Werelderfgoed in MacedoniŽ

De stad Ohrid
De stad Ohrid

De Republiek Macedonië ligt in het zuidoosten van Europa en wordt volledig omsloten door de landen Albanië, Kosovo, Servië, Bulgarije en Griekenland. Macedonië is een vakantieland in opkomst. Dat is niet heel gek aangezien het een land is vol met historie, prachtige natuur en veel bezienswaardigheden. Wat je vooral niet mag missen als je in Macedonië bent is de Ohrid-regio. Het natuurlijk en cultureel erfgoed van de Ohrid-regio is de titel van de Werelderfgoed inschrijving in 1979. Dit gebied is de enige bezienswaardigheid van Macedonië die tot heden een plekje op de UNESCO Werelderfgoedlijst heeft gekregen.

Heb je weinig kennis van MacedoniŽ? Of heb je geen zin om vele uren te zoeken naar je vakantie? En wil je graag onbezorgd op vakantie? Laat je dan gratis adviseren door een reisexpert. We geven je graag een reisadvies op maat waarin we jouw wensen vertalen naar een passende vakantie!
gratis reisadvies

Natuurlijk en cultureel erfgoed van de Ohrid-regio

Het Meer van Ohrid is 4 miljoen jaar geleden ontstaan en is daarmee een van de oudste meren van Europa. Het Meer van Ohrid ligt op de grens van Albanië en Macedonië, maar het grootste deel van het meer hoort bij Macedonië. Het meer is het leefgebied van veel unieke vissoorten die alleen leven in het Meer van Ohrid. Het meer staat met enkele andere historische bezienswaardigheden op de werelderfgoedlijst.

Het Meer van Ohrid en de stad Ohrid
Het Meer van Ohrid en de stad Ohrid


De stad Ohrid is gesitueerd aan de oevers van het Ohrid-meer en is een van de oudste menselijke nederzettingen in Europa. Ohrid werd namelijk tussen de 7e en 19e eeuw gebouwd. Met zijn talrijke prehistorische sites en overblijfselen die meer dan 5000 jaar oud zijn is Ohrid een archeologische schatkamer. Zo zijn er in Ohrid meer dan 250 archeologische vindplaatsen met overblijfselen uit tussen het Neolithicum en de late Middeleeuwen opgegraven. In het oude deel van de stad zijn overblijfselen van oude tempels en basilieken te vinden. Daarnaast heeft de stad ook veel kerken en kapellen.

De historische bezienswaardigheden in Ohrid


Sint Pantelejmon klooster

Een bijzonder klooster staat in Ohrid, namelijk het Sint Pantelejmon. Het Klooster van Sint Pantelejmon is op verzoek van Boris I van Bulgarije gebouwd door St. Clement. Het klooster wordt gezien als een van de oudste universiteiten van de westerse wereld. Het klooster staat op de Plaosnik heuvel met uitzicht op het Meer van Ohrid. St. Clement, de oprichter van het klooster is ook de beschermheilige van Ohrid en ligt begraven in het klooster. Duizenden Macedonische orthodoxe christenen komen naar het Klooster van St. Pantelejmon met belangrijke religieuze feestdagen. Archeologen geloven dat het klooster waarschijnlijk de eerste plek was waar studenten het Glagolitische alfabet leerden. Dit alfabet gebruikte men om de Bijbel in Oud Kerk Slavisch te vertalen.

Sint Pantelejmon klooster
Sint Pantelejmon klooster


Het antieke theater van Ohrid
Het theater van Ohrid is een oud-Grieks theater uit de Hellenistische periode. Dit theater is waarschijnlijk rond 200 voor Christus gebouwd en werd in de Romeinse tijd gebruikt voor gladiatorengevechten en executies. Het theater is pas in de 20e eeuw gevonden. Tegenwoordig wordt het theater nog steeds gebruikt voor concerten, toneelstukken en evenementen zoals het Ohrid Summer Festival.
Het antieke theater van Ohrid
Het antieke theater van Ohrid


Sint-Janskerk
De Sint-Janskerk is een Macedonische orthodoxe kerk en is boven aan een klif gelegen waardoor je prachtig uitzicht hebt over het Meer van Ohrid. Het wordt gezien als een van de mooiste kerken in de Balkan-regio. De kerk is een combinatie van de Byzantijnse en Armeense architectonische stijlen. In welk jaar de kerk precies gebouwd is blijft onbekend, maar documenten die de kerk in eigendom heeft suggereren dat het voor het jaar 1447 werd gebouwd. In 1964 zijn tijdens restauratie werkzaamheden mooie en zeer oude fresco's gevonden in de kerk. Vanwege het mooie uitzicht is de kerk ook voor mensen die niet van kerken bekijken houden zeker de moeite waard.
De Sint-Janskerk met uitzicht over het meer
De Sint-Janskerk met uitzicht over het meer


Vraag gratis een offerte aan

Offerteformulier

Vertel ons uw vakantie wensen. Onze reisexperts geven u gratis en vrijblijvend reisadvies op maat.

 Aangesloten bij ANVR,SGR, Calamiteitenfonds
 9,6 in reviews
 Veel kennis en ervaring
 3.879 klanten gingen u voor

Uw gegevens

* = verplicht. Privacy beleid is van toepassing

2 bezoekers beoordeelden dit artikel gemiddeld met een

9,0

Gerelateerde artikelen