Typische producten uit India

Producten uit India
Producten uit India

Typische (handgemaakte) producten uit het vakantieland zijn altijd de leukste souvenirs voor thuis. In India is veel bijzonders en moois te koop, maar wil je een typisch Indiase souvenir kijk dan eens naar een Indiaas tapijt, een kalamkari, sari of Indiase muziek. Ieder stad heeft een eigen bazaar waar je deze producten kunt kopen. Afdingen is normaal, maar let er wel op dat je de verkoper niet beledigd.

Heb je weinig kennis van India? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Tapijten

Al eeuwenlang worden tapijten geëxporteerd vanuit India. De kunst van het tapijtknopen werd waarschijnlijk geïntroduceerd door Mogol Akbar (1556-1605), die bracht Perzische wevers en ervaren patroonkunstenaars uit India bij elkaar om tapijten te maken voor in zijn paleis. Een aantal eeuwen lang werden in India vele mooie tapijten geweven, gemaakt van de zachtste schapenwol en zijde. Vooral in de steden Agra, Amritsar en Srinagar kun je vandaag de dag nog bijzondere tapijten kopen.

Kalamkari

Kalamkari is het bewerken van geweven stoffen met een pen van bamboe. Kalamkari betekent letterlijk zoiets als pennewerk of -kunst. Deze tekenkunst is eeuwenoud en leeft nog voort in de plaats Sri Kalahasti (Andhra Pradesh). Hier werd eeuwen geleden opdracht gegeven om delen uit de bekende heldendichten van het Hindoeïsme in stripvorm te tekenen op enorme wanddoeken. De kleurstoffen die hiervoor worden gebruikt zijn meestal plantaardig. Diezelfde kleurstoffen werden ook gebruikt voor het bedrukken van stoffen met behulp van houten blokken. Hoewel het niet overeenstemt met de naaminhoud gebruikt men voor deze druktechniek ook het woord kalamkari. Vraag gratis een offerte aan

Sari

De sari is het meest bekende kledingstuk uit India en wordt uitsluitend gedragen door vrouwen. Een sari is een lap stof van 5 tot 7 meter lang en 1 meter breed, die de vrouwen om zich heen slaan. Onder een sari wordt een onderrok en een kort bloesje in bijbehorende kleuren gedragen. De sari is meestal van katoen, op een feest of bruiloft wordt hij ook wel in het zijde gedragen. De sari’s worden tegenwoordig ook steeds vaker van kunststof gemaakt omdat dat goedkoper is en qua uitstraling veel op zijde lijkt. De meeste sari’s zijn van een mooie stof met verschillende patronen erin geweven. Armere vrouwen hebben een kortere sari van minder mooie stof en gedrukte patronen. De sari’s worden vaak in speciale winkels verkocht.

Indiase muziek

De Indiase muziek is anders opgebouwd dan de westerse en Arabische muziek. Die gaan beiden uit van de octaaf terwijl de Indiase muziek is opgebouwd uit een systeem van zeven tonen dat voortkomt uit een lange traditie van de Vedische religieuze liederen. De Indiase muziek kent geen muziekschrift. Tot nog toe blijkt het bijna onmogelijk dergelijke ingewikkelde muziek op te schrijven.

De twee belangrijkste klassieke muziektradities zijn de Carnatische muziek uit Zuid-India en de Hindoestaanse muziek uit Noord-India. De Hindoestaanse muziek heeft veel mosliminvloeden ondergaan. Een aantal muziekinstrumenten uit India, zoals de sitar en de tabla, zijn wereldwijd bekend. Niet-traditionele muziek, waaronder vooral de muziek uit de Bollywoodfilms is echter het populairst.

Andere typische producten uit India

Er zijn natuurlijk veel meer typische producten uit India dan hierboven staan. Denk bijvoorbeeld eens aan de geurige kruiden in de bazaar of de leren maskers die men vaak draagt tijdens festiviteiten en niet te vergeten de Darjeeling thee. Weet jij nog een leuke, typische souvenir uit India? Laat het ons weten.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,3

Gerelateerde artikelen