Debrecen

Kerk Debrecen, Hongarije
Kerk Debrecen, Hongarije

Debrecen is gelegen in het oosten van Hongarije, in de Hongaarse laagvlakte (Alföld). Debrecen is de tweede stad van Hongarije. Het is de hoofdstad van het comitaat Hajdú-Bihar. Sinds 1954 heeft de stad de status van "stad met comitaatsrecht". De stad is het middelpunt van een veeteeltgebied met levensmiddelenindustrie, machinebouw, textiel- en farmaceutische industrie; daarnaast ambachtelijke nijverheid (aardewerk, schoenen). De stad bezit 3 universiteiten; Lajos Kossuth (gesticht 1912; gehuisvest in een protestants college uit 1550); Debrecen Universiteit voor Geneeskunde (1951); Debrecen Universiteit voor agrarische wetenschappen (1868).

Heb je weinig kennis van Hongarije? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Landkaart Debrecen
Plaatsen in de buurt van Debrecen (Hongarije) :
 • Tokaj (67 km)
 • Miskolc (89 km)
 • Eger (102 km)
 • Kecskemét (162 km)
 • Szeged (181 km)
 • Boedapest (192 km)
 • Esztergom (217 km)
 • Siófok (278 km)
 • Balatonfüred (290 km)
 • Tihany (290 km)
 • Ervaringen

  Bezienswaardigheden

  Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Debrecen

  Déri Museum (Debrecen)

  Déri Museum
  Déri Museum
  Kaart met locatie Déri Museum

  Het Déri Museum is gehuisvest in een prachtig gebouw in neobarokke stijl. Het gebouw is alleen al een bezichtiging waard. Het Déri Museum opende haar deuren in 1930 voor het publiek. In het museum vind je schilderijen van onder andere Munkásci uit de periode 1844-1900. Daarnaast herbergt het een grote verzameling aan opgezette watervogels uit de regio. Tot slot vind je er ook nog allerlei archeologische vondsten uit onder andere de Griekse, Romeinse en Egyptische tijd.

  Michiel de Ruyter standbeeld (Debrecen)

  Michiel de Ruyter standbeeld
  Michiel de Ruyter standbeeld
  Kaart met locatie Michiel de Ruyter standbeeld

  In het centrum van de stad Debrecen staat het standbeeld van de Nederlandse Michiel de Ruyter. Hij bevrijdde in februari van 1676 zesentwintig Hongaarse protestant gereformeerde dominees van een Spaans galjoen in de Middellandse Zee. Hiermee werd de admiraal als ware zeeheld gezien in Hongarije. De Hongaren zagen dit namelijk als eerste zege op het Habsburgse regime. Dit was echter eigenlijk enkel een diplomatiek succes. Het standbeeld herinnert men aan deze heugelijke gebeurtenis.

  Oude stadhuis (Debrecen)

  In Debrecen vind je een van de mooiste stadhuizen van Hongarije. Het statige, imposante gebouw is niet te missen wanneer je in Debrecen rondloopt. Het dateert uit 1531, maar na een grote brand was het verwoest en vervolgens wederopgebouwd in 1842-1843. Het is een mooi voorbeeld van het classicisme. Vandaag de dag huisvest het Tourinform kantoor er en de burgemeester houdt er kantoor. Daarnaast worden er af en toe evenementen, als fairs en markten, gehouden.

  Református Nagytemplom (Debrecen)

  Református Nagytemplom
  Református Nagytemplom
  Kaart met locatie Református Nagytemplom

  Református Nagytemplom is de Gereformeerde Grote Kerk van Debrecen. De kerk is een van de grootste en meest bekende trekpleisters van de stad. Deze imposante okergele kerk is eveneens het symbool van de stad. De kerk is gebouwd in classicistische stijl met een puriteins interieur. De kerk biedt maar liefst 3.000 zitplaatsen en is hiermee de grootste hervormde kerk in Hongarije. De kerk is dagelijks geopend, op zaterdagmiddag en zondagochtend na. Je kunt er de kerktoren beklimmen, vanaf waar je van een prachtig uitzicht over de stad kunt genieten.

  Theater Csokonai Szinhaz (Debrecen)

  Theater Csokonai Szinhaz
  Theater Csokonai Szinhaz
  Kaart met locatie Theater Csokonai Szinhaz

  Csokonai Szinhaz is het theater dat je in Debrecen vindt. Het theater Csokonai szinhaz is met zijn zes beelden van Hongaarse dichters een goed voorbeeld van een mooi gebouw gebouwd in romantische stijl. Het theater staat in een statige straat waar meerdere huizen kenmerken vertonen van classicisme. In het theater worden uiteenlopende optredens georganiseerd, zoals toneelvoorstellingen, concerten en literaire optredens.

  Je kunt ook alle bezienswaardigheden van Hongarije bekijken.

  Vervoer

  Er rijden bussen van en naar Boedapest en alle andere grote steden in de regio.

  Geschiedenis

  Debrecen kreeg in 1361 stadsrechten. Vanaf de 16e eeuw was de stad eeuwenlang het centrum van het calvinisme in Hongarije. In 1715 werd het een vrijstad; in 1848 en 1849 was de stad centrum van de onafhankelijkheidsbeweging onder Kossuth en de plaats van de onttroning der Habsburgers. In 1944 was het de zetel van de eerste en voorlopige pro-Sovjet-Russische regering.

  Vakantieverhalen / reisverslagen

  Offerteformulier

  Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

   Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
   9,6 in reviews
   Veel kennis en ervaring
   3.879 klanten gingen u voor

  Uw gegevens

  * = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

  Artikelen

  Vraag een gratis offerte aan voor een reis naar Debrecen