Szeged

Stadhuis Szeged, Hongarije
Stadhuis Szeged, Hongarije

Szeged is een stad, gelegen in het zuiden van Hongarije, ten noorden van de grens met Servië. Szeged heeft veel industriecomplexen en een totaal inwoneraantal van 180.000. De stad ligt aan de oevers van de rivier de Tisza. Het centrum van de stad wordt gevormd door diverse pleinen en boulevards, waarvan enkele namen dragen van steden die meehielpen met de wederopbouw, zoals Parijs en Rome. Het hoofdcentrum van de stad is het harmonieuze plein Széchenyi tér wat door fraaie eclectische gebouwen is omgeven.

Heb je weinig kennis van Hongarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Szeged
Plaatsen in de buurt van Szeged:

Ervaringen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Szeged

Reök Paleis (Szeged)

Reök Paleis
Reök Paleis

Het Reök Paleis is architectonisch waarschijnlijk het meest interessante gebouw van Szeged. Het paleis is in 1907 ontworpen door de architect Ede Magyar, die toen slechts dertig jaar was. Oorspronkelijk is het paleis gebouwd als residentie. Tegenwoordig huisvest het Regional Arts Center zich er sinds 2007. De afgelopen jaren hebben bezoekers hier kunstwerken van onder andere Picasso, Goya, Chagall en ook Rembrandt kunnen bewonderen. Daarnaast is het Reök Paleis ook een geliefde locatie voor muzikale programma's, theatervoorstellingen en andere culturele evenementen.

Stadhuis (Szeged)

Stadhuis
Stadhuis

Het stadhuis van Szeged is een van de meest opvallende gebouwen van de stad. Het stadhuis staat aan het met Széchenyi tér, dat rijkelijk voorzien is van bomen. Het stadhuis heeft een Neo-barokke stijl, welke is ontworpen door Ödön Lechner. Hij ontwierp het huidige stadhuis nadat het voormalige stadhuis verwoest was door de grote overstroming van 1879. In 1883 werd het nieuwe stadhuis ingewijd door keizer Franz Joseph.

Votiefkerk (Szeged)

Votiefkerk
Votiefkerk

Aan het statige Dóm tér, wat het centrale plein van Szeged is, staat de Votiefkerk. Tijdens een bezoek aan de stad kun je niet aan deze imposante en bijzondere kerk ontkomen. Het is een katholieke kerk. De architectuur van de kerk wordt gekenmerkt door de combinatie van Romeinse, gotische en Oos-byzantijnse stijl. In de Votiefkerk staat een van de grootste orgels van Europa, welke voorzien is van maar liefst 9.040 pijpen.

Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Hongarije bekijken.

Geschiedenis

In de Romeinse tijd was er bij Szeged onder de naam Partiszkon al een vooruitgeschoven post. Hier arriveerden ook de zout- en goudtransporten uit Roemenië. Naar alle waarschijnlijkheid is de streek rond Szaged ook het hoofdkwartier van Attila de Hun geweest. Toen de Hongaren arriveerden werd de streek een van de eerste vestigingsplaatsen en in de 12e eeuw was Szeged ook in militair opzicht de centrale rol in de regio, bijvoorbeeld in de strijd tegen de Turken. Van hieruit vertrok in 1456 Hunyadi János om Belgrado te ontzetten. Als een van de grootste steden van Hongarije en onder speciale bescherming van de sultan bleef Szeged ook gedurende de Turkse bezetting een belangrijke plaats. Na de herovering bloeide Szeged verder op, vooral na 1854 toen de spoorlijn Pest-Szeged werd geopend. Szeged werd in 1879 grotendeels verwoest door een overstroming van de Tisza, waarna de stad in een voor die tijd moderne stijl werd herbouwd. Opvallende elementen zijn het stratenplan met een rondweg en radiaalwegen, en de vele gebouwen in neostijlen.

Heb je interesse in een reis naar Szeged? We helpen je graag om deze reis naar jouw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9+ in reviews, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring. Vul hieronder jouw wensen in voor jouw vakantie naar Szeged, dan sturen we je gratis een voorstel op maat.

Heeft u interesse in een reis naar Hongarije? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Artikelen

Bekijk onze reizen naar Szeged