Stadhuis Szeged, HongarijeStadhuis Szeged, Hongarije

Szeged is een stad, gelegen in het zuiden van Hongarije, ten noorden van de grens met Servië. Szeged heeft veel industriecomplexen en een totaal inwoneraantal van 180.000. De stad ligt aan de oevers van de rivier de Tisza.

Het centrum van de stad wordt gevormd door diverse pleinen en boulevards, waarvan enkele namen dragen van steden die meehielpen met de wederopbouw, zoals Parijs en Rome. Het hoofdcentrum van de stad is het harmonieuze plein Széchenyi tér wat door fraaie eclectische gebouwen is omgeven.

Geschiedenis

In de Romeinse tijd was er bij Szeged onder de naam Partiszkon al een vooruitgeschoven post. Hier arriveerden ook de zout- en goudtransporten uit Roemenië. Naar alle waarschijnlijkheid is de streek rond Szaged ook het hoofdkwartier van Attila de Hun geweest. Toen de Hongaren arriveerden werd de streek een van de eerste vestigingsplaatsen en in de 12e eeuw was Szeged ook in militair opzicht de centrale rol in de regio, bijvoorbeeld in de strijd tegen de Turken. Van hieruit vertrok in 1456 Hunyadi János om Belgrado te ontzetten. Als een van de grootste steden van Hongarije en onder speciale bescherming van de sultan bleef Szeged ook gedurende de Turkse bezetting een belangrijke plaats. Na de herovering bloeide Szeged verder op, vooral na 1854 toen de spoorlijn Pest-Szeged werd geopend.

Szeged werd in 1879 grotendeels verwoest door een overstroming van de Tisza, waarna de stad in een voor die tijd moderne stijl werd herbouwd. Opvallende elementen zijn het stratenplan met een rondweg en radiaalwegen, en de vele gebouwen in neostijlen.

Bezienswaardigheden

* Het Reök Paleis is architectonisch het meest interessante gebouw van Szeged.
* De statige Dóm tér met de votiefkerk. Binnen in de kerk is een van de grootste orgels van Europa en een mozaïek van Maria gekleed in de typische pantoffels en overkleding van de Hongaarse vlakte.

Reök Paleis

Het Reök Paleis is architectonisch waarschijnlijk het meest interessante gebouw van Szeged. Het paleis is in 1907 ontworpen door de architect Ede Magyar, die toen slechts dertig jaar was. Oorspronkelijk is het paleis gebouwd als residentie. Tegenwoordig huisvest het Regional Arts Center zich er sinds 2007. De afgelopen jaren hebben bezoekers hier kunstwerken van onder andere Picasso, Goya, Chagall en ook Rembrandt kunnen bewonderen. Daarnaast is het Reök Paleis ook een geliefde locatie voor muzikale programma's, theatervoorstellingen en andere culturele evenementen.

Een foto over Reök Paleis
Reök Paleis

Stadhuis

Het stadhuis van Szeged is een van de meest opvallende gebouwen van de stad. Het stadhuis staat aan het met Széchenyi tér, dat rijkelijk voorzien is van bomen. Het stadhuis heeft een Neo-barokke stijl, welke is ontworpen door Ödön Lechner. Hij ontwierp het huidige stadhuis nadat het voormalige stadhuis verwoest was door de grote overstroming van 1879. In 1883 werd het nieuwe stadhuis ingewijd door keizer Franz Joseph.

Een foto over Stadhuis
Stadhuis

Votiefkerk

Aan het statige Dóm tér, wat het centrale plein van Szeged is, staat de Votiefkerk. Tijdens een bezoek aan de stad kun je niet aan deze imposante en bijzondere kerk ontkomen. Het is een katholieke kerk. De architectuur van de kerk wordt gekenmerkt door de combinatie van Romeinse, gotische en Oos-byzantijnse stijl. In de Votiefkerk staat een van de grootste orgels van Europa, welke voorzien is van maar liefst 9.040 pijpen.

Een foto over Votiefkerk
Votiefkerk

Weer en meer

Temperatuur gemiddelden

Gemiddelde temperatuur in Szeged

In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde temperaturen door de maanden heen. Januari is de maand met de laagste temperatuur voor Szeged. De temperatuur in januari zal 's nachts minimaal -3 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 2 worden. Augustus is de maand met de hoogste temperatuur voor Szeged. De temperatuur in augustus zal 's nachts minimaal 17 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 30 worden. Vanaf deze maand zakt de temperatuur weer. De temperatuur in september zal 's nachts minimaal 13 zijn, en overdag zal het niet warmer dan 24 worden.

Zon opkomst en ondergang

Zon op en zon onder voor Szeged

In de bovenstaande grafiek zie je op welke tijdstippen de zon opkomt en weer ondergaat. Hierdoor weet je voor elke maand hoeveel uren je van het daglicht kunt genieten. In juni kun je het langst genieten van het zonlicht. De zon schijnt dan 15.71 uren van 04:48:17.0000 tot 20:31:24.0000. Vanaf juli worden de dagen weer korter. December is de maand met de 'kortste' dagen; de zon is er alleen tussen 07:14:36.7741 en 15:55:33.5483. Je hebt dan dus maar 8.68 zon per dag.

Ervaringen

Schrijf als eerste een ervaring over Szeged

Bestemmingen in Hongarije