn niet altijd veilig gebleken in Egypte, met name het vliegveld in Sharm el Sheikh kent onvoldoende beveiliging. Er zijn geen aanwijzingen dat de andere vliegvelden in Egypte problemen hebben, echter is er altijd kans op terroristische aanslagen op drukke toeristische plekken. Daarnaast is het aan te raden vooraf naar de vliegroute te informeren. Het luchtruim boven Sinaï kent een verhoogd risico op aanslagen. De hoofdstad Caïro is de afgelopen maanden redelijk rustig, maar is altijd het middelpunt van onrust geweest. Er vinden veel demonstraties plaats die gepaard gaan met geweld en ook zijn hier meerdere bomaanslagen geweest op onder andere overheidsgebouwen. Ook in de grotere steden als Alexandrië, Luxor, Aswan, Abu Simbel en de Nijldelta en rondom de hotelresorts aan de Afrikaanse kust van de Rode Zee en de Middellandse zeekust zijn er veiligheidsrisico's. 

Caïro
Caïro

Houd hier ook rekening mee:

  • Als u naar Egypte reist is een geldig paspoort noodzakelijk. Voor sommige nationaliteiten is een visum benodigd of moet het paspoort zes maanden geldig zijn vanaf het moment van vertrek.
  • Zorg voor een goede reisverzekering die extra medische kosten dekt.
  • Houd er rekening mee dat bij de activiteiten de regels voor veiligheid anders zijn en niet altijd worden nageleefd.
  • Reis nooit na zonsondergang en loop ook overdag niet alleen over straat. Overdag vinden de meeste overvallen plaats.
  • Draag waardevolle spullen onopvallend en dicht bij uw lichaam zodat ze uit het zicht blijven. Draag ook geen opvallende sieraden of juwelen.
  • Maak geen foto's van demonstraties, militaire objecten of strategische plekken.
  • Uit geen kritische opmerkingen over het land, de president, de veiligheidsdiensten of religie. Deze opmerkingen kunnen streng bestraft worden met bijvoorbeeld een gevangenisstraf.
  • Het gebruik, bezit en handelen in verdovende middelen wordt in Egypte streng bestraft.
  • Homoseksualiteit, biseksuelen en transgenders wordt niet algemeen geaccepteerd in Egypte.
  • Let goed op liefdesfraude in toeristische gebieden. Egyptische mannen maken misbruik van buitenlandse vrouwen om hun geld afhandig te maken of om een visumaanvraag te ondersteunen.

Link

Voor het actuele nieuws over de veiligheid in dit land kun je terecht op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Accommodatietip

Egypte staat bekend als ideale plek voor snorkelaars en duikers. En waar beter te verblijven tijdens een vakantie in Egypte, dan in een hotel met eigen huisrif? Om jullie te helpen hebben wij een artikel geschreven over hotels met eigen huisrif in Egypte.

Onze reisexperts hebben veel kennis en ervaring. Ze weten waar ze moeten zijn voor scherpe prijzen en flexibele voorwaarden. Voor de maximale zekerheid zijn wij aangesloten bij de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds. Onze klanten waarderen ons met een 9,6. Mogen wij u gratis helpen bij het samenstellen van uw vakantie?†

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Ontvang gratis een reischeque
 Flexibele voorwaarden
 ANVR,SGR, Calamiteitenfonds

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

114 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen