Japan

Japanse tekens
Japanse tekens

Japan is een eilandenrijk ten oosten van het Aziatische continent, het land bestaat uit meer dan 3000 eilanden. Nihon en Nippon zijn 2 benamingen voor Japan. De 2 woorden zijn inhoudelijk identiek maar worden anders uitgesproken. Over het algemeen beschouwt men Nippon als een officiële term. Op deze manier komt hij bijvoorbeeld voor op postzegels en bij sportevenementen. In het dagelijks leven wordt Nihon vaker gebruikt.

Japan bestaat voornamelijk uit de 4 grote eilanden: (van noord naar zuid) Hokkaido, Honshu, Shikoku en Kyushu. Honshu is het grootste eiland, hier bevinden zich de belangrijkste steden van Japan. De algemene eigenschappen van de 4 belangrijke eilanden zijn: besneeuwde steile bergen (waaronder de beroemde vulkaan Fuji), korte rivieren, beboste hellingen, onregelmatige en mooie meren en kleine, vruchtbare vlaktes. Van de 4 grote eilanden heeft Hokkaido de laagste bevolkingsdichtheid en Honshu de hoogste.

De belangrijkste Japanse steden zijn: Tokyo, Nagano, Osaka, Kyoto, Kobe, Hiroshima, Yokohama, Sapporo, Nagasaki, Nagoya en Fukuoka.

Het Japanse onderwijssysteem is één van de meest efficiënte in de wereld. Negen jaar scholing is verplicht, hoewel de grote meerderheid van burgers een veel langere schoolperiode doormaakt. De klassen bestaan uit niet meer dan 20 leerlingen. De 2 belangrijke nationale universiteiten zijn die in Tokyo en Kyoto. Om tot een universiteit toegelaten te kunnen worden moet eerst een moeilijk toelatingsexamen worden afgelegd.

Japen heeft een aantal karakteristieken kenmerken;
* Het is een zeer schoon land
* Het is een uitermate veilig land
* De bevolking is erg vriendelijk en behulpzaam
* Het is een hygiënisch land

Japan heeft 1 actieve vulkanen, de 3776 m hoge Fuiji. De laatste uitbarsting van deze vulkaan was in 1707. Voorbeelden van (zware) aardbevingen;
* Op 1 september 1923 werd Tokyo getroffen door een zeer zware aardbeving met een kracht van 8,2 op de schaal van Richter.
* Op 17 januari 1995 werd Kobe getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,3 op de schaal van Richter.
* Op 26 september 2003 werd Hokkaido getroffen door een zeer zware aardbeving met een kracht van 8,0 op de schaal van Richter, gevolgd door een krachtige naschok, en enkele uren later een aardbeving met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter.

Japan is economisch gezien het op 1 na machtigste land van de wereld. Japan is marktleider op het gebied van technologische kennis en ontwikkeling.

Japan is een constitutionele erfelijke monarchie met een keizer als vorst. De keizer heeft niet echt veel macht met betrekking tot de regering en voert alleen handelingen uit die in de grondwet zijn vastgelegd. Dus de rol van de keizer is alleen nog maar representatief. De regering met de premier heeft de bestuurlijke macht in handen.

Heb je weinig kennis van Japan? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Vlag Japan
Officiele naam:
Japan
ISO:
JP
Ligging:
oost
Hoofdstad:
Tokyo
Inwoners:
+/- 127670000
Taal:
Japans
Godsdienst:
Boeddhisme
Tijdzone:
UTC +9
Munteenheid:
Yen
Klimaat:
golfstroom
Oppervlakte:
377873 km▓
Beste reistijd:
april - oktober

J˘moncultuur is de oudste bekende cultuur gaat terug tot ong. 10.000 v. C. Het gevonden aardewerk uit deze periode is simpel, glad en verder onbewerkt. Volgens de laatste inzichten stamt de huidige Japanse taal af van de J˘mon taal, de taal die gesproken werd tijdens de J˘moncultuur.

Ervaringen

\

Japan krijgt gemiddeld een 8,7 uit 10 op basis van 29 ervaringen:

8,7 29 ervaringen + Ervaring delen

Pagina 1 van 6 met 29 resultaten

Aaldert Roman Ismail op 17 december 2020 plaats: Tokyo, reisperiode: augustus 2017

Als je van de Japanse cultuur houd is dit een hele mooie en interessante stad. De mensen zijn erg vriendelijk en gaan uit hun weg om je te helpen. Alle restaurants zijn van zeer hoge kwaliteit en er is zoveel te zien.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 10
 • Restaurants 10
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
Dirk van mol op 21 september 2020 plaats: Tokyo, reisperiode: juli 2018

De lelijkste hoofdstad die ik ooit heb bezocht. Zeer afstandelijke mensen. Zeer hoog brave new world gehalte.

 • Algemeen 6
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 6
 • Restaurants 7
 • Bezienswaardigheden 6
 • Inwoners 5
 • Ligging 5
Dockx op 25 september 2019 plaats: Tokyo, reisperiode: september 2019

Tokio is een heel boeiende stad. Zowel druk als rustige mooie natuur en cultuur. Netjes, vriendelijk.

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 10
 • Restaurants 8
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 10
 • Ligging 10
Jet Boekesteijn-Rutten op 4 september 2019 plaats: Tokyo, reisperiode: augustus 2018

De rondreis was goed geregeld en er hoorden ook overnachtingen in kleinere steden, dorpjes bij. We hebben bijzondere dingen meegemaakt zoals een overnachting g in een shubukan met boeddhistische dagopening, en bezoeken aan zee, een Wasabi boerderij en een afgelegen dorp. In de grote steden was veel ruimte voor een eigen invulling en werd er wel i spirerende tips gegeven. De groep was vrij klein en gezellig. De reisbegeleidster was behulpzaam en enthousiast. Topreis!!!

 • Algemeen 10
 • Uitgaan 7
 • Cultuur 9
 • Restaurants 9
 • Bezienswaardigheden 10
 • Inwoners 8
 • Ligging 9
M van Ofwegen op 30 juli 2019 plaats: Hiroshima, reisperiode: juli 2019

Mooie stad Hirosima, maar geef kwa vriendelijk heid en eerlijkheid mijn maar liever de mensen uit Tokyo.Je weet waar je aan toe bent, veel eerlijker

 • Algemeen 10
 • Inwoners 3
 • Ligging 7
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • Volgende

Vakantieverhalen / reisverslagen

Bezienswaardigheden

Hieronder vind je de bekendste bezienswaardigheden van Japan

Pachinko

Pachinko
Pachinko

Pachinko is een in Japan zeer geliefd gokspelletje waarbij de spelers grote hoeveelheden stalen balletjes in een soort horizontale flipperkast gooien. Je vindt in heel Japan pachinko-speelhallen, hier kunnen de Japaners even de realiteit van de dag vergeten. Naast de pachinkokasten staan er vaak ook rijen met welbekende fruitautomaten. Het woord pachinko is afkomstig van het geluid dat de gebruikte metalen kogels maken als ze in aanraking komen met de spijkers: 'patsjin'.

Karate

Karate
Karate

Karate is een zelfverdedigingskunst en vechtsport afkomstig uit Okinawa, Japan. Een beoefenaar van karate heet een karateka. Een belangrijke rol speelt bij aanvallende en verdedigende technieken het gebruik van vuist en hand (te-waza), maar er zijn ook traptechnieken (ashi-waza).

Winkelen in Japan

Winkelen in Japan
Winkelen in Japan

Japanners zijn dol op winkelen. Op zondag zijn veel winkelstraten afgesloten voor verkeer zodat je daar in alle rust kan winkelen. Er komen steeds meer dure winkels en luxe winkelcentra bij. De prijzen van de goederen liggen in vergelijking met Europa hoog. In Japan is met name onder de Japanse vrouwen het mobiel winkelen erg in opkomst.

Kirishima National Park

Kirishima National Park ligt in het zuiden van het land. In dit prachtige park kom je veel berglandschappen en warmwaterbronnen tegen. Het park is vooral in de lente bijzonder omdat je dan de prachtige bloemen van dit park kunt bekijken. In het park vind je daarnaast ook de Senriga-taki waterval. Als je gaat wandelen in het park, dan kom je langs felgekleurde kratermeren. Deze kratermeren waren vroeger vulkanen en geven het park een zeer mooi gezicht.

Artikelen

Eten en drinken

De Japanse keuken uit zich vooral in de wijze waarop gerechten geserveerd worden. Een kok in een restaurant, maar ook iemand thuis, zal van elke maaltijd een kunstwerk proberen te maken. De hele entourage wordt hierop afgestemd. Omdat men in Japen heel lang geen vlees heeft gegeten (slachten van dieren deed men niet), zijn vooral rijst en vis de hoofdingrediënten. Veel gebruikte ingrediënten zijn: Japanse rijst, sojasaus, mirin (een zoete rijstwijn), wasabi (Japanse mierikswortel), vellen zeewier (nori), tofu (gemaakt van sojabonen) en gember (gari).

Sushi

is een veel gegeten gerecht uit Japan. Het bestaat uit een hapje rijst van een paar centimeter in verschillende vormen, met daarop of daartussen de overige ingrediënten. Dit zijn o.a. rauwe vis, rauwe garnalen en rauwe inktvis. De rijst is kleverig, zodat deze niet uit elkaar valt. De rijst smaakt licht zuur door rijstazijn, maar er wordt ook wat zoete rijstwijn, mirin, en wat zout aan de rijst toegevoegd. De rijst kan geheel koud zijn, maar is soms ook lauw.

Teriyaki

- veel gerechten kunnen worden bestreken met de teriyaki saus. Deze saus bestaat uit sojasaus, mirin, sake en suiker. Je kan er ingrediënten mee marineren maar ook vlak voor het einde van het grillen bestrijken. Door de hitte van het grillen wordt de veel suiker bevattende saus stroperig.

Sushi-ya: Sushi shop, dus echt Japans. Dit moet u echt een keer proberen. Meestal een hapje tussendoor in plaats van een volledige maaltijd. Sushi’s zijn rolletjes rijst waarop een klein stukje rauwe vis, een garnaal etc. is gelegd. Er is een grote variatie aan sushi’s en meestal kunt u die in de etalage diverse soorten shushi’s bewonderen. Eenmaal plaatsgenomen aan de “lopende band met Shushi’s”, pakt u de Shushi naar keuze van de band. Als u uitgegeten bent rekent u af bij de kassa.

In Japan drinkt men bier en sake, wijn.

Vervoer

Een non-stop vlucht van Amsterdam naar Tokyo duurt ongeveer 12 uur. Vanuit Amsterdam en Brussel kun je per lijndienst vliegen naar Narita Airport (New Tokyo International Airport). Deze luchthaven ligt op ongeveer 60 kilometer van Tokyo.

In de grote steden van Japan is het openbaar vervoer goed geregeld. Japan kent zelfs een magneetzweeftrein. Als je snel vervoer moet hebben in de stad, neem dan een taxi. Houdt er wel rekening mee dat de prijs voor een rit erg hoog kan oplopen, vooral als het regent of in de spitstijden.

De makelijkste manier om te reizen in de grote steden is met de metro. De ondergrondse heeft snelle verbindingen, en je komt overal. Routekaartjes zijn gratis te verkrijgen. Alle metrolijnen hebben speciale kleuren die je kunt volgen.

Vliegen van stad naar stad is ook heel normaal in Japan. Er zijn genoeg nationale vluchten, vliegen is de meest comfortabele manier van reizen.

Een goede manier om tussen de grote steden te reizen is per trein. Er zijn regelmatige verbindingen en het spoorwegnetwerk in de stadse regio's is goed. Er rijden normale treinen, intercity's, ondergrondse treinen en ook vele nachttreinen.

De bus is voor de toeristen niet de ideale manier om te reizen. Of je moet kennis willen maken met de lokale bevolking. De stadsbussen zijn vaak overvol. De highwaybussen, die tussen de grote steden rijden, zijn van betere kwaliteit.

Reizen met de auto wordt niet aanbevolen. Het is wel mogelijk om per huurauto door Japan te reizen. Men rijdt er links en op de grote highways zijn de borden langs de weg tweetalig (dus Engels en Japans).

Visum

Voor een vakantie in Japan dien je te beschikken over een geldig paspoort dat na vertrek nog 6 maanden geldig is. Er is geen visum nodig.

Prijsniveau

Het prijsniveau ligt in Japan een stuk hoger dan in Nederland.

Veiligheid

Japan hoort tot een van de veiligste landen ter wereld. Diefstal komt er slechts zelden voor.

Medische informatie

De medische kennis in Japan is zeer goed. Het verpleegkundig personeel en de dokters zijn even vakkundig opgeleid als in Europa.

De ziekenhuizen in de grote steden zijn modern, in de kleinere gemeentes en meer landelijke regio's kan dit sterk tegenvallen. Apotheken vind je in de grote steden, medicijnen zijn over het algemeen goed verkrijgbaar.

Er zijn voor Japan geen inentingen verplicht.

Neem voor actuele adviezen contact op met de GGD, Tropendokter of TravelClinic.

Japan is een zeer hygiënisch land.

Het drinken van kraanwater wordt afgeraden.

Bevolking

De Japanse samenleving functioneert volgens strakke regels van normen en waarden. Deze strakke regels en normen hebben te maken met het functioneren van de 'groep' en met de (Aziatische) volksaard, de schaamtecultuur. In deze schaamtecultuur is het absoluut verboden om iemand gezichtsverlies te laten lijden. In Japan wordt 'de groep' en het behoren bij een groep als zeer belangrijk gezien. Alles waar men deel van uit maakt kan een groep zijn. De kleinste en eerste groep is het gezin, waarbij de moeder de spil is.

In de huidige Japanse cultuur zijn nog veel oude gebruiken te vinden, die komen uit de typische oude Japanse cultuur. De beleving van het shinto naast het boeddhisme, het dragen van traditionele kledij van vrouwen (kimono's), de theeceremonie, de vele festiviteiten (matsuri) zijn zaken die honderden jaren oud zijn.

De inwoners van Japan zijn hoofdzakelijk de nakomelingen van diverse volkeren die in voorhistorische tijden naar Azië migreerden; de Ainu is een van de eerste groepen, zij bestaan nog in kleine getalen en leven op Hokkaido.

De belangrijkste godsdiensten van Japan zijn Shintoïsme en boeddhisme; de meeste Japanners hangen beide geloven aan. Geen enkel ander land kent shinto. Het is waarschijnlijk ontstaan in de Yayoi periode, rond het begin van de christelijke jaartelling als een soort behoefte om te bidden om te bedanken voor een goede oogst.

Jômoncultuur is de oudste bekende cultuur gaat terug tot ong. 10.000 v.Chr. Het gevonden aardewerk uit deze periode is simpel, glad en verder onbewerkt. Volgens de laatste inzichten stamt de huidige Japanse taal af van de Jômon taal, de taal die gesproken werd tijdens de Jômoncultuur.

De taal

Tot ongeveer begin 5e eeuw na Chr. kende men in Japan geen geschreven taal, dus geen schrift. Voor het overbrengen van berichten werden professionele vertellers ingehuurd (kataribe). Deze trokken rond en vertelden de belangrijkste nieuwtjes. De Japanse taal opzich heeft geen verwantschap met de Chinese taal. Toch is de invloed van de Chinese taal heel groot geweest doordat in het begin van onze jaartelling er contacten ontstonden met China. Japanse kinderen moeten 4 manieren van spellen leren: kanji, hiragana, katakana en romaji. Janji zijn Chinese tekens, hiragana Japanse tekens om de kanji-ideogrammen te verbinden, katakana wordt gebruikt om vreemde woorden te schrijven en romaji is het Latijnse alfabet.

Flora & Fauna

In Japan is een grote verscheidenheid van de flora en fauna. De eilandengroepen in het zuiden, Nansei en Ogasawara, zijn subtropisch, daarom lijkt deze flora en fauna op die van Maleisië. Het “vaste land” van Japan, Honshu, Kyushu en Shikoku, heeft wat betreft flora en fauna een grote gelijkenis met Korea en China.

Geschiedenis

Japan werd van 1603 tot 1868 geregeerd door shoguns. Dit zijn militaire leiders die geloofden dat buitenlanders een bedreiging vormde voor de stabiliteit van het land. Buitenlanders kwamen het land niet in en Japanners mochten het land niet uit. In 1868 maakte een burgeroorlog een eind aan de macht van de shoguns.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

Veelgestelde vragen