De naam Macedonië

Uitzicht op het meer van Ohrid, Macedonie
Uitzicht op het meer van Ohrid, Macedonie

De meeste mensen zullen het land ten noorden van Griekenland met hoofdstad Skopje, gewoon 'Macedonië' noemen. In officiële documenten gebruiken veel regeringen, waaronder de Nederlandse, echter de naam voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (FYROM). Dit omdat Griekenland bezwaar aantekent tegen het gebruik van de term 'Macedonië' door hun noorderbuur. Maar waarom is dit?

Heb je weinig kennis van Macedonië? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Wat is Macedonië?

Voor verschillende groepen betekent Macedonië wat anders. Het eerste gebruik van de term Macedonië is door het koninkrijk van Macedonië of Makedonië. Haar bekendste leider was Alexander de Grote, die een van de grootste rijken in de geschiedenis wist te veroveren. Het is deze erfenis waar zowel de Macedoniërs als de Grieken zo trots op zijn. Het kerngebied van dit koninkrijk lag echter voornamelijk in het huidige Griekenland. Enkele eeuwen later gaven de Romeinen een gebied met delen in het huidige Albanië, Macedonië en Griekenland de naam Macedonië. De Turkse overheersers gaven de naam tijdens de Middeleeuwen aan een gebied dat het huidige Macedonië en het Griekse Macedonië omvat.

Tegenwoordig zijn er in Albanië, Macedonië, Griekenland en Bulgarije regio's die Macedonië worden genoemd. Het antieke Macedonië ligt echter grotendeels in Griekenland. Dit gebied werd vanaf de 7e eeuw echter wel door de Slavische voorouders van de huidige Macedoniërs bewoond. Dit duurde tot de jaren '20 van de vorige eeuw. Griekse vluchtelingen uit het voormalig Ottomaanse Rijk migreerden toen naar het Griekse Macedonië. De Slavische Macedoniërs trokken naar het noorden, het huidige Macedonië, wat toen onderdeel was van de veel-volkerenstaat Joegoslavië.

Het conflict

De problemen begonnen toen in 1946 de Volksrepubliek Macedonië een federaal onderdeel werd van Joegoslavië. Daar kwam in Griekenland meteen ophef over. Dit verergerde toen in 1991 Joegoslavië uit elkaar viel en de Republiek Macedonië volledig onafhankelijk werd. Griekenland blokkeerde het lidmaatschap van de Verenigde Naties (VN) en erkenning door de Europese Gemeenschap van het nieuwe Balkanland.

In 1992 waren er grote Griekse protesten tegen het gebruik van de naam Macedonië door de nieuwe staat. De term voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië werd toen geïntroduceerd door internationale organisaties en het was onder die naam dat het land in 1993 lid werd van de VN. Enkele landen, waaronder Nederland, gebruiken die naam maar bijna twee derde van de VN leden noemen het de Republiek Macedonië, de titel die het land zelf ook gebruikt. Vraag gratis een offerte aan

Oplossingen

De eerste grote poging om tot een oplossing te komen was het Interim Akkoord van 1995. Beide landen maakten toen concessies. Macedonië veranderde de van een oud Macedonisch symbool voorziene vlag en haalde wat beledigende teksten uit haar grondwet. Griekenland beloofde van haar kant de toetreding van Macedonië tot internationale organisaties niet te blokkeren zolang het land onder de FYROM naam tot ze toetrad.

Sindsdien zijn er verschillende oplossingen geopperd om het probleem op te lossen. Macedonië wilde de naam veranderen naar o.a. Nieuw Macedonië, Opper Macedonië en Slavo-Macedonië. Griekenland voerde lange tijd een harde lijn en weigerde namen waarin Macedonië voorkwamen. Hun Vardar Republiek of Republiek Skopje werden echter geweigerd door de Macedoniërs.

In 2005 werd de 'dubbele naam' formule geopperd. Deze hield in dat Griekenland het land FYROM kon blijven noemen terwijl de Macedoniërs en andere landen het Macedonië mochten noemen. Deze oplossing en de variaties erop zijn nog op niets uitgelopen. Dit heeft deels te maken met de weerbarstige houding van Griekenland. Die blokkeert namelijk Macedonische toetreding tot de EU en de NAVO onder elke naam. Het Internationaal Gerechtshof oordeelde in 2008 dat Griekenland daarmee het Interim Akkoord had overtreden. Sindsdien zijn de landen niet veel dichter bij een oplossing gekomen. Macedonië noemt zich nog steeds Macedonië en Griekenland blokkeert nog steeds de toetreding tot de EU en de NAVO van haar noorderbuur.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen