Klimaat MacedoniŽ

Meer van Ohrid
Meer van Ohrid

Macedonië wordt steeds populairder als vakantieland, mede dankzij de prachtige natuur, bijzondere steden en daarnaast relatief lage prijzen. Het land ligt in het Balkangebied, waar grote stijgingen en dalingen van temperatuur veelvoorkomende verschijnsels zijn. In dit artikel kun je alles lezen over het klimaat en de temperaturen tijdens de verschillende seizoenen van dit nog onontdekte, maar indrukwekkende vakantieland.

Heb je weinig kennis van MacedoniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Het klimaat

Macedonië heeft een gematigd landklimaat. Dit betekent dat het land aangename, warme zomers kent en dat de wintermaanden behoorlijk koel kunnen zijn met kans op sneeuwval. Er is een groot verschil in temperaturen tussen de zomer en de winter. Binnen het land zelf heersen klimaatverschillen. In het zuiden van Macedonië ligt de gemiddelde temperatuur een stuk hoger dan in de noordelijke gebieden van het land. Rondom het Meer van Ohrid worden de temperaturen beïnvloed door het meer, waardoor de temperaturen gedurende de zomer iets lager zijn dan gemiddeld. In de winter zijn de temperaturen juist wat hoger dan gemiddeld. Rondom het meer zul je nooit te maken krijgen met extreme kou: het Meer van Ohrid is namelijk nog nooit dichtgevroren. 

Neerslag

In Macedonië kan behoorlijk wat regen vallen. De neerslag is regelmatig verdeeld over het jaar, in de vroege zomermaanden en de beginnende winter kan er echter wat meer neerslag vallen. De regenbuien gaan vaak gepaard met krachtige onweersbuien. Door het bergachtige landschap van Macedonië is het lastig om te voorspellen waar en wanneer het gaat regenen. 

Landschap van Macedonië
Landschap van Macedonië
Vraag gratis een offerte aan

De zomer

Gedurende de zomer ligt de gemiddelde temperatuur rond de 30 graden, maar deze kan in enkele gebieden van het land, zoals bijvoorbeeld in de hoofdstad Skopje, oplopen tot wel 35 tot 40 graden. 's Avonds kunnen de temperaturen daarentegen weer behoorlijk dalen, waardoor het altijd verstandig is om een vestje of jasje mee te nemen. Door de temperaturen is het land zeer aangenaam tijdens de zomer. Vooral rondom de meren zijn veel vakantiegangers te vinden. Hier zijn de temperaturen tijdens de zomer gemiddeld wat lager en kan je een verkoelende duik nemen in het Meer van Ohrid of het Prespameer. Beide hebben een watertemperatuur van ongeveer 17 graden. 

Skopje
Skopje

Wintersport in Macedonië

In de winter ligt de gemiddelde temperatuur net iets boven het vriespunt. 's Nachts kan deze dalen tot onder het vriespunt. Daarnaast kan er in de winter aardig wat sneeuw vallen in Macedonië, waardoor dit land ook geschikt is voor wintersport. Er zijn dan ook verschillende skigebieden te vinden. In het noorden kun je skiën in het nationale park van Mavrovo. Deze skipistes zijn echter wel vooral geschikt voor de gevorderde wintersporters. Ook in de gebieden Kruševo, Popova Sapka en Mount Kozuf bevinden zich skipistes. Een wintersportvakantie in Macedonië is zeer geschikt voor wintersporters die eens wat anders willen dan de Alpen. Houd er wel rekening mee dat de pistes niet altijd even goed begaanbaar zijn zoals in bijvoorbeeld de Alpen. Het dagelijks leven in Macedonië kan aardig ontregeld worden bij veel sneeuwval. Veel wegen worden hierdoor onbegaanbaar en het kan zelfs zo zijn dat delen van het land zonder elektriciteit komen te zitten. 

Wintersport in Macedonië
Wintersport in Macedonië

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

3 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

4,7

Gerelateerde artikelen