Reisadvies: Is India een veilig vakantieland?

Een drukke straat in India
Een drukke straat in India

India is een land in Zuid-Azië met een enorme variatie aan landschappen en gigantische steden. Het is daarom een bijzonder land dat geliefd is bij reizigers. Waar reizigers zich wel van bewust moeten zijn, is dat het momenteel onveilig is om naar het grensgebied India-Pakistan te reizen. In dit artikel kom je meer te weten over het huidige reisadvies, lichten we toe hoe het staat met de veiligheid in de hoofdstad New-Delhi en vertellen we je waar je rekening mee moet houden tijdens je reis door India.

Ben jij op zoek naar een vakantie in India? Wij helpen je graag! Op basis van de wensen zoeken wij een passende reis. Ook een reis op maat kunnen wij samenstellen. Dat doen we gratis & vrijblijvend. Vraag meteen een gratis offerte aan.


Vraag een offerte aan

Huidig reisadvies

Het reisadvies voor India wordt samengesteld door het ministerie van Buitenlandse Zaken op basis van de van informatie van de Nederlandse ambassade in New Delhi. Momenteel geldt er voor een klein deel van India een negatief reisadvies. Er kan naar India gereisd worden, maar houd er rekening mee dat er een aantal gebieden zijn die beter vermeden kunnen worden. Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan de hand van kleurcodes aan hoe veilig landen en gebieden zijn. De kleuren lopen van veilig naar onveilig, hierbij is groen het meest veilig en rood niet veilig. Een aantal gebieden in India hebben de codes rood en oranje van de Rijksoverheid gekregen. Dit wil zeggen dat het niet veilig is om naar deze gebieden te reizen. Voor de rest van India gelden veiligheidsrisico's die afwijken van de veiligheidsrisico´s in Nederland, maar je kunt gewoon reizen naar deze delen van het land. We raden je wel aan om alert te zijn en daarnaast altijd een (kopie van je) identiteitsbewijs bij je te hebben. 

Onveilige gebieden

De Rijksoverheid adviseert om niet naar het grensgebied van India met Pakistan en het gebied rond de bestandslijn in de noordelijke deelstaat Jammu en Kasjmir te reizen. In het noordoosten van India zijn er deelstaten waarbij wordt aangeraden om alleen doorheen te reizen als het echt noodzakelijk is. Dit zijn de deelstaten: Arunachal, Assam, Manipur, Meghalaya, Mizoram, Nagaland, Pradesh en Tripura. Deze gebieden zijn onveilig vanwege de gewapende groepen die er actief zijn. Voor een aantal landelijke deelstaten in India gelden veiligheidsrisico's, omdat de Maoïstische groeperingen er voor onrust zorgen. Dit zijn o.a. de deelstaten: Bihar, Odisha, en West Bengal. Ontvoeringen, afpersingen en aanslagen komen hier vaak voor.

Reisbeperkingen opgelegd door Indiase autoriteiten
Er zijn een aantal regio's en gebieden in India die je als buitenlandse toerist alleen kunt bezoeken als je daar vooraf toestemming voor hebt gekregen. Je hebt hiervoor een 'Protected Area Permit (PAP) of een Restricted Area Permit (RAP) nodig'. Deze zijn aan te vragen bij de Indiase ambassades. Houd er rekening mee dat er zware straffen gelden als je toch een gebied bezoekt zonder een geldige 'permit'.

De omgeving van deelstaat Jammu en Kasjmir
De omgeving van deelstaat Jammu en Kasjmir

Veiligheid New Delhi

New Delhi is de hoofdstad van India. De drukke stad ligt in een gebied dat geel is gekleurd. Dit houdt in dat er veiligheidsrisico's gelden en dat je hier rekening mee moet houden. Let daarnaast ook goed op je persoonlijke eigendommen. In grote steden zoals New Delhi zijn vaak veel zakkenrollers en bendes actief.

Houd ook hier rekening mee

Foto's maken
Je mag in India geen foto's maken van luchthavens, politie- en legerposten of (kern)-energiecentrales. Je kunt hier zelfs voor gearresteerd worden. 

Eten op straat
We raden aan om goed op te passen met het eten van etenswaren die op straat worden verkocht. Het komt namelijk vaak voor dat toeristen hier ziek van worden.

Seksualiteit en intimiteit
In India wordt er niet op dezelfde manier gekeken naar seksualiteit en intimiteit in het openbaar. Wat voor jou onschuldig lijkt kan leiden tot heftige reacties van de lokale bevolking.

Criminaliteit
Vooral in de toeristische gebieden is er veel sprake van criminaliteit. Houd daarom je spullen goed in de gaten. Reis 's avonds niet alleen om berovingen te voorkomen.

Natuurgeweld
Tijdens de moessonperiode kunnen overstromingen en aardverschuivingen voorkomen. Daarnaast kunnen tropische stromen en cyclonen voorkomen.

Demonstraties
Het kan voorkomen dat de demonstraties die gehouden worden uit de hand lopen. Dit kan weer leiden tot geweld en gevaarlijke situaties. Vermijd daarom zo veel mogelijk de demonstraties.

Demonstratie in India
Demonstratie in India


Veiligheid vrouwen
In India zijn er regelmatig meldingen van seksueel en verbaal geweld tegen vrouwen. Het wordt daarom aangeraden om als vrouw op je hoede te zijn als je door India reist. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadt vrouwen aan om bedekt gekleed te gaan en afgelegen plaatsen te vermijden. Het is verstandig om na zonsondergang niet alleen over straat te gaan. Ook het gebruik van het openbaar vervoer of een taxi nemen kan beter vermeden worden na zonsondergang. 

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid

Heeft u interesse in een reis naar India? We helpen u graag om deze reis naar uw wens samen te stellen. Reisbureau Reisgraag.nl scoort een 9,6 met klantenreviews op TrustPilot, we zijn lid van ANVR, SGR & Calamiteitenfonds en we hebben al meer dan 12,5 jaar ervaring.

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

Zonder budget geen passend advies.
Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

7 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,6

Gerelateerde artikelen