Rivier de Ganges in India

Hindu mensen baden in de Ganges
Hindu mensen baden in de Ganges

De Ganges is een grote rivier die door India en Bangladesh stroomt. De rivier ontspringt in het Himalaya gebergte en mondt 2.700 kilometer later uit in de Golf van Bengalen. Aangezien de rivier met al zijn zijstromen voor veel leven zorgt, is het gebied rond rivier erg dichtbevolkt. Ongeveer één derde van de totale bevolking van India woont op de Indus-Gangesvlakte, het dal van de Ganges. Door het overmatig gebruik van de rivier zit het water vol met zowel menselijk als chemisch afval, waardoor de Ganges een van de meest bevuilde rivieren ter wereld is. Dit terwijl de rivier in de ogen van de hindoes heilig is. Jaarlijks trekken dan ook miljoenen hindoes naar de rivier om hun ziel te wassen in de Ganges.

Heb je weinig kennis van India? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Tradities en geloof

De hindoe bevolking van India gelooft dat het water van de Ganges reinigend werkt en daarmee hun zonden wegwast. Om dezelfde reden cremeren ze hun doden op de rivier, iets waarin ze niet altijd slagen met als gevolg dat er deels verbrande lijken in de rivier drijven. Een andere grote bron van vervuiling zijn de miljoenen liters ongefilterd rioolwater die dagelijks de Ganges instromen.
Naast deze menselijke vervuiling, zorgt ook de industrie voor een vervuilende bijdrage. Met name de leerverwerkingsindustrie die langs de rivier te vinden is, is verantwoordelijk voor veel schadelijke stoffen die in het water terecht komen.

Schoon maken

Met al deze vervuiling is het baden in en het drinken van het rivierwater erg gevaarlijk. Toch zijn miljoenen mensen afhankelijk van de rivier. Daarom heeft de overheid besloten het water schoon te maken. Allereerst wordt er gezorgd dat de vervuiling afkomstig van de industrie in het jaar 2020 tot een halt komt. Daarnaast is er 660 miljoen beschikbaar gesteld door de Wereldbank om het water te reinigen. Een ogenschijnlijk hoopvol initiatief, maar zeker niet de eerste poging. Al eerder investeerde de overheid van India 200 miljoen, het resultaat is nauwelijks zichtbaar. Vraag gratis een offerte aan

Stroomgebied

Van bron naar monding zijn belangrijke steden langs de Ganges: Farrukhabad, Kanpur, Allahabad, Mirzapur, Benares, Chapra, Patna, Bhagalpur, Katihar, Rajshani, Pabna, Chandpur. Aan zijrivieren en zijtakken van de Ganges liggen onder meer Delhi, Lucknow, Dhaka en Calcutta.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

12 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,3

Gerelateerde artikelen