Reizen in... MacedoniŽ

Berglandschap met dorp, Macedonie
Berglandschap met dorp, Macedonie

Macedonië wordt ook wel 'de parel van de Balkan' genoemd en kent een zeer gastvrije bevolking. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is Macedonië een veilig land voor toeristen. Om verzekerd te zijn van een leuke, veilige vakantie is het slim om je goed voor te bereiden op de reis.

Heb je weinig kennis van MacedoniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Veiligheid

Afgezien van het feit dat Macedonië over het algemeen een veilig land is, zijn er een aantal gebieden die je als toerist beter kunt vermijden. Zo zijn de grensgebieden ten noorden van de Tetovo-Kumanovo lijn en het grensgebied tussen Tetovo en Struga tot op de dag van vandaag nog niet helemaal veilig. Ook maken de smokkelhandel en banditisme het reizen in het grensgebied met Albanië onveilig. Indien je genoodzaakt bent om alsnog naar deze gebieden te reizen, dan is het ten sterkste aangeraden om de hoofdwegen niet te verlaten en alsmaar overdag te reizen.

In Skopje blijft de criminaliteit toenemen. Steeds meer zakkenrollers azen op buitenlandse toeristen, met name die in de winkelcentra en op de luchthaven. Waakzaamheid is ten alle tijden dan ook geadviseerd. Ten slotte doe je er goed aan om tijdens je reis opstootjes en demonstraties in de (grote) steden te mijden.

Gewoonten en gebruiken

Macedonië staat bekend om de variëteit in klederdracht. In het Nationale Museum zijn er tientallen soorten aan te treffen. De klederdrachten zie je tegenwoordig echter alleen nog maar tijdens de dansvoorstellingen en feesten. In de dorpen en in de steden draagt vrijwel niemand meer traditionele kleding.

De meeste Macedoniërs zijn orthodox-christelijk en de Turken, Albanezen en de Roma zijn vaak islamitisch. Het geloof speelt voor de bevolking een grote rol en zij zijn dan ook regelmatig in de kerk of in de moskee te vinden. De bevolking heeft de gewoonte om tijdens een bezoek aan een gebedshuis te blijven staan. In veel gebedshuizen bevinden zich dan ook geen banken of stoelen. Toeristen zijn er welkom.

Wanneer er een feest of bruiloft wordt gevierd in Macedonië, dan zorgen de Roma-bands voor de muziek. De Roma worden als muzikanten in heel Macedonië gewaardeerd. De bands spelen tijdens de feesten allerlei verschillende muziekstijlen, zodat iedereen kan genieten van de muziek. Vraag gratis een offerte aan

Als vrouw alleen op reis in Macedonië

Wanneer je als vrouw besluit om alleen op reis te gaan naar Macedonië, dan is het handig om een aantal tips in acht te houden om zo een veilige en aangename vakantie te hebben. Zo is het raadzaam om:
– een accommodatie te kiezen in een veilige buurt;
– altijd je documenten bij je te dragen;
– contact te houden met familie en/of vrienden;
– enkel op jezelf te vertrouwen;
– je niet te uitdagend te kleden;
– een aantal basiswoorden te kennen;
– gevaarlijke gebieden en steegjes te vermijden.

Gezondheid

Er zijn geen vaccinaties en inentingen verplicht voor een bezoek aan Macedonië. Wel worden de vaccinaties tegen hepatitis A en DTP aanbevolen. De gezondheidszorg in Macedonië is redelijk van kwaliteit, maar het is wel raadzaam om een goede reisverzekering af te sluiten. Verder is het kraanwater over het algemeen veilig, maar kan het wel darm- en maagklachten veroorzaken. Om klachten te voorkomen is het beter om water te drinken uit flessen. Ten slotte is het raadzaam om uit te kijken voor beten van teken en zoogdieren zoals een kat, hond of een vleermuis. In Macedonië komt hondsdolheid namelijk nog vrij veel voor. Verstandig is om tijdens wandeltochten een lange broek en een shirt met lange mouwen te dragen.

Belangrijke telefoonnummers

Politie: 192
Brandweer: 194
Ambulance: 193

4 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

7,5

Gerelateerde artikelen