MacedoniŽ van A tot Z

Meer van Ohrid
Meer van Ohrid

Macedonië is gelegen in het midden van de Balkan, in Zuidoost-Europa. Als toeristische bestemming is het in opkomst en er valt genoeg te ontdekken! Het land staat bekend om de prachtige natuur en kent een aantal mooie meren en Nationale Parken. Maar ook in de steden valt genoeg te zien en te doen! Reden genoeg dus om Macedonië te leren kennen aan de hand van een ABC.

Heb je weinig kennis van MacedoniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

A van Alexander de Grote

Alexander de Grote leefde van 356 v. Chr. tot 323 v. Chr. en was koning van Macedonië. Al op zijn dertigste strekte zijn rijk zich uit van de Ionische Zee tot aan de Himalaya en hij wordt beschouwd als een van de grootste bevelhebbers aller tijden. Zijn veroveringen leidden tot een grootschalige verspreiding van de Griekse taal en cultuur.

B van Bitola

Bitola is de tweede grote stad van Macedonië. De stad is gesticht omstreeks de 4e eeuw voor Christus en is daarmee een van de oudste steden van het land. Het is gelegen in het zuidelijke deel van de Pelagoniavallei, op 14 kilometer van de grens met Griekenland. In Bitola kun je onder andere mountainbiken, zeilen en skiën.

St. Dimitrija Kerk in Bitola
St. Dimitrija Kerk in Bitola
Vraag gratis een offerte aan

C van Campings

In Macedonië is vrij kamperen verboden maar er zijn veel campings. Het land staat bekend om de mooie natuur, dan is het natuurlijk zonde om op een hotelkamer te gaan zitten. De meeste campings vind je in de omgeving van Ohrid en Skopje.

D van Doiranmeer

Het Doiranmeer ligt op de grens met Griekenland en heeft een totale oppervlakte van 43 km². Ten westen van het meer ligt de Macedonische stad Dorjan en in het zuiden ligt de Griekse stad Doiran. In september 1918 vond hier de slag bij Doiran plaats tussen de Britten en Grieken enerzijds en de Bulgaren anderzijds.

E van Ezelsafari

Een van de populairste toeristische excursies in Macedonië is de ezelsafari. Dit is zo populair omdat het land voor 90% uit bergen bestaat en ezels deze goed kunnen beklimmen. Tijdens de ezelsafari bezoek je een klein bergdorp dat je per ezel bereikt. Daar leer je de tradities en gebruiken kennen en proef je van het traditionele eten.

F van Fort Kale

Het Fort Kale (het Turkse woord voor 'fort') ligt op het hoogste punt van Skopje en kijkt uit over de Vardar rivier. Het fort is afgebeeld op het wapen van Skopje, wat ook op de vlag van de stad staat. De eerste burcht dateert uit de 6e eeuw en is gebouwd onder bewind van keizer Justinianus I. De burcht is tijdens een aantal veldslagen vernietigd en gereconstrueerd in de 10e en 11e eeuw.

G van Gevgelija

Gevgelija wordt ook wel het Las Vegas van Macedonië genoemd. De stad staat bekend om de variëteit aan buitenactiviteiten, de goede keuken, de culturele evenementen en het bruisende nachtleven. Iets buiten de stad ligt het luxe Negorci Spa voor hen die lekker willen ontspannen. De berg Kozuf vormt een natuurlijke scheiding tussen het mediterrane klimaat met dorre rotsachtige heuvels en het continentale klimaat met grasvelden en loofbossen. Dit zorgt ervoor dat de regio ecologisch erg bijzonder is met veel flora en fauna.

H van ??

I van Inwoners

In 2009 telde Macedonië ruim 2 miljoen inwoners. De grootste etnische groep in het land zijn de Macedoniërs. De Albanezen vormen de tweede grootste groep en leven met name in het noordwesten van Macedonië. Er zijn schattingen dat er ongeveer 260.000 Roma is het land wonen. De meeste inwoners wonen in de drie grootste steden: Skopje, Bitola en Kumanovo.

J van Jaartemperatuur

De gemiddelde jaartemperatuur is 18,4°C. De beste reistijd is mei, juni en september. De Macedonische zomers zijn erg heet en droog. In de hoofdstad Skopje is het gemiddeld warmer en droger en kunnen temperaturen van 35°C bereikt worden.

K van Krusevo

De stad Krusevo wordt ook wel een openluchtmuseum genoemd. Het is bekend vanwege de traditionele architectuur, de bezienswaardigheden en van de opstand in 1903 tegen de Ottomaanse overheersing. De opstand duurde slechts tien dagen en mislukte bovendien, maar staat nog altijd symbool voor de nationale strijd om vrijheid en democratie en een groot monument herinnert hier aan. Omdat Krusevo op 1.300 meter ligt is het ook een geliefde bestemming voor wintersporters. Op dit moment is men bezig met het project “Krusevo ethno-town”. Het project wil Krusevo laten terugkeren naar de tijd van de revolutie in 1903 met mensen gekleed als Ottomaanse Turken en Macedonische vrijheidsstrijders. Met dit project wil men van Krusevo een populaire toeristische bestemming maken.

Monument Krusevo
Monument Krusevo

L van Lazaropole

Het dorp Lazaropole telt slechts een paar honderd huizen, gebouwd in de traditionele Mijach stijl. Omsloten door bossen in het Bistra gebergte is het een stille oase in een ruig landschap. Midden in het dorp vind je de kerk van Sveti Giorgi uit 1838. Het bijzondere aan deze kerk is de bronzen toren, die vroeger verboden was door de Turkse overheerser. Het interieur is rijkelijk gedecoreerd met iconen en fresco's in de Slavische stijl.

M van Matka Canyon

De Matka Canyon is een kloof waarin een groot complex van Middeleeuwse gebouwen bewaard is gebleven, waaronder kerken, kloosters en restanten van een burcht. Er zijn tientallen grotten en twee verticale kloosters met een diepte tot 35 meter. De grotten kun je bezoeken met een gids en zijn gevuld met stalagmieten, stalactieten en druipsteen. Het gebied staat bekend om zijn bijzondere flora en fauna. De kloof heeft zijn grillige vorm te danken aan de impact van bergrivieren. Het gebied kun je ook per kano verkennen.

N van Nidze berg

Omdat het vroeger een grensgebied was werd de Nidze berg niet veel bezocht. Daar begint verandering in te komen, steeds meer mensen beklimmen de berg. Kenmerkend voor de berg is de ongerepte natuur. Op de top vind je een kleine kerk en een grafkelder voor Servische soldaten uit de Eerste Wereldoorlog. Het gebied is populair bij mountainbikers. De wandeltocht naar de top is ongeveer 30 kilometer en duurt 4 tot 5 uur.

O van Meer van Ohrid

Het het grootste en mooiste meer van Macedonië bevindt zich bij de stad Ohrid. Tevens is het een van de oudste en diepste meren van Europa en het is in 1979 door Unesco benoemd tot Werelderfgoed vanwege het belangrijke ecosysteem met 200 diersoorten, waarvan de meeste alleen hier voorkomen. De bekendste hiervan zijn twee soorten forel en twee soorten paling. Het meer is per bus makkelijk te bereiken vanuit Skopje.

Macedonie
Macedonie

P van Prilep

De stad Prilep was het thuis van de beroemdste Macedonische koning, Kral Marko uit de 14e eeuw. Hij was een groot krijger en verworden tot een belangrijk figuur in de epische poëzie. Zijn fort torent nog steeds boven de stad uit. Een andere populaire trekpleister is het hooggelegen klooster St. Archangel Mihail. De kloosters Treskavec en Zrze liggen in de omgeving van de stad. Prilep is met name bekend vanwege de tabakindustrie.

Q van ??

R van Romeins bad in Bansko

Op 12 kilometer afstand van Strumica liggen heetwaterbronnen met temperaturen van 72 graden. De bron ligt in het dorp Bankso, waar het naar vernoemd is. Het water werkt helend bij mensen met een maagziekte, diabetes of gynaecologische ziektes.

S van Skopje

Het moderne Skopje is de hoofdstad van Macedonië. De stad kreeg internationale bekendheid als de geboorteplaats van Moeder Theresa. Naast het al genoemde Fort Kale heeft Skopje nog genoeg te bieden. Zo is de Oude Bazaar na die in Istanbul de grootste van de Balkan. Je vindt er onder andere een aantal moskeeën, twee kerken, het Museum van Macedonië en het Museum of Modern Art. Op de Vodno berg staat een kruis van 66 meter. Het is een monument voor 2.000 jaar Christendom. In het kruis is een lift gebouwd zodat je vanaf de top de stad kunt overzien.

De stad Skopje in Macedonië
De stad Skopje in Macedonië

T van Tikvesh Lake

Het meer werd in 1968 geconstrueerd door de bouw van een 104 meter hoge dam. Het water wordt gebruikt voor irrigatie en het opwekken van stroom. Het irrigatiesysteem heeft ervoor gezorgd dat het droogste gebied van het land omgezet wordt in een groene oase met uitgestrekte plantages fruitbomen en wijngaarden.

U van Uit eten

De Macedonische keuken is bijzonder gevarieerd en bevat veel gerechten met groenten. Het staat bekend om specialiteiten zoals tava oriz (een rijstgerecht), turlitava (gemengde groenten), tavce-gravca (een bonenschotel) en pastrmajilija (pizza met gedroogd vlees).

V van Vrelo grot

De grot bevat veel stalactieten, waaronder de grote in het midden die vanwege zijn vorm de “Dennenappel” wordt genoemd. Aan het einde vind je twee meren van respectievelijk 8 en 15 meter lang. De exacte diepte van de grot is onbekend maar er wordt gespeculeerd dat het de diepste onderwatergrot ter wereld is. De Italiaanse duiker Luigi Casati wil bewijzen dat de grot tenminste 500 meter diep is. Op dit moment is het diepste punt dat hij bereikt heeft 280 meter.

W van Watervallen

In Macedonië zijn drie grote watervallen, te weten Gabrovo, Smolare en Kolesino. De grootste van de drie is Smolare, die maar liefst 39,5 meter hoog is. Toeristen kunnen de waterval bekijken vanuit een houten brug in het beboste gebied. Aan de voet van het pad is een picknick, een campingplek en er is een markt waar lokale producten verkocht worden.

X van ??

Y van ??

Z van Zeilen

Zeilen is een erg populaire vorm van watersport in Macedonië. Je kunt dit doen in het meer van Ohrid en van Prespa. Hier zijn ook diverse zeilclubs te vinden.

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

8,5

Gerelateerde artikelen