Egypte van A tot Z
A van Al-Azhar
Al-Azhar is de islamitische universiteit van Caïro. Al-Azhar is al meer dan 1000 jaar toonaangevend op het gebied van de islamtische theologie. Het is één van de oudste universiteiten ter wereld.
B van bevolking
De bevolking van Egypte is met name geconcentreerd in de Nijlvallei. Er wonen in totaal meer dan 83 miljoen mensen in Egypte. De bevolking kan in 3 groepen onderverdeeld worden; de Egyptenaren, de Nubiërs en de Bedoeïenen. De Bedoeïenen zijn woestijnnomaden. Ze leven in tenten en trekken met hun kamelen van oase naar oase. De in het zuiden levende Nubiërs hebben een donkere huidskleur en zijn het meest Afrikaans.
C van continenten
Egypte ligt op 2 continenten, Afrika en Azië. In het oosten van Egypte ligt de Sinaï, dat behoort tot het Aziatische continent. De Sinaï is door middel van het Suezkanaal verbonden met de rest van het land. Het Suezkanaal is tevens de scheiding tussen de 2 continenten.
Vraag gratis een offerte aan
D van duiken
In de Rode Zee kun je prima duiken. Er zijn diverse duikscholen in de badplaatsen Dahab, Hurghada, Marsa Alam en Sharm el-Sheikh. De Rode Zee is beroemd vanwege zijn prachtige en uitgestrekte koraalriffen, deze koraalriffen behoren tot rijkste ter wereld. Het water van de Rode Zee is relatief warm en helder.
E van Egyptisch Museum
Het Egyptisch Museum in Caïro werd al in 1858 opgericht. Er bevinden zich 136.000 Oud-Egyptische items in het museum uit alle eeuwen van de menselijke beschaving. Je kunt er o.a. het graf van farao Toetanchamon bewonderen.
F van ful
Ful is de basis voor vele plaatselijke gerechten. Ful zijn grote bruine bonen. Ful mudammas is een stoofschotel van bonen die vaak de hele dag op het vuur staat.
G van Galabia
Galabia is een traditioneel kledingstuk in Egypte. Het is een wijd hemd dat tot de voeten hangt. Het is meestal gemaakt van flanel of katoen en wordt alleen door de mannen gedragen. Sommige dragen er een lange wijde mantel (abaya) overheen.
H van Hurghada
Hurghada is een badplaats en strekt zich uit over een lengte van zo`n 35 km langs de kust van de Rode Zee. De stad bestaat uit een aantal verschillende delen, zoals: Sakkala, Dahar (Downtown), de lange kuststrook vanaf Sakkala in zuidelijke richting en Ahiaa.
I van islam
De islam is de staatsgodsdient van Egypte, maar het is geen islamitische staat. Het dagelijkse leven is wel doordrongen van de islam. Veel vrouwen dragen een hoofddoek, vrijdag is de officiële rustdag en er wordt een aantal keer per dag gebeden.
J van Jabal Moesa
Jabal Moesa ofwel Mozesberg is een berg in de Sinaï waar Mozes de 10 geboden heeft gekregen. De berg is 2285 m hoog. Er worden nachtelijke wandelexcursies aangeboden waarbij je `s ochtends kunt genieten van een prachtige zonsopgang vanaf de top van de berg.
K van Karnak
Karnak was ooit een religieus centrum. De Egyptische farao`s bouwden er hun tempels, monumenten en kapellen. Tegenwoordig is het een archeologisch terrein met veel gebouwen.
L van Luxor
Luxor ligt in het midden van Egypte op de oostelijke oever van de Nijl. Luxor is een toeristische plaats door de vele archeologische sites in de omgeving. Tevens is Luxor de plaats waar vele Nijlcruises vertrekken en aankomen.
M van Marsa Alam
Marsa Alam is een populaire badplaats in het zuiden van Egypte aan de Rode Zee. Marsa Alam is de laatste jaren flink aan het groeien en er worden vele luxe all-inclusive resorts gebouwd.
N van Nijl
Herodotus zei ooit:'Egypte is een geschenk van de Nijl'. Het is de levensader van het land. De Nijl is de op één na langste rivier ter wereld. De rivier is 6600 km lang waarvan 1450 km zich in Egypte bevindt. Het maken van een Nijlcruises is een populaire manier om kennis te maken met het land.
O van Osiris
De god Osiris is het symbool van hoop, wederopstanding en het eeuwige leven. Hij werd namelijk vermoord door zijn broer Seth en door zijn vrouw Isis werd hij weer tot leven gewekt. Hij wordt vaak afgebeeld als mens in de vorm van een mummie.
P van piramiden
De piramiden van Egypte zijn waarschijnlijk de bekendste bezienswaardigheden van het land. De Grote Piramides van Gizeh, één van de zeven klassieke wereldwonderen, zijn een absolute aanrader voor iedereen die Egypte bezoekt. Bij Sakkara zijn over een gebied van 7 km lengte maar liefst 11 piramiden te ontdekken.
Q van Qusair
Qusair is een prachtig stadje met een leuk centrum en de ruïne van een vesting uit de 16e eeuw. Qusair ligt dichtbij de badplaatsen Marsa Alam en Port Ghalib.
R van republiek
Sinds 1953 is Egypte een republiek. De officiële naam van het land is Verenigde Arabische Republiek Egypte. Voordat Egypte een republiek werd was het een monarchie.
S van sjisja
Sjisja is een waterpijp waar tabak mee wordt gerookt. In iedere stad of dorp vindt je een koffiehuis waar sjisja wordt gerookt. De tabak is grof gesneden en wordt vaak gedrenkt in appelsiroop of een andere aromatische stof.
T van Toetanchamon
Toetanchamon was een farao van de 18e Dynastie van het Oude Egypte. Zijn naam betekent: 'Levend evenbeeld van Amon'. Het graf van Toetanchamon ligt in het Dal der koningen en de schat die in Toetanchamons graf gevonden werd is grotendeels te bezichtigen in het Egyptisch Museum.
U van ?
V van ?
W van woestijn
Egypte bestaat voor een groot gedeelte uit woestijn. Je hebt er o.a. de Sahara, de Libische Woestijn, de Arabische Woestijn en de Sinaï. De Sinaï is de enige woestijn die goed toegankelijk is.
X van Xerxes I
Xerxes I was koning van het Perzische Rijk van 485 - 465 v.Chr. tijdens de dynastie van de Achaemeniden. Een opstand in Egypte leidde destijds mogelijk tot moeilijkheden in Jeruzalem. Xerxes I maakte persoonlijk een eind aan deze Egyptische opstand.
Y van ?
Z van Zesdaagse Oorlog
De Zesdaagse Oorlog was een oorlog die tussen 5 en 10 juni 1967 werd uitgevochten tussen Israël en de buurlanden Egypte, Jordanië en Syrië. Israël behaalde een grote overwinning, het veroverde o.a. in Egypte de Gazastrook en de Sinaï. De Sinaï werd uiteindelijk teruggegeven op basis van de Camp David-akkoorden van 1977.