Japan van A tot Z

Skyline Tokyo
Skyline Tokyo

Japan spreekt voor velen tot de verbeelding. Er zijn grote steden zoals Tokyo en Osaka, maar ook prachtige natuur en een fascinerende cultuur. 

A van Aardbevingen

Japan is een vulkanische eilandenboog en behoort tot de meest actieve gebieden ter wereld waar aardbevingen voor kunnen komen. De laatste grote aardbeving was in 2011, het was de zwaarste aardbeving in 140 jaar en er vielen circa 20.000 doden.

Heb je weinig kennis van Japan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

B van Bevolking

Met 99% Japanners vormt Japan een bijzonder homogene maatschappij. De overige 1% van de bevolking bestaat voornamelijk uit Koreanen en Chinezen. De levensstandaard is sinds de jaren 50 erg verbeterd en de gemiddelde levensverwachting is met circa twintig jaar toegenomen.

Japanse geisha vrouwen
Japanse geisha vrouwen

C van Cultuur

In Japan wordt het oude cultuurgoed nog gehandhaafd. Voorbeelden hiervan zijn de theeceremonie, het dragen van kimono's, de geisha, het kersenbloemfeest en de viering van het nieuwjaar. Vraag gratis een offerte aan

D van Dieren

In Japan komen veel Aziatische diersoorten voor, zoals de Japanse makaak, de vliegende hond, de kraagbeer en het sikahert. Ook zijn er 450 vogelsoorten geteld. In de zee leven veel vissoorten die gebruikt worden in de Japanse keuken zoals tonijn, makreel, haring en zeebrasem.

E van Economie

Na de Tweede Wereldoorlog lag het land in puin en was de industriële productie teruggelopen met 66%. Tegenwoordig neemt Japan de derde plaats in op de wereldranglijst van grootste economieën en in 2010 was de werkloosheid slechts 4%.

F van Fukuoko

Fukuoko is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur en ligt op het meest zuidelijke eiland van de vier Japanse hoofdeilanden. Het belangrijkste winkel – en uitgaanscentrum van de moderne stad is Canal City.

Skyline Fukuoko
Skyline Fukuoko

G van Geisha

Geisha's werden in de 18e en 19e eeuw vaak ingezet als gezelschapsdames om met klassieke muziek, dans en zang de avond op te luisteren. Kenmerkend zijn de pruiken met zwart haar, het witgemaakte gezicht, de rode lippen en de versierde kimono.

H van Hiroshima

Hiroshima zal bij velen bekend staan als de stad die werd verwoest door de atoombom op 6 augustus 1945. In een seconde vielen er 78.000 doden. Na de Tweede Wereldoorlog is de stad herbouwd en door het Japanse parlement uitgeroepen tot Stad van de Vrede.

I van Itsukushima-schrijn

Het Itsukushima-schrijn is een heiligdom in de stad Hatsukaichi. Het schrijn staat sinds 1996 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Torii, de toegangspoort, staat in de zee omdat men de schrijn vroeger via de zee bezocht. De Torii is een van de bekendste toeristische attracties van Japan.

J van Jaartemperatuur

Het grootste deel van Japan heeft een gemiddeld zeeklimaat met warme zomers en milde winters. Het zuiden heeft een warmer zeeklimaat en de meest zuidelijk gelegen Okinawa-eilanden hebben een subtropisch klimaat.

K van Kimono

De Kimono is een traditioneel Japans kledingstuk dat gedragen wordt bij officiële gelegenheden zoals een bruiloft. Het is een losse japon met wijde mouwen die met een ceintuur, een obi, wordt dichtgebonden.

Geisha in kimono
Geisha in kimono

L van Landschap

Japan bestaat voor 73% uit bergen en een grote bergketen strekt zich uit van noord naar zuid. Geologisch gezien is Japan zeer onstabiel. 10% van alle actieve vulkanen ter wereld bevinden zich hier en jaarlijks worden er circa 1.500 aardbevingen geregistreerd.

M van Mount Fuji

Mount Fuji is een vulkaan en met 3.776 meter de hoogste berg van Japan. Sinds 1709 slaapt de vulkaan. In de maanden juli en augustus kan hij beklommen worden. Veel Japanners beschouwen de vulkaan als heilig en maken een bedevaartstocht naar de top.

N van Nagasaki

Van 1641 tot 1853 verbleven er Nederlanders op Dejima, voor de kust van Nagasaki, om handel te drijven. Deze handel was het enige Europese contact met Japan. Ook Nagasaki is tijdens de Tweede Wereldoorlog getroffen door een atoombom, op 9 augustus 1945, waarna Japan capituleerde. Het Park van de Vrede herinnert aan de aanslag.

O van Osaka

Osaka is de tweede grote stad van Japan en telt 2.7 miljoen inwoners. De grootste toeristische trekpleister is het Osaka Aquarium Kaiyukan. Het is het grootste aquarium ter wereld waar sinds 2008 ook twee walvishaaien zwemmen.

Osaka, Japan
Osaka, Japan

P van Pelgrimsroute

Op het eiland Shikoku bevinden zich erg veel tempels. Veel bezoekers maken een pelgrimstocht langs deze tempels in navolging van Kobo Daishi, de stichter van het Shingzon Zen Boeddhisme. De tocht voert langs 88 tempels en is 1.400 kilometer lang.

Q van ??

R van Religie

De belangrijkste religies zijn het shintoïsme en het boeddhisme. Na de Tweede Wereldoorlog ontstonden er talrijke bewegingen, ook wel 'nieuwe godsdiensten' genoemd. Een van deze is Soka Gakkai, een boeddhistische sekte die snel groeide en het werd een sterke politieke en sociale macht.

S van Sapporo

De stad Sapporo is gesticht in 1869 en telt tegenwoordig bijna 1,9 miljoen inwoners. Jaarlijks trekt de stad miljoenen bezoekers door het Sneeuwfestival, waar enorme gebouwen van sneeuw en ijs worden gemaakt.

T van Tokyo

De metropool Tokyo is sinds 1868 de hoofdstad van Japan. Tokyo is twee keer verwoest geweest, in 1923 door de kanto-aardbeving en tijdens de Tweede Wereldoorlog door bombardementen. Om deze reden is het stadsgezicht van Tokyo erg modern.

U van Unesco

Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan 17 Japanse bezittingen. Voorbeelden hiervan zijn de tempels van Nikko, de Ogasawara eilanden en het kasteel Himeji.

Iwo Island, Ogasawara-eilanden
Iwo Island, Ogasawara-eilanden

V van Vredesmonument Hiroshima

Het Vredesmonument is een van de weinige grotere gebouwen die het bombardement op Hiroshima op 6 augustus 1945 heeft overleefd. Sinds 1996 staat het op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en tegenwoordig is het de gedenkplaats voor het bombardement.

W van Wakayama

Wakayama ligt op het hoofdeiland Honshu en is de hoofdstad van de gelijknamige prefectuur. In het midden van de stad vind je een kasteel. Ook het Museum voor Moderne kunst, het shintoschrijn Kishu Toshogu en het badhuis Hanayama zijn de moeite waard.

X van ??

Y van Yakushima

Het Japanse eiland Yakushima is geplaatst op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege de rijke flora. Er bevinden zich ruim 1.900 speciën. Ook vind je er een dicht woud met oude bomen zoals de cryptomeria, in het Japans 'Sugi' geheten.

Z van Zen-tuin

De Zen-tuin, ook wel rotstuin genoemd, is een ondiepe put met zand, grind en stenen en soms planten. Het maken en onderhouden van de tuin wordt ook wel als een kunstvorm gezien. De tuinen zijn een ideale plek om tot rust te komen in het vaak hectische Japan.

Nog niet overtuigd? Kijk dan het filmpje over Japan in 47 foto's. 

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen