10 redenen om Skopje te bezoeken

Fort Kale Skopje, Macedonie
Fort Kale Skopje, Macedonie

1. Oude bazaar

De Oude Bazaar in Skopje is de grootste bazaar in de Balkan buiten Istanbul. Tijdens de Osmaanse periode groeide en bereikte de bazaar zijn hoogtepunt als economisch en commercieel centrum van Skopje. Dit is dan ook terug te zien in de vele moskeeën, verschillende karavanserais, architectuur en vele Turkse gebouwen en monumenten. Tot op heden is er altijd wel wat te doen, in veel oude gebouwen zitten restaurants en theehuizen, musea en winkels die zeer de moeite waard zijn. Een zekere aanrader om de heerlijke oriëntaalse sfeer te proeven.

Heb je weinig kennis van MacedoniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

2. Stenen brug

De Stenen brug over de rivier de Vardar uit de 15e eeuw is één van de meest bekende historische gebouwen van Skopje. Deze brug is 214 meter lang en verbindt daarmee het oude en nieuwe gedeelte van de stad. In het Turkse gedeelte waarin deze brug strandt, zijn dan ook nog erg veel invloeden terug te zien, zoals de Oude Bazaar.

Stenen brug
Stenen brug

3. Moeder Theresa

Skopje wordt vaak geassocieerd met Moeder Theresa, die hier in 1910 als Agnes Gonxha Bejaxhiu ter wereld kwam. Bovendien heeft Moeder Theresa hier achttien jaren doorgebracht waarna zij naar Ierland vertrok. In Skopje zijn daarom een aantal monumenten opgericht ter nagedachtenis aan Moeder Theresa. Er is onder andere een huis ter herdenking gebouwd, dit is een moderne interpretatie van haar vroegere geboortehuis. Hier worden relikwieën van de zalig verklaarde zuster bewaard.
Vraag gratis een offerte aan

4. Fort Kale

Fort Kale is een fort gebouwd op het hoogste punt van de stad Skopje. Er waren al nederzettingen gebouwd alvorens de Turken de omvangrijke kasteelmuur creëerden welke nog steeds rechtop staan. Het huidige fort was oorspronkelijk gebouwd door de Byzantijnen in de 6e eeuw. Vandaag de dag is dit één van de belangrijkste hotspots van Skopje.

5. Millennium Kruis

Het Millennium Kruis is een toeristische attractie gebouwd in het millenniumjaar 2000 ter ere van het 2000-jarige bestaan van het Christendom en Macedonië als bijbels land, en is gelegen op de top van de berg Vodno. Met zijn 66 meter hoogte is het Millennium Kruis het hoogste kruis ter wereld, en is vanaf 30 kilometer afstand nog steeds zichtbaar. Sinds 2008 is het Millennium Kruis uitgebreid met een lift naar boven en een restaurant en een souvenirshop naast het kruis.

Millennium Kruis, Skopje
Millennium Kruis, Skopje

6. Festivals

Skopje is een stad die ook wel bekend staat als cultureel centrum van Macedonië. Hier vinden namelijk jaarlijks een aantal belangrijke en grote festivals plaats. Zo is het jaarlijkse Jazz Festival één van de belangrijkste jazz evenementen van zuidoost Europa. Ook het jaarlijkse Skopje Cultural Summer Festival is een zeer befaamd festival, en vindt plaats in de zomer. Tijdens dit festival zijn er veel concerten, opera´s, balletten en toneelstukken, kunst- en fototentoonstellingen en films te bezichtigen. Naast deze 'oude vertrouwde' festivals, zijn er tegenwoordig ook een aantal nieuwe festiviteiten in Skopje. Zo is het Blues en Soul festival een redelijk nieuwe toevoeging aan het Cultural Summer Festival.

7. Mustafa Pasha Moskee

Van alle oude moskeeën is de Mustafa Pasha Moskee ongetwijfeld een van de mooiste Osmaanse architecturale gebouwen van Skopje. In 1492 werd deze moskee gebouwd door Mustafa Pasa. Tijdens de hevige aardbeving van 1963 is het gebouw en het bijbehorende mausoleum erg beschadigd geraakt, waarna deze in 1968 gerestaureerd werden.

8. Musea

In Skopje zijn een aantal zeer interessante musea te bezoeken, waaronder het Macedonisch museum en de National Art Gallery, beiden gelegen bij de Oude Bazaar. De National Art Gallery is gevestigd in het voorheen grootste badhuis van de Balkan, namelijk de Daud Pasha. Dit imposante gebouw en de schitterende lichtval door de stervormige ramen in de hoge koepels maken het bezoeken van de Daud Pasha al tot een waar plezier. Bovendien is het gebouw tegenwoordig ook in gebruik als cultureel centrum, en zijn er o.a. theatervoorstellingen, (kunst)exposities en concerten te bezoeken.

9. Matka Canyon

De Matka Canyon, 15 kilometer buiten Skopje gelegen, bezit ruim 5000 hectaren natuurgebied gelegen aan de Treska rivier. In de paradijselijke Matka Canyon bevinden zich 10 grotten met lengtes variërend tussen de 20 en de 176 meter, en twee verticale putten tot wel 35 meter diep. Bovendien zijn hier ruim 1000 plantensoorten te vinden, waarvan 20% zeldzaam zijn of alleen in de lokale omgeving voorkomen. Voor de wandel- en klimliefhebbers is dit een geweldig avontuur, maar ook door middel van een rustigere boottocht over het Matkameer kan er genoten worden van de schitterende natuur.

10. Sveti Spas

De kerk Sveti Spas is één van de meest fascinerende gebouwen in Skopje. Tijdens de bouw van de kerk in de 17e eeuw, was het in het door Moslims gedomineerde land verboden een kerk hoger te bouwen dan een moskee. Om deze reden kwamen de Christelijken met de creatieve oplossing om de kerk half onder de grond te bouwen. De kerk beschikt over een 6 meter hoge en 10 meter brede iconostase, en is versierd met prachtig houtsnijwerk uit de 19e eeuw.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

5 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,8

Gerelateerde artikelen